Allan Edwall: regie en cast.
Er zijn 25 films gevonden.

Mälarpirater

1987 | Familiefilm

Zweden 1987. Familiefilm van Allan Edwall. Met o.a. Gustav Ljungberg, Kristian Almgren, Jonas Eriksson, Björn Gustafson en Peter Stormare.

De Huck Finn-achtige lotgevallen van twee wezen en hun gabber die een boot lenen, als vermist worden opgegeven en op en rond het idyllische meer van Mälarn leren te overleven. Edwall wil over zeven sloten tegelijk springen, waarbij de clichés niet te tellen zijn en potentieel spannende actietaferelen verknoeid worden.

Het offer

1986 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden 1986. Drama van Andrej Tarkovski. Met o.a. Gudrún Gísladóttir, Sven Wollter, Filippa Franzen, Tommy Kjellqvist en Valérie Mairesse.

Na het vallen van 'De Bom' discussiëren enkele vrienden op een afgelegen Zweeds eiland over de zin van het leven met als erudiet hoogtepunt een Nietschze citerende postbode. Tarkovski's drijfveer was 'the absence in our culture of room for a spiritual existence'. Een pretentieus uitgangspunt, maar de boodschap komt wonderwel over door de naadloze combinatie van woord, beeld en muziek (Bach, Japanse en Zweedse volksmuziek). Tarkovski's laatste film. Hij schreef zelf het scenario. Het camerawerk is van Sven Nykvist.

Ronja de roversdochter

1984 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Zweden​/​​Noorwegen 1984. Jeugdfilm van Tage Danielsson. Met o.a. Hanna Zetterberg, Dan Håfström, Börje Ahlstedt, Lena Nyman en Per Oscarsson.

Gebaseerd op het boek van Astrid Lindgren, die zelf tekende voor het fraaie scenario, over Ronja, de dochter van een roverhoofdman die Birk het zoontje van haar vaders aartsrivaal ontmoet. Aanvankelijk haten ook Ronja en Birk elkaar, maar al snel sluiten ze vriendschap. Ronja's vader verbiedt haar met hem om te gaan. Dan moet Ronja kiezen tussen Birk en haar ouders. De film won in Berlijn een Zilveren Beer. Zou geregisseerd worden door Olle Hellbom, maar die overleed tijdens de voorbereidingen. Danielsson nam het karwei over dat, o ironie, zijn laatste zou zijn: hij overleed een jaar later.

Ake och hans värld

1984 | Familiefilm, Drama

Zweden 1984. Familiefilm van Allan Edwall. Met o.a. Martin Lindström, Gunnel Fred, Loa Falkman, Alexander Skarsgård en Katja Blomguist.

De kleine Ake woont met zijn ouders en zusje in een stadje in Zweden. Ergens ver weg woedt WO I, maar Ake's wereld bestaat uit zaken dichter bij huis, zoals de enge meneer Bergström, de strenge schoolmeester of de spookverhalen van oma. Hij is op een leeftijd dat het onderscheid tussen de realiteit en zijn fantasie hem veelvuldig parten speelt. Zoals vaker bij Skandinavische jeugdfilms is deze ook zeer genietbaar voor volwassenen. De eminente Jörgen Persson verzorgde de fotografie.

Fanny & Alexander

1982 | Drama, Biografie

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt.

Twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren.

Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Tuppen

1981 | Komedie

Zweden 1981. Komedie van Lasse Hallström. Met o.a. Magnus Härenstam, Pernilla Wallgren, Allan Edwall, Mariaa Johansson en Ȧsa Bjerkerot.

