Paul Graetz: cast en productie.
Er zijn 13 films gevonden.

Paris brûle-t-il?

1966 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Anthony Perkins, Charles Boyer en Gert Fröbe.

Brandt Parijs? zou de Duitse leider in 1944 aan z'n generaals hebben gevraagd. Een wat al te zijdelingse titel voor een film waarin de bevrijding van Parijs door het Franse verzet wordt bejubeld. Inderdaad, het Franse verzet als bevrijder, en niet het Amerikaanse leger. Dat was de wil van Generaal de Gaulle, anders mochten de makers niet filmen in Parijs. Zo strompelt het onnavolgbaar meanderende drama bijna drie uur lang van de ene halfwaarheid in de andere. Zonde, want in de brij schuilt een kunststuk, gedraaid en verbeeld door kunstenaars.

Vu du pont

1961 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1961. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Raf Vallone, Maureen Stapleton, Carol Lawrence, Jean Sorel en Vincent Gardenia.

Nogal banale filmversie naar het toneelstuk van Arthur Miller over geheime liefdes, jaloezie en kwesties van eer in een Italiaanse familie, die in Brooklyn woont. Het acteerwerk is uitstekend maar het scenario is zwak.

Bitter Victory

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1957. Oorlogsfilm van Nicholas Ray. Met o.a. Richard Burton, Curd Jürgens, Ruth Roman, Raymond Pellegrin en Anthony Bushell.

Ray maakte Bitter Victory in Frankrijk, waar hij meer dan in Amerika als auteur gevierd werd. En inderdaad ontstijgt Ray opnieuw de Hollywood-clichés in dit oorlogsdrama. Zelfs de slechteriken zijn menselijk in een thematiek die vooruitloopt op klassiekers The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. De Libische woestijn is het decor waarin kapitein Leith (Burton) en majoor Brand (Jürgens) documenten uit handen van de nazi's moeten stelen. Maar Brand heeft een hekel aan zijn officier Leith, omdat die iets met zijn vrouw (Roman) heeft gehad.

Monsieur Ripois

1953 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1953. Komedie van René Clément. Met o.a. Gérard Philipe, Valerie Hobson, Joan Greenwood, Margaret Johnston en Natasha Parry.

Een berooide Fransman probeert zich in Londen maatschappelijk staande te houden en omhoog te werken door een reeks amoureuze veroveringen en trouwt uiteindelijk met een rijke vrouw. Betrapt bij een slippertje probeert hij haar te vermurwen met een geënsceneerde zelfmoordpoging die averechts uitpakt. Deze zwarte komedie is waarschijnlijk de beste film van Clément, wiens emotieloze aanpak bij andere onderwerpen nog wel eens stukloopt, èn van Philipe wiens romantische uitstraling hier een cynische dubbele bodem krijgt. Zoals vaker had de film aanvankelijk weinig succes en kwam pas later de herwaardering. Hugh Mills, Raymond Queneau en de regisseur bewerkten de roman van Louis Hemon tot scenario. Camerawerk van Oswlad Morris. Hertiteld LOVER BOY.

Isle of Fury

1936 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1936. Romantiek van Frank McDonald. Met o.a. Humphrey Bogart, Margaret Lindsay, Donald Woods, Paul Graetz en Gordon Hart.

Een milde nieuwe versie van Somerset Maughams boek NARROW CORNER (1933) over een driehoeksverhouding op een eiland in de Stille Zuidzee; een vroege Bogartfilm.

Heart's Desire

1935 | Romantiek, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1935. Romantiek van Paul L. Stein. Met o.a. Richard Tauber, Leonora Corbett, Diana Napier, Kathleen Kelly en Carl Harbord.

Oostenrijkse tenor die zingt in Bierstuben wordt naar Amerika gehaald, waar hij triomfen viert in een nieuwe opera. Goed gemaakte romantische musical, toegesneden op het talent van Richard Tauber.

