Laurence Olivier (1907-1989): regie, cast en productie.
Er zijn 66 films gevonden.

Marilyn non abita più qui

1992 | Documentaire, Biografie

Italië 1992. Documentaire van Anna Foghieri. Met o.a. Joe Di Maggio, Yves Montand, Don Murray, John F. Kennedy en Tony Curtis.

Documentaire over het leven van Norma Jean Baker, alias Marilyn Monroe, die dertig jaar eerder, op 5 augustus 1962, stierf in haar bescheiden woning op Fifth Elena Drive 12035 in een buitenwijk van L.A. Ze was 36 jaar toen ze die dag, naakt en dood, op haar bed werd gevonden. Zij is de verpersoonlijking van een tot een unieke legende uitgegroeid ideaalbeeld, dat al dertig jaar standhoudt. Deze film werd speciaal opgenomen in de V.S. op de plaatsen waar Marilyn, vanaf haar geboorte tot haar dood, heeft gewoond. Fragmenten uit Gentlemen Prefer Blondes (Howard Hawk, 1953), The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955) met de beroemde scène van de opwaaiende rok, Bus Stop (Joshua Logan, 1953) en andere films tonen haar onweerstaanbare charme. Tv-beelden van haar relatie met Di Maggio, Miller en Kennedy onthullen niets wat we niet al wisten.

War Requiem

1989 | Drama, Muziek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Derek Jarman. Met o.a. Nathaniel Parker, Tilda Swinton, Laurence Olivier, Patricia Hayes en Rohan McCullough.

Brandende steden, soldaten in doodsstrijd, verminkte lijken, een onhoorbaar krijsende zuster (Swinton): War Requiem is een aanslag op de zintuigen, maar niet zoals de reguliere oorlogsfilm, want gesproken tekst ontbreekt. De basis van dit kunststuk is het requiem dat Benjamin Britten componeerde - doorspekt met oorlogspoëzie van WO I-soldaat Wilfred Owen - voor de inzegening van de gerestaureerde Coventry Cathedral in Engeland in 1962 (de kerk werd gebombardeerd in WO II). Regisseur Jarman monteerde geënsceneerde en authentieke oorlogsbeelden bij Brittens originele compositie, als een videoclip van de rauwe realiteit van oorlog. Uniek werk.

Peter the Great

1986 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1986. Biografie van Marvin J. Chomsky en Lawrence Schiller. Met o.a. Maximilian Schell, Vanessa Redgrave, Omar Shariff, Trevor Howard en Laurence Olivier.

Deze serie is het indrukwekkende epos rond het leven van Tsaar Peter de Grote die rond 1700 over Rusland regeerde. Indrukwekkend wat de sterbezetting aangaat en indrukwekkend omdat Chomsky (de man van miniseries als HOLOCAUST) het voor elkaar kreeg in Rusland zelf te mogen filmen waardoor je het gevoel hebt inderdaad in de pracht en de glorie van het oude Russische rijk terug te keren. Schitterend gedaan. Edward Anhalt schreef het scenario naar het boek van Robert K. Massie, dat een Pulitzer Prize heeft gewonnen. Schell en Niklas spelen de tsaar resp. op oudere en jongere leeftijd. Voor Lilli Palmer was het haar laatste rol voor haar dood in 1986. De mini- serie wordt vertoond in vier delen. Camerawerk van Vittorio Storaro.

Wild Geese II

1985 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1985. Avonturenfilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Scott Glenn, Barbara Carrera, Edward Fox, Laurence Olivier en Robert Webber.

Een rommelige avonturenfilm over een veelgevraagde huurling die wordt gevraagd Rudolf Hess uit de Spandau-gevangenis te bevrijden. De ongemakkelijke mengelmoes van regelrechte actie en fijne ironie is net even teveel voor het reeds veel te gedetailleerde script.

Wild Geese 2

1985 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1985. Actiefilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Robert Freitag, Barbara Carrera, Scott Glenn, Edward Fox en Laurence Olivier.

Een rommelige avonturenfilm over een veelgevraagde huurling die wordt gevraagd Rudolf Hess uit de Spandau-gevangenis te bevrijden. De ongemakkelijke mengelmoes van regelrechte actie en fijne ironie is net even teveel voor het reeds veel te gedetailleerde script.

