Klaus Pohl: cast en scenario.
Er zijn 12 films gevonden.

Otomo

2000 | Drama

Duitsland 2000. Drama van Frieder Schlaich. Met o.a. Eva Mattes, Barnaby Metschurat, Hanno Friedrich, Sigrid Burkholder en Lara Kugler.

Abschied

1999 | Drama

Duitsland​/​​Polen 1999. Drama van Jan Schütte. Met o.a. Josef Bierbichler, Elfriede Irrall, Jeanette Hain, Samuel Fintzi en Rena Zednikowa.

Als het veelgebezigde woord 'karakterstudie' ergens op slaat dan is het wel op de film Abschied - Brechts letzter Sommer. De film over de beroemde Oost-Duitse toneelschrijver Bertold Brecht leidt de aandacht nog een beetje naar de vele (ex)geliefden rond Brecht, en naar een bevriende dissident, maar uiteindelijk draait de film om Brecht. Om de stabiele plaatjes van zijn granieten, introspectieve kop. Dat wil zeggen de kop van Bierbichler (Winterschläfer), die de cultuuricoon volgens kenners perfect vertolkt. Schütte voorkomt teveel sentiment, en de film heeft baat bij het camerawerk van Edward Klosinski (Dekalog), maar kan niet-Brechtfans niet blijven boeien. (IdH/VPRO Gids)

Heinrich Heine - A Birthday Video

1997 | Drama, Biografie

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Robert Longo. Met o.a. Klaus Pohl, Barbara Sukowa, Cindy Sherman, Jarreth J. Merz en Peter Luppa.

Als het veelgebezigde woord 'karakterstudie' ergens op slaat dan is het wel op de film Abschied - Brechts letzter Sommer. De film over de beroemde Oost-Duitse toneelschrijver Bertold Brecht leidt de aandacht nog een beetje naar de vele (ex)geliefden rond Brecht, en naar een bevriende dissident, maar uiteindelijk draait de film om Brecht. Om de stabiele plaatjes van zijn granieten, introspectieve kop. Dat wil zeggen de kop van Bierbichler (Winterschläfer), die de cultuuricoon volgens kenners perfect vertolkt. Schütte voorkomt teveel sentiment, en de film heeft baat bij het camerawerk van Edward Klosinski (Dekalog), maar kan niet-Brechtfans niet blijven boeien. (IdH/VPRO Gids)

Kollege Otto - die Co-op-Affäre

1991 | Drama

Duitsland 1991. Drama van Heinrich Breloer. Met o.a. Rainer Hunold, Hermann Lause, Udo Wainberger, Gerd Haucke en Dietrich Mattausch.

Regisseur-scenarioschrijver Breloer gaat in semi-documentaire stijl op zoek naar de achtergronden van het beruchte Co-op- schandaal uit 1991. Centraal personage is Bernd Otto, de toenmalige voorzitter van de raad van beheer (gespeeld door Hunold). Deze man maakte een bliksem-carrière in het bedrijf, en toen in april 1991 een aanklacht tegen hem werd ingediend, bleek hoe listig hij de zaak oplichtte: hij vervalste balansen, bedroog de banken en spekte zijn eigen bankrekening. Breloer baseerde zich vooral op materiaal uit het weekblad Der Spiegel. De film is doorspekt met interviews met de mensen die bij de zaak betrokken waren, en in de epiloog wordt het bewijsmateriaal tegen de aangeklaagden op een rijtje gezet. Het is boeiende een tv-film geworden. Klaus Brix deed het camearwerk voor het gedramatiseerde gedeelte, terwijl Reinhard Gossmann, Jürgen Hasenack en Hans-Joachim Theuerkauf verantwoordelijk waren voor de documentaire fragmenten.

Ende der Unschuld

1991 | Oorlogsfilm

Duitsland 1991. Oorlogsfilm van Frank Beyer. Met o.a. Jürgen Hentsch, Udo Samel, Rolf Hoppe, Hanne Hiob en Walter Kreye.

Op 6 augustus 1945 horen tien Duitse wetenschappers via de radio dat de eerste atoombom is gevallen op Hiroshima. Hoewel ze zelf al sinds 1938 aan de ontwikkeling van een kernreactor werken, reageren ze met ontsteltenis wat omslaat in nieuwsgierigheid: hoe konden de Amerikanen slagen in iets wat henzelf tot dan toe niet gelukt was? Na het einde van de oorlog worden zij in Farm Hall door de Britse geheime diensten ondervraagd. Dan blijkt dat twee wetenschappers, Otto Hahn (gespeeld door Hoppe) en Lise Meitner (gespeeld door Hiob) in 1938 het geheim van de kernsplitsing al onder de knie hadden. Maar gelukkig deden zich allerlei problemen voor, zodat het nooit tot productie is gekomen. In reportagestijl gedraaid en met de Bundesfilmpreis bekroond, is dit een bijzonder interessante kijk op de levens, de filosofie, de moeilijkheden, de houding en uiteindelijk de internering van tien Duitse fysici die aan een Duitse kernbom werkten, voor en tijdens WO II. Scenario van Wolfgang Menge.

Wer hat Angst vor Rot Gelb Blau

1990 | Romantiek, Actiefilm, Drama

Duitsland 1990. Romantiek van Heiko Schier en Helko Schier. Met o.a. Stephanie Philipp, Max Tidof, Heino Ferch, Gunter Berger en Peter Fitz.