Een ingenieur moet in 1944 de efficiency bestuderen op een textielfabriek waar uitsluitend vrouwelijke werknemers in dienst zijn, omdat de mannen voor het leger zijn opgeroepen. Het toezicht op de arbeid maakt hem weinig populair bij de vrouwen, maar dat verandert als hij zich een antieke Ford aanschaft, omdat in die tijd privé-auto's uniek waren. De zeldzaam luxe hotelkamer waarmee de nachtportier zijn omzet hoopt te vergroten, doet hierbij nog een extra duit in het zakje. De zorgvuldige tijdsreconstructie, het fraaie camerawerk en een komische hoofdrol van Härenstam zijn ietwat verspild aan deze seksistische komedie, waarin alle vrouwen moeiteloos overstag gaan en nauwelijks een eigen identiteit krijgen. Binnen dat genre best vermakelijk, al hebben de regie en het scenario ver vóór het einde van de film hun kruit verschoten. Het scenario is van Olle Hellbom regisseur Hallström en Catti Edfeldt. Het camerawerk is van Jörgen Persson.

Rasmus på luffen

1981 | Familiefilm

Zweden 1981. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Emy Storm, Allan Edwall en Erik Lindgren.

Een ingenieur moet in 1944 de efficiency bestuderen op een textielfabriek waar uitsluitend vrouwelijke werknemers in dienst zijn, omdat de mannen voor het leger zijn opgeroepen. Het toezicht op de arbeid maakt hem weinig populair bij de vrouwen, maar dat verandert als hij zich een antieke Ford aanschaft, omdat in die tijd privé-auto's uniek waren. De zeldzaam luxe hotelkamer waarmee de nachtportier zijn omzet hoopt te vergroten, doet hierbij nog een extra duit in het zakje. De zorgvuldige tijdsreconstructie, het fraaie camerawerk en een komische hoofdrol van Härenstam zijn ietwat verspild aan deze seksistische komedie, waarin alle vrouwen moeiteloos overstag gaan en nauwelijks een eigen identiteit krijgen. Binnen dat genre best vermakelijk, al hebben de regie en het scenario ver vóór het einde van de film hun kruit verschoten. Het scenario is van Olle Hellbom regisseur Hallström en Catti Edfeldt. Het camerawerk is van Jörgen Persson.

Rasmus paa Luffen

1981 | Avonturenfilm, Familiefilm

Zweden 1981. Avonturenfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Erik Lindgren, Allan Edwall, Emy Storm, Pȧl Steen en Lars Amble.

Praktisch alle kinderfilms van Olle Hellbom zijn gebaseerd op boeken van de bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zo ook deze lieve film over een jongetje dat wegloopt uit een weeshuis en met een vagebond samen optrekt en nog gelukkig is ook. Een van de nadelen van deze film is, dat hij iets te lang is voor jonge kinderen. Astrid Lindgren bewerkte haar eigen verhaal tot scenario. Rune Ericson verzorgde fotografie van dit wat onrealistische verhaal met een idyllische afloop.

S.O.P.O.R

1980 | Komedie

Zweden 1980. Komedie van Tage Danielson. Met o.a. Brasse Brännström, Grynet Molvig, Lona Nyman, Gösta Ekman en Allan Edwall.

De Organisatie van Degenen, die Maatschappelijk Nutteloos Zijn Verklaard - kinderen en bejaarden dus - onderneemt een protestmars en gijzelt met behulp van een 4-jarige kroonprinses de koning en zijn hofhouding, om hun eis, om serieus genomen te worden, kracht bij te zetten. Een dwaze politieke satire - geïnspireerd door de positieve uitslag van het referendum voor kernbewapening - zet de Zweedse politici onder hun eigen naam in hun hemd - onder andere met travestierollen - en toont het vorstenhuis als goedwillende onbenullen. De zinvolle maatschappijkritiek is in een soort Monty Python-humor verpakt, die ook over de grenzen werkzaam kan zijn.

Mannen som blev miljonär

1980 | Avonturenfilm, Komedie

Zweden 1980. Avonturenfilm van Mats Arehn. Met o.a. Gösta Ekman, Brasse Bränström, Anki Lidén, Olof Bergström en Liv Alsterlund.

