Mitsuko Baisho

Acteur

Mitsuko Baisho is acteur.
Er zijn 9 films gevonden.

11'09''01 - September 11

2002 | Drama, Documentaire

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Israël/Japan/Verenigde Staten/Ethiopië/Mexico/Iran 2002. Drama van Youssef Chahine, Alejandro González Iñárritu, Shohei Imamura, Claude Lelouch en Ken Loach. Met o.a. Maryam Karimi, Emmanuelle Laborit, Jérôme Horry, Nour El-Sherif en Ahmed Seif Eldine.

Elf regisseurs uit verschillende landen en culturen, onder wie Ken Loach, Sean Penn, Samira Makhmalbaf, Alejandro Gonzálex Iñárritu en Danis Tanovic, geven hun visie op de aanslagen in New York. Ze hadden volledige artistieke vrijheid; alleen de symbolische lengte van elke bijdrage stond vast: elf minuten, negen seconden en één frame (11''09''01). Niet alle bijdragen zijn even sterk, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Samen laten de elf filmpjes zien op hoeveel verschillende manieren filmmakers kunnen reageren en reflecteren op de wereld om hen heen.

Unagi

1997 | Drama, Komedie

Japan 1997. Drama van Shohei Imamura. Met o.a. Kôji Yakusho, Misa Shimizu, Fujio Tsuneta, Mitsuko Baisho en Makoto Sato.

Takuro Yamashita (Yakusho) heeft enkele jaren achter de tralies doorgebracht voor een vergrijp dat zijn vrouw gepleegd had. Nu wil hij zijn oude vak van kapper weer oppakken. Hij strijkt neer in een stadje met een levende aal die hij in de gevangenis al hield en daar heeft opgefokt. Hij weerhoudt Keiko (Shimizu), een jonge vrouw die hij niet kent, van zelfmoord en laat haar bij hem in de kapsalon werken. Het verleden haalt hen echter in. Een zeer geslaagde vertelling met prachtige beelden van Shigeru. Bekroond met de Gouden Palm op het festival van Cannes.

Akira Kurosawa's Dreams

1990 | Drama, Experimenteel

Japan/Verenigde Staten 1990. Drama van Akira Kurosawa en Ishiro Honda. Met o.a. Akira Terao, Mitsuko Baisho, Mieko Harada, Chishû Ryû en Toshihiko Nakano.

Een achtluik, die steeds apocalyptischer wordt: de dromen van een tachtig-jarige, die door iedereen beschouwd wordt als de grootste in leven zijnde Meester van de Film. Het resultaat is uiteenlopend en wie het ziet zal het werk steeds weer verschillend waarderen. Toch draagt op z'n minst één schuifje klassieke Kurosawa-keur: de bergbeklimmers, die verzeild raken in een alles verzwelgende sneeuwjacht. Scorsese zet in een van de luiken Van Gogh neer en wie valt dan niet op dat hij het dialoog spreekt zoals we dit onmiskenbaar gewend zijn van Burt Lancaster? Camerawerk van Takao Saito.

Koibumi

1986 | Drama

Japan 1986. Drama van Tatsumi Kumashiro. Met o.a. Kenichi Hagiwara, Mitsuko Baisho en Keiko Takahashi.

Hagiwara, een middelmatige acteur, is getrouwd met een huisvrouw en heeft een puberzoon. Op een dag ontvangt hij een brief van een ex-vriendin die hem schrijft dat ze sterven gaat. Hij besluit naar haar toe te gaan om bij haar te zijn. De vertolking van de sensuele en hartelijke Baisho is opmerkelijk.

Cabaret

1986 | Thriller

Japan 1986. Thriller van Haruki Kadokawa. Met o.a. Takeshi Kaga, Hironobu Nomura en Mitsuko Baisho.

Een jonge saxofonist sluit zich aan bij een band die in een nachtclub speelt waar een gangster tot de bezoekers behoort. Deze werpt zich op als de beschermheer van de jongen en verlokt hem geleidelijk tot contacten met de onderwereld. De artistieke leiding van deze film is uitstekend, de vertolking van Kaga schitterend en de fotografie van Seizo Senmoto prachtig.

Gyakufunsha - kazoku

1984 | Komedie

Japan 1984. Komedie van Sogo Ishii. Met o.a. Katsuya Kobayashi en Mitsuko Baisho.

Een familie verhuist naar een droomhuis in een buitenwijk van Tokio. Helaas gaat er van allles mis als opa bij hen intrekt. Iedereen draait door en tenslotte breekt vader in een vlaag van waanzin het huis af.

Narayama bushiko

1983 | Historische film, Drama

Japan 1983. Historische film van Shohei Imamura. Met o.a. Mitsuko Baisho, Keishi Takamine, Taiji Tonoyama, Junko Takada en Seiji Kurasaki.

In een Japans bergdorpje rond 1883 vormt eten het grootste probleem. Kinderen zijn eigenlijk ongewenst, voedseldieven worden levend begraven en wie de leeftijd van zeventig jaar bereikt, wordt geacht zich naar de berg Narayama te begeven om daar te sterven. De film concentreert zich op Orin (Sakamoto), een vrouw van 69, die voorbereidingen treft voor haar vertrek. Een ontroerend beeld van een gemeenschap die zich onder mens- onwaardige omstandigheden staande moet zien te houden. Winnaar van de Gouden Palm van Cannes 1983. Het scenario is van regisseur Imamura naar twee novelles van Schichirô Fukazawa. Het camerawerk is van Maso Tochizawa.

Eijanaika

1981 | Biografie, Drama, Historische film

Japan 1981. Biografie van Shohei Imamura. Met o.a. Shigeru Izumiya, Kaori Momoi, Masao Kusakari, Ken Ogata en Shigeru Tsuyuguchi.

Fascinerend en meeslepend verhaal over corruptie, politiek, hebzucht, macht en bedrog. Centraal in deze film staan de belevenissen van een boer, die naar Japan is teruggekeerd nadat hij schipbreuk had geleden en naar Amerika was gestuurd. Het verhaal speelt rond 1860. Schitterend geacteerd, de laatste scènes zijn om nooit te vergeten. Bekort tot 127m.

Chikuzan Hitori Tabi

1977 | Drama, Biografie

Japan 1977. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Chikuzan Takahashi, Ryuzo Otowa, Dai Kanai, Yoshie Shimamura en Mitsuko Baisho.

Een gedramatiseerde biografie van de in Japan naar het schijnt erg bekende en populaire shamisen-speler Chikuzan Takahashi (een shamisen is een Japans snaarinstrument dat een beetje aan een citer doet denken). Chikuzan zelf vertelt van zijn leven, waarvan bepaalde episodes door Shindo naturalistisch worden gevisualiseerd. De blindheid van Chikuzan wordt op geen enkel moment gesentimentaliseerd en ook de fotografie is eerder functioneel dan wel picturaal mooi. De lengte is echter, zeker gezien de dramatische eenvoud van het onderwerp, overdreven. Ook bekend als THE LIFE OF CHIKUZAN.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mitsuko Baisho op televisie komt.

Reageer