Roger Willemsen

Regisseur, Acteur

Roger Willemsen is regisseur en acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Joachim-Ernst Berendt: Vom Hören des Unerhörten

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1998. Documentaire van Willy Meyer. Met o.a. Joachim-Ernst Berendt, Willy Meyer, Ute Kannenberg, Joachim Kühn en Roger Willemsen.

Middels een lang gesprek van Meyer en Kannenberg met Berendt wordt een overzicht gegeven van diens carrière. Berendt werd in 1922 geboren uit protestantse ouders die van Bach en Schubert hielden. Op negenjarige leeftijd kwam hij de eerste keer in contact met jazz. Jazz wordt verworpen door dictators, Hitler incluis, en dat was reden genoeg om zich ervoor te interesseren. Vanaf 1953 promootte hij jazz op de Duitse radio en in 1959 startte hij de tv-serie Jazz gehört und gesehen, een reeks die bijna vijftien jaar zou lopen en de allergrootsten van de internationale jazz zou introduceren voor een Duits publiek. Hij schreef tientallen boeken over het onderwerp, meestal met foto's van Bill Claxton, dé fotograaf van de jazz-wereld. In de jaren 1980 ging hij zich ook interesseren voor New Age en Free Jazz. De film wordt geïllustreerd met fragementen uit bovengenoemde tv-serie en toont reuzen als Duke Ellington, Thelonious Monk, Louis Armstrong, Miles David, Max Roach Combo, John Coltrane, enz., maar ook jongeren als Klaus Doldinger, Krzysztof Komeda en John McLaughlin. Een zalig toemaatje voor de fans is de uitvoering van I'm In Love With A Woman door Helen Humes, Sonny Terry, Brownie MacGhee en T.Bone Walker. Schitterende jazz-documentaire die ons door een halve eeuw muziek voert. Meyer schreef het scenario. De teksten werden ingesproken door Jutta Villinger en Burkhart Siedhoff. Arne Wanner stond in voor de montage en Hans-Peter Eckhardt voor de fotografie.

Non Stop - Eine Reise mit Michel Petrucciani

1995 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1995. Documentaire van Roger Willemsen. Met o.a. Michel Petrucciani, Stéphane Grappelli, Roy Haynes, Charles Lloyd en Charlotte Rampling.

Een reis door Amerika in het gezelschap van de Franse piano- virtuoos en componist Michel Petrucciani (1963-1999). Ondanks zijn handicap en zijn kleine gestalte groeide hij uit tot een van de meest invloedrijke jazz-musici van zijn generatie. Het is een plezier voor elke fan om hem samen te zien musiceren met mensen als Grappelli, Haynes of Lloyd. De geestige opmerkingen van de bijzonder levenslustige muzikant maken deze documentaire des te aantrekkelijker. De Duitse showmaster Willemsen interviewt Petrucciani, die onomwonden antwoordt op diens vragen. Zo krijgen we een inzicht in diens leven en in de relatie tussen zijn handicap en zijn muzikaal genie. Toch blijven de vragen erg oppervlakkig en duidelijk bestemd voor een zo breed mogelijk publiek. Maar van de muziek kan je oneindig genieten. Actrice Charlotte Rampling, die een persoonlijke vriendin was van Petrucciani, zit samen met de filmploeg in de tuin van het Californische huis van de pianist. Jochen-Carl Müller was verantwoordelijk voor de montage. Fotografie is van Ekkehart Pollack en Miljen Bobi[KA1]c. Stereo.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Roger Willemsen op televisie komt.

Reageer