Arthur Cohn: productie.
Er zijn 14 films gevonden.

The Etruscan Smile

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Mihal Brezis. Met o.a. Brian Cox, Thora Birch, JJ Feild, Rosanna Arquette en Treat Williams.

Hij is ernstig ziek. Tijd voor de koppige Rory (Cox) om Schotland te verlaten en medische hulp te zoeken in San Francisco, waar hij bij zijn zoon Ian (Feild) intrekt. Dat levert niet alleen een botsing van culturen en generaties op, er komt ook oud zeer naar boven. Ondertussen raakt Rory gehecht aan zijn pasgeboren kleinzoon en ontmoet hij een leuke vrouw (Arquette), in een sympathieke bewerking van het boek van José Luis Sampedro. Voor de liefhebbers: we zien Brian Cox in Schotse kilt – de blote billen in de branding zijn naar verluidt van een stand-in.

The Children of Huang Shi

2008 | Drama, Oorlogsfilm

Australië​/​​China​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 2008. Drama van Roger Spottiswoode. Met o.a. Jonathan Rhys Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh en Li Guang.

In 1938, tijdens de Japanse bezetting van China, werkt de Britse journalist George Hogg (Rhys Meyers) heimelijk in een Chinees jongensweeshuis. Wanneer de oorlog het weeshuis bereikt, onderneemt Hogg met behulp van een Amerikaanse verpleegster en een Chinese vrijheidsstrijder een enorme voettocht dwars door China om de jongens in veiligheid te brengen. Het epische verhaal is losjes gebaseerd op de lotgevallen van de historische George Hogg, maar ademt vooral sentimentele Hollywoodromantiek. Visueel komt de film wel tot zijn recht dankzij het imposante camerawerk van Zhao Xiaoding.

Les Choristes

2004 | Drama, Muziek, Romantiek, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Duitsland 2004. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Gérard Jugnot, François Berléand, Jean-Baptiste Maunier, Jacques Perrin en Kad Merad.

Razend populaire film - in en buiten productieland Frankrijk - over een muziekleraar die eind jaren 40 van de voorbije eeuw 'lastige' jongens van een kostschool probeert te interesseren in muziek. Acteur Gérard Jugnot speelt de ogenschijnlijk stijve leraar die ontdekt dat de harde aanpak op school averechts werkt. Koormuziek blijkt de sleutel naar de harten van de jongens, kinderen die hunkeren naar orde, regelmaat en vertrouwen. Les choristes deed talloze internationale festivals aan en viel meermaals in de prijzen voor onder meer de muziek, de regie en de productie. Filmproducent en musicus Christophe Barratier baseerde zijn regiedebuut op de film La cage aux rossignols (1945).

Abril Despedaçado

2001 | Drama, Actiefilm

Frankrijk​/​​Brazilië​/​​Zwitserland 2001. Drama van Walter Salles. Met o.a. Jose Dumont, Rita Assemany, Luiz Carlos Vasconcelos, Ravi Ramos Lacerda en Flavia Marco Antonio.

Fraai gestileerde film over strijdende families en bloedwraak. Net als in Central do Brasil, goed voor twee Oscarnominaties en bijna zestig andere filmprijzen, kiest regisseur Salles in Behind the Sun voor het vertelperspectief van een kleine jongen. Opnieuw is het een effectieve vertelwijze, gesteund door sterk spel en gevat in oogstrelend camerawerk, met gloedvolle tinten. Het eenvoudige verhaal slaat echter dood op platte symboliek en behaagzieke mooifilmerij. Regisseur Salles baseerde zijn film op 'Een breuk in april' van Ismail Kadare, maar hij nam alleen het thema van de bloedwraak over en zette het verhaal verder volledig naar zijn hand.

One Day in September

1999 | Documentaire, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1999. Documentaire van Kevin Macdonald.

Tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 gijzelden terroristen onder de naam Zwarte September een aantal Israëlische sporters en coaches. Hun eis: vrijlating van 236 Palestijnse gevangenen. Na 24 uur kwam de gijzeling tot een bloedig einde toen alle Israëli's werden vermoord. Hoe knullig en amateuristisch destijds op de situatie werd ingespeeld blijkt uit deze Oscarwinnende documentaire van Kevin Macdonald. Hij interviewde een groot aantal betrokkenen, inclusief de laatst overgebleven terrorist, die overigens geen spijt betuigt over zijn aandeel in het bloedbad. De documentaire schetst een fascinerend, gruwelijk en soms ongelooflijk beeld van die tragische gebeurtenissen.

Central do Brasil

1998 | Drama

Brazilië​/​​Frankrijk 1998. Drama van Walter Salles. Met o.a. Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliveira, Marília Pêra, Soia Lira en Othon Bastos.

In zijn openingsbeelden schildert voormalig documentairemaker Salles effectief de ieder-voor-zich wereld waarin zijn verhaal zich afspeelt: rond een trein die zojuist het station van Rio de Janeiro is binnen gekomen ontstaat een adembenemende chaos. In het station schrijft Dora (Montenegro) brieven in opdracht van analfabeten. Maar ze posten doet ze niet. Op een dag wordt ze geconfronteerd met het harde bestaan van de 9-jarige Josué (De Oliveira), die juist zijn moeder heeft verloren en op zoek wil naar zijn vader. Mooi spel van zowel de Braziliaanse tv-vedette Montenegro, die werd genomineerd voor een Oscar, als de jonge, ontwapenende De Oliveira.

White Lies

1996 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1996. Romantische komedie van Ken Selden. Met o.a. Larry Gilliard jr, Julie Warner, Rosanna Arquette, Harvey Fierstein en Terry Kinney.

Leon Turner (Gilliard jr), een zwarte suppoost in het vermaarde New Yorkse Guggenheim museum, wil indruk maken op een paar meisjes en doet alsof hij kunstenaar is. De ambitieuze Mimi Furst (Warner), assistente bij een gerenommeerde kunstgalerie, denkt dat Leon weleens de nieuwe Basquiat zou kunnen zijn. Leon speelt het spelletje mee. Als hij schilderijen moet leveren, heeft hij een oplossing: hij kent een aan drugs verslaafde schilderes (Arquette), die bereid is alles te doen voor geld, waarmee ze drugs kan kopen. Seldens film is een goedbedoelde romantische komedie over blank en zwart. Daarbij haalt hij Harlem, de zwarte New yorkse wijk, op een gunstige manier voor het voetlicht. Hoewel de film niet bepaald overloopt van originele invallen is de rolverdeling charmant genoeg.

Two Bits

1995 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1995. Drama van James Foley. Met o.a. Al Pacino, Jerry Barone, Mary Elizabeth Mastrantonio, Joe Grifasi en Joanna Merlin.

Op een hete zomerdag in 1933 wil de 12-jarige Gennaro naar de de nieuwe bioscoop. Hij zeurt bij zijn zieke opa om een kwart dollar, maar grootvader heeft het hem pas beloofd als hij dood is. Kleine, lieve, bijzonder elegant gemaakte film. Ongewoon en ingetogen spel van Al Pacino.

La diagonale du fou

1984 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1984. Thriller van Richard Dembo. Met o.a. Michel Piccoli, Alexandre Arbatt, Liv Ullmann, Leslie Caron en Jean-Hugues Anglade.

Door een speling van het lot strijden een Sovjetburger en een Russische dissident om het wereldkampioenschap schaken. De communistische leiders van Sovjetunie brengen alle mogelijke middelen in de strijd, geoorloofde en vooral ongeoorloofde, waaronder zware psychologische druk in de hoop dat laatstgenoemde verliest. De Franse assistent-regisseur en scenarioschrijver Richard Dembo viel met zijn speelfilmdebuut meteen in de prijzen: La diagonale du fou werd onderscheiden met een César en een Oscar voor de beste buitenlandse film. Het verhaal is duidelijk geënt op de titelstrijd tussen Karpov en Kortsjnoj in 1978. Een fraaie, maar door anti-communistische propaganda wat ontsierde, karakterstudie.

L'amour par terre

1984 | Drama, Komedie

Frankrijk 1984. Drama van Jacques Rivette. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jane Birkin, André Dussollier, Isabelle Linnartz en Jean-Pierre Kalfon.

