John McGiver (1913-1975): cast.
Er zijn 28 films gevonden.

The Manchurian Candidate

1962 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury en Henry Silva.

In deze politieke thriller naar het boek van Richard Condon speelt Frank Sinatra een Korea-veteraan die, door nachtmerries geplaagd, ontdekt dat hij tijdens de oorlog door communisten is gehersenspoeld. Hoe zit dat met zijn voormalige bataljonmaat Raymond Shaw (Harvey), wiens familie inmiddels druk bezig is het Witte Huis te veroveren? Scherp en huiveringwekkend speelde de film destijds in op de Amerikaanse angst voor communisme én de hysterie van de reactie daarop: mccarthyisme. In 2004 maakte Jonathan Demme een remake met een voor die tijd actuele lading.

Mame

1974 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1974. Musical van Gene Saks. Met o.a. Lucille Ball, Beatrice Arthur, Robert Preston, Jane Connell en Bruce Davison.

Een hopeloos verouderde musical naar het Broadwaysucces en op 'Auntie Mame' gebaseerd, maar het is beschamend, zelfs voor de meest fanatieke fans van Lucy. Waar zijn Fred en Ethel Mertz om te helpen?

Tom Sawyer

1973 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van James Neilson. Met o.a. Josh Albee, Jeff Tyler, Jane Wyatt, Buddy Ebsen en Vic Morrow.

In deze acceptabele nieuwe versie van het onderhand wel bekende verhaal zijn Tom en Huck charmant als altijd. Morrow is een heel onaangename Injun Joe in één van zijn beste rollen als slechterik. Deze film ging een paar weken eerder in première dan de filmmusical.

Arnold

1973 | Komedie, Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Komedie van Georg Fenady. Met o.a. Stella Stevens, Roddy McDowall, Elsa Lanchester, Shani Wallis en Farley Granger.

Bizarre griezelkomedie biedt ongewone doden en aparte humor. Alles draait om de appetijtelijke Stevens die met het lichaam van Norman Stuart in de echt is verbonden.

Harvey

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Fielder Cook. Met o.a. James Stewart, Helen Hayes, Arlene Francis, Martin Gabel en Fred Gwynne.

Herverfilming van het stuk van Mary Chase waarin Stewart zijn rol uit 1950 overdoet. Arthur Rubinstein zorgde voor de muziek.

The Great Man's Whiskers

1971 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1971. Komedie van Philip Leacock. Met o.a. Dennis Weaver, Ann Sothern, John McGiver, Harve Presnell en Beth Brickell.

Slap komedie-drama over president Lincoln die de route verandert tijdens een treinreis, nadat hij een brief heeft ontvangen van een tienjarig meisje dat erop aandringt dat hij zijn bakkebaarden laat staan. De politieke aspecten van het plot komen niet uit de verf. Historisch ongeloofwaardig bovendien.

Sam Hill: Who Killed Mr. Foster?

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Fielder Cook. Met o.a. Ernest Borgnine, Sam Jaffe, J.D. Cannon, Judy Geeson en Will Geer.

De komende verkiezingen bedreigen het veilige baantje van een cynische sheriff in een wildwest-stadje. Een en al handeling zonder actie en met vervelende dialogen; zelfs de ongebruikelijke rolbezetting maakt de voortgang niet levendiger. Ook bekend als WHO KILLED THE MYSTERIOUS MR. FOSTER?

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

The Littlest Angel

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Joe Layton en Walter C. Miller. Met o.a. Johnny Whitaker, Fred Gwynne, Cab Galloway, E.G. Marshall en John McGiver.

Michael, een schaapherdersjongen, komt de Hemel binnen maar heeft enige noten op zijn zang alvorens de 'Kleinste Engel' te worden. Hij wordt daarbij vaderlijk terzijde gestaan door Patience, de Bewaarengel. Een heerlijke komedie.

Midnight Cowboy

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, John McGiver en Brenda Vaccaro.

Voight is uitstekend als een cowboy uit een Texaans dorpje die denkt dat hij in New York een fortuin zal vergaren als gigolo. Hij sluit een onwaarschijnlijke vriendschap met een kleine oplichter (Hoffman). De film weet de smoezelige sfeer die toen rond Times Square hing fraai te vangen. De film was destijds tamelijk controversieel vanwege het geweld, openlijke ­uitingen van homoseksualiteit en enkele naaktscènes, en kreeg een X-rating. (Al werd dat snel een R-rating.) Desondanks kreeg Midnight Cowboy de Oscars voor beste film, regie en script.

The Spirit Is Willing

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van William Castle. Met o.a. Sid Caesar, Vera Miles, Barry Gordon, John McGiver en Cass Daley.

Enkele goede komieken worden verspild in een domme klucht over het zomerhuisje van Caesar waar het spookt.

