James Wong Howe (1899-1976): regie en camera.
Er zijn 44 films gevonden.

Funny Lady

1975 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1975. Musical van Herbert Ross. Met o.a. Barbra Streisand, Omar Sharif, James Caan, Ben Vereen en Carole Wells.

Vervolg op Funny Girl. In 1930 is Fanny Brice zojuist over de verbroken relatie met beroepsgokker Nick Arnstein heen als ze de showman Billy Rose ontmoet. Ze trouwen, maar overspel en de spanningen die hun beider carrières met zich meebrengen drijft Fanny en Billy uit elkaar.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

Seconds

1966 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1966. Horror van John Frankenheimer. Met o.a. Rock Hudson, Salome Jens, John Randolph, Will Geer en Jeff Corey.

Man van middelbare leeftijd, die zijn saaie leventje beu is, krijgt de kans om met een ander en jonger uiterlijk een nieuwe start te maken aan het strand van Californië. Maar er blijken toch wat nadelen aan deze keuze te kleven. Het prachtige camerawerk van James Wong Howe en de trefzekere regie van Frankenheimer maken van Seconds een uitstekend thriller-drama.

The Glory Guys

1965 | Western

Verenigde Staten​/​​Spanje 1965. Western van Arnold Laven. Met o.a. Tom Tryon, Harve Presnell, Senta Berger, James Caan en Andrew Duggan.

Duggan speelt een ambitieuze commandant die bereid is zijn mannen op te offeren voor zijn eigen roem. In plaats van versterkingen af te wachten, stuurt hij zijn mannen de dood in tegen een overmacht aan Indianen. Daartussen speelt de romance van Tryon en zijn vriend Presnell met Berger. Sam Peckinpah schreef het scenario naar het boek The Dice of God van Hoffman Birney. Camerawerk van James Wong Howe.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

Song Without End

1960 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1960. Muziek van Charles Vidor en George Cukor. Met o.a. Dirk Bogarde, < Capucine, Patricia Morison, Ivan Desny en Martita Hunt.

Prachtige muziek (de uitvoering kreeg een Oscar), bedolven onder de dramatiek van het leven van componist Franz Liszt. Bogarde doet zijn best en de decors zijn chique. Vidor stierf tijdens de opnamen en Cukor maakte de film af.

The Invisible Avenger

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van James Wong Howe en John Sledge. Met o.a. Richard Derr en Mark Daniels.

De 'Schaduw' zit in New Orleans en hij leert zich onzichtbaar te maken door een Indiaanse legende te gebruiken. Dan pas kan hij voorkomen dat de president van Santa Cruz door snoodaards vermoord gaat worden. Een goede thriller met ongeloofwaardige tintjes.

Sweet Smell of Success

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Alexander Mackendrick. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner en Sam Levene.

De zeer gevreesde New Yorkse columnist J.J. Hunsecker (Lancaster) heeft een probleem: een jazz-musicus wil met zijn zuster trouwen. Hij vraagt een van zijn slaafse bewonderaars, PR-agent Sidney Falco (Curtis) om 'al het mogelijke' te doen om hem te ontmoedigen. Tony Curtis, de Johnny Depp van de jaren '50, gokte deze keer nu eens niet op zijn 'good looks', maar vertrouwde op zijn acteertalent. Geholpen door de cynische dialogen (geschreven door Clifford Odets), en uitstekend tegenspel van Lancaster levert Curtis een prestatie af 'die wellicht herinnerd zal worden als de beste uit zijn carrière', aldus filmcritica Pauline Kael.

Drango

1957 | Western, Drama

Verenigde Staten 1957. Western van Hall Bartlett en Jules Bricken. Met o.a. Jeff Chandler, John Lupton, Joanne Dru, Donald Crisp en Morris Ankrum.

