Edmund Gwenn: cast.
Er zijn 65 films gevonden.

Calabuch

1956 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1956. Komedie van Luís Garcia Berlanga. Met o.a. Edmund Gwenn, Valentina Cortese, Franco Fabrizi, Juan Calvo en José Luis Ozores.

Een Amerikaans atoomgeleerde ontvlucht de stress van zijn bestaan en duikt onder op een Spaans eilandje. Hij past zich aan het onbekommerde plattelandsbestaan aan, tot zijn verblijfplaats wordt ontdekt en hij moet terugkeren naar de beschaafde wereld. Deze vlotte en soms te vriendelijke komedie heeft aandacht voor kleine details en rake typeringen, hoewel de feitelijk bittere strekking in de te goedmoedige ironie verloren gaat.

The Trouble with Harry

1955 | Mysterie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1955. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Shirley MacLaine, John Forsythe, Edmund Gwenn, Mildred Natwick en Mildred Dunnock.

Het probleem met Harry: hij is dood. In herfstig Vermont wordt in het bos een lijk gevonden en diverse naburige bewoners menen verantwoordelijk te zijn voor zijn dood. Harry wordt begraven, uit de grond gehaald en opnieuw begraven. Dit morbide gegeven leidt tot een hoogst amusante zwarte komedie waarin men over het levenloze lichaam spreekt alsof het zoiets alledaags is als een afwasborstel. 'Ik vind niets zo amusant als het understatement,' zei Hitchcock later over de toon van de film, waarin hij voor het eerst samenwerkte met componist Bernard Herrmann.

It's a Dog's Life

1955 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Komedie van Herman Hoffman. Met o.a. Dean Jagger, Jarma Lewis, Jeff Richards, Edmund Gwenn en Sally Fraser.

De bullterrier Wildfire vertelt zijn levensverhaal. Hoe hij opklom van een arme vechthond tot een leven in luxe. New York tijdens het begin van de 19de eeuw. Wildfire, die verlaten is door zijn ouders, wordt ingezet als vechthond. Nadat hij meer dood dan levend uit een strijd komt verlaat hij zijn baasje. Hij belandt uiteindelijk bij de fokker Wyndham, wiens dochter zich over hem ontfermt. Wildfire wint de eerste prijs op een lokale rashondententoonstelling. Hij verheugt zich meer en meer op het nationaal kampioenschap omdat hij hoort dat zijn enige rivaal zijn eigen vader is. Want met hem heeft Wildfire nog een appeltje te schillen.

Them!

1954 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon, James Arness en Onslow Stevens.

Smeuïge sf-film speelt effectief in op de sores van de jaren vijftig: de angst voor de Bom, het Rode Gevaar, de Koude Oorlog, allemaal narigheid die voor deze gelegenheid wordt samengebald in het tastbare verschijnsel Monster. Monsterlijke mieren om precies te zijn, ongedierte dat door nucleaire straling onbedoeld flink uit de kluiten is gewassen. Dat levert oa schrikwekkende (en levensechte!) plaatjes op van hulpeloze mensen die zich moeten verdedigen tegen een soort levende tanks.

The Student Prince

1954 | Musical

Verenigde Staten 1954. Musical van Richard Thorpe. Met o.a. Ann Blyth, Edmund Purdom, John Ericson, Louis Calhern en Edmund Gwenn.

De muziek van Romberg en de zang van Mario Lanza zijn grote pluspunten in deze operette over een troonopvolger die in Heidelberg nog even de bloemetjes buiten zet en verliefd wordt op kroegmeisje Blyth.

To the limit

1953 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van Ida Lupino. Met o.a. Edmond O'Brien, Edmund Gwenn, Joan Fontaine, Jane Darwell en Ida Lupino.

De muziek van Romberg en de zang van Mario Lanza zijn grote pluspunten in deze operette over een troonopvolger die in Heidelberg nog even de bloemetjes buiten zet en verliefd wordt op kroegmeisje Blyth.

The Bigamist

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Ida Lupino. Met o.a. Edmond O'Brien, Joan Fontaine, Ida Lupino en Edmund Gwenn.

Redelijk sensationeel verslag over O'Brien die met twee vrouwen is getrouwd en verscheurd wordt in zijn liefde voor hen beiden. Wellicht de beste regie-arbeid van Lupino en eigenlijk de enige film die ze echt helemaal zelf deed.

Mister Scoutmaster

1953 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1953. Familiefilm van Henry Levin. Met o.a. Clifton Webb, Edmund Gwenn, George Winslow, Frances Dee en Veda Ann Borg.

