Katalin Petenyi

Regisseur, Scenarist

Katalin Petenyi is regisseur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

Romani kris - Cigánytörvény

1997 | Drama

Hongarije/Duitsland 1997. Drama van Bence Gyöngyössy. Met o.a. Djocko Rossich, Mihàly Szabados, Violetta Koleva, Diliana Dimitrova en Silvia Pinku.

Lovér (Rossich), een zigeuneur, is gezegend met drie mooie dochters. De twee oudsten gaan al vroeg trouwen. Sarolta (Koleva), de jongste, is zijn oogappel, maar ze verstoot haar vader. Hierop raakt Lovér in een diepe crisis, die nog erger en groter wordt als ambtenaren uit de Hongaarse hoofdstad hem uit zijn huis willen zetten, omdat zijn zigeunerdorp kaal geslagen zal worden zodat het kan wijken voor nieuwbouw. Het regiedebuut van Gyöngyössy (de zoon van de in Hongarije beroemde Imre) is een vrije bewerking van King Lear van William Shakespeare. Helaas heeft Gyöngyössy te weinig greep op de film gehad, wat veroorzaakt werd door het veel te losse scenario van hemzelf, András Nagy en Katalin Petenyi, maar het spel van Rossich is erg goed en het camerawerk van Tamás Sas die in datzelfde jaar de originele film Expresso regisseerde, is betoverend. Viel in de prijzen op enkele kleine festivals.

Europa ist weit

1994 | Familiefilm

Hongarije 1994. Familiefilm van Barna Kabay, Katalin Petenyi en Imre Gyèngyèssy. Met o.a. Denissa Der, Geza Kaszas en Levente Tamasi.

Roemenië tijdens Ceaucescu. De kleine Petru moet vluchten met zijn ouders en vindt het eerst allemaal erg spannend, totdat hij van zijn ouders gescheiden wordt en gedwongen is alleen verder te gaan

Europa is weit

1994 | Familiefilm, Drama

Duitsland/Hongarije 1994. Familiefilm van Imre Gyöngyössy, Katalin Petenyi en Barna Kabay. Met o.a. Levente Tamasi, Geza Kaszas, Denissa Der, Hedi Temessy en Ferenc Zenthe.

De ouders van de tien-jarige Petru (Tamasi) ontvluchten het Noorden van Roemeni[KA3]e voor het regime van dictator Ceauscescu dat op zijn einde loopt (1990). Voor de kleine Petru is deze vlucht één groot avontuur. Het wordt echter bittere ernst als hij van zijn ouders gescheiden raakt. Gelukkig door de hulp en de bescherming van een hond slaagt hij erin verder te komen. In de finale is hij weer met zijn ouders verenigd. Uitstekende film voor jonge kijkers om inzicht te krijgen in wat het betekent vluchteling te zijn in het moderne Europa, vlak voor de eeuwwisseling. De film werd afgemaakt door Petenyi en Kabay, omdat regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy overleed tijdens de produktie. Bekroond op het Festival van Cannes met een speciale prijs. Camerawerk van Laszlo Zentay.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Katalin Petenyi op televisie komt.

Reageer