Chandler is majoor Drango van de Noordelijken. Hij krijgt het militair commando over het zuidelijk stadje Georgia pal na afloop van de Burgeroorlog. Hij wil de rust herstellen: het dagelijks leven moet weer zijn gang gaan. De inwoners werken hem op alle punten tegen. Hun leider daarbij is rechter Allen (Crisp). Zijn zoon (Howard, in werkelijkheid een zoon van Leslie Howard) organiseert zelfs een guerrillabende. Uiteindelijk ziet Allen in waarmee hij bezig is en poogt de schade ongedaan te maken en verdere te voorkomen. Bartlett was de producent en schreef het scenario. Als regisseur maakte hij wat foutjes maar die worden weer ruimschoots goedgemaakt door het prachtige werk van cameraman James Wong Howe.

Death of a Scoundrel

1956 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Charles Martin. Met o.a. George Sanders, Zsa Zsa Gabor, Victor Jory, Lisa Ferraday en Yvonne De Carlo.

Vroeg in 1955 werd New York opgeschrikt door het bericht van de moord op de 46-jarige playboymiljonair Serge Rubinstein, een man die naar verluidt een vijand had voor iedere dollar die hij had bemachtigd. Regisseur Charles Martin klom direct in de pen en fabriceerde aan de hand van alle publiciteit een fantastisch script - met gefingeerde namen - waarin de secretaresse van de schatrijke immigrant Clementi Sabourni (George Sanders) terugblikt op het roerige leven van wijlen haar baas. Het resultaat is een serie ongelofelijke transacties ten koste van bankiers, staatslieden, criminelen, escortmeisjes, BA'ers en zakenmensen. De zalvende composities zijn van Max Steiner.

Picnic

1955 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1955. Romantisch drama van Joshua Logan. Met o.a. William Holden, Kim Novak, Betty Field, Susan Strasberg en Cliff Robertson.

Een berooid man (Holden) bezoekt per goederentrein een oude studievriend in een stadje in Kansas en wordt smoorverliefd op diens liefje (Novak) tijdens de jaarlijkse gemeentepicknick. Picnic is een gerenommeerd werk in de Amerikaanse cinema vanwege de moderne techniek (Technicolor, CinemaScope, helikoptershots) en het gedetailleerde portret van het inmiddels wijd en zijd geïdealiseerde leven in de Amerikaanse Midwest halverwege de jaren vijftig. Los van dit alles is Picnic een fraai liefdesverhaal, passend theatraal vertolkt door grootse acteurs. Gebaseerd op het gelijknamige Pulitzerprijs winnende Broadway-toneelstuk van William Inge.

Go! Go, Man

1954 |

1954. James Wong Howe. Met o.a. Pat Breslin, Dane Clark en Sidney Poitier.

Een berooid man (Holden) bezoekt per goederentrein een oude studievriend in een stadje in Kansas en wordt smoorverliefd op diens liefje (Novak) tijdens de jaarlijkse gemeentepicknick. Picnic is een gerenommeerd werk in de Amerikaanse cinema vanwege de moderne techniek (Technicolor, CinemaScope, helikoptershots) en het gedetailleerde portret van het inmiddels wijd en zijd geïdealiseerde leven in de Amerikaanse Midwest halverwege de jaren vijftig. Los van dit alles is Picnic een fraai liefdesverhaal, passend theatraal vertolkt door grootse acteurs. Gebaseerd op het gelijknamige Pulitzerprijs winnende Broadway-toneelstuk van William Inge.

Go Go, Man

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van James Wong Howe. Met o.a. Dane Clark, Pat Breslin, Sidney Poitier en Edmund Ryan.

Fantasierijk verhaal over de formatie van de Harlem Globetrotters en hun opkomst als beroemd basketball-team. Een van de weinige regies van cameraman Howe.

Behave Yourself!

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van George Beck. Met o.a. Farley Granger, Shelley Winters, William Demarest, Francis L. Sullivan en Hans Conried.

