Virginie Surdej: camera.
Er zijn 11 films gevonden.

Luka

2023 | Drama, Sciencefiction

België​/​​Italië​/​​Nederland​/​​Bulgarije​/​​Armenië 2023. Drama van Jessica Woodworth. Met o.a. Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck en Valentin Ganev.

De jonge sluipschutter Luka (Smulders) trekt door een kaal post-apocalyptisch heuvellandschap naar Fort Kairos in het noorden van een denkbeeldig land. Daar meldt hij zich aan als vrijwilliger om de resten van zijn beschaving tegen de vijand te beschermen. Die vijand is overigens al in geen decennia meer gespot, dus of ‘ze’ er nog zijn? En wat houdt die beschaving eigenlijk in? Het opperbevel (aangevoerd door Chaplin als generaal) verkiest ‘onwetendheid boven risico’ in deze absurdistische, theatrale pastiche op de nationalistische staat. Intrigerende, fraai geschoten solo-regie van Woodworth (die in het verleden vaak samenwerkte met Peter Brosens), gebaseerd op Dino Buzzati’s Il Deserto dei Tartari.

The Blue Caftan

2022 | Drama

Marokko 2022. Drama van Maryam Touzani. Met o.a. Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui en Mounia Lamkimel.

Nadat filmmaker Touzani in haar prachtige debuutfilm Adam (2019) bijna niet uit een bakkerijtje in de medina van Casablanca kwam, zitten we in de al even fraaie opvolger The Blue Caftan vooral in een kleermakerszaakje in de medina van Salé. Touzani kiest dan wel voor een klein canvas, de verhalen die ze vertelt zijn groots. Adam gaat over solidariteit en moederschap, The Blue Caftan over mogen zijn wie je bent en liefde in al zijn gedaanten. Meesterkleermaker Halim is al jaren gelukkig getrouwd met Mina (Azabal, die ook al de hoofdrol speelde in Adam), maar met de komst van de nieuwe leerling Youssef komt er een einde aan hun veilige leventje samen.

Dreaming Walls

2022 | Documentaire

België​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland​/​​Zweden 2022. Documentaire van Maya Duverdier en Amélie van Elmbt.

Een documentaire over het legendarische Chelsea Hotel in New York City, al meer dan een eeuw een icoon van de tegencultuur en een toevluchtsoord voor kunstenaars.

Casablanca Beats

2021 | Drama

Marokko 2021. Drama van Nabil Ayouch. Met o.a. Anas Basbousi, Ismail Adouab, Zineb Boujemaa en Meryem Nekkach.

In de Marokkaanse probleemwijk Sidi Moumen komt ex-rapper Anas lesgeven aan diverse groep jongeren. Die denken zich in te schrijven voor cursus getiteld ‘The Positive School of Hip-Hop’, maar worden door Anas gepusht om in hun raps eerlijk te zijn over hun eigen, harde, alledaagse werkelijkheid. Alle personages in deze curieuze mix van musical en sociaal-realisme worden gespeeld door niet-professionele acteurs, die min of meer zichzelf spelen. Gefilmd op een door regisseur Ayouch (Razzia, Les cheveaux de Dieu) zelf opgericht cultureel centrum in Sidi Moumen. Oprecht, onderhoudend, maar ook een beetje topzwaar.

Adam

2019 | Drama

Marokko​/​​Frankrijk​/​​België 2019. Drama van Maryam Touzani. Met o.a. Lubna Azabal, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda en Aziz Hattab.

Wanneer de hoogzwangere Samia bij Abla aanklopt voor onderdak wil die haar eerst niet binnenlaten. Abla heeft het immers al zwaar genoeg als alleenstaande moeder van een achtjarige dochter in Casablanca. Maar uiteindelijk laat ze Samia toch binnen. Eerst in haar huis, dan in haar winkel (ze bakt broodjes) en tenslotte in haar hart. Dit regiedebuut van actrice Touzani, die ook het scenario schreef, is een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap. Met sterke hoofdrollen van Azabal en Erradi, en veel aandacht voor de bijzonder smakelijk ogende gebakjes. Touzani werd in Cannes genomineerd voor een Queer Palm en voor de Un certain regard-prijs.

Nuestras madres

2019 | Drama

Guatemala​/​​België​/​​Frankrijk 2019. Drama van Cesar Diaz. Met o.a. Aurelia Caal, Emma Dib, Julio Serrano Echeverría, Armando Espitia en Victor Moreira.

