Rik Kuypers: regie en scenario.
Er zijn 5 films gevonden.

Lieven Gevaert, eerste arbeider

1968 | Drama, Biografie

België 1968. Drama van Rik Kuypers. Met o.a. Arnold Willems, Roger Hullaert, Ray Verhaeghe, Paul S'Jongers en Bernard Verheyden.

Dokudrama over het leven van Lieven Gevaert, een volksjongen uit het Antwerpse die het tot 'captain of industry' bracht als fabrieksdirecteur van het internationaal befaamde bedrijf Gevaert, gespecialiseerd in producten voor de fotografie. Willems is een indrukwekkende Gevaert op oudere leeftijd, cineast Le Bon debuteert hierin als acteur in de rol van een advocaat.

Adieu Filippi

1968 | Misdaad, Drama

België 1968. Misdaad van Rik Kuypers. Met o.a. Wies Andersen, Benny Scheffer, Sylvia Bakker, Robert Marcel en Alberto Althoff Jr.

Naar een al niet erg bijzondere roman van Bianca Geyselen, een zeer onbekende schrijfster overigens. De aan het bespottelijke grenzende geschiedenis van een verliefde clown en moordenaar, die de dubbelganger van degene die hij per ongeluk heeft gedood tegenkomt, en verteerd door wroeging en drank sterft. Met de film, die zich hoofdzakelijk in de tent van circus Boltini afspeelt, is het erger gesteld. Beelden van de voorstelling zijn ingelast in het sentimentele verhaaltje, maar niet zoals het hoort. Het ergste is echter, dat er in zwartwit is opgenomen. Kortom, een ramp! Voeg daaraan toe dat deze film een Franse titel heeft, drie producenten telt, respectievelijk afkomstig uit Wallonië, Brussel en Nederland, en dat er Vlaams in wordt gesproken. De reactie van het Franstalige publiek laat zich raden.

De obool

1965 | Experimenteel

België 1965. Experimenteel van Rik Kuypers. Met o.a. Leo van Herwegen, Roger van der Velden, Marcel Leemans, Paul Remes en Arnod Willems.

Tamelijk ingewikkelde, verwarrende, pretentieuze, onbegrijpelijke en onbedoeld komische variaties rond een thema uit de mythologie. Charon vaart alleen die overledenen over, bij wie een obool in de mond is gelegd. Wat de filmer- scenarioschrijver-cameraman hiermee nu eigenlijk heeft willen zeggen, blijft onduidelijk. Een veelzijdig filmmaker, zeker, maar van wat? Bovendien duurt het te lang. Niettemin verdient de originele, konkrete muziek met geluidseffecten van Bruyndonckx, terwijl Heynen de oriëntaalse motieven voor het orkest bewerkte, een bijzondere vermelding.

Meeuwen Sterven in de Haven

1955 | Drama

België 1955. Drama van Roland Verhavert, Rik Kuypers en Ivo Michiels. Met o.a. Julien Schoenaerts, Tine Balder, Tone Brulin, Alice De Graaf en Piet Frison.

Filmcriticus Roland Verhavert wilde zich afzetten tegen de middelmatigheid van de Belgische film en ensceneerde samen met zijn vrienden Ivo Michiels en Rik Kuypers een drama over een gekweld en eenzaam personage zonder naam dat ronddwaalt in de stad Antwerpen. De enige die hem werkelijk begrijpt is een weeskindje. Een goedkope productie die nog steeds bewondering opwekt, vooral door het fraaie camerawerk van Jan Blansjaar die o.a. de stad en haven van Antwerpen mooi in beeld brengt. Ook het sterke acteerwerk van hoofdrolspeler Julien Schoenaerts (vader van Matthias Schoenaerts) steekt er bovenuit.

Atcha

1954 | Drama

België 1954. Drama van Rik Kuypers. Met o.a. Rafaël Demeyere en Senne Rouffaer.

Op een missiepost van Vlaamse Karmelietenpaters in Indi[KA3]e trouwen twee inboorlingen. De man verstoot zijn vrouw en kind. De vrouw sterft en op haar graf wordt een kruis geplant. Debuutspeelfilm van Kuypers (die in 1955 de nouvelle vague Vlaamse doorbraakfilm MEEUWEN STERVEN IN DE HAVEN zou draaien) die het werk van een Vlaams missionaris verheerlijkt. Met te weinig geld, te weinig tijd en te veel improvisaties gedraaid. Bevat enkele mooie fragmenten.