Een astmatische pornohandelaar die zijn brood niet meer kan verdienen, besluit het dochtertje van de minister-president te kidnappen, samen met zijn onnozele makker. Een geheim agent en een journaliste bemoeien zich met de zaak, die voor bijna alle betrokkenen bevredigend afloopt. Het is een goedmoedige, maar steeds verrassende misdaadkomedie. Er wordt met aanstekelijke animo geacteerd en met vlotte inventiviteit geregisseerd door Arehn die in de Zweedse film een opmerkelijke lichte toon aanbrengt.

Du ar inte klok Madicken

1979 | Familiefilm

Zweden 1979. Familiefilm van Göran Graffman. Met o.a. Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist, Björn Granath en Lis Nilheim.

Naar een van de boeken van Astrid Lindgren. De zeven-jarige Madicken (Liljendahl) en haar zusje Lisabet (Alsterlund) hebben het goed en zijn een beetje verwend. Op school is een uitdagend, arm meisje (zonder vader) dat Madicken's schoenen in het vuur werpt. Madicken is kwaad en ze dagen elkaar uit; ze gaan een verboden weddenschap aan, wat Madicken wint. Als het meisje uit de gratie valt bij het schoolhoofd en de andere leerlingen, verdedigt Madicken haar. Ze hebben een heleboel idiote ideeën, wat leidt tot allerlei grappig kattekwaad. Heel vermakelijk. Ook bekend als MISCHIEVOUS MEG.

Mȧndagarna med Fanny

1977 | Drama

Zweden 1977. Drama van Lars Lennart Forsberg. Met o.a. Tommy Johnson, Maria Selbing, Agneta Ekmanner, Allan Edwall en Henric Holmberg.

Een ongelukkig getrouwde binnenvetter gaat wekelijks op ziekenbezoek bij zijn vader die op sterven ligt, maar wiens opvoeding hem voor het leven frustreerde. Hij wordt verliefd op de levenslustige verpleegster van zijn vader, maar is niet in staat zich aan haar te binden. Hier is sprake van een pretentieuze mislukking vol driestuiverpsychologie en romantische scènes in slow motion met aanzwellende begeleidingsmuziek, die ook nog eens een wezenloze vertolking in de hoofdrollen kreeg. Johnson overtuigt zolang hij zwijgend gekweld is, maar berg je zodra hij gaat praten!

Elvis! Elvis!

1977 | Drama, Komedie

Zweden 1977. Drama van Kay Pollack. Met o.a. Lele Dorazio, Lena-Pia Bernhardsson, Fred Gunnarsson, Allan Edwall en Kent Andersson.

Moeder ziet zevenjarig zoontje alleen als object voor haar dominerende genegenheid en sluit daarmee de echtgenoot buiten, maar kan hem niet als zelfstandig individu begrijpen. Eenzame maar vitale jongen gaat zijn eigen weg, zoekt en vindt eigen vriendin van alle leeftijden. Zweden lijkt het monopolie te hebben op belangwekkende films over kinderen. Ook deze - naar in Scandinavië beroemde boekenreeks van Maria Gripe over Elvis Karlsson - onderscheidt zich door een treffende observatie en vanzelfsprekende natuurlijkheid van de jeugdige speler.

Den Allvarsamma leken

1977 | Drama, Historische film

Zweden​/​​Noorwegen 1977. Drama van Anja Breien. Met o.a. Lil Terselius, Stefan Ekman, Hans Alfredson, Torgny Anderberg en Birgitta Andersson.

Een in 1897 begonnen jeugdliefde tussen een journalist en een kunstenaarsdochter krijgt na tien jaar een vervolg, als beiden met een ander getrouwd zijn en zich maatschappelijk hebben opgewerkt. De inmiddels ge[KA3]emancipeerde vrouw wil een vrije relatie; de verburgerlijkte minnaar wil hier niet aan, met tragische gevolgen en ten slotte een breuk. De Noorse regisseuse van HUSTRUER heeft zich vertild aan deze verfilming van Hjalmar S[KA3]oderbergs roman, die wel een zorgvuldige tijdsreconstructie krijgt (hoewel topzwaar door de verwerking van historische gebeurtenissen) maar de emoties en de psychologie van de hoofdrollen papieren bedenksels laat, zonder de spontaniteit van haar vorige film.