Fitzwilly

1967 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Delbert Mann. Met o.a. Dick Van Dyke, Barbara Feldon, Edith Evans, John McGiver en Harry Townes.

Gewoon niemendalletje over een butler die om zijn broodheer te redden het Gimbelwarenhuis op kerstavond moet beroven. Van Dyke's filmcarrière leed schade door teveel van dit soort films.

The Glass Bottom Boat

1966 | Romantische komedie, Musical

Verenigde Staten 1966. Romantische komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Doris Day, Rod Taylor, Arthur Godfrey, John McGiver en Paul Lynde.

Ruimtevaart-ingenieur (Rod Taylor) valt op pr-dame (Doris Day) en huurt haar in om zijn biografie te schrijven. Tegelijkertijd wordt de dame in kwestie aangezien voor een Russische spion omdat haar hondje Vladimir heet. Heerlijke onzin geheel in de lijn van voormalig striptekenaar Tashlin, die Jayne Mansfield onsterfelijk maakte met vergelijkbare over-de-top komedies als Will Succes Spoil Rock Hunter? Tashlin en Day maakten een jaar later het niet minder krankzinnige Caprice, waarin Day wel degelijk een geheim agent speelde.

Marriage on the Rocks

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Jack Donohue. Met o.a. Frank Sinatra, Deborah Kerr, Dean Martin, Cesar Romero en Hermione Baddeley.

Het huwelijk van Frank en Deborah eindigt in een vlugge scheiding in Mexico; zij trouwt uiteindelijk met zijn beste vriend, Dino. Verspild talent in een voorspelbare komedie. Gedraaid in Panavision.

Man's Favorite Sport?

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Rock Hudson, Paula Prentiss, Maria Perschy, Charlene Holt en John McGiver.

Lachfilm volgens Hawks eigen succesformule met Hudson als bestseller-schrijver die probeert te leven volgens de stellingen van zijn eigen boek over 'buiten leven'. Veel voorspelbare grappen over de hengelsport. Scenario van John Fenton Murray en Steve McNeil; achter de camera stond Russell Harlan.

A Global Affair

1964 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Drama van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Yvonne De Carlo, Michèle Mercier, Robert Sterling en John McGiver.

Dit keer geen komedie: Hope ontfermt zich over een baby die is gevonden in het gebouw van de VN en een vrouwelijke vertegenwoordiger van elk land eist het kind op.

Who's Minding the Store?

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Jerry Lewis, Agnes Moorehead, Jill St. John, John McGiver en Ray Walston.

Lewis-komedie waarin een blunderende gek (raad maar wie!) losgelaten wordt in een warenhuis. De bijrollen zijn groots in hun welbekende komische typetjes, en er zit één vindingrijke scène in, maar de rest wordt gevormd door opgewarmde kliekjes uit het doorsnee kluchtenrepertoire.

Take Her, She's Mine

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Henry Koster. Met o.a. James Stewart, Sandra Dee, Audrey Meadows, Robert Morley en Bob Denver.

Een routineuze familiekomedie waarin Stewart de geplaagde vader van opgroeiende dochter Dee is. De voorspelbare grappen helpen al evenmin.

Johnny Cool

1963 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van William Asher. Met o.a. Henry Silva, Elizabeth Montgomery, Sammy Davis jr, Wanda Hendrix en Telly Savalas.

Siciliaanse mafioso Silva wordt naar Amerika gestuurd vanwege een vendetta. Dit simpele gegeven werd door regisseur Asher op brutale, enigszins sadistische, wijze in reportagestijl uitgewerkt. Een film zonder sentiment of gevoeligheid. Om het keiharde personage wat te neutraliseren liet de regisseur een aantal bekende gezichten in cameo-rollen optreden, waardoor er een komische noot aan de film toegevoegd, maar dat doet meer kwaad dan goed. Het is een overigens knap uitgewerkte rolprent. Silva zou zijn gangster-killer imago nooit meer kwijt raken. Joseph Landon bewerkte de roman van John McPartland tot een enig gangsterepos dat door Sam Leavitt sober maar efficiënt in beeld gebracht werd.

Who's Got the Action?

1962 | Komedie

Verenigde Staten 1962. Komedie van Daniel Mann. Met o.a. Dean Martin, Lana Turner, Eddie Albert, Nita Talbot en Walter Matthau.

Om de gokverslaving van manlief Steve Flood (Martin) onder controle te krijgen wordt Melanie (Turner) incognito zijn bookmaker. Dat wordt een probleem wanneer hij begint te winnen en ze haar eigen spullen moet verkopen om hem te betalen. Bovendien krijgt ze ook nog zijn mafiose ex-bookmaker op haar nek. Hoewel goed bedoeld komt de humor niet echt van de grond maar het is leuk om Turner eens niet in een glamourrol te zien.

Period of Adjustment

1962 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Tony Franciosa, Jane Fonda, Jim Hutton, Lois Nettleton en John McGiver.

