Frank Aendenboom (1941): cast.
Er zijn 16 films gevonden.

She Good Fighter!

1996 | Actiefilm

België 1996. Actiefilm van Marc Punt. Met o.a. Dagmar Liekens, Sophie Winters, Tom Van Landuyt, Carl Ridders en Stany Crets.

Brylcream Boulevard

1995 | Komedie, Drama

België​/​​Nederland 1995. Komedie van Robbe De Hert. Met o.a. Michael Pas, Frank Aendenboom, Gert-Jan Dröge, Hilde Heijnen en Babette van Veen.

Tweede deel van De Herts autobiografische 'unvollendete' trilogie. In het eerste deel, Blueberry Hill, worstelde hoofdpersoon Robin De Hert met zijn liefde voor Kathy (Van Veen) en haat jegens de sadistische schoolleider Verbiest (Aendenboom). In Brylcream Boulevard vindt Robin (Pas) dat hij alsnog wraak moet nemen op Verbiest, wegens hem en anderen aangedaan leed. De bedoeling van Brylcream Boulevard is moeilijk te achterhalen, maar het is leuk kijken naar een gedubte Van Veen, de stoet Bekende Vlamingen en Gert-Jan Dröge in een goede bijrol.

De bossen van Vlaanderen

1991 | Historische film, Misdaad, Drama

België 1991. Historische film van Rudy Geldhof en Marc Lybaert. Met o.a. Frank Aendenboom, Jo De Meyere, Ingrid De Vos, Ugo Prinsen en Veerle Wijffels.

Tussen 1915 en 1944 werden in het landelijke Vlaamse dorpje Beernem een half dozijn geheimzinnige moorden gepleegd, jarenlang de talk-of-the-town in Vlaanderen en in gerechtelijke kringen. Hierover werd deze grootscheepse dramaserie gebouwd. Aendenboom zwaait als kasteelheer-burgemeester-senator de scepter over het dorp en over alles wat er gebeurt. De Meyere-met-plakbaard is de journalist van een lokaal krantje die de onopgeloste misdaden aan het licht brengt. Een verhaal van verraad, rancunes, huwelijksbedrog, naijver, aanslepende feodaliteit, klassenstrijd en de mysterieuze moorden. Gebaseerd op het levenswerk van Alfons Ryserhove die over het 'moordenaarsbos' een aantal boekjes schreef. Boeiend, met een zekere epische grandeur, een wie-is-de- dader in la Flandre profonde met hoofdrollen die goed in hun vel zitten en die warempel op echte mensen lijken.

Het sacrament

1990 | Drama, Komedie

België 1990. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Ann Petersen, Jan Decleir, Carl Ridders, Frank Aendenboom en Marc Didden.

Hugo Claus verfilmde in 1990 zijn eigen roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur, gesitueerd in het kleinzielige Vlaamse dorpsleven. Een familie komt elk jaar samen om de sterfdag van moeder te gedenken op een dorpspastorij. Er wordt stevig gegeten en gedronken, tongen en remmingen komen los en opborrelende rancunes, frustraties en spanningen botsen tegen de wanden van de besloten pastorie op. Opgebouwd als klassiek drama met haast perfecte eenheid van tijd, plaats en actie. De regie is sober en de acteurs (onder meer Ann Petersen en Jan Decleir) vermijden elke vorm van overdreven spel.

Blueberry Hill

1989 | Komedie, Familiefilm

België 1989. Komedie van Robbe De Hert. Met o.a. Babette van Veen, Frank Aendenboom, Ronny Coutteure, Eric Clerckx en Hilde Heynen.

Vaak ontroerende leuke, observerende, niet-moraliserende Vlaamse tienerfilm met centraal de amoureuze perikelen van een eindejaars-leerling aan een katholieke beroepsschool met een bikkelharde autoritaire secretaris-directeur. Relatieproblematiek wordt hartelijk, soms grappig getekend. Hoewel het einde wat te sterk herinnert aan IF van Lindsay Anderson is dit een bloemrijke en prachtige film over tieners en jeugdsentiment uit 1959. Een feest voor wie die jaren als tiener meemaakte. Pas is een stevige hoofdrolspeler, van Veen een sexy vampje en Aendenboom weer uitmuntend als bekrompen schoolfrik. Scenario van Walter Van den Broeck en Robbe de Hert. Camerawerk van Jean-Claude Neckelbrouck. Geproduceerd door het duo Marc Punt en Jan Verheyen.

