Michel Arcand: montage.
Er zijn 11 films gevonden.

Pays

2016 |

Canada 2016. Chloe Robichaud. Met o.a. Nathalie Doummar, Emily VanCamp en Macha Grenon.

Het zijn barre tijden voor het (fictieve) eilandstaatje Besco, gelegen nabij Canada in de Atlantische Oceaan. Om de economie aan te zwengelen laat de vers geïnstalleerde president Danielle Richard (Grenon) in het geheim een team met de grote buur over mijnconcessies en visserijterritoria onderhandelen. In dit gekunstelde feministische drama moeten een Canadees parlementslid (Doummar) en een Amerikaanse onderhandelaar (VanCamp) niet alleen harde politiek-industriële noten kraken, maar staan ze ook privé voor uitdagingen. De locaties – 'Besco' is in werkelijkheid het eiland Fogo – zijn bijna interessanter dan het verhaal.

Paul à Québec

2015 | Drama

2015. Drama van François Bouvier. Met o.a. François Létourneau, Julie LeBreton, Gilbert Sicotte, Myriam LeBlanc en Louise Portal.

Met het semi-autobiografische stripalbum Paul à la campagne verwezenlijkte de in Montreal geboren graficus Michel Rabagliati in 1999 alsnog zijn jongensdroom. Later bleek het zelfs de geboorte van een succesreeks over het alledaagse leven van gewone mensen. De filmadaptatie van het meervoudig bekroonde zesde Paul-album vangt de warme sfeer van de strips, al mist de lezer in deze live action-versie vanzelfsprekend Rabagliati's aandoenlijke Klare Lijn-stijl. De bewogen Québec-reis van tekenaar Paul en echtgenote Lucie is echter een verademing tussen alle artificiële, omhooggevallen arthousekost.

Ripley Under Ground

2005 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 2005. Thriller van Roger Spottiswoode. Met o.a. Barry Pepper, Willem Dafoe, Tom Wilkinson en Jacinda Barrett.

De dood van een succesvolle Britse kunstenaar wordt met frauduleuze motieven geheim gehouden door zijn vrienden. Aanvoerder van het doortrapte stel: Tom Ripley. Deze charmante psychopaat, protagonist in vijf romans van Patricia Highsmith, verscheen eerder op het witte doek in de gedaante van Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon en John Malkovich. Dat Barry Pepper zijn voorgangers niet kan evenaren is misschien vooral te wijten aan regisseur Spottiswoode, die een onevenwichtige zwartkomische toon hanteert. Wat overblijft zijn een vermakelijk plot en prima bijrollen.

Séraphin: un homme et son péché

2002 | Drama

Canada 2002. Drama van Charles Binamé. Met o.a. Karine Vanasse, Roy Dupuis, Pierre Lebeau en Rémy Girard.

In eigen land veelvuldig bekroond, en ook aan de bioscoopkassa zeer succesvol melodrama naar de bekendste roman, uit 1933, van de Canadese schrijver Claude-Henri Grignon. In laat negentiende-eeuws Québec raakt de jonge Donalda (Vanasse) hevig verliefd op de stoere Alexis (Dupuis). Maar tijdens diens winterse afwezigheid gaat ze een gearrangeerd huwelijk aan met de oudere, naargeestige burgemeester Séraphin (Lebeau). Daar komt veel ellende van, ook doordat verliefdheid zich nu eenmaal niet makkelijk laat onderdrukken. Regisseur Binamé heeft minder oog voor stevig acteerwerk dan voor mooie landschappen en decors.

The Art of War

2000 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2000. Actiefilm van Christian Duguay. Met o.a. Wesley Snipes, Marie Matiko, Michael Biehn, Donald Sutherland en Maury Chaykin.

Een held die alles kan moet vechten om zijn onschuld te bewijzen met slechts een schone dame aan zijn zijde, een complot van terroristen om vrede te verstoren, professionele moordenaars die op twee meter afstand missen: The Art of War (een titel die is ontleend aan een geschrift van de Chinese filosoof Sun Tzu) lijkt geen gemeenplaats te mijden. Snipes is opnieuw een in leer gestoken bink die alle spiergroepen gebruikt behalve die in zijn gezicht. The Art of War is vrij duur gemaakt, maar het geld is beslist niet aan script-revisies uitgegeven.

The 6th Day

2000 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2000. Sciencefiction van Roger Spottiswoode. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Robert Duvall, Tony Goldwyn en Michael Rooker.

In de nabije toekomst is klonen doodgewoon geworden. Over een dood huisdier hoeft bijvoorbeeld niet meer getreurd te worden: gewoon een kloon ophalen bij een winkel in de buurt. Maar mensen mogen niet gekloond worden, dat is in de wet vastgelegd. Toch loopt helikopterpiloot Adam (Schwarzenegger) op een dag een exacte replica van zichzelf tegen het lijf. Waarna hij al snel achtervolgd wordt door gewapende slechteriken. Grappig: net als de kloon, denkt hij dat hij de échte Adam is. Niet de beste Schwarzenegger-film, maar voor zijn fans redelijk te pruimen.