The Last Days of Pompeii

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Ned Beatty, Brian Blessed, Ernest Borgnine, Nicholas Clay en Lesley-Anne Down.

Mini-serie in drie delen. Liefde en haat in het oude Pompeï. De stad die in het jaar 79 na Chr. aan haar eind kwam door de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Niemand liep er echt warm voor, desondanks was de serie goed gemaakt. De enige die bij het publiek opviel was Regehr die sindsdien vele hoofdrollen aangeboden kreeg. Historisch juiste decors, maar veel te netjes.

The Jigsaw Man

1984 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1984. Thriller van Terence Young. Met o.a. Michael Caine, Laurence Olivier, Susan George, Robert Powell en Charles Gray.

Caine, een naar Moskou uitgeweken ex-agent van de Britse Geheime Dienst, komt (met een door plastische chirurgie verjongd uiterlijk) terug naar Engeland voor een laatste opdracht. Zal hij het ene land dienen, het andere of allebei? Jammer genoeg is deze ontmoeting tussen Caine en Olivier geen SLEUTH, dus wat geeft het.

The Bounty

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Roger Donaldson. Met o.a. Mel Gibson, Anthony Hopkins, Edward Fox, Laurence Olivier en Daniel Day-Lewis.

Fraaie en goed gemaakte herverfilming van de beroemdste muiterij uit de geschiedenis. Deze vrije bewerking is niet gebaseerd op het boek van Nordhoff-Hall en schildert Bligh enerzijds als de onderdanige, ingetogen en koppige, maar zeker niet idiote christen en anderzijds als een dilettant zonder ruggengraat. Als geheel een interessante film, maar in het emotionele vlak op een afstand. Veel opnames die vanwege de ruimtelijke effecten in grootbeeld zijn opgenomen krijgen behoorlijk te lijden op de buis. Robert Bolt bewerkte de roman 'Captain Bligh and Mr. Christian' van Richard Hough tot scenario. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Wagner

1983 | Biografie, Muziek, Historische film, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk​/​​Hongarije​/​​Italië 1983. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Richard Burton, Vanessa Redgrave, Gemma Craven, Laurence Olivier en John Gielgud.

Ondanks de eerste successen met zijn opera's wordt Wagner door zijn strijd voor een verenigd Duitsland genoodzaakt tot statenloosheid, tot hij onder de protectie komt van Ludwig II, hoewel ook dan aan de politieke schandalen en aan de geldschulden geen eind komt. Deze marathon-film - samengesteld uit een negen uur durende tv-serie - neemt een kritische houding ten opzichte van het onderwerp aan, maar vergeet interessant te worden. Het tijdperk, de historische personages en de top-bezetting geven soms aanzetten tot dramatische spanning, maar de alleen maar decoratieve regie doet er niets mee. Burton in de titelrol en Galffi als Ludwig zijn uitermate vlak, maar toch te verkiezen boven het mateloze schmieren van Olivier. Ondanks de grote lengte is er een minimale aandacht voor Wagners composities.

Inchon

1981 | Oorlogsfilm

Zuid-Korea​/​​Verenigde Staten 1981. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Laurence Olivier, Jacqueline Bisset, Ben Gazzara, Toshirô Mifune en Richard Roundtree.

Een onevenwichtig epos met een armzalig tempo over belangrijke strijd in de Koreaanse oorlog bevat een paar aardige gevechtssc[KA2]enes, maar weinig anders. De `Unification Church` doneerde zesenveertig miljoen dollar aan deze buitensporige film (o.m. geschreven door Robin Moore). Hun religieuze standpunten worden duidelijk weergegeven; de beruchte sekteleider Sun Myung Moon wordt zelfs vermeld als 'Speciaal Adviseur met betrekking tot Koreaanse Zaken'. Wat mensen allemaal niet overhebben voor hun zaak met geld van anderen!

Clash of the Titans

1981 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Desmond Davis. Met o.a. Harry Hamlin, Laurence Olivier, Claire Bloom, Maggie Smith en Judi Bowker.