Kinderhater Webb wordt hopman in dit luchtig werkje dat voornamelijk kinderen zal aanspreken.

Something for the Birds

1952 | Romantiek

Verenigde Staten 1952. Romantiek van Robert Wise. Met o.a. Patricia Neal, Victor Mature, Edmund Gwenn en Larry Keating.

Een leuk romantisch niemendalletje waarin Mature en Neal elkaars tegenstanders zijn in een actie om het behoud van een vogelreservaat.

Sally and Saint Anne

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Rudolph Maté. Met o.a. Ann Blyth, Edmund Gwenn, Hugh O'Brian, Jack Kelly en King Donovan.

Een zoet en ook smakeloos gegeven: Blyth is een dochter uit een gek gezin dat gelooft dat de Heilige Anna hen wel zal helpen als er problemen zijn.

Les Misérables

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Michael Rennie, Robert Newton, Sylvia Sidney, Edmund Gwenn en Cameron Mitchell.

Een glitterende, maar weloverwogen nieuwe versie van het eerbiedwaardige klassieke verhaal van Victor Hugo. Het scenario is van Richard Murphy.

Bonzo Goes to College

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Frederick de Cordova. Met o.a. Maureen O'Sullivan, Edmund Gwenn, Gigi Perreau, Gene Lockhart en Irene Ryan.

Vervolg op BEDTIME FOR BONZO met een intelligente chimpansee die het rugbyteam van de universiteit naar de overwinning leidt; de goede acteurs zitten in de reservebank bij deze apekolder.

Peking Express

1951 | Mysterie

Verenigde Staten 1951. Mysterie van William Dieterle. Met o.a. Joseph Cotten, Corinne Calvet, Edmund Gwenn, Marvin Miller en Benson Fong.

Deze herverfilming van SHANGHAI EXPRESS mist aroma en aanblik. Cotten is de dokter en Calvet de duistere dame die hij tegenkomt in de trein.

Pretty Baby

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Bretaigne Windust. Met o.a. Dennis Morgan, Betsy Drake, Zachary Scott, Edmund Gwenn en Barbara Billingsley.

Ietwat gemaakte komedie over een hard werkend meisje (Drake) dat zich met een foefje een plaatsje 's morgens in de ondergrondse verovert als ze op weg naar haar werk is en dit weet uit te breiden om een goede baan en een grote liefde te bereiken.

Mister 880

1950 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1950. Komedie van Edmund Goulding. Met o.a. Edmund Gwenn, Burt Lancaster, Dorothy McGuire en Millard Mitchell.

Vlot komediewerk met Gwenn als een vervalser-op-leeftijd en Lancaster als een federale agent die zijn spoor volgt. Een script van Robert Riskin.

Louisa

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Spring Byington, Charles Coburn, Edmund Gwenn, Ronald Reagan en Piper Laurie.

Byington is de grootmoeder uit de titel, die Reagans huishouding in de war brengt als ze in zijn gezin neerstrijkt. Dat is meer dan vrouw Hussey en dochter Laurie kunnen verdragen. Hij stelt voor dat ze er maar eens op uit moet trekken. Zij komt terug met in haar kielzog de groentehandelaar Gwenn en kantoorchef Coburn, die allebei verliefd op haar zijn. De twee heren beginnen een concurrentieslag die de familie slechts met lede ogen aanziet. Byington wil wel trouwen, maar kan niet kiezen. Nog steeds heel leuk en ontwapenend.

For Heaven's Sake

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van George Seaton. Met o.a. Clifton Webb, Joan Bennett, Robert Cummings, Edmund Gwenn en Joan Blondell.

Grappige fantasie met Webb en Gwenn als engeltjes die naar de aarde worden gezonden om de komst van de hemelse baby van Bennett en Cummings te bespoedigen.

A Woman of Distinction

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Rosalind Russell, Ray Milland, Edmund Gwenn, Janis Carter en Francis Lederer.

Een kleine, maar erg aardige komedie waarin professor Milland bij een bezoek een schandaal veroorzaakt waarbij universiteitsdeken Russell betrokken is. Een energiek stel spelers maakt er van alles van. Een gastoptreden van Ball.

Lassie: Challenge to Lassie

1949 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1949. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Edmund Gwenn, Donald Crisp, Geraldine Brooks, Reginald Owen en Sara Allgood.

