Sol C. Siegel (1903-1982): productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Alvarez Kelly

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. William Holden, Richard Widmark, Janice Rule, Patrick O'Neal en Victoria Shaw.

Veehandelaar Alvarez Kelly probeert munt te slaan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens een poging om zaken te doen met de Yankees wordt hij echter ontvoerd.

Some Came Running

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Shirley MacLaine, Martha Hyer en Arthur Kennedy.

Schrijver (Sinatra) keert na de Tweede Wereldoorlog gedesillusioneerd terug naar zijn kleinburgerlijke geboortestadje in het midwesten. Samen met zijn vriend (Martin) verdrinkt hij zijn frustraties. Gebaseerd op een boek van James Jones, die dit min of meer had bedoeld als een vervolg op 'From here to eternity' (dat in '53 werd verfilmd door Fred Zinnemann). De titel parafraseert een vers uit het Marcusevangelie waarin een waarschuwing is vervat tegen een materialistische levenshouding. Some Came Running is puur melodrama en boeit vooral door indrukwekkend acteerwerk van, naast Sinatra en Martin, Shirley MacLaine als losbollig meisje.

Les Girls

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van George Cukor. Met o.a. Gene Kelly, Kay Kendall, Mitzi Gaynor, Taina Elg en Jacques Bergerac.

Drie revuemeisjes kijken via flashbacks op het theatergezelschap 'Barry Nichols' en onthullen hun relatie tot danser Kelly; over de hele linie weelderig, met liedjes van Cole Porter. Orry-Kelly kreeg een Oscar voor de kostuums.

High Society

1956 | Musical, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1956. Musical van Charles Walters. Met o.a. Bing Crosby, Grace Kelly, Frank Sinatra, Celeste Holm en Louis Calhern.

Vermakelijke musicalversie van de romantische komedie The Philadelphia Story (1940). Society-meisje (Kelly) staat op het punt te trouwen als ze een verslaggever (Sinatra) tegen het lijf loopt. Bing Crosby is de jaloerse ex-echtgenoot. Sterke openingsscène met Louis Armstrong en de zijnen die in een rijdende bus de titelsong vertolken. Maar er staan meer mooie nummers op het programma: 'True Love', 'Who Wants to be a Millionaire?' en het Crosby-Sinatra duet 'Well, Did You Evah'. Grace Kelly ging vanaf 1957 als Gracia Patricia, prinses van Monaco door het leven.

There's No Business Like Show Business

1954 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1954. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, Marilyn Monroe, Dan Dailey en Johnnie Ray.

1919. De 'Five Donahues' vormen een succesvolle act die een ereplaats haalt op de affiche van het Hyppodrome Theatre in New York. Vader Dailey, moeder Merman en hun kinderen O'Connor, Ray en Gaynor beleven topdagen. Wanneer O'Connor Monroe ontmoet denkt hij een aanwinst gevonden te hebben, maar ze wordt ingepalmd door een bekende Broadway-regisseur. Ray verlaat de groep om priester te worden. Tijdens een optreden in Miami vindt O'Connor zijn verloren geliefde, Monroe, terug. Opgeblazen musical met knappe songs van Irving Berlin en een onnozel scenario van Phoebe en Harry Ephron, naar een verhaal van Lamar Trotti. Uitstekende vertolkingen, met vooral een uiterst sexy Monroe en een grappige O'Connor, maar een verschrikkelijke miscast van Ray. Choreografie van Robert Alton. Achter de camera stond Leon Shamroy. Gefilmd in CinemaScope.

Broken Lance

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark en Katy Jurado.

Waardevolle western, alleen al om de aanwezigheid van oude helden Widmark, Wagner en Tracy. Tracy speelt een veebaron. Zijn jongste zoon (Wagner) neemt de schuld op zich van een misdaad die gepleegd is door vader, en belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn oudste broer (Widmark) de leiding van de ranch heeft en verantwoordelijk is voor de dood van pa. Dat schreeuwt om wraak. Het verhaal, naar het van bijbelse trekjes doordesemde boek House of Strangers, leverde schrijver Philip Yordan een Oscar op. Uitstekend camerawerk van Joseph MacDonald.

Gentlemen Prefer Blondes

1953 | Komedie, Muziek, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Tommy Noonan en George 'Foghorn' Winslow.

Marilyn Monroe is geweldig op dreef als verleidelijke Lorelei. Nee, niet de zingende sirene van de oosterburen die volgens de legende hunkerende Rijn-schippers op de rotsen laat lopen, in een overigens nog altijd lastig navigeerbare S-bocht zo'n twintig kilometer onder Koblenz. In deze terechte klassieker is Lorelei het spreekwoordelijke domme blondje dat 'slim kan zijn als het moet.' En mooi zingt, natuurlijk. Vergezeld door brunette Jane Russell knus gaat ze samen per boot naar zang- en dansparadijs Parijs, waar ze zich behalve als goudgraver zowaar ook ontpopt als liefdevolle bruid.

Call Me Madam

1953 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1953. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, George Sanders, Billy De Wolfe en Walter Slezak.