Hongerende kunstenaar Tidof met talent wordt in leven gehouden door zijn vriendin Philipp, die overdag slooft aan de lopendeband van een gloeilampenfabriek. Buiten werktijd poseert zij voor Tidof, die een schitterend portret van haar maakt. Na een mislukte expositie in Oost-Berlijn, komt zijn doorbraak: hij verkoopt Philipps portret aan kunsthandelaar Fitz voor veel geld; reden genoeg vindt Tidof om zijn simpele vriendin af te danken. Als Philipp eenmaal bekomen is van de schok, zint zij op zoete wraak. Een geestige, ironische en satirische film over hartstocht, creativiteit en gekwetste gevoelens. De kunstenaarshand is van Rainer Fetting, die speciaal voor deze tvfilm de schilderijen maakte. Cameraman Jörg Jeshel werd in Keulen beloond met de 'Kamera-Förderpreis'.

Der kleine Staatsanwalt

1990 | Misdaad

Duitsland 1990. Misdaad van Hark Bohm. Met o.a. Hark Bohm, Martin Lüttge, Corinna Harfouch, Michael Gwisdek en Alexander Radszun.

Bouwkundig ingenieur (L[KA3]uttge) wordt door promotor (Radszun) aangesteld om een belangrijk project tot een goed einde te brengen. Al vlug vermoedt hij dat er flink wordt gesjoemeld met geld. Harfouch, die het bouwproject coördineert ruikt onraad. Ze is ervan overtuigd dat Lüttge en Radszun plannen hebben om het geld voor de bouw achterover te drukken. Ze tracht procureur Bohm achter zich te krijgen, maar hij kan niets doen zonder harde bewijzen. Niet erg spannende krimi over corruptie in de bouwwereld, bevolkt door goed uitgetekende karakters. Het scenario van regisseur/hoofdrolspeler Bohm zit goed in elkaar maar is te lang. Goede fotografie van Klaus Brix.

Der achte Tag

1990 | Mysterie, Thriller

Duitsland 1990. Mysterie van Reinhard Münster. Met o.a. Katharina Thalbach, Hans-Christian Blech, Hannelore Elsner, Ulrich Pleitgen en Peter Simonischek.

Als de jonge, geëngageerde journaliste Vera probeert achter de motieven voor de zelfmoord van een geleerde te komen, werkt ze zich behoorlijk in de nesten. De betreffende arts was betrokken bij proeven met genetische manipulatie. Met alle middelen tracht men te verhinderen dat zijn illegale praktijken aan het licht komen. Spannende thriller met een actueel onderwerp. Axel Block verwierf de Bayerischer Filmpreis 1990 voor zijn camerawerk.

Das Milliardenspiel

1989 | Drama

Duitsland 1989. Drama van Peter Keglevic. Met o.a. Ulrich Tukur, Friedrich von Thun, Sissy Höferer, Barbara Auer en Klaus Pohl.

De opkomst en ondergang van Gerd Asselt (Tukur), die miljoenenkredieten weet los te peuteren omdat iedereen in zijn fantastische verhalen geloven wil, terwijl hij door een zekere hebzucht gedreven wordt. Zodra men door heeft dat het niks wordt doet iedereen zijn best om Gerd te verguisen. Tukur speelt op een effectieve manier de nerveuze man, die zijn bedrijf wil redden, Auer is en blijft schattig als zijn toegewijde echtgenote, al krijgt zij het een en ander te verduren. Deze scène op het station, waarin Gerd een ondernemingsplan op bierviltjes samenstelt als hij een vergadering aan een bierteek houdt, is een zeer aardige vondst. Höferer o.a. bekend geworden door haar cabaret-show op de tv, heeft eigenlijk een rol die niet helemaal bij haar past: ze is geen femme-fatale en de rol is te belangrijk voor een licht-gewicht actrice, maar haar fraaie garderobe en make-up verbergen heel wat van haar tekortkomingen. Hoewel het niet altijd even geloofwaardige scenario van Klaus Pohl niet zonder humor is en de overige rollen hun best doen, blijft het allemaal toch wat aan de oppervlakte en is het wat aan de lange kant. Wolfgang Dickmann die achter de camera stond, maakte effectief gebruik van de schitterende locaties in Frankfurt en in de mooie omgeving. Wordt meestal in twee delen uitgezonden. Kan men gerust bekijken.

Domino

1982 | Drama

Duitsland 1982. Drama van Thomas Brasch. Met o.a. Katharina Thalbach, Bernhard Wicki, Anne Bennent, Klaus Pohl en Verena Peter.

DOMINO gaat over de crisis waarin de jonge actrice Lisa verkeert. Bijzondere belevenissen, die als visioenen opdoemen, dromen en jeugdherinneringen worden als dominostenen aaneengeregen en belichamen zo Lisa's steeds toenemende verwarring. Een pretentieuze film, die wel tot nadenken stemt.

Engel aus Eisen

1981 | Drama, Misdaad

Duitsland 1981. Drama van Thomas Brasch. Met o.a. Hilmar Thate, Katharina Thalbach, Ullrich Wesselmann, Karin Baal en Ilse Pagé.

Boven en onder de grens van de misdaad proberen mensen in Berlijn, anno 1948, zich door het leven te slaan. Brasch noemde het zelf: 'Een ballade over de dood'. Een indringende, goed geregisseerde film. Het camerawerk is van Walter Lassally.

Die Ortliebschen Frauen

1980 | Drama

Duitsland 1980. Drama van Luc Bondy. Met o.a. Edith Heerdegen, Elisabeth Stepanek, Libgart Schwarz, Klaus Pohl en Enzi Fuchs.

Een weduwe blijft achter met drie dochters en een gehandicapte broer die uiteindelijk door de oudste zuster voorgoed in de kelder wordt gestopt. Een onevenwichtige uitwerking maar goed spel.