Het wel en wee van twee jonggehuwde stelletjes die orde op zaken willen stellen; Fonda en Hutton proberen dat binnen hun huwelijk terwijl Franciosa en Nettleton met hun wederzijdse schoonouders in het reine willen komen. Beide koppels helpen elkaar, waardoor uiteindelijk alle problemen worden opgelost. Statische, theatrale verfilming van een toneelstuk van Tennesee Williams. Af en toe zeer geestig, maar per saldo minder geschikt voor het witte doek. Een overdosis aan dialogen en te weinig aan actie stellen het uithoudingsvermogen van de toeschouwer erg op de proef. Goede spelprestaties maken echter veel goed.

Mr. Hobbs Takes a Vacation

1962 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van Henry Koster. Met o.a. James Stewart, Maureen O'Hara, Fabian, John Saxon en Marie Wilson.

Meneer Hobbs (James Stewart) heeft een huisje gehuurd aan zee in de vooronderstelling dat hij en zijn familie aldaar een aangename zomervakantie kunnen doorbrengen. Hij heeft het mis. Het huisje is een bouwval, de kleinkinderen geven geen sjoege, de schoonfamilie blijkt een verzameling minkukels en mevrouw Hobbs wordt belaagd door een lokale schipper. Een wellustige buurvrouw en een sessie vogelspotten geeft meneer Hobbs (en de kijker) nog enig vermaak in een door de bank genomen tamme komedie.

Bachelor in Paradise

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Lana Turner, Janis Paige, Jim Hutton en Paula Prentiss.

Een Hope-film over de enige vrijgezel in een gemeenschap van echtparen. Amusant, maar niet geweldig. Hope heeft betere films gemaakt; Paige is zoals altijd leuk. Het scenario is van Valentine Davies en Hal Kanter naar een verhaal van Vera Caspary. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

The Gazebo

1959 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Komedie van George Marshall. Met o.a. Glenn Ford, Debbie Reynolds, John McGiver, Carl Reiner en Mabel Albertson.

Televisieschrijver Elliott (Ford), getrouwd met Broadway-actrice Nell (Reynolds), wordt afgeperst door een man die van Nell naaktfoto's heeft die haar reputatie zouden kunnen ruïneren. In al zijn nervositeit bedenkt Elliott een plan om de man te vermoorden, maar dat is nog niet zo makkelijk. Zwarte comedy of errors, die doet denken aan The Trouble with Harry (Hitchcock wordt zelfs genoemd), waarin gedoe en misverstanden zich hoog opstapelen, profiteert van een enthousiaste, uitstekende cast. De kostuums van ontwerpster Helen Rose werden genomineerd voor een Oscar.

Once Upon a Horse

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Hal Kanter. Met o.a. Dan Rowan, Dick Martin, Martha Hyer, Leif Erickson en John McGiver.

Deze zonderlinge western-parodie gaat op en neer, met enkele geschifte grappen en voldoende pit om hem toch de moeite van het bekijken waard te maken. De oude western-sterren Bob Steele, Kermit Maynard, Tom Keene en Bob Livingston zijn vluchtig te zien als zichzelf.

The Man In The Raincoat

1957 |

1957. Julien Duvivier. Met o.a. Jean Rigaux, Claude Sylvain, John McGiver, Bernard Blier en Fernandel.

Deze zonderlinge western-parodie gaat op en neer, met enkele geschifte grappen en voldoende pit om hem toch de moeite van het bekijken waard te maken. De oude western-sterren Bob Steele, Kermit Maynard, Tom Keene en Bob Livingston zijn vluchtig te zien als zichzelf.

Love in the Afternoon

1957 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Gary Cooper, Audrey Hepburn, Maurice Chevalier, John McGiver en Van Doude.

Vergeet het leeftijdsverschil tussen Cooper en Audrey en geniet van de sprankelende romantische humor met Chevalier als Hepburns vader die privé-detective is. McGiver geeft goede steun in deze geestige Wilderkomedie die in Parijs speelt. Het scenario is van Claude Anet. Het camerawerk is van William C. Mellor.

L'homme à l'imperméable

1956 | Komedie, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1956. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Fernandel, Bernard Blier, Edith Georges, Judith Magre en Claude Sylvain.

Een musicus wil tijdens de afwezigheid van zijn echtgenote een hoertje bezoeken, maar treft haar vermoord aan. Om het slippertje voor zijn vrouw geheim te houden gaat hij niet naar de politie, maar hij krijgt wel een chanteur achter zich aan, terwijl er steeds meer lijken op zijn pad komen. Deze komische bewerking van de roman van James Hadley Chase Tiger by the tail is een van de betere Fernandel-films, waarbij de grappen de spanning niet ondermijnen. Scenario van René Barjavel en regisseur Duvivier. Fotografie van Robert Hubert.