Lassie keert steeds terug naar het graf van d`r baas Crisp. De vroede vaderen van de stad Edinburgh maken jacht op iedere hond die zonder meester is, maar herbergier Gwen steekt zijn nek uit: tot het gerechtshof aan toe! De spelprestaties zijn degelijk vakwerk en de film is een halve eeuw na dato nog steeds de moeite waard. Naar een waargebeurd verhaal uit de 19e eeuw. Lassie was in feite een Skye-terrier. Later opnieuw gemaakt als GREYFRIARS BOBBY (waarin Crisp de beheerder van het kerkhof speelt). William Ludwig bewerkte de roman van Eleanor Atkinson to scenario. Camerawerk van Charles Schoenbaum.

Hills of Home

1948 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Edmund Gwenn, Donald Crisp, Tom Drake, Janet Leigh en Rhys Williams.

William MacLure is arts in het kleine dorpje Drumtochty in de Schotse Hooglanden. Op een dag komt boer Milton naar hem toe met een collie, Lassie genaamd. Lassie is bang voor water en dat maakt haar ongeschikt voor het schapenhoeden. MacLure is eigenlijk ook niet zo blij met de hond, maar geeft hem toch een gedegen opvoeding. En wanneer hij op weg naar een patiënt van zijn paard valt en bewusteloos in de sneeuw ligt, laat Lassie zien dat het vertrouwen dat haar baasje in haar heeft terecht is.

Apartment For Peggy

1948 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1948. Komedie van George Seaton. Met o.a. Jeanne Crain, William Holden, Edmund Gwenn en Gene Lockhart.

Prof. Gwenn kan terugkijken op een rijk leven, maar heeft niets om in de toekomst naar uit te kijken. Hij vertelt zijn vrienden dat hij er binnen drie maanden een eind aan gaat maken. Crain, gehuwd met de nog studerende Holden, verwacht een baby en is wanhopig op zoek naar een woning. Gwenn stelt hen zijn ruime zolderkamer ter beschikking. Ondanks zijn tegenstubbelingen brengt ze heel wat veranderingen in zijn woning en in zijn leven. Charmante, wat verouderde, sentimentele komedie met een ernstige ondertoon. Dat de oude prof weer zin in het leven zal krijgen door de levenslustige Crain, is uiterst voorspelbaar. Seaton baseerde zijn scenario op een verhaal van Faith Baldwin. Harry Jackson verzorgde vakkundig het fotografische gedeelte.

Thunder in the Valley

1947 | Familiefilm

Verenigde Staten 1947. Familiefilm van Louis King. Met o.a. Lon McCallister, Peggy Ann Garner, Edmund Gwenn en Reginald Owen.

Het bekende verhaal van een jongen en zijn hond, en een wrede vader die geen begrip voor de jongen heeft. Kleurig maar sleets.

Miracle on 34th Street

1947 | Komedie, Familiefilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Komedie van George Seaton. Met o.a. Maureen O'Hara, John Payne, Edmund Gwenn, Gene Lockhart en Natalie Wood.

Een klassieke Valentine-Davies-fabel, waarin `Kris Kringle` (Gwenn) werkt in Macy`s, een ongelovig kind (Wood) ontmoet en op pad gaat om te bewijzen dat hij echt de Kerstman is. Een verrukkelijke fantasiekomedie die drie Oscars in de wacht sleepte: voor Gwenn, voor Davies en voor scriptschrijver Seaton. Belangrijk ook als Thelma Ritters veelbelovende filmdebuut - en de jonge Jack Albertson kreeg er een heel aardig rolletje in als PTT-employé. Opnieuw verfilmd voor tv.

Life with Father

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. William Powell, Irene Dunne, Jimmy Lydon, Elizabeth Taylor en Edmund Gwenn.

Filmbewerking van het razendpopulaire, gelijknamige Broadwaystuk dat was gebaseerd op het boek van Clarence Day jr, die het dagelijkse leven in zijn ouderlijk huis in New York in 1883 beschrijft. Vader Day (Powell) denkt zijn gezin met ferme hand te moeten regeren, maar heeft niet altijd door hoezeer zijn vrouw Vinnie (Dunne) de touwtjes in handen heeft. Zij raakt overstuur wanneer haar man niet blijkt te zijn gedoopt. Hij vindt dat de kerk zijn ziel vooral met rust moet laten. Lichtvoetig familievermaak met prima acteurs: de vijftienjarige Elizabeth Taylor is leuk als een giechelig meisje op wie Junior verliefd wordt.

Green Dolphin Street

1947 | Romantiek, Drama, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Victor Saville. Met o.a. Lana Turner, Van Heflin, Donna Reed, Richard Hart en Frank Morgan.