Grieken hadden ooit voor ieder levensthema een parabel paraat. Zoals deze, over de eeuwige man-vrouwheibel, waarin mannetjesputter Perseus uber-matriarch Medusa onthoofdt zodat hij met haar dodelijke blik het zeemonster (de Kraken) kan doden dat zijn geliefde Andromeda bedreigt. Kolfje naar de hand van meesteranimator Ray Harryhausen met zijn vermaarde jaren vijftig stop-animatie monsters, ware het niet dat zijn fans (oa George Lucas) hem net naar de geschiedenisboekjes hadden verwezen met hun Star Wars (1977). Het werd de laatste Harryhausen, het einde van tastbare monsters, en daarmee het officieuze begin van digitale speciale effecten.

Brideshead Revisited

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Charles Sturridge en Michael Lindsay-Hogg. Met o.a. Anthony Andrews, Jeremy Irons, Diana Quick, John Gielgud en Nickolas Grace.

Mini-serie in dertien delen. 1944 - kapitein Charles Ryder bevindt zich op het landgoed van de Marchmains en denkt gedesillusioneerd terug aan de tijd van 20 jaar geleden, toen hij studeerde op Oxford en aan de relatie met Sebastian Flyte. Een hoog geprezen Engelse mini-serie waarin Irons Ryder speelt en Andrews Flyte. Scenarioschrijver John Mortimer heeft meer homofilie in de serie gebracht dan in het boek van Evelyn Waugh te vinden is. Voor deze verfilming gebruikte men de tweede, afgeslankte, versie die Waught in 1961 van zijn oorspronkelijke boek maakte. Het was een peperdure produktie maar het loonde: het werd een wereldsucces dat respect afdwong.

A Voyage Round My Father

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Alvin Rakoff. Met o.a. Laurence Olivier, Alan Bates, Elizabeth Sellars, Jane Asher en Michael Aldridge.

Bates is de jonge Mortimer die terugkeert naar zijn vroegere ouderlijke huis en daar het verleden weer ziet passeren. Centraal staat daarbij zijn dominante vader, een befaamd advocaat die zelfs toen zijn gezichtsvermogen afnam zijn beroep voortzette. Het verhaal van Mortimer werd in 1969 ook al eens door de Engelse TV verfilmd: die film duurde 120m, en werd geregisseerd door Claude Whatham. De rollen van Olivier en Bates werden toen gespeeld door Mark Dignam en Ian Richardson. De eerste film was beter dan deze herverfilming.

The Jazz Singer

1980 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Neil Diamond, Laurence Olivier, Lucie Arnaz, Catlin Adams en Franklyn Ajaye.

Voorzanger Olivier schreeuwt 'I hef no son!', een van de hoogtepunten van dit verouderde melodrama waarin Diamond een rockster wordt in ongeveer net zoveel tijd als iemand zijn haar laat knippen. Deze herverfilming zou wel eens meer clichés kunnen bevatten dan de versie uit 1927!

Dracula

1979 | Horror, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Horror van John Badham. Met o.a. Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence, Kate Nelligan en Trevor Eve.

Mistige versie van Bram Stoker's klassieker met in de titelrol Frank Langella, die de rol eerder al met veel succes vertolkte op de Broadway-planken. De modieuze horroreffecten en misplaatste veranderingen aan het origineel zijn niet echt geslaagd te noemen, maar Langella sleept de kijker er doorheen. Gefilmd in Engeland. Het scenario is van Hamilton Deane. Het camerawerk is van Gilbert Taylor.

A Little Romance

1979 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1979. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Laurence Olivier, Arthur Hill, Sally Kellerman, Thelonious Bernard en Broderick Crawford.

Een boeiende film over de relatie van een jong Amerikaans meisje (Lane) dat in Parijs woont, en een charmante Franse jongen (Bernard), die begeleid wordt door een alleraardigste gauwdief (Olivier, die het er heerlijk dik bovenop legt). Een geslaagde come-back voor regisseur Hill (WORLD OF HENRY ORIENT) waarin hij het thema van de opgroeiende jeugd behandelt, maar niet zo goed. Crawford in een amusante bijrol als zichzelf. George Delarue kreeg een Oscar voor zijn muziek.

The Boys from Brazil

1978 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer en Uta Hagen.

Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen.

