Xie Jin

1923 -2008 Regisseur

Xie Jin (1923-2008) is regisseur.
Er zijn 5 films gevonden.

Yapian zhanzheng

1997 | Historische film, Drama

China/Verenigde Staten 1997. Historische film van Xie Jin. Met o.a. Bao Guoan, Su Min, Shao Xin, Gao Yuan en Lin Liankun.

In 1838 wordt het Chinese rijk bedreigd door opium, geïmporteerd door de Britten. Keizer Daoguang zendt Lin Zexu naar Kanton om de drug te verbieden en om een einde te maken aan de corruptie onder douanebeambten. Daarnaast laat hij tonnen opium in zee gooien en beperkt hij de bewegingsvrijheid van de buitenlandse 'duivels.' Reden genoeg voor de Britse regering om op een oorlog met China aan te sturen. Deze oorlog liep voor China slecht af, onder meer doordat Hong Kong moest worden afgestaan. (IdH/VPRO Gids)

Hibiscus Town

1988 | Drama

China 1988. Drama van Xie Jin. Met o.a. Xiaoguin Lia, Shibin Zhu en Sonzi Xa.

Deze film toont het meesterschap van regisseur Jin Xie. Door de prachtige fotografie en het realistische spel is het, ondanks het trage tempo, een klein meesterwerk. Het verhaal gaat over een knappe rijstverkoopster en haar relatie met een strenge partijambtenaar. De film verschilt van andere door de rechtstreekse, politieke en menselijke benadering van de Culturele Revolutie. De regisseur toont duidelijk de menselijke zwakheden en het gebrek aan aanpassingsvermogen in een veranderende wereld. Een doorbraak in de Chinese filmindustrie, ook wat betreft de met oosterse fijngevoeligheid opgenomen kusscènes.

Tian yun shan chuan qi

1980 | Drama

China 1980. Drama van Xie Jin. Met o.a. Shi Weijian, Shi Jianlan, Wang Fuli en Hong Xuemin.

In de jaren 50 valt Luo Qun, geleerde en commissaris in de Volksrepubliek China, in ongenade en verliest al zijn functies. Hij moet verder werken als koetsier. Zijn vrouw helpt hem bij zijn wetenschappelijk werk en vecht voor zijn rehabilitatie.

Wutei jiemei

1965 | Drama

China 1965. Drama van Xie Jin. Met o.a. Xie Fang, Cao Yindi, Feng Qi en Gao Aisheng.

Twee opera-actrices hebben samen veel succes, ze voelen zich zusters. In de jaren veertig, een tijd van politieke spanning en oorlog kiest Yuehong voor een bourgeois leven als vrouw van een theaterdirecteur. Chunhua kiest voor politiek engagement en een verwijdering tussen die twee is het gevolg. Na de revolutie in 1949 volgt een verzoening. deze film was jaren verboden, omdat de 'foute' Yuehong te sympathiek wordt voorgesteld. In 1979 werd hij vrijgegeven.

Wutai jiemei

1964 | Drama

China 1964. Drama van Xie Jin. Met o.a. Xie Fang, Cao Yindi, Feng Qui, Gao Ai Cheng en Shen Feng Juan.

Als een rondreizend gezelschap in 1935 in het Zuiden van China in een provincienest neerstrijkt, maakt Chunhua (Xie Fang), een jong boerenmeisje, kennis met de hoofdrolspeelster Yuehong (Yindi). Ze worden haast onafscheidelijke vriendinnen. Chunhua komt ook bij de troep. Als het slecht gaat - het is inmiddels 1941 - komen ze bij een theater in Shanghai terecht en Yuehong trouwt met de bezitter. Dan komt de Chinese burgeroorlog en Mao's lange mars. Chunhua krijgt een vriend, een geëngeerde journalist en Yuehong komt door haar echtgenoot in het kamp van de nationalisten terecht. Ze verliezen elkaar door de turbulente gebeurtenissen uit het oog. Als Mao overwonnen heeft en Yuehong door haar echtgenoot in de steek gelaten is, vinden de twee vriendinnen en collega's van weleer, elkaar weer terug. De film is in zijn soort (als Mao-kunst uit de Volksrepubliek) niet slecht, maar kon in 1965 (het jaar dat hij voltooid werd) niet in première gaan, omdat er in het China van de Culturele Revolutie geen behoefte meer was aan dergelijke toongezette rolprenten; hij moest bijgevolg veertien jaar op de plank liggen. Scenario van Lin Gu, Xu Jin en regisseur Xie Jin. Fotografie van Zhou Da Ming. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Xie Jin op televisie komt.

Reageer