Sophie an Edmund waren verliefd, maar Edmund vertrok toen Sophie door haar ouders gedwongen werd te trouwen met de rijke Octavius. Jaren later keert Edmund terug met William, zijn zoon. William en Sophie's dochter, Marguerite, worden ook verliefd op elkaar. Marguerite's zus, Marianne, is ook verliefd op William. Timothy, een meubelmaker, is verliefd op Marianne. Als William per ongeluk een man vermoord, helpt Edmund hem ontsnappen naar Nieuw Zeeland. Daar ontmoet hij William die weggelopen is uit de marine. Samen beginnen ze een succesvolle zaak. Als hij op een nacht erg dronken is, schrijft William een brief aan Octavius. Hij eist dat hij mag trouwen met zijn dochter. Omdat hij dronken is vraagt hij per ongeluk om de hand van Marianne.

Undercurrent

1946 | Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Taylor, Robert Mitchum, Edmund Gwenn en Marjorie Main.

Een muf damesdrama over een vrouw die ontdekt dat haar man slecht is, gered door een prima bezetting en de gebruikelijke glans van een MGM-productie. Scenario van Edward Chodorov naar een verhaal van Thelma Stradel You Where There. Camerawerk van Karl Freund.

Of Human Bondage

1946 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Edmund Goulding. Met o.a. Paul Henreid, Eleanor Parker, Alexis Smith, Edmund Gwenn en Patric Knowles.

Tweede verfilming van de roman van W. Somerset Maugham, ditmaal met Henreid als de geobsedeerde kunstenaar/dokter, die vernederd wordt door Parker als het verlopen barmeisje. Meer geforceerd dan de versie van 1934, is deze film ten onrechte in de vergeethoek geraakt, want alleen al de prestatie van Henreid loont de moeite van het kijken. Parker is veel te beschaafd om een geloofwaardige Mildred neer te zetten. Het scenario werd ditmaal geschreven door Catherine Turney, die het verhaal meer vanuit een vrouwelijk standpunt benadert. Achter de camera stond Peverell Marley en Erich Wolfgang Korngold componeerde een geniale score voor compleet orkest. Een derde versie volgde in 1964.

She Went to the Races

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Willis Goldbeck. Met o.a. James Craig, Frances Gifford, Ava Gardner, Edmund Gwenn en Sig Ruman.

Gifford heeft een wetenschappelijk systeem ontwikkeld om te winnen bij de paardenraces. Zij wordt verliefd op een paardentrainer. Een luchtige komedie.

Dangerous Partners

1945 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1945. Misdaad van Edward L. Cahn. Met o.a. James Craig, Signe Hasso, Edmund Gwenn, Andrey Totter en Mabel Paige.

Jeff Caighn (Craig) en Carola Ballister (Hasso) stoten bij een vliegtuigongeluk op een fortuin, met alle gevolgen vandien en een opwindende achtervolging. Het scenario is van Marion Parsonnet naar een kort verhaal van Oliver Weld Bayer. Het camerawerk is van Karl Freund.

Bewitched

1945 | Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1945. Drama van Arch Oboler. Met o.a. Edmund Gwenn, Phyllis Thaxter, Henry Daniels Jr., Addison Richards en Kathleen Lockhart.

Interessant, maar zwaartillend verhaal over de schizofrene Thaxter, wier ene persoonlijkheid een moord pleegt terwijl de ander dat zich niet kan herinneren. Naar het hoorspel Alter Ego van de regisseur. Een iets te ambitieuze B-film.

The Keys of the Kingdom

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Gregory Peck, Thomas Mitchell, Edmund Gwenn, Cedric Hardwicke en Peggy Ann Garner.

Peck als Schot heeft een vriendin, die sterft in het kraambed tijdens de geboorte van haar kind van een onbekende vader. Hij is daarover zo onthutst, dat hij besluit als missionaris naar China te gaan. Hij verkondigt daar het geloof op een onorthodoxe manier en richt een klein ziekenhuis op. Op een goede dag geneest hij de zoon van de plaatselijke mandarijn, die zich uit dankbaarheid wil laten bekeren tot het Christendom. Hoewel deze behoorlijk goede film niet al te veel vaart heeft, speelt Peck zijn rol zeer waardig. Price is Angus Mealy en McDowall is Peck als jongen. Gebaseerd op de dikke roman van A.J. Cronin.

Between Two Worlds

1944 | Misdaad, Mysterie, Drama, Animatie

Verenigde Staten 1944. Misdaad van Edward A. Blatt. Met o.a. John Garfield, Eleanor Parker, Sydney Greenstreet, Faye Emerson en Paul Henreid.