Een hond, getraind als boodschapper voor gangsters, volgt Granger op weg naar huis. Winters, sinds kort zijn echtgenote, meent dat de hond een geschenk voor haar is. Vanaf dat ogenblik wordt het koppel lastig gevallen door een gangsterbende, die de hond nodig heeft voor een smokkelzaak die miljoenen moet opbrengen. Niet bijster leuke komedie, geschreven door Beck zelf, die echter een aantal uitstekende tweederangs acteurs wist te vinden. Dank zij mensen als Chaney, Cook Jr., Demarest en Conried wordt de macabere kant van de humor wat opgevijzeld. James Wong Howe stond in voor de fotografie.

He Ran All the Way

1950 | Misdaad, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Berry. Met o.a. John Garfield, Shelley Winters, Wallace Ford, Selena Royle en Gladys George.

Tijdens een hold-up raakt de maat van Garfield in paniek en schiet een politieman neer. Garfield vlucht met het geld en belandt in het gemeentelijk zwembad waar hij de jonge Winters ontmoet. Zij is gefascineerd door zijn zelfverzekerde optreden en neemt hem mee naar huis, niet wetend wie hij in werkelijkheid is. Haar ouders hebben wel hun vermoedens, maar leveren hem niet uit aan de politie. Garfield om wie nooit iemand gaf, schenkt zijn liefde aan de ouders en het meisje. Vergezocht melodrama dat echter door een intelligente regie en goede vertolkingen van de ondergang gered wordt. De roman van Sam Ross werd door Guy Endore en Hugo Butler tot scenario bewerkt. James Wong Howe tekende voor de fotografie. Kort na be[KA3]eindiging van de film werd Garfield geveld door een hartaanval (het wast zijn laatste) en moest regisseur Berry de wijk nemen naar Frankrijk om niet kapot te gaan aan de heksenjacht van de psychopathische communistenvreter, senator McCarthy.

Mr. Blandings Builds His Dream House

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van H.C. Potter. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Melvyn Douglas, Jason Robards sr en Reginald Denny.

Uitstekende verfilming van een boek van Eric Hodgins. Grant is in komische topvorm als meneer Blandings, een stadsman die in plattelands Connecticut onvermoeibaar maar blunderend strijdt om een droomhuis te bouwen. Alles wat mis kan gaan bij de bouw gaat ook mis, terwijl mevrouw Blandings (Loy) haar echtgenoot tevergeefs droogjes terzijde staat. En toch blijft de film van Potter (Hellzapoppin') luchtig en interessant. In The Money Pit, een productie uit 1986 met een vergelijkbaar verhaal, trad Tom Hanks in Grants voetsporen.

Pursued

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Teresa Wright, Robert Mitchum, Judith Anderson, Dean Jagger en Alan Hale.

Sombere western, vooral door het imposante camerawerk van James Wong Howe. Niven Bush schreef het deprimerende verhaal over Mitchum, die zijn lynching afwacht en dan in een terugblik zijn leven overziet. Kansen die hem ontnomen worden en zijn gevechten met zijn halfbroertje Rodney, tot hij hem doodt. Zijn pleegouders Anderson en Jagger haten hem, en Wright haat hem, maar houdt tegelijkertijd ook van hem. Boeiend drama en prima werk van Mitchum. Max Steiner zorgde voor de bijpassende muziek.

Body and Soul

1947 | Drama, Film noir, Sportfilm

Verenigde Staten 1947. Drama van Robert Rossen. Met o.a. John Garfield, Lilli Palmer, Hazel Brooks, Anne Revere en William Conrad.

De meeste boksfilms verbleken bij deze klassieke film met Garfield die zijn weg omhoog werkt op een gemene manier en daardoor de beroemde kampioen wordt. Prachtig camerawerk van James Wong Howe. Francis Lyon en Robert Parrish kregen een Oscar voor hun montage. Scenario van Abraham Polonsky. Opnieuw gemaakt in 1981.

Objective, Burma!

1945 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Tobias, William Prince, James Brown, Errol Flynn en Henry Hull.