Car of Dreams

1935 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk 1935. Komedie van Austin Melford en Graham Cutts. Met o.a. John Mills, Grete Mosheim, Robertson Hare, Norah Howard en Jack Hobbs.

Knappe erfgenaam Robert Miller (Mills) valt voor de mooie Vera Hart (Mosheim) en gaat in op een idioot voorstel van haar om zijn glanzende nieuwe karretje dat hij van zijn steenrijke pa (Lester) gekregen had, aan haar te `verkopen`. Hij stelt voor om haar chauffeur te worden. Een romance ontluikt. Vera is echter een arbeidster in vaders fabriek, waar muziekinstrumenten gebouwd worden, en vanwege het standsverschil behoort het paar eigenlijk niet met elkaar om te gaan. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, al wordt alles tijdelijk verknoeid door vaders secretaris, die hun geheim dreigt te verraden. Het scenario voor deze idiote muzikale komedie (vandaar de fabriek!) is van regisseur Melford, die met Richard Benson en Stafford Dickens de oorspronkelijke theatermusical van László Vadnay en Miklós Vitéz bewerkte. Al Goodhart, Al Hoffman en Maurice Sigler schreven extra liedjes die speciaal voor de Engelstalige filmversie bedoeld waren. De oorspronkelijke songs zijn van Mischa Spoliansky, die op de aftiteling vermeld staat als M. Spolianski. Het camerawerk is van Mutz Greenbaum. Toen al geen succes, maar nu zeer beslist niet.

Jew Suss

1934 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Lothar Mendes. Met o.a. Conrad Veidt, Benita Hume, Pamela Ostrer, Frank Vosper en Gerald de Maurier.

Dit is een luxueuze verfilming van de historische roman van Lion Feuchtwanger over een slimme jood, die een belangrijke politieke figuur wordt in het 18de-eeuwse Württemberg, voordat anti-semitische krachten daar de overhand krijgen. Het ontbreekt de film aan tempo en emotie, maar het is toch een imponerende poging om een serieus historisch onderwerp te verfilmen. Ook bekend als POWER.

Berge in Flammen

1931 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1931. Drama van Luis Trenker en Karl Hartl. Met o.a. Luis Trenker, Lissi Arna, Claus Clausen, Luigi Serventi en Erika Dannhoff.

Tijdens WO I proberen Italiaanse soldaten tevergeefs een door Oostenrijk bezette berg te veroveren. Wegens vroegere vriendschap met een Oostenrijkse bergbeklimmer, laat een Italiaanse officier op tijd weten wanneer zij van plan zijn de bergwand in de lucht te laten springen. Typische, maar wel spannende Trenker-bergfilm. Een debuut met prachtige fotografie van Sepp Allgeier. Deze film was een groot succes en kreeg vele navolgers.

Die Bergkatze

1921 | Drama

Duitsland 1921. Drama van Ernst Lubitsch. Met o.a. Pola Negri, Paul Heidemann, Victor Janson, Wilhelm Diegelmann en Hermann Thimig.