Deze gemoderniseerde versie van OUTWARD BOUND heeft zijn zwakke plekken, maar het goede spel van de sterren uit de stal van de Warner Bros-maatschappij maakt hem de moeite van het bekijken waard. Scenario van Daniel Fuchs naar een toneelstuk van Sutton Vance. Camerawerk van Carl Guthrie.

The Meanest Man in the World

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Sidney Lanfield. Met o.a. Jack Benny, Priscilla Lane, Eddie 'Rochester' Anderson, Edmund Gwenn en Matt Briggs.

Een smeuiig verhaal over de goedige advocaat Benny die erachterkomt dat hij alleen door rottigheid uit te halen succesvol in zaken kan worden. De slagvaardigheid van het duo Benny-Rochester is heel komisch; een film die elke Benny-fan moet gaan zien.

Lassie Come Home

1943 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Roddy McDowall, Donald Crisp, Dame May Whitty, Nigel Bruce en Elizabeth Taylor.

Joe Carraclough woont met zijn ouders en zijn hond Lassie in een klein stadje in Yorkshire. Lassie en Joe zijn onafscheidelijk. Op een dag moet Joe's vader de hond verkopen, maar Lassie keert toch terug naar de Carracloughs. Daarom neemt haar nieuwe baasje haar mee naar Schotland. Maar zelfs daar loopt zij weg.

Forever and a Day

1943 |

Verenigde Staten 1943. René Clair, Edmund Goulding, Cedric Hardwicke, Frank Lloyd en Victor Saville. Met o.a. Brian Aherne, Robert Cummings, Ida Lupino, Charles Laughton en Herbert Marshall.

Een benefiet-film, waarvan de opbrengsten bedoeld waren voor de oorlogsinspanning (van WO II). Het episodische verhaal gaat over een familie die tussen 1804 en 1941 een huis bewoont en iedere regisseur laat telkens in een korte film een generatie zien. Een uniek document om zoveel Engelse acteurs verenigd te zien in één werk. De meningen van de critici liepen toentertijd zeer uiteen van heel goed tot slecht...

A Yank at Eton

1942 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Mickey Rooney, Freddie Bartholomew, Tina Thayer, Ian Hunter en Edmund Gwenn.

Rooney gaat in Engeland naar school en het mag een wonder heten, dat hij er niet meteen weer uitgegooid wordt.

The Devil and Miss Jones

1941 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van Sam Wood. Met o.a. Jean Arthur, Robert Cummings, Charles Coburn, Spring Byington en S.Z. Sakall.

Ontevredenheid bij het grote warenhuis van de steenrijke Coburn. Incognito gaat hij op de schoenenafdeling werken waar hij kennismaakt met Cummings, die de oproerkraaier blijkt te zijn. Naarmate hij meer en meer te weten komt, groeit zijn medegevoel voor het personeel. Een verrukkelijke, zeer onderhoudende sociale komedie. Byington is een oudere verkoopster en Arthur is Miss Jones. Het script is van Norman Krasna.

Cheers for Miss Bishop

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Martha Scott, William Gargan, Edmund Gwenn, Sterling Holloway en Sidney Blackmer.

Scott is een lerares in een klein stadje in de midwest van de States. Haar hele leven wijdde op ze onbaatzuchtige wijze aan de opvoeding van de kinderen. Hun slagen betekende voor haar grote offers, zodat het hoog tijd wordt haar eens (in de film) in de bloemetjes te zetten. Een heel sentimenteel verhaal naar de roman van Bess Streeter Aldrich, goed gespeeld en knap in beeld gebracht en bestemd voor de zakdoekenbrigades. Scott is subliem in haar rol, waardoor de film heel genietbaar is. Edward Ward kreeg een Oscarnominatie voor zijn score.

Charley's Aunt

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Jack Benny, Kay Francis, James Ellison, Anne Baxter en Edmund Gwenn.

Van dik hout zaagt men planken, maar toch een rake verfilming van het toneelstuk van Brandon Thomas over een student uit Oxford, die zich uitgeeft voor een ongetrouwde tante, maar de grap loopt uit de hand. Opnieuw gemaakt als musical met de titel WHERE'S CHARLEY.

The Earl of Chicago

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Montgomery, Edward Arnold, Reginald Owen en Edmund Gwenn.