In dit debuut van de Brusselse filmmaker Cesar Diaz onderzoekt de jonge forensisch antropoloog Ernesto massagraven uit de Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996). Uit de beenderen onder het oppervlak blijkt dat er decennialang genocide is uitgevoerd op de inheemse bevolking. Deze winnaar van de debuutprijs op het filmfestival van Cannes vraagt terecht aandacht voor minder bekende gruweldaden uit de recente geschiedenis, maar doet dat helaas veel te gehaast. Waardoor de personages en verhalen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Belgische inzending voor de Oscars.

Transnistra

2019 | Documentaire

Zweden 2019. Documentaire van Anna Eborn.

Transnistrië is een stukje Europa dat niet bestaat. Tenminste, niet in de ogen van de internationale gemeenschap, die dit strookje land in het oosten van Moldavië niet als officieel land erkent. In de dromerige, poëtische documentaire Transnistra volgen we de zeventienjarige Tanya en de vijf jongens die om haar heen draaien. We zien ze in de zomer, wanneer ze veel buiten zijn en de tijd vergeten, en in de winter, wanneer het groepje langzaam maar zeker uit elkaar valt en Tanya gedwongen wordt na te denken over haar waarschijnlijk niet al te rooskleurige toekomst. Want jongeren in Transnistrië hebben meestal maar drie keuzes: het leger, de misdaad of vertrekken. Winnaar van de VPRO Big Screen Award op International Film Festival Rotterdam 2019.

Insyriated

2017 | Drama, Oorlogsfilm

België​/​​Frankrijk​/​​Libanon 2017. Drama van Philippe van Leeuw. Met o.a. Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis en Mohsen Abbas.

Tijdens de Syrische burgeroorlog probeert een kranige moeder haar gezinsleden en enkele buren te beschermen in een appartement in Damascus. Ze zijn de laatste bewoners, maar kunnen niet weg; buiten vallen bommen en liggen sluipschutters op de loer. Goed bedoeld, actueel drama van de Belgische regisseur/scenarist Van Leeuw is soms effectief beklemmend, een enkele keer flink naargeestig, maar ook nogal vlak en melodramatisch. Meer gefilmd toneel dan cinema bovendien. Niettemin winnaar van diverse prijzen, onder meer op het filmfestival van Berlijn.

Wolf and Sheep

2016 | Drama

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Afghanistan 2016. Drama van Shahrbanoo Sadat. Met o.a. Qorban Ali, Sediqa en Patricia Alexandra Aparicio Dias.

Overdag trekken de kinderen van een Afghaans bergdorp met hun schapen- en geitenkuddes de bergen in. 's Nachts waart er de Kashmir Wolf rond, een mythisch wezen dat mensen verleidt en verslindt. Als een antropologische, observerende documentaire gefilmde speelfilm waarin wolven en schapen het leven in en rondom het bergdorp beheersen. Thema's als vriendschap en een prille liefde staan centraal, maar ook minder idyllische zaken als roddel, diefstal, een liefdeloze moeder en kinderen die slaag krijgen als ze de kudde uit het oog zijn verloren.

Razzia

2017 | Drama

Marokko​/​​Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Nabil Ayouch. Met o.a. Maryam Touzani, Arieh Worthalter, Amine Ennaji, Abdelilah Rachid en Abdellah Didane.

Mozaiekfilm over vijf mensen in Casablanca die worstelen met de strenger wordende regels in Marokko.

Much Loved

2015 | Drama

Frankrijk​/​​Marokko 2015. Drama van Nabil Ayouch. Met o.a. Loubna Abidar, Asmaa Lazrak, Halima Karaouane en Sara Elhamdi Elalaoui.

Onder leiding van de vrijgevochten Noha (Abidar) probeert een drietal (later viertal) prostituees zich vastberaden te handhaven in een door mannen gerunde wereld. Regisseur Ayouch (Les chevaux de Dieu) sprak achttien maanden lang met prostituees voor hij aan het script begon en vond zijn actrices op straat (vaak buren of vriendinnen van prostituees). Zo wist hij een open en eerlijk portret van prostituees in Marrakesh te schetsen. Blijkbaar zo levensecht dat Marokko de film verbood (louter op basis van de trailer) en Ayouch en hoofdrolspeelster Abidar doodsbedreigingen kregen.