De gebroeders Leeuwenhart

1977 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Fantasy

Zweden 1977. Jeugdfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Allan Edwall, Folke Hjort, Per Oscarsson, Lars Söderdahl en Tommy Johnsson.

In begin 20ste-eeuws Zweden sterven de broers Jonathan en Skorpan snel na elkaar. Ze zien elkaar gelukkig weer in Nangijala, een sprookjesland waar Jonatan zijn kleinere broer vaak over vertelde. Maar anders dan hij voorstelde, heerst er niet louter geluk. De zwarte ridder Tengil maakt de omgeving onveilig. De jongens besluiten er iets aan te doen. Avontuurlijke jeugdfilm naar het boek van Astrid Lindgren is spannend, mogelijk té spannend voor te jonge kijkers.

Emil and the Piglet

1973 | Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1973. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm en Björn Gustafson.

Derde film over de kleine Emil, eveneens naar een verhaal van Astrid Lindgren. Weer haalt de kleine Emil allerlei streken uit; zo wil hij de meid helpen, die kiespijn heeft en liever niet naar de tandarts gaat. Hij is steeds tot hulp bereid, maar dikwijls loopt er iets mis.

Nya hyss av Emil i Lönneberga

1972 | Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1972. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Jan Ohlsson, Allan Edwall, Lena Wisborg, Maud Hansson en Björn Gustafson.

Emiel woont met zijn ouders, de dienstmeid Lina en de knecht Alfred - tevens zijn beste vriend - in het Zweedse plaatsje Lönneberga. Emiel heeft goede bedoelingen, maar zijn daden lopen altijd verkeerd af. Als Alfred een bloedvergiftiging oploopt en hij door een sneeuwstorm niet naar de dokter kan, laat Emiel zijn streken varen en zorgt ervoor dat Alfred toch geneest.

Nybyggarna

1971 | Drama, Historische film

Zweden 1971. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Monica Zetterlund en Pierre Lindstedt.

In dit vervolg op UTVANDRARNA hebben Zweedse boeren in Minnesota vruchtbaarder land gevonden dan ze in hun vaderland achterlieten, maar de strijd om het bestaan blijkt nauwelijks minder zwaar, ook door onevenredig hoge belastingheffingen. De religie laat hen berusten en bijna ongemerkt worden ze zelf uitbuiters door voor een zacht prijsje van de regering aan de Sioux` ontnomen land te kopen. Het verzet van de Indianen wordt door een massale hangpartij gesmoord. Deel II van het historisch pioniersepos laat ontluisterend de teleurstelling van de Amerikaanse droom zien (ook van de goudkoorts die de jongeren naar Californië doet vertrekken) maar behoudt dezelfde aandacht voor de kleine vreugdes en overwinningen.

Emil i Lönneberga

1971 | Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1971. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm en Björn Gustafson.

Hellbom verfilmde ook dit verhaal van Astrid Lindgren. Altijd brengt de kleine Emil zijn ouders en de inwoners van het dorp aan het schrikken. De ene keer steekt hij zijn kop in een ketel die dan met geweld verwijderd moet worden, de andere keer laat hij op zijn verjaardag vuurwerk ontploffen. Er gebeurt altijd wel wat. Een eenvoudig prettig filmpje voor de kleinste kijkers.

Utvandrarna

1970 | Drama

Zweden​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Allan Edwall en Monica Zetterlund.

