Thomas Ciulei

Regisseur, Scenarist

Thomas Ciulei is regisseur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Europolis

1999 | Documentaire

Roemenië 1999. Documentaire van Thomas Ciulei. Met o.a. Nicu Carlan, Ionut Tarasov, Sliom Tarasov, Varvara Carlan en Toni Carlan.

Regisseur Ciulei maakte een drietal portretten van inwoners uit Sulina, de laatste stad aan de Donau, voordat deze rivier in de Zwarte Zee uitmondt. Ooit was Sulina een multicultureel handelscentrum met de bizantijnse naam Europolis, maar nu is het een vervallen plaats vierhonderd kilometer van Boekarest verwijderd en vlakbij de grens met de Oekraïne. De delta is een soort vergeten niemandsland, net zoals de aangrenzende republiek Moldavië, die door geen enkel land ter wereld wordt erkend, ook niet door de VN en dus niet bestaat. We maken in het eerste stuk kennis met de vijftien-jarige Ionut Tarasov. Zijn vader is een zuiplap en hij sloopt de kabels uit schepen die op de Donau varen. Hij verbrandt de isolatie en verkoopt het koper. Er is echter geen vloot meer en nu moet hij zich op een andere manier in leven zien te houden. Het tweede portret gaat over de 25-jarige visser Nicu Carlan, die met de hulp van een vriend probeert te overleven, maar als zijn vriend bij het stelen van een net betrapt wordt, heeft Nicu het gehad. Het laatste deel gaat over Toni en Varvara Carlan die in de vijftig zijn. Toni drinkt teveel en werkt niet regelmatig, waardoor Varvara de koeien moet weiden en 's avonds naar de stal moet halen. Met het brouwen van een drankje hoopt ze Toni zijn leven te laten beteren - of het helpt? Het scenario is van regisseur Ciulei. Uit de reeks Lebensgeschichten aus Osteuropa in het kader van Das kleine Fernsehspiel.

Gesichterwahn

1997 | Biografie, Documentaire

Duitsland/Roemenië 1997. Biografie van Thomas Ciulei.

Deze film, waarvoor regisseur Ciulei eveneens het scenario schreef, is zijn eindexamenwerk, waarmee hij van de Hochschule für Film und Fernsehen in München afstudeerde. Omroep ZDF vond het dermate interessant dat zij het opnamen in hun prestigieuze reeks Das kleine Fernsehspiel en Ciulei de kans boden om verder werk te maken. Ciulei vertelt ons het bijna ongelooflijke verhaal over zuiveringen binnen de Roemeense communistische partij. Om zich te ontdoen van kopstukken in de politiek voerde men schijnprocessen, een beproefde taktiek van Lenin, Stalin en de nazi's. De geliefde beschuldiging was hoogverraad, want dat is strafbaar met de doodstraf. Men nam de tijd om een dossier te fabriceren; vijf jaar voorarrest was normaal. In deze film gaat het om de minister van justitie, een trouw lid van de communistische partij, Lucretiu Patrascanu, die men kwijt moest. Zijn entourage werd het doelwit binnen het kader van de bewijzenfabricage. Lena Constante werd opgepakt, voldoende gefolterd en onder druk gezet om allerlei belastende verklaringen te ondertekenen. Zij werd 'beloond' met een veroordeling van slechts 22 jaar in 1948 en zou dus in 1970 vrijkomen, maar ze had geluk, want ze kreeg al in 1961 gratie. Normaal gesproken hielden mensen het niet zolang uit in de totaal onmenselijke Roemeense gevangenissen. Lena hield zich echter op de been door geestelijk bezig te zijn: ze vertaalde gedichten, schreef toneelstukken en boog zich over wis- en natuurkundige vraagstukken. Een zeer ongebruikelijke geschiedenis, waaruit blijkt dat het communisme geen enkel respect toonde voor het menselijke individu en dat het doel ieder middel heiligt. Het camerawerk is van Ciulei en Antonio Pintus.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Thomas Ciulei op televisie komt.

Reageer