Om het Amerikaanse leger de kans te bieden een groot offensief te lanceren, moeten enkele mannen een radarpost vernietigen in een door Japanners bezet jungle-gebied in Birma. De vliegtuigen die hun moeten oppikken worden door de vijand onder vuur genomen. De film ontlokte destijds een diplomatiek conflict tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Deze laatste was verbolgen over het feit dat de film geen melding maakte van haar bijdrage aan de bevrijding van Birma. Er bestaat een ingekorte versie van 127 minuten. Walsh verwerkte hetzelfde gegeven tot de Western 'Distant drum'. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Confidential Agent

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Herman Shumlin. Met o.a. Charles Boyer, Lauren Bacall, Peter Lorre en Katina Paxinou.

Londen, 1937. Ex-concertpianist Luis Denard vecht in de Spaanse burgeroorlog aan de zijde van de Republikeinen. Als geheim agent probeert hij het leveren van kolen door de Britten aan het fascistische regime van Franco te verhinderen. Zijn vermeende helpers Mrs. Melandez en Contreras ontpoppen zich echter als verraders waardoor er plotseling jacht op hem wordt gemaakt. Boeiende spionagegeschiedenis over de Spaanse Burgeroorlog naar het boek van Graham Greene.

Passage to Marseille

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Michèle Morgan, Claude Rains, Philip Dorn en Peter Lorre.

Het verhaal is als volgt: een Franse verbindingsofficier onderhoudt contacten met een Amerikaanse verslaggever, die een reportage wil schrijven over de commandant van een Free French Air Force Squadron, die ooit een ontsnapte gevangene was van Duivelseiland, de Franse strafkolonie. Wie dit niet leest, begrijpt niets van de film want die ontrolt zich in flash-backs, binnen flash-backs en daarbinnen weer flash-backs, tot de derde macht dus. En dat alles wordt met veel dialoog aan elkaar geknoopt - wie even niet oplet, is algauw de draad kwijt. Bedoeld als een nieuwe CASABLANCA, maar het zal duidelijk zijn dat dit niet gelukt is. Een prachtige cult-film voor de fans van de cast. Edward Ciannelli heet in werkelijkheid Eduardo Ciannelli. Scenario van Casey Robinson en Jack Moffitt naar de roman Men without Country van Charles Nordhoff. Camerawerk van James Wong Howe.

The North Star

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston, Ann Harding en Erich von Stroheim.

In een klein Russisch dorpje denken de bewoners aan de oogst en hun kinderen aan de liefde. Maar plotseling vallen de nazi's binnen. Onmiddellijk wordt er verzet geboden, onder leiding van dorpsdokter Huston. Baxter is een schoolmeisje, en debuterende Granger maakt haar het hof. Onevenwichtige film, die hulde moest brengen aan de uitzichtloze strijd van de Russische bevolking tegen de bezetter. Het vele talent dat in de film werd geïnvesteerd - producenten als Samuel Goldwyn en William Cameron Menzies, regisseur Milestone, scenarioschrijfster Lillian Hellman, cameraman James Wong Howe, componist Aaron Copland, om nog te zwijgen over de cast - maakt het resultaat extra teleurstellend. In 1957 werd de film omgewerkt tot een anti- communistisch pamflet, dat op de Amerikaanse tv werd vertoond als ARMOURED ATTACK. Speelduur hiervan was 82m. Wordt ook vertoond als computer-gekleurde versie.

Objective Burma

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, William Prince, James Brown, George Tobias en Henry Hull.

Spectaculair oorlogsavontuur waarin Flynn met enkele van zijn manschappen een radarpost moet vernietigen in de door de Japanners bezette jungle van Birma, ten einde het Amerikaanse leger de kans te bieden een groots offensief te lanceren. Na voltooiing van hun opdracht worden de vliegtuigen die hen moeten oppikken door de vijand onder vuur genomen. Actievol avontuur, een hulde aan de moed van de Amerikaanse soldaten, wat destijds een diplomatiek incident ontlokte tussen Amerikanen en Britten. Deze laatsten waren boos omdat de film geen melding maakte van hun bijdrage tot de bevrijding van Birma. Het scenario van Ranald McDougall en Lester Cole, naar de roman van Alvah Bessie, is echter veel te lang. Er bestaat ook een opnieuw gemonteerde versie van 127m. Knappe vertolking over de hele lijn. James Wong Howe stond achter de camera. In 1951 verwerkte Walsh hetzelfde thema tot de western DISTANT DRUMS. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Yankee Doodle Dandy

1942 | Musical, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1942. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Joan Leslie, Walter Huston, Irene Manning en Rosemary DeCamp.