Skin

1987 | Actiefilm, Drama

België 1987. Actiefilm van Guido Henderickx. Met o.a. Arno, Hilde Van Mieghem, Maggie Wing Yu, Josse De Pauw en Frank Aendenboom.

Hintjens (die in het dagelijkse leven rockidool is) speelt vrijgevochten jongeman die gek is op motoren en twee vriendinnen erop nahoudt; hij wordt voor de dienstplicht opgeroepen waardoor zijn ongebonden wereldje instort. Met twee lotgenoten neemt hij het in het oproepingscentrum op tegen de gevestigde macht, in de persoon van Aendenboom als would-be leiderfiguur en legerofficier. Primaire moderne cowboyfilm met rock`n`rollmuziek, rond het klassieke thema van macht tegen onmacht, begrip tegen onbegrip, jong tegen oud. Maar koelheid wordt afstandelijkheid en ontaardt te veel in een (mooie) stijloefening. Op papier klopt alles, maar een kloppend hart ontbreekt.

Hector

1987 | Komedie

België 1987. Komedie van Stijn Coninx. Met o.a. Urbanus, Sylvia Millecam, Frank Aendenboom, Herbert Flack en Jan de Smet.

De eerste speelfilm van regisseur Coninx, die enkele jaren later met Daens internationale furore zou maken (en een Oscarnominatie ontvangen) is een vehikel voor Urbanus. De komiek-zanger speelt in deze komedie een man van 35 die nog in een weeshuis woont. Hij wordt liefdevol opgenomen in een bakkersgezin. Daar raakt hij verliefd op de bakkersvrouw (Millecam, 1956-2001). Lange tijd was deze afwisselend flauwe en geestige komedie de best bezochte Belgische film uit de geschiedenis. Vanwege het succes maakten Coninx en Urbanus vervolgens Koko Flanel, die zelfs nog meer publiek trok in België.

De dwaling

1987 | Misdaad, Drama

België 1987. Misdaad van Vincent Rouffaer. Met o.a. Mike Verdrengh, Luk De Konink, Machteld Ramoudt, Dries Wieme en Frans Van de Aa.

Na de mislukte kidnapping van het kind van de dochter van een bekend brouwerijdirecteur rommelt de recherche in het privéleven van de brouwersfamilie. De opgepakte ontvoerder onthult de ware toedracht van de zaak en met de waarheid wordt gemanipuleerd.

De Leeuw van Vlaanderen

1985 | Historische film, Romantiek, Drama

België​/​​Nederland 1985. Historische film van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Jan Decleir, Julien Schoenaerts, Theu Boermans en Josine van Dalsum.

Aan het begin van de veertiende eeuw wordt het graafschap Vlaanderen overheerst door de Fransen. De Franse edelman Jacques de Chatillon oefent in Brugge een waar schrikbewind uit, en het volk komt onder leiding van Pieter de Coninck en Jan Breydel in opstand. De Vlaamse schrijver Hugo Claus verfilmde Hendrik Conscience's gelijknamige, epische roman over Vlaanderen dat rond 1300 in verzet kwam tegen de Franse overheersing. De film kreeg destijds niet veel handen op elkaar. Let op optredens van onder meer Ischa Meijer en Adriaan van Dis.

Na de liefde

1983 | Drama

België 1983. Drama van Jaak Boon. Met o.a. Raymond van het Groenewoud, Frank Aendenboom, Nicole Colchat en Guusje van Tilborgh.