The Betsy

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Duvall, Katharine Ross, Tommy Lee Jones en Lesley-Anne Down.

Een prul, maar best vermakelijk om te zien; gebaseerd op Harold Robbins roman over de handel en wandel van de grondlegger van een autobedrijf en zijn familie in een aantal generaties. Oliviers potentie en Downs bekoorlijkheid vormen de pluspunten. Scenario van Walter Bernstein en William Best. Camerawerk van Mario Tosi.

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

The Seven Percent Solution

1976 | Mysterie, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Herbert Ross. Met o.a. Nicol Williamson, Alan Arkin, Vanessa Redgrave, Robert Duvall en Laurence Olivier.

Sherlock Holmes bezoekt Sigmund Freud in deze knappe, onderhoudende film naar de roman van Nicholas Meyer. Steeds wisselend van ernstig drama naar avontuur-met-een-knipoog, koerst de film recht op zijn doel af. Aardige muziek van John Addison. Nicholas Meyer bewerkte zijn gelijknamige roman tot scenario. Het camerawerk is van Oswald Morris.

Marathon Man

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, Marthe Keller en William Devane.

Student Babe (Hoffman) heeft veel profijt van zijn trainingen voor de marathon, als hij via zijn broer Doc (Scheider) verwikkeld raakt in een complot rond diamanten, duistere geheimen uit het verleden en een uiterst onaangename tandarts (Olivier). Uitstekende thriller, opgenomen in sfeervol New York, mooi opgebouwd, met uitstekend spel en met een van de geruchtmakendste en ijzingwekkende en toch subtiele martelscènes uit de filmgeschiedenis, een scène die decennia in het geheugen gegrift blijft. Zo kan het dus ook, makers van de Saws en Hostels.

Cat on a Hot Tin Roof

1976 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1976. Drama van Robert Moore. Met o.a. Laurence Olivier, Natalie Wood, Robert Wagner, Maureen Stapleton en Mary Peach.

Tijdens een verjaardagsfeest proberen de hoofdpersonen anderen op hun fouten en gebreken te wijzen terwijl ze zelf buiten schot willen blijven. Het toneelstuk van Tennessee Williams en de sterbezetting tonen hoe afhankelijk mensen van elkaar zijn. Statische beelden, zodat de nadruk op de dialogen komt te liggen. De gehele bezetting is uitstekend, maar Olivier steelt de show als de aan kanker lijdende Big Daddy.

Love Among the Ruins

1975 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Laurence Olivier, Colin Blakeley, Joan Sims en Richard Pearson.

Een grootse romantische komedie waarbij twee acteurs van de oude garde voor het eerst samen optreden. Een oudere actrice wordt door een jonge gigolo vervolgd omdat ze een belofte heeft gebroken. Ze wordt door een beroemd advocaat, die lang geleden haar geliefde was, verdedigd. Rijk en schitterend met Emmy- onderscheidingen voor de twee sterren, voor regisseur Cukor (zijn tv-debuut) en schrijver James Costigan.

Sleuth

1972 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Laurence Olivier, Michael Caine, Alec Cawthorne, Margo Channing en John Matthews.

Een lichtvoetig mysterie als krachttoer voor twee sterren naar het toneelstuk van Anthony Shaffer. De schrijver van mysterieverhalen (Olivier) wil de minnaar van zijn vrouw (Caine) in een duivelse val laat lopen. Maar wie trekt tenslotte aan het langste eind? Verrukkelijk van begin tot eind. Ongebruikelijk goede decors van Ken Adam.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Three Sisters

1970 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Laurence Olivier en John Sichel. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Plowright, Alan Bates, Jeanne Watts en Louise Purnell.

Een briljante filmbewerking van Tsjechovs toneelstuk over de drie dochters van een overleden Russische kolonel die omstreeks 1900 op het platteland wonen. Deze bruisende produktie van Olivier is de beste filmversie van het klassieke toneelstuk.

David Copperfield

1970 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Robin Phillips, Susan Hampshire, Edith Evans, Michael Redgrave en Ralph Richardson.

Eerste klas acteurs in stemmige versie van klassiek verhaal. De giganten van het Engelse theater geven hun opperste steun aan een tamelijk zwak scenario en een levenloze hoofdrol.