Montgomery kan zijn rol in dit vergezochte verhaal over een bendelid in Chicago dat een Engelse adellijke titel erft, niet waarmaken. Zijn vreselijke spel tast de geloofwaardigheid van de hele film aan.

The Doctor Takes a Wife

1940 | Misdaad

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Alexander Hall. Met o.a. Ray Milland, Loretta Young, Reginald Gardiner, Gail Patrick en Edmund Gwenn.

Milland wordt voor Young's echtgenoot aangezien en moet dan nog voor hem doorgaan ook. Sterren en materiaal inspireren elkaar in een levendig tempo.

Pride and Prejudice

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Greer Garson, Laurence Olivier, Mary Boland, Edna May Oliver en Edmund Gwenn.

Interessante Jane Austen-verfilming met Garson in de hoofdrol als de levendige en aantrekkelijke twintigjarige Elizabeth die haar sociaal onhandige 28-jarige huwelijkskandidaat Darcy (Olivier) aanvankelijk helemaal verkeerd inschat. Ondanks aanpassingen in toon, tijdperk en ontknoping is deze versie toch geliefd vanwege het subtiele spel en de fraaie verbeelding van de verstikkende lage landadel. Deze Pride and Prejudice kwam nog geen maand na de bevrijding uit in ­Nederland en was daarmee een welkome bron van geallieerd vermaak.

Foreign Correspondent

1940 | Thriller, Oorlogsfilm, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders en Albert Bassermann.

Alleen al de moeite waard vanwege de Nederlandse setting, al zullen de nagebouwde Amsterdamse grachtenpandjes en de Hollandse windmolens weinigen overtuigen. De plot is tamelijk onnavolgbaar en heeft iets te maken met een buitenlandse correspondent, een vredesorganisatie waarvan de leden eigenlijk spionnen zijn en de ontvoering van een Nederlandse diplomaat. Dat neemt niet weg dat Hitchcock van dit alles een uitermate onderhoudende thriller annex oorlogsfilm weet te maken. Hitchcocks tweede Hollywoodfilm, maar de eerste Amerikaanse met zijn duidelijk herkenbare stijl.

South Riding

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Victor Saville. Met o.a. Ralph Richardson, Edna Best, Edmund Gwenn, Ann Todd en John Clements.

Een genietbare Britse bewerking van Winifred Holtby's roman over politieke en persoonlijke problemen onder een groep mensen in Yorkshire. Gelijkmatig gefilmd, en uitstekend geacteerd door een perfecte rolbezetting. Oorspronkelijke Britse tijdsduur: 90 minuten.

Penny Paradise

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Carol Reed. Met o.a. Edmund Gwenn, Jimmy O'Dea, Betty Driver, Maire O'Neill en Jack Livesey.

Kapitein van een trawler gelooft ten onrechte dat hij heeft gewonnen in de loterij. Toch worden zijn dromen waarheid. Het levendige spel van de cast blaast het banale verhaaltje nog wat leven in. Goede regie van Carol Reed, die zijn acteurs niet aan banden heeft gelegd.

A Yank at Oxford

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Robert Taylor, Lionel Barrymore, Maureen O'Sullivan, Vivien Leigh en Edmund Gwenn.

Een aantrekkelijke rolverdeling, waaronder de jeugdige Leigh, in een clichéverhaal over een eigenwijze Amerikaan die zich probeert aan te passen aan Oxford, en omgekeerd. Scenario van Malcolm Stuart Boylan, Walter Ferris, George Oppenheimer en Leon Gordon.

Parnell

1937 | Biografie

Verenigde Staten 1937. Biografie van John M. Stahl. Met o.a. Clark Galiver, Edmund Gwenn, Alan Marshal, Donald Crisp en Billie Burke.

De biografie van de populaire en machtige Iers-nationalistische leider wiens carrière werd geruïneerd doordat zijn overspelige verhouding met Kitty O'Shea aan het daglicht werd gebracht. Een film die zich moeizaam voortsleept en niet de geweldige mogelijkheden benut die het verhaal biedt; hij werd in 1937 een flop, en dat was zeker terecht.

The Walking Dead

1936 | Horror, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1936. Horror van Michael Curtiz. Met o.a. Boris Karloff, Ricardo Cortez, Edmund Gwenn, Marguerite Churchill en Warren Hull.

De klassieke horrorfilm die je nog steeds de koude rillingen over je rug laat lopen. Karloff wordt na zijn onnatuurlijke dood weer tot leven gewekt en gaat zich op zijn belagers wreken zodra zijn faculteiten weer werken. Klasse! Scenario van Ewart Adamson, Peter Milne, Robert Adams en Lillie Hayward. Camerawerk van Hal Mohr.