De hoofdpersoon is een verbitterde dwarsligger van rijke komaf, die behoort tot de generatie van mei'68. De cineast poogt humor en cynisme te paren aan de tekening van een psychologisch portret. Hij krijgt zijn film echter niet van de grond, zowel aan het scenario, als aan de beeldregie en de vertolking mankeert nogal wat. Van het Groenewoud is in zijn vertolking van het voornaamste personage aarzelend en niet overtuigend.

Toute une nuit

1982 | Experimenteel, Musical

Frankrijk​/​​België 1982. Experimenteel van Chantal Akerman. Met o.a. Aurore Clément, Frank Aendenboom, Paul Allio, Jan Decleir en Jean Philippe Laroche.

Tijdens een warme zomernacht in Brussel kunnen tientallen mensen niet slapen en gaan ze de straat op of bars en dancings in, voor al dan niet toevallige, min of meer vergeefse ontmoetingen en erotische contacten. Na de minimal art van Akermans vorige films nu een hele reeks van kleine drama's die elkaar aanvullen en becommentariëren, waarbij muziek en geluid belangrijker zijn dan de dialoog. De film heeft een bijna hitsige spanning en soms de feestelijkheid van een echte musical en is ondanks de structuurloze opzet absoluut niet ontoegankelijk, voor wie aandachtig kijken wil.

Vrijdag

1980 | Drama

België​/​​Nederland 1980. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen en Fons Derre.

Na twee jaar volpension in het staatshotel voor incest met dochter Christiane (Hilde Van Mieghem) staat Georges Vermeersch (Aendenboom) onverwacht buiten. Echtgenote Jeanne (Courbois) heeft inmiddels een nieuwe vrijer en versgeperste baby, maar Georges is vastberaden om recht te buigen wat krom is. Poel van arbeidersmilieu-ellende werd door Claus (1929-2008) verfilmd naar zijn gelijknamige toneelstuk. Dromerige flashbacks staan daarin haaks op de confronterende scènes in het heden, waarin de theaterorigines van de tekst het meest evident zijn. Argentijn Ricardo Aronovich (Missing, Le bal) tekende voor de verlossend fraaie fotografie.

Hellegat

1980 | Drama

België 1980. Drama van Patrick Lebon. Met o.a. Jos Verbist, Ann Nelissen, Paul S'Jongers, Marc Janssens en Frank Aendenboom.

Een schitterend sociaal drama van de maker van ZAMAN. Een jonge keeper komt in conflict met zijn baas en dreigt daardoor zijn plaats in het lokale team te verliezen. Een oudere werknemer, verbitterd door de onverschilligheid van zijn omgeving, werpt zich op als de beschermer van de jongen. Meeslepend, ontroerend en belangrijk werk van Vlaanderens meest bekwame en integere regisseur.

Mijn vriend

1979 | Misdaad, Drama

België​/​​Nederland 1979. Misdaad van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, André van den Heuvel, Pleuni Touw, Magda Cnudde en Dirk de Batist.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

De Man die niet van gedichten hield

1979 | Drama

België 1979. Drama van Dré Poppe. Met o.a. Frank Aendenboom, Walter Rits, Marilou Mermans, Leslie de Gruyter en Florence Jamin.

De vriendin van een bekende TV-persoonlijkheid raakt erg gecharmeerd van een gevierde dichter. Hoewel het verhaal soms even geforceerd overkomt als het spel van enkele acteurs, is er tegen het einde toch een zekere spanning als de twee rivalen elkaar tijdens een TV-interview onderuit willen halen.

Johan en de Alverman

1965 | Komedie, Historische film

België 1965. Komedie van Bert Struys. Met o.a. Jef Cassiers, Frank Aendenboom en Camiel Rouffaer.

Een serie waarin de belevenissen van een jonge, 18e eeuwse arts centraal staan. Doet denken aan de ridderlijke romans uit dezelfde tijd. Geregisseerd met weinig geld, maar levendig, en met veel bizarre en onverwachtse situaties. Zowel komische als tragische taferelen, uiteraard te danken aan het vakmanschap van Cassiers. Deze acht episoden van elk zestig minuten zijn zeer ontspannend en zelfs zo nu en dan spannend.