The Dance of Death

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van David Giles. Met o.a. Robert Lang, Laurence Olivier, Geraldine McEwan, Janina Faye en Malcolm Reynolds.

Filmversie van de National Theatre-produktie van August Strindbergs toneelstuk over de angst van een oudere zeekapitein; voornamelijk de moeite waard door de heftige vertolking van Olivier. In Amerika pas uitgebracht in 1979.

Oh! What a Lovely War

1969 | Oorlogsfilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave en John Mills.

Deze muzikale satire is bedoeld als anti-oorlogsfilm, maar dat is niet helemaal gelukt; te Brits en te lang. De film begint met een bijeenkomst van de koninklijke families van Europa in 1914, waarbij Aartshertog Ferdinand omkomt door een exploderende fotocamera; de beschuldigingen zijn niet van de lucht en de diverse koningshuizen kiezen hun zijden. Tegelijkertijd hoort een Engelse familie, die in de badplaats Brighton met vakantie is, het nieuws dat WO I is uitgebroken. Hun vijf zonen worden opgeroepen en sneuvelen een voor een door het uit de hand gelopen koninklijke onderonsje. Niettemin, een indrukwekkend regiedebuut. Mooi camerawerk en een prachtige vormgeving. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als WAR AND PEACE SEASON.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

The Shoes of the Fisherman

1968 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Anthony Quinn, Laurence Olivier, Oskar Werner, David Janssen en Vittorio De Sica.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

Khartoum

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Avonturenfilm van Basil Dearden en Eliot Elisofon. Met o.a. Charlton Heston, Laurence Olivier, Richard Johnson, Ralph Richardson en Alexander Knox.

Het is 1883. Mahdi Olivier, die beweert een afstammeling te zijn van Mohammed, staat aan het hoofd van een machtig leger van 100.000 fanatieke volgelingen. Hij wil het land bevrijden van het Brits-Arabische juk. De jonge, ambitieuze Generaal Charles Gordon (Heston) wordt belast met het evacueren van de 13.000 Britse onderdanen uit Khartoum. Accuraat scenario van Robert Ardrey bestaat meer uit dialogen dan actie. Hoe indrukwekkend de film ook gemaakt is, hij gaat toch vervelen. Schitterende confrontatie tussen twee topacteurs in een film die alles had om grandioos spektakel te brengen, maar die uiteindelijk teleurstelt.

Othello

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Stuart Burge. Met o.a. Laurence Olivier, Frank Finlay, Maggie Smith en Joyce Redman.

Een briljante overzetting naar het witte doek van Shakespeares onsterfelijke verhaal over de Moor uit Venetië. Burge deed de regie, Olivier zorgde voor de produktie.

Bunny Lake is Missing

1965 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Thriller van Otto Preminger. Met o.a. Laurence Olivier, Carol Lynley, Keir Dullea, Noel Coward en Martita Hunt.

Doelloos verhaal over Lynley's kind dat wordt ontvoerd, waarna een onderzoek in homoseksuele kringen en onder een groep excentrieken plaatsvindt. Nogal akelige affaire.

Term of Trial

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Peter Glenville. Met o.a. Laurence Olivier, Simone Signoret, Sarah Miles, Terence Stamp en Roland Culver.

Een praterig verhaal over een schoolhoofd dat door Miles ervan wordt beschuldigd een lijfstraf te hebben toegediend en over de gevolgen van de rechtszaak voor diens vrouw Signoret. Ondanks de goede bezetting een vermoeiende film.

The Entertainer

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Laurence Olivier, Brenda De Banzie, Roger Livesey, Joan Plowright en Alan Bates.

Archie Rice was ooit een succesvol vaudeville entertainer, nu heeft hij moeite om aan inkomsten te komen. Met schulden, drankgebruik en overspelig gedrag sleept hij zijn naasten mee in misère. Op verzoek van Laurence Olivier, algemeen gezien als de grootste Britse Shakespeare-acteur, schreef nieuwe generatie- theatermaker John Osborne een stuk, dat vervolgens ook naar Broadway ging. Olivier kreeg er een nominatie voor een Tony voor, en een Oscarnominatie voor deze filmbewerking. Niet lang na de première trouwde Olivier met tegenspeelster Plowright, hier te zien als zijn dochter.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

The Devil's Disciple

1959 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1959. Historische film van Guy Hamilton. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Janette Scott en Eva LeGallienne.