Cagney draagt deze film in zijn eentje door een dynamische herschepping van het leven van George M. Cohan. Hij won een verdiende Oscar voor een uitmuntende zang- en dans-prestatie, evenals de dirigenten Ray Heindorf en Heinz Roemheld. Er bestaan twee met de computer ingekleurde versies, waarvan er een voor tv is bestemd. Robert Buckner en Edmund Joseph schreven het scenario. Camerawerk van James Wong Howe.

The Strawberry Blonde

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Olivia de Havilland, Rita Hayworth, Alan Hale en Jack Carson.

Cagney is dynamisch in dit verhaal rond 1890 over een tandarts die het te pakken heeft van rijke-mannenjaagster Hayworth, maar die met De Havilland trouwt. Nieuwe versie: One Sunday Afternoon, wat dezelfde titel is van de vroegere Gary Cooper-film waarvan dit een nieuwe versie is. Scenario van Julius J. en Philip G. Epstein naar het theaterstuk One Sunday Afternoon van James Hogan.

Torrid Zone

1940 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Drama van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Pat O'Brien, Andy Devine en Helen Vinson.

Actie en romantiek met zuidelijke inslag, met Sheridan als ster gevangen tussen rivalen O'Brien en Cagney. Flitsende dialogen die de kijker bij blijven. Scenario van Richard Macaulay en Jerry Wald. Camerawerk van James Wong Howe.

Fantasia

1940 | Familiefilm, Muziek, Animatie, Musical

Verenigde Staten 1940. Familiefilm van James Algar, Ford Beebe, Norman Ferguson, Jim Handley en T. Hee.

Acht bekende klassieke stukken vormen de soundtrack van deze mooie verzameling korte tekenfilms. Te horen zijn onder andere stukken uit Bachs Toccata en fuga in D-mineur, Beethovens Pastorale, Tsjaikovski's Notenkrakersuite en Stravinsky's Sacre du printemps. Het bekendste fragment is de Tovenaarsleerling, met muziek van Paul Dukas. De film trok aanvankelijk weinig publiek en bracht Disney aan de rand van de afgrond. Later werd Fantasia herkend als fraaie en gedurfde animatieklassieker. Luske, die betrokken was bij een van de fragmenten, zou later onder meer Alice in Wonderland en Cinderella regisseren.

Dr. Ehrlich's Magic Bullet

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp en Maria Ouspenskaya.

Oscargenomineerde biopic over de Berlijnse arts en Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (Robinson). Ehrlich zocht in het Berlijn van de jaren dertig naar een kleurstof om TBC-bacillen mee aan te tonen, maar hij kreeg de ziekte zelf. Later zocht hij naar een medicijn voor difterie en vond in plaats daarvan een remedie tegen syfilis. Ten slotte legde hij ook nog de grondslagen voor de chemokuur. De rol van Robinson beslaat een periode van 35 jaar maar wordt uitstekend neergezet.

A Dispatch from Reuter's

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Edna Best, Eddie Albert, Albert Bassermann en Gene Lockhart.

Redelijke biografische film van Warner Bros., hoewel de inspiratie soms ontbreekt. Het gaat over de oprichter en het ontstaan van het beroemde persbureau. Het begon allemaal met het inzetten van duiven om de informatie over de beslissende afloop van de slag bij Waterloo (1813, de nederlaag van Napoleon) naar Londen over te vliegen, zodat men met die wetenschap op de beurs in de City snel daarop kon inhaken.

The Oklahoma Kid

1939 | Western

Verenigde Staten 1939. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Humphrey Bogart, Rosemary Lane, Donald Crisp en Ward Bond.