Mad Holiday

1936 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1936. Mysterie van George B. Seitz. Met o.a. Edmund Lowe, Elissa Landi, Zasu Pitts, Edmund Gwenn en Ted Healy.

Een filmacteur maakt een cruise en raakt betrokken bij een moord. Het geheel is in een luchtig jasje gestoken, maar dat kwam er niet uit. Gebaseerd op het verhaal Murder in a Chinese Theatre van Joseph Santley.

Laburnum Grove

1936 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Carol Reed. Met o.a. Cedric Hardwicke, Edmund Gwenn, Victoria Hopper, Ethel Coleridge en Katie Johnson.

Een luchtige Britse komedie over een man (Gwenn) die zijn inkomen vergaart door flessentrekkerij. Zijn tegenstander is zijn pompeuze zwager (Hardwicke). Dit levert een alleraardigst blijspel op. Naar het toneelstuk van J.B. Priestley.

Anthony Adverse

1936 | Historische film, Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1936. Historische film van Mervyn LeRoy. Met o.a. Donald Woods, Anita Louise, Edmund Gwenn, Claude Rains en Louis Hayward.

Grootse verfilming van Hervey Allen's boek over een jongeman die volwassen wordt en avonturen beleeft in delen van Amerika en Mexico in het begin van de 19e eeuw. Gale Sondergaard kreeg een Oscar voor de beste bijrol. De opwindende muziek van Erich Wolfgang Korngold won ook een Oscar, evenals het camerawerk van Tony Gaudio. Scenario van Sheridan Gibney.

The Bishop Misbehaves

1935 |

1935. Ewald André Dupont. Met o.a. Edmund Gwenn, Maureen O'Sullivan, Dudley Digges, Reginald Owen en Lillian Bond.

Grootse verfilming van Hervey Allen's boek over een jongeman die volwassen wordt en avonturen beleeft in delen van Amerika en Mexico in het begin van de 19e eeuw. Gale Sondergaard kreeg een Oscar voor de beste bijrol. De opwindende muziek van Erich Wolfgang Korngold won ook een Oscar, evenals het camerawerk van Tony Gaudio. Scenario van Sheridan Gibney.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

Java Head

1934 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1934. Drama van J.Walter Ruben en J. Walter Ruben. Met o.a. Anna May Wong, Elizabeth Allen, Edmund Gwenn, John Loder en Ralph Richardson.

Een weinig bijzonder drama over twee zoons die het scheepvaartbedrijf van hun vader overnemen die te oud is. De een wil natuurlijk de ander eruit werken. Goede acteurs in een zeer onevenwichtige film.

Waltzes from Vienna

1933 | Muziek, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1933. Muziek van Alfred Hitchcock. Met o.a. Jessie Matthews, Esmond Knight, Frank Vosper, Fay Compton en Edmund Gwenn.

Compton als gravin helpt in het Wenen van 1840 de walz-koning Johann Strauss naar het succes. Wankele low-budget musical met weinig muziek en weinig Hitchcock. Gedraaid vóór het begin van Hitchcock's internationale reputatie als maëstro van het thrillergenre. Naar het toneelstuk Walzerkrieg van H. Reichart, E. Marischka en A.M. Willner. Ook bekend als STRAUSS'S GREAT WALTZ.

The Good Companions

1933 | Musical, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Musical van Victor Saville. Met o.a. Jessie Matthews, Edmund Gwenn, John Gielgud, Mary Glynne en Percy Parsons.

Drie heel verschillende mensen komen in contact met een groep rondtrekkende artisten. Tenslotte vinden ze het ware geluk. Prachtige evocatie van het leven op de schnabbeltoer, warm en met het geloof in de cultuur van de arbeidersklasse. Dit typische Priestly-verhaal werd met veel begrip verfilmd. Een kleine rol van Miller, de top-komiek van de music hall, wordt nog overspeeld door het ongelooflijke knappe optreden van Matthews.

I Was a Spy

1933 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1933. Oorlogsfilm van Victor Saville. Met o.a. Madeleine Carroll, Conrad Veidt, Herbert Marshall, Gerald du Maurier en Edmund Gwenn.

De Belgische verpleegster Marthe Cnockhaert (Carroll) wordt aan het begin van WO I opgeleid tot spionne. Gwenn speelt een Belgische burgemeester. De rol van Duitse commandant is Veidt op het lijf geschreven. Naar het autobiografische boek van Marthe Cnockhaert-McKenna door W.P. Lipscomb en Ian Hay tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Charles van Enger.