Sprankelende bewerking van de bekende satire van George Bernard Shaw die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie, met uitstekend spel van Lancaster, Douglas en Olivier.

The Prince and the Showgirl

1957 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1957. Romantische komedie van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Marilyn Monroe, Jeremy Spenser, Sybil Thorndike en Richard Wattis.

Een troonopvolger uit de Karpaten (Olivier), in Londen om het huwelijk van koning George V bij te wonen, wordt verliefd op een volkse toneelspeelster (Monroe). De actrice probeerde destijds af te komen van haar imago van dom blondje; ze had een relatie met intellectueel Arthur Miller en nam acteerlessen bij de befaamde Actors Studio. Dat deze film werd geregisseerd door Shakespeare-acteur en -regisseur Olivier paste wel in haar strategie. Ironisch: de film is vooral het aanzien waard vanwege het grappige en frisse personage van Monroe.

Richard III

1956 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Historische film van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Alec Clunes en Pamela Brown.

Een zorgvuldig uitgewerkte, maar wat toneelmatige filmversie van Shakespeares verhaal over de krankzinnige vijftiende-eeuwse Britse koning en de intriges aan zijn hof.

The Beggar's Opera

1952 | Muziek

Verenigd Koninkrijk 1952. Muziek van Peter Brook. Met o.a. Laurence Olivier, Stanley Holloway, Dorothy Tutin, Daphne Anderson en Mary Clare.

Een struikrover, die wacht op zijn terechtstelling, wordt onthaald op een toneelstuk dat gebaseerd is op zijn eigen kleurrijk bestaan. Het filmdebuut van Peter Brook is een uitstekende adaptatie van de klassieke musical van John Gay. De boef van Laurence Olivier is grote klasse, maar hij had misschien beter niet zijn eigen liedjes kunnen zingen, temeer daar anderen de stemmen van professionele zangers hebben geleend.

Carrie

1952 | Romantiek

Verenigde Staten 1952. Romantiek van William Wyler. Met o.a. Jennifer Jones, Laurence Olivier, Miriam Hopkins, Eddie Albert en Mary Murphy.

Rond 1900 komt het plattelandsmeisje Jones naar Chicago in de hoop daar het geluk te vinden. Het geluk is voor haar niet weggelegd. Na een mislukte relatie ontmoet ze de getrouwde restauranteigenaar Olivier. Wanneer zijn vrouw uiteindelijk toestemt in een scheiding is het al te laat voor hun liefde. Prachtig gespeelde en gemaakte soaper die nu misschien wat zwaar op de hand overkomt, maar die toch nog steeds het bekijken waard is, vooral door de prestatie van beide hoofdrolspelers. Ruth en Augustus Goetz baseerden hun moraliserende scenario op de roman Sister Carrie van Theodore Dreiser. Achter de camera stond Victor Milner.

The Magic Box

1951 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Biografie van John Boulting. Met o.a. Robert Donat, Margaret Johnston, Maria Schell, Richard Attenborough en Robert Beatty.

Het was de Engelsman William Friese-Greene die zijn 'chronofotografische' camera liet patenteren onder nummer 10131, op 21 juni 1889. Hij had daarmee jaren eerder bewegende beelden - film - dan Thomas Edison en de broers Lumière, die de geschiedenis ingingen als de grote pioniers van cinema. Als om die historische misser in een keer recht te zetten werkten tientallen bekende Britse acteurs onderbetaald mee aan de knappe biografische film over Friese-Greene, The Magic Box. Zo speelt de grote Laurence Olivier een toevallig passerende agent die de eerste film vertoond krijgt van Friese-Greene (Donat). Maar voor het zover is moet de fotograferende uitvinder veel teleurstellingen doorstaan.

Hamlet

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Eileen Herlie, Basil Sidney, Felix Aylmer en Jean Simmons.