Luitenant Alexis (Heidemann) geniet de reputatie van rokkenjager. Hij wordt overgeplaatst naar het fort Tossenstein. Terwijl zijn nieuwe commandant (Janson) voor zijn schone dochter Lilli (Meller) vreest, ontmoet Alexis onderweg Rischka (Negri), die de bijnaam uit de titel heeft. Zij is de dochter van een roverhoofdman. Rischka en Alexis vallen voor elkaar en Alexis schenkt haar als aandenken zijn pantalon van zijn uniform. Eenmaal in Tossenstein wordt Alexis op een strafexpeditie tegen de bandieten gestuurd en keert na een korte schermutseling terug. Het gevaar is geweken en Alexis wordt aan Lilli uitgehuwelijkt, maar hij kan Rischka niet vergeten, die van haar vader met een rivaliserende bendeleider moet trouwen. Beiden ontvluchten en ontmoeten elkaar. Juist als de kijker denkt dat het tweetal elkaar zal krijgen, misdraagt Rischka zich opzettelijk, waardoor Alexis teruggaat naar Lilli. Lubitsch` melodrama flopte indertijd om twee redenen: er was geen happy-end en de film was anti- militairistisch, wat onverteerbaar was voor het grote Duitse publiek na de nederlaag tegen de geallieerden van 1918. 79 jaar later werd de film gerestaureerd door het vermaarde Italiaanse instituut L`Immagine Ritrovata nadat men in het BundesArchiv in Berlijn een kopie had gevonden. Omroep ZDF en de Frans-Duitse cultuurzender ARTE financierden samen met de Friedrich-Wilhelm- Murnau-Stiftung de compositie van de begeleidende muziek door de 43-jarige Marco Dalpane. Het belang van deze film die eerder als een kunstwerk beschouwd moet worden dan als een melodramatische liefdesgeschiedenis, wordt gevormd door de ongelooflijk mooie decors van Ernst Stern (een leerling van Max Reinhardt) en Max Gronau, alsmede de ongebruikelijke beelden en fraaie kunstgrepen van cameraman Theodor Spahrkuhl. Ondanks de commerciële misser was Lubitsch met zijn avantgardistische aanpak, mengelingen van stijlen - jugendstil en expressionisme - en originele ideeën zijn tijd ver vooruit. De film beleefde opnieuw zijn première in het jaar 2000 op het festival Cinema ritrovato in Bologna in Italië. Mag niet gemist worden door cinefielen en aankomende filmers.

Das Haus zum Mond

1921 | Drama

Duitsland 1921. Drama van Karl Heinz Martin. Met o.a. Fritz Kortner, Leontine Kühnberg, Erich Pabst, Paul Graetz en Rosa Valetti.

Een vreemde film over een huis vol met demonische typen. Luna, de aanbeden dochter van een astronoom, is de oorzaak van al het verderf. Alweer een poging om DAS KABINETT DES DR. CALIGARI na te bootsen, ditmaal van toneelregisseur Martin. Ook bekend als EIN PHANTASTISCHES DRAMA.

Sumurun

1920 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Duitsland 1920. Avonturenfilm van Ernst Lubitsch. Met o.a. Jenny Halleqvist, Aud Egede Nissen, Margarete Kupfer, Paul Wegener en Carl Clewing.

Lubitsch` verfilming van de door Max Reinhardt tot toneelstuk (en kassucces) bewerkte pantomime van Friedrich Freska. Het betreft een sprookje uit de verhalenreeks [KL]1001-nacht[KLE] over een reizend revuegezelschap, dat in de negende eeuw Bagdad binnentrekt om er zijn (goochel)kunsten en erotisch getinte dansen te vertonen. Tot het bonte gezelschap behoort een verleidelijke danseres Sumurun (Pola Negri), op wie illusionist Lubitsch (in een unieke filmrol) hopeloos verliefd is, de sjeik (Wegener die voortreffelijk speelt), diens favoriete haremdame Hallesqvist, zoon Clewing, de dienares van Sumurun, Nissen en de hardvochtige lakenkoopman en handelaar in blanke slavinnen Liedke en opper-eunuch Tiedke. Een fantastisch spektakel dat een fraaie oosterse sfeer schept en doorspekt is van allerlei onderhoudende symbolische tragiek, beweging en drama. Met zijn beeldschone decors een hoogtepunt uit de zwijgende periode dat men beslist gezien moet hebben. De versies variëren van 87m tot 101m afhankelijk van het materiaal dat men vindt en de snelheid waarop oorspronkelijk de film met de hand werd opgenomen en afgedraaid.

Sehnsucht

1920 | Drama

Duitsland 1920. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Conrad Veidt, Gussy Holl, Margarete Schlegel, Eugen Klöpfer en Paul Graetz.

Een Russische student in Genève gaat terug naar Rusland en wordt er verliefd op een meisje. De student komt in de gevangenis terecht, waarna het gravinnetje sterft. Een vroege, opmerkelijke rol van Veidt.