Op Broadway had Ethel Merman deze rol 644 keer gespeeld toen ze het sprankelende middelpunt werd in deze verfilming van de Irving Berlin musical. Merman speelt de Amerikaanse ambassadrice in het piepkleine Lichtenberg, waar ze de diplomatieke kringen opschudt met zang en dans (en kostuums van ontwerpster Irene Sharaff). Terwijl zij valt voor de generaal aldaar, raakt haar perschef (O’Connor) in de ban van de prinses (Vera-Ellen) van het land. Kleurrijke filmmusical met uitstekende muzikale momenten rond liedjes als You’re Just in Love. Alfred Newman kreeg een Oscar voor zijn muziek.

Monkey Business

1952 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1952. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Coburn, Marilyn Monroe en Hugh Marlowe.

Een verstrooide wetenschapper werkt aan een verjongingsdrankje dat door een bemoeizuchtige laboratoriumaap onverwacht radicaal uitpakt: zowel de professor als zijn vrouw worden járen jonger. Op zijn gretige, oudere baas heeft het spulletje juist weer een heel ander effect. Grant en Rogers vormen een charmant, geestig stel in deze vlotte screwball komedie van Hawks, die je met films als Bringing Up Baby en His Girl Friday een meester in het genre mag noemen. Evengoed vinden natuurlijk talloze fans dat Marilyn Monroe in de rol van domme secretaresse de show steelt.

Fourteen Hours

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Paul Douglas, Richard Basehart, Barbara Bel Geddes, Debra Paget en Grace Kelly.

Goed gemaakte spannende film over een man die dreigt over de rand te springen. Grace Kelly's filmdebuut.

Panic in the Streets

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Elia Kazan. Met o.a. Richard Widmark, Paul Douglas, Barbara Bel Geddes, Jack Palance en Zero Mostel.

Nadat ze verloren hebben bij een pokerspelletje, volgen drie kruimeldieven de winnaar, een zieke zeeman. Hij wordt gedood en bij de lijkschouwing blijkt dat de man was besmet met een gevaarlijke longziekte, bekend als de 'zwarte dood'. De kans is groot dat zijn moordenaars zijn geïnfecteerd, wat tot een epidemie zou kunnen leiden. Er volgt een zenuwslopende jacht op het drietal. Benauwend realistische thriller, gemaakt in de documentaire stijl van NAKED CITY. De haven van New Orleans was een uitstekende locatie voor de sfeeropbouw. Een film die je klamme handen bezorgt. Sterk en goed gestructureerd scenario van Richard Murphy en Daniel Fuchs naar een verhaal van Edna en Edward Anhalt, dat met een Oscar werd beloond. De acteurs leveren stuk voor stuk een knappe prestatie. Fotografie van Joseph MacDonald.

I Was a Male War Bride

1949 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1949. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ann Sheridan, Marion Marshall, Randy Stuart en William Neff.

Na enkele screwball comedies eind jaren dertig waagde Cary Grant (1904-1986) zich in 1949 opnieuw met succes aan het luchtige genre. Als de Franse legerofficier Henri Rochard in post-WO II Europa wil hij zo snel mogelijk naar de VS met zijn kersverse Amerikaanse echtgenote (Sheridan) maar dat blijkt nog een heel gedoe. Ten einde raad probeert Henri dan maar als bruid aan te monsteren op het bruidenschip met hilarische resultaten. Grant gooit al zijn flair in de strijd en is fantastisch als travestiet. (VM/VPRO Gids)

The Perils of Pauline

1947 | Biografie, Komedie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1947. Biografie van George Marshall. Met o.a. Betty Hutton, John Lund, Billy De Wolfe, William Demarest en Constance Collier.

Pearl White (Hutton), een jonge werkneemster van een naaiatelier, wordt opgemerkt door een actrice die toevallig in de buurt is om een kostuum op te pikken. Ze introduceert Pearl in de toneelwereld en van het een komt het ander, uiteindelijk zou White door de Perils of Pauline-films een grote ster van de stomme film worden. Vrolijke, leuke, maar onbetrouwbare biopic: over het leven van de echte Pearl White is niet veel bekend, ze was een notoire jokkebrok die van alles over haar leven verzon.

Dark Command

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Claire Trevor, John Wayne, Walter Pidgeon, Roy Rogers en George 'Gabby' Hayes.

Een dure Republic-produktie, gemaakt in de tijd dat deze studio veel serie-westerns maakte. Ruim 700.000 dollar kostte deze western, maar het was een goede. Wayne wordt gekozen tot sheriff en krijgt zijn handen vol aan Pidgeon, leider van een guerrilla-legertje dat de omgeving onveilig maakt. Hij is getrouwd met Trevor, maar ook Wayne is op haar verliefd. Haar broer, Rogers, staat aan de zijde van Pidgeon. Hoogtepunt is het platbranden van een stad, waarbij vele onschuldigen omkomen. Dan komt Wayne voor de laatste maal in actie. Het scenario is gebaseerd op de roman van W.R. Burnett. Actiescènes - waaronder zeer spectaculaire - werden geregisseerd door Yakima Canutt en Cliff Lyons. Jack Marta deed het camerawerk, Victor Young schreef de muziek en Sol Siegel was de producent.