Twee actrices met nogal tegengestelde karakters krijgen een aantrekkelijk aanbod van een toneelschrijver. Droom en werkelijkheid zijn moeilijk te onderscheiden in de daaropvolgende gebeurtenissen die geheel in handen lijken van de toneelschrijver. Mooie actrices en mooi camerawerk (William Lubtchansky) hoeven nog geen mooie film op te leveren. Na een veelbelovend begin krijgt de film een onbevredigend vervolg. Scenario van Pascal Bonitzer, Marilu Parolini, Suzanne Schiffman en Jacques Rivette.

Una breve vacanza

1973 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Spanje 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Renato Salvatori, Daniel Quenaud, José María Prada en Teresa Gimpera.

Een Siciliaanse huismoeder moet als arbeidster aan de lopende band in Milaan brood voor echtgenoot en gezin verdienen. Als ze ziek wordt, krijgt ze betaald verlof voor een verblijf in een sanatorium, waar ze voor het eerst in aanraking komt met cultuur en romantiek. Haar genezing betekent de onvermijdelijke terugkeer naar haar keiharde, arbeidzame bestaan. Deze gevoelige en net niet sentimentele film maakt het gezegde dat 'ziekte de vakantie van de armen is' waar. Una breve vacanza is de voorlaatste film van De Sica. Twee jaar later stierf de regisseur aan longkanker.

Il giardino dei Finzi-Contini

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Duitsland 1970. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Lino Capolicchio, Dominique Sanda, Fabio Testi, Romolo Valli en Helmut Berger.

Na een mindere periode oogstte neorealist De Sica (Ladri di biciclette) een paar jaar voor zijn dood weer groot succes met deze kritische liefdesgeschiedenis, die onder meer de Gouden Beer, een Oscar en een Bafta won. De tuin uit de titel staat in het Ferrara van de late jaren dertig en behoort toe aan de rijke joodse familie Finzi-Contini, waarvan de volwassen kinderen de dagen doorbrengen met feestjes en tenniswedstrijden, zich onbewust van de ernst van het gevaar dat buiten dreigt. In deze setting is de romance van geheimzinnige dochter Micòl en haar minder fortuinlijke jeugdvriend Giorgio gedoemd te mislukken.

Amanti

1968 | Drama, Experimenteel

Italië 1968. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Marcello Mastroianni, Faye Dunaway, Esmeralda Ruspoli, Enrico Simonetti en Karin Eugh.

Een rijke Amerikaanse die leukemie heeft gaat voor haar laatste vakantie naar Italië waar ze verliefd wordt op een ingenieur, voor wie ze haar ziekte verzwijgt. Als hij achter de waarheid komt, wil ze zelfmoord plegen. Pretentie van de film om méér te zijn dan een smartlap heeft een ridicuul en averechts resultaat. Dunaway lijdt decoratief in stilte tegen de achtergrond van Venetië en Cortina d'Ampezzo totdat haar uitbarstingen van smart even onbeheerst als onoprecht zijn.

Woman Times Seven

1967 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Shirley MacLaine, Peter Sellers, Rossano Brazzi, Vittorio Gassman en Lex Barker.

Een zevenluik met MacLaine in de hoofdrollen. 1: een jonge weduwe laat zich troosten door een vriend, met wie zij een verhouding begint; 2: een nette huisvrouw wordt bedrogen door haar echtgenoot en zij betrapt hem. 3: een ijskoude tolk blijkt toch een warm hart te hebben. 4: de vrouw van een succesvol auteur gaat zich gedragen als een van de hoofdpersonages uit zijn romans om zijn aandacht te trekken. 5: een society-lady ziet haar rivale in hetzelfde toilet bij een galavoorstelling. 6: een 'Julia' ziet in dat zelfmoord zinloos is en slaat op de vlucht voor haar 'Romeo'. 7: een overspelige huisvrouw blijkt de door haar jaloerse man ingehuurde privédetective aan de haak geslagen te hebben. Sommige episodes zijn erg grappig, andere scherp en satirisch, maar met zo'n rolbezetting en met deze regisseur had alles nog veel beter gekund. Scenario van Cesare Zavattini.