Friday the Thirteenth

1933 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Drama van Victor Saville. Met o.a. Sonnie Hale, Max Miller, Alfred Drayton, Eliot Makeham en Ursula Jeans.

Een bus raakt bij een ongeluk betrokken en twee mensen vinden daarbij de dood - maar wie? De film bestaat uit een reeks verhalen, elk over de laatste dag van iedere passagier vóór het noodlottige reisje. De cast bestaat uit louter sterren, waarvan sommigen inderdaad schitteren. Het scenario is van Sidney Gilliatt.

Channel Crossing

1933 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Drama van Milton Rosmer. Met o.a. Matheson Lang, Constance Cummings, Edmund Gwenn, Anthony Bushell en Max Miller.

Een fraudeur, die op het punt staat ontmaskerd te worden, maakt de zaak voor zichzelf nog erger door te proberen de vriend van zijn secretaresse te vermoorden. Speciaal gemaakt voor toneelacteur Lang, die de in wezen fatsoenlijke financier speelt. De fraaie beelden en de komiek Miller zijn het meest genietbaar aan deze langzame en klasse-gebonden film.

Cash

1933 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Komedie van Zoltan Korda. Met o.a. Robert Donat, Wendy Barrie, Edmund Gwenn, Clifford Heartherley en Morris Harvey.

Saaie, teleurstellende komedie over de jonge Donat, die vroeger rijk was en nu moet werken voor zijn geld, en zijn verwikkelingen met de knappe Barrie en haar vader, de intrigant Gwenn. Zelfs Donat en Gwenn kunnen de film niet redden. De Amerikaanse titel was FOR LOVE OR MONEY; ook bekend als IF I WERE RICH.

Tell Me Tonight

1932 | Musical, Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1932. Musical van Anatole Litvak. Met o.a. Jan Kiepura, Magda Schneider, Sonnie Hale, Edmund Gwenn en Athene Seyler.

De Engelse versie van LA CHANSON D'UNE NUIT/DAS LIED EINER NACHT over de persoonsverwisseling van de tenor Kiepura met een voortvluchtige oplichter in een Zwitsers dorpje. De musical verschilt alleen in de bezetting van de bijrollen van de simultaan gemaakte Franse en Duitse versies.

Love on Wheels

1932 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1932. Komedie van Victor Saville. Met o.a. Jack Hulbert, Edmund Gwenn, Leonora Corbett, Gordon Harker en Tony de Lungo.

De komische Hulbert vliegt door een warrige plot. Tegen het decor van de kledingzaken in Oxford Street probeert hij een knap meisje dat hij in de bus zag voor zich te winnen. Hulbert blinkt uit, bijgestaan door een uitstekende bezetting.

The Skin Game

1931 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1931. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Edmund Gwenn, Jill Esmond, John Longden, C.V. France en Helen Haye.

Gwenn is de enige die nog een sprankje leven weet te blazen in deze vervelende verfilming van Galsworthy's toneelstuk over de strijd tussen twee landeigenaars. Hitchcock beweert dat hij deze film niet uit vrije wil gemaakt heeft, en dat kan best kloppen, gezien de voor de Meester ongebruikelijk lange, statische dialogen.

Hindle Wakes

1931 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1931. Drama van Victor Saville. Met o.a. Belle Chrystall, Sybil Thorndike, Norman McKinnel, Edmund Gwenn en John Stuart.

Een fabrieksarbeidster uit Lancashire heeft een liefdesaffaire met de zoon van de baas en trotseert de traditie door een huwelijk met hem te weigeren. Een sensationele versie van het succesvolle toneelstuk van Stanley Houghton, die vooral het vermelden waard is vanwege de vurige heldin (Belle Chrystall) en het goede karakterspel van Sybil Thorndike en Edmund Gwenn in de rollen van haar verwarde ouders.

Undercurrent

1846 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1846. Drama van Vincente Minnelli en Alan Parker. Met o.a. Edmund Gwenn, Marjorie Main, Katharine Hepburn, Robert Taylor en Robert Mitchum.

Een fabrieksarbeidster uit Lancashire heeft een liefdesaffaire met de zoon van de baas en trotseert de traditie door een huwelijk met hem te weigeren. Een sensationele versie van het succesvolle toneelstuk van Stanley Houghton, die vooral het vermelden waard is vanwege de vurige heldin (Belle Chrystall) en het goede karakterspel van Sybil Thorndike en Edmund Gwenn in de rollen van haar verwarde ouders.