Sunshine

1999 | Drama, Historische film

Hongarije​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Canada 1999. Drama van István Szabó. Met o.a. Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Rachel Weisz, William Hurt en Rosemary Harris.

Overvolle film over de Sonnenscheins, een joodse familie die zich in het midden van de negentiende eeuw in Hongarije vestigt, volkomen integreert, maar generatie na generatie aan den lijve ondervindt dat ze geen 'echte' Hongaren zijn. Fiennes speelt drie rollen: de negentiende-eeuwse advocaat Ignatz Sonnenschein, zoon Adam, die schermkampioen is, en Adams communistische zoon Ivan. Bijna drie uur duurt dit epos, maar er worden dan ook meer dan honderd tumultueuze jaren behandeld. Szábo plaatste zijn film nadrukkelijk in een historische context, en zag zijn script, zijn cameraman en acteur Fiennes beloond met ieder een European Film Award.

Emporte-moi

1999 | Drama

Frankrijk​/​​Canada​/​​Zwitserland 1999. Drama van Léa Pool. Met o.a. Karine Vanasse, Pascale Bussières, Miki Manojlovic, Alexandre Mérineau en Charlotte Christeler.

Het is 1963. De dertienjarige Hanna (Vanasse) is 13 en woont in Montréal. Ze heeft een moeilijke leeftijd, ze is geen meisje meer maar ook nog geen vrouw. Hanna heeft veel ruzie met haar ouders. Duidelijk is wel dat ze veel van haar kwakkelende, hardwerkende moeder (Bussières) houdt. Meer moeite heeft ze met haar vader (Manojlovic), overlevende van de holocaust en miskend schrijver. Haar broer Paul (Mérineau) is haar enige houvast. Op een middag ziet Hanna in de bioscoop de Godard-film 'Vivre Sa Vie'. Gefascineerd door het motto van de film; leef je leven zoals het komt, blijft het Hanna bezighouden, echter vergetend dat er ook grenzen zijn. Langzaamaan neemt Hanna het motto over. Samen met haar broer en vriendin Laura, die ze al bij de film zag en later op een feestje ontmoet, ontdekt ze haar ambivalente sexuele gevoelens. Op een bepaald moment wordt haar duidelijk dat het motto van de Godard-film iets anders inhoudt. Namelijk dat je vrij bent om te leven als je wilt, maar dat daarbij de verantwoordelijkheid komt om het goed te doen en dat je die verantwoordelijkheid ook zelf moet dragen. Een bijzondere film met een steengoede rol van Karine Vanasse.

Tomorrow Never Dies

1997 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Roger Spottiswoode. Met o.a. Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Michelle Yeoh, Teri Hatcher en Joe Don Baker.

In het achttiende deel van de filmsaga neemt Bond het op tegen een gemene mediamagnaat (Pryce) die WO III wil ontketenen om zijn kijk- en leescijfers te maximaliseren. De Bond-fans waren nogal teleurgesteld over het geringe aantal gadgets in GoldenEye (1995) dus werd Bond overladen met destructieve speeltjes en een protserige BMW met afstandsbediening. Daarmee werd de teneur van de film gezet: meer, harder en sneller. Aziatische ster Michelle Yeoh speelt een Chinese agente met veel vechtsporttalent en heeft daarmee een veel krachtiger rol dan de meeste Bond-girls.

À corps perdu

1988 | Drama

Canada​/​​Zwitserland 1988. Drama van Léa Pool. Met o.a. Matthias Habich, Johanne-Marie Tremblay en Michel Voïta.

Pierre Kurwenal (Habich) is een fotojournalist, die door zijn werk getraumatiseerd is geraakt. In Nicaragua heeft hij gruwelijke taferelen op de gevoelige plaat vastgelegd. En als hij terug wil keren naar zijn geliefden, hij onderhoudt een driehoeksrelatie met vriendin Sarah (Tremblay) en vriend David (Voïta), blijken die met zijn tweeën verder te zijn gegaan. Hij gaat de straat op, neemt foto's, heeft een kortstondige relatie en komt uiteindelijk weer tot zichzelf. Sterk psychologisch drama naar een met de prestigieuze Prix Concourt bekroonde roman van Yves Navarre.

Anne Trister

1986 | Romantiek, Drama

Canada 1986. Romantiek van Léa Pool. Met o.a. Albane Guilhé, Louise Marleau, Lucie Laurier en Albane Guilhe.

In een neerslachtige bui zet Anne Trister een punt achter haar bestaan wat tot dat moment in Zwitserland geleid heeft. Zij trekt in bij een vriendin in Montreal, die psychologe is, en begint een lesbische relatie met haar. Nadat zij in Israël is geweest en het graf van haar vader heeft bezocht keert zij weer terug tot haar 'oude leventje'. Interessant thema mits de regisseuse wat meer inspiratie had gehad. Er gebeurt niets op het doek en de verveling slaat dan ook al gauw toe.