Kolonist krijgt het aan de stok met de dubieuze eigenaar van saloons en speelhallen, wordt door de man ten onrechte van moord beschuldigd en belandt in de cel. Maar daar laat de zoon van de kolonist het niet bij zittten. Cagney is de held en Bogart de schurk in deze standvastige western. Cagney zingt 'I Don't Want to Play in Your Yard' in een klassieke scène.

Dust Be My Destiny

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Lewis Seiler. Met o.a. John Garfield, Priscilla Lane, Alan Hale, Frank McHugh en John Litel.

Arme Garfield komt net uit de gevangenis, waar hij gebromd had voor een misdaad die hij niet gepleegd had. Hij wordt nu weer opgepakt wegens landloperij en naar een strafboerderij gestuurd, waar al heel gauw hij beschuldigd wordt de drankzuchtige voorman te hebben vermoord. Hij smeert hem, gelukkig in het gezelschap van Lane, de pleegdochter van de aan de alcohol verslaafde ploegbaas. Ondanks de afgezaagde intrige zorgde Robert Rossen voor een kwaliteitsscenario en haalde regisseur Seiler het beste uit zijn vertolkers. Camerawerk van James Wong Howe. Naar een roman van Jerome Odlum.

Daughters Courageous

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. John Garfield, Claude Rains, Fay Bainter, Priscilla Lane en Rosemary Lane.

Jim keert na twintig jaar onverwachts terug naar huis in Californië, waar hij zijn vier volwassen dochters met zijn bijzondere charme voor zich probeert te herwinnen. Daarbij probeert hij het huwelijk van zijn ex-vrouw met een serieuze zakenman niet in de weg te staan.

The Adventures of Tom Sawyer

1938 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Familiefilm van Norman Taurog. Met o.a. Tommy Kelly, Jackie Moran, Ann Gillis, May Robson en Walter Brennan.

Tweede van de ontelbare verfilmingen van Mark Twain`s klassieker [KL]Tom Sawyer[KLE]. Het gaat over de avonturen van weesjongen Sawyer (Kelly) die samen met zijn vriend Huckleberry Finn (Moran) - aan wie trouwens ook heel wat films werden gewijd - getuige is van de moord op de plaatselijke dokter. Samen gaan ze achter moordenaar Injun Joe (Jory) aan. Sterke vereenvoudiging van de roman, destijds waarschijnlijk goed amusement voor kinderen. Voor de hedendaagse jeugd gaat het er allemaal echter te stug. De kinderen zijn schelmachtig lief. Jory echter is een ware dreiging - vooral in de sc[KA2]ene in de grot - die op kinderen grote indruk zal maken. David O. Selznick (GONE WITH THE WIND) produceerde dit door John V.A. Weaver geschreven scenario, dat in indrukwekkende decors van William Cameron Menzies werd gefilmd door James Wong Howe en Wilfrid Cline. De film duurde oorspronkelijk 93m, maar werd later door de regisseur met 15m ingekort.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

Fire over England

1937 | Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van William K. Howard. Met o.a. Laurence Olivier, Flora Robson, Vivien Leigh, Raymond Massey en Leslie Banks.

Aardig historisch drama over de Engelse-Spaanse oorlog rond 1500 met onberispelijke rol van Robson (Koningin Elizabeth), prima schurkenwerk van Massey en de romantiek uitstekend verzorgd door Olivier en Leigh. Let op James Mason in een kleine rol.

Mark of the Vampire

1935 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1935. Horror van Tod Browning. Met o.a. Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Bela Lugosi, Lionel Atwill en Carol Borland.