Een boerenechtpaar komt in 1850 tot de slotsom dat verbetering van hun omstandigheden in Zweden niet mogelijk is en emigreert naar Amerika met een groep lotgenoten. Na een barre boottocht installeren ze zich aan het Ki-Chi-Sagameer. Deze epische film naar de romancyclus van Vilhelm Moberg laat in opmerkelijke - door de regisseur zelf gefotografeerde - beelden eenvoudig lief en leed, inspanningen en ontberingen zien van zich geheel met hun personages ge[KA3]identificeerde acteurs. (De Engelse nasynchronisatie in de Amerikaanse versie is goed gedaan, maar heeft absurde effecten bij de scènes van spraakverwarring na aankomst in Amerika).

Här har du ditt liv

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

For att inta tala om alla dessa kvinnor

1964 | Drama, Experimenteel

Zweden 1964. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Jarl Kulle, Georg Funkquist, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson en Harriet Andersson.

Muziekcriticus schrijft een biografie van een cellovirtuoos zonder een interview met hem te krijgen, maar hij krijgt zoveel informatie van alle vrouwen in diens entourage dat hij de musicus wil chanteren om een eigen compositie uit te voeren. Bergmans tegenaanval op de controverses in de pers rond zijn eigen persoon en werk is weinig doeltreffend door de logge humor, flauwe verkleedpartijen en voor de hand liggende pikanterieën. Alleen visueel is zijn eerste kleurenfilm opmerkelijk. Scenario van regisseur Bergman en Erland Josephson. Camerawerk van Sven Nykvist.

Nattvardgästerna

1961 | Drama, Experimenteel

Zweden 1961. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Allan Edwall en Kolbjörn Knudsen.

Met behulp van Sven Nykvists schitterende camerawerk wordt in sombere kleuren de diepe twijfel geschilderd van een dominee in een kleine gemeente, waar een visser uit wanhoop zelfmoord pleegt. Bergmans krampachtige, soms wel wat erg gezocht aandoende vraag naar het godsbestaan vormde de tweede in een drieluik waarvan de eerste S[KA9]ASOM I EN SPEGEL (ALS IN EEN DONKERE SPIEGEL) is en de derde TYSTNADEN (DE GROTE STILTE). Ook bekend als THE COMMUNICANTS.

Jungfrukällan

1960 | Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1960. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Petterson, Gunnel Lindblom en Axel Düberg.

Een middeleeuwse legende over een boerendochter die op weg naar de kerk door schaapherders wordt verkracht en vermoord. Daarna vragen de daders nietsvermoedend onderdak op de boerderij van de vader, die hen op zijn beurt vermoordt. Hij zweert een kerk te laten bouwen op de plek waar het lijk van het meisje gevonden wordt, waarna er een bron ontspringt. De picturale schoonheid van de film compenseert de gruwelijk aangezette aanrandings- en wraakscènes, maar de godsdienstigheid wordt in beeld gebracht met steeds fanatiekere en averechtsere vormen dat het verlossende wonder aan het slot in geen enkel opzicht overtuigt. De film kreeg de Oscar voor de beste buitenlandse film. Scenario van Ulla Isaksson. Camerawerk van Sven Nykvist.

Djävulens öga

1960 | Mysterie, Komedie

Zweden 1960. Mysterie van Ingmar Bergman. Met o.a. Jarl Kulle, Bibi Andersson, Nils Poppe, Sture Lagerwall en Stig Järrel.

De uitwerking van een Iers spreekwoord 'de kuisheid van een vrouw is een strontje in het oog van de duivel' laat satan Don Juan van de hel naar de aarde terugsturen om de maagdelijke domineesdochter te verleiden. Hij faalt omdat hij echt verliefd wordt, waardoor zij hem alleen maar deerniswekkend vindt. Een leugentje tegen haar nieuwe echtgenoot doet Satans oog toch genezen. De ironie van het scenario houdt geen gelijke tred met de weinig lichtvoetige vormgeving, terwijl van de acteurs alleen Andersson als de maagd en komiek Poppe als haar vader de juiste toon weten te treffen. Ook bekend als THE DEVIL'S EYE.