Als baron Herbert na een bezoek aan baron Hersholt dood wordt aangetroffen, is zijn stoffelijk overschot bloedeloos, buitengewoon lijkwit en heeft het een spoor van een kleine halswond. De plaatselijke dokter kan slechts één diagnose stellen: er moet een vampier aan het werk geweest zijn. Het dorp raakt in paniek en voelt zich blootgesteld aan terreur. Inspecteur Atwill en vampierdeskundige Barrymore gaan op onderzoek uit. Heel leuk en intrigerend; bovendien mooi gemaakt, met een verrassend einde. Een herverfilming van Brownings zwijgende film LONDON AFTER MIDNIGHT. Scenario van Guy Endore en Bernard Schubert. Camerawerk van James Wong Howe.

Biography of a Bachelor Girl

1935 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1935. Drama van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Robert Montgomery, Edward Everett Horton, Edward Arnold en Una Merkel.

Actrice Harding publiceert haar autobiografie en veroorzaakt daarmee, onbewust, moeilijkheden voor de vele mensen die erin voorkomen. Intrigerend verhaal, goed geacteerd.

Viva Villa!

1934 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1934. Komedie van Jack Conway en Howard Hawks. Met o.a. Wallace Beery, Leo Carrillo, Fay Wray, Donald Cook en Stuart Erwin.

Beery in één van zijn beste films als de ruige Mexicaanse opstandeling die Madera's strijd voor een republiek aanvoerde. De film neemt een loopje met de historische feiten, maar het resultaat is onderhoudend. Scenario van Ben Hecht naar de roman Viva Villa van Edgcumb Pinchop en O.B.Stade. Camerawerk van James Wong Howe en Charles G. Clarke.

The Thin Man

1934 | Mysterie, Komedie, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1934. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Maureen O'Sullivan, Nat Pendleton en Minna Gombell.

Nick (Powell) en Nora (Loy) doen onderzoek naar de dood van een uitvinder. Deze klassieke mengeling van humor en suspense was de eerste film rond het paar dat één van de grootste romantische duo's uit de filmgeschiedenis zou worden. In slechts twee weken tijd opgenomen door regisseur Woody 'One-Shot' Van Dyke en cameraman James Wong Howe, zou deze film voortleven als dé komische detectivefilm bij uitstek en als inspiratiebron dienen voor vijf vervolgfilms zowel als talloze imitaties. Frances Goodrich en Albert Hackett bewerkten de roman van Dashiell Hammett. Het camerawerk is van James Wong Howe.

Laurel & Hardy: Hollywood Party

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Richard Boleslawski, Roy Rowland en Allan Dwan. Met o.a. Jimmy Durante, Stan Laurel, Oliver Hardy, Lupe Velez en Polly Moran.

Een muzikale komediehutspot, opgebouwd rond filmster Durante die een galafeest geeft. De romantische nevenintrige is te verwaarlozen, maar Stan & Ollie's gevecht met de vurige Velez, Durante als Schnarzan, de dronken Butterworth en de titelsong maken het de moeite waard. Boleslawski, Dwan en Rowland regisseerden ieder een gedeelte zonder op de titelrol vermeld te worden. In de tv-versie ontbreken Mickey Mouse en de Disneycartoon Red Hot Chocolate Soldiers. Het scenario is van Howard Dietz en Arthur Kober. Het camerawerk is van James Wong Howe.

Mantrap

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Clara Bow, Ernest Torrence, Percy Marmont, Tom Kennedy en Philip Marmont.

Een van de betere films met Clara Bow, deze Paramount-bewerking van een verhaal van Sinclair Lewis. De film toont de gezinsproblemen van een stadsmeisje dat trouwt en op het platteland gaat wonen, waar haar flirtzieke aard haar voortdurend in moeilijkheden brengt. Camerawerk van James Wong Howe.

The Spanish Dancer

1923 | Zwijgende film

Verenigde Staten 1923. Zwijgende film van Herbert Brenon. Met o.a. Pola Negri, Antonio Moreno en Wallace Beery.

Een van de betere films met Clara Bow, deze Paramount-bewerking van een verhaal van Sinclair Lewis. De film toont de gezinsproblemen van een stadsmeisje dat trouwt en op het platteland gaat wonen, waar haar flirtzieke aard haar voortdurend in moeilijkheden brengt. Camerawerk van James Wong Howe.