Schitterende verfilming van het klassieke drama van Shakespeare over de Deense prins Hamlet (Olivier) die maar niet besluiten kan hoe hij de moord op zijn vader zal wreken. Het prachtige camerawerk van Desmond Dickinson dat op locatie in Elsinore, Denemarken, werd opgenomen, wordt gekenmerkt door de zeer geslaagde, spookachtige effecten. Oscars voor beste film, beste mannelijke hoofdrol, art direction, set decoration en kostuums. Scenario van Alan Dent.

Henry V

1945 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Newton, Leslie Banks, Renee Asherson en Esmond Knight.

Magistrale verfilming van het klassieke toneelstuk van William Shakepeare in een bewerking van Olivier, Alan Dent en Reginald Beck. Het begint als een toneelstuk met de première in 1600, waarin de glorierijke campagne verheerlijkt wordt van de Britse Koning Henry V tegen de Fransen. Terwijl het stuk zich ontwikkelt, worden de decors realistischer en worden we getuige van briljante vertolkingen en een bijna geniale regie. Bij zijn release werd de film dan ook begroet als de beste Shakespeare- adaptatie aller tijden. Het leverde Olivier een speciale Oscar op voor zijn uitzonderlijke prestatie als acteur, regisseur en producent in de totstandkoming van HENRY V. Zelfs na al die jaren, blijft het een genot deze film telkens opnieuw te zien. Verbluffende fotografie van Robert Krasker en Jack Hildyard en een sublieme score van William Walton vervolmaken dit meesterwerk. Opnieuw gemaakt in 1989 door Kenneth Branagh.

The Demi-Paradise

1943 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1943. Komedie van Anthony Asquith. Met o.a. Laurence Olivier, Penelope Dudley-Ward, Leslie Henson, Marjorie Fielding en Margaret Rutherford.

Charmante en romantische satire met Olivier als een Russissche ingenieur die vol skepsis naar Engeland komt en prompt een verhouding krijgt met Ward. Het scherpzinnige en in zekere zin nog steeds actuele script van Anatole de Grunwald steekt de draak met vooroordelen tegen 'buitenlanders'. Jammer van het voorspelbare slot. Amerikaanse titel: ADVENTURE FOR TWO.

That Hamilton Woman

1941 | Romantiek, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Alexander Korda. Met o.a. Vivien Leigh, Laurence Olivier, Alan Mowbray, Sara Allgood en Gladys Cooper.

In 1786 trouwt de mooie jonge Emma Hart (Leigh) na een stormachtige jeugd met de oudere Sir William Hamilton (Mowbray). In de jaren die volgen geniet ze van haar positie om Napels te bekoren met haar schoonheid en haar intelligentie. Op een dag ontmoet ze fregat-kapitein Nelson (Olivier). Ze valt voor zijn charmes. Sentimenteel drama dat het niet al te nauw neemt met de historische waarheid, maar de grandeur waarmee Korda zijn film verwezenlijkte en het grandioze spel van de hoofdrolspelers, die in werkelijkheid man en vrouw waren, vergoeden dit ten volle. Een juweeltje van een historische love story. Knap opgebouwd scenario van Walter Reisch en R.C. Sheriff en mooie beelden van Rudolph Maté. Fantastische klassiek geïnspireerde score van Miklos Rozsa. Churchills lievelingsfilm. Ook bekend als LADY HAMILTON.

49th Parallel

1941 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Michael Powell. Met o.a. Anton Walbrook, Eric Portman, Raymond Massey, Leslie Howard en Glynis Johns.

Spannend, opwindend WO II-verhaal over nazi-matrozen die Canada proberen te bereiken als hun onderzeeboot is gezonken. Eersteklas rolverdeling; geweldige spanning en karakterbeschrijvingen. Hertiteld: THE INVADERS en FORTY-NINTH PARALLEL.

Rebecca

1940 | Thriller, Romantisch drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Fontaine, Judith Anderson, George Sanders en Nigel Bruce.

Tijdens een verblijf aan de Côte d'Azur trouwt de Britse aristocraat De Winter (Olivier) hals over kop met een jonge, verlegen vrouw (Fontaine). Maar in zijn kasteel Manderley in Cornwall lijkt het volgens de 'tweede mevrouw De Winter' (haar eigen naam wordt nooit genoemd) wel of de geest van De Winters eerste vrouw, de onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen Rebecca, nog door de gangen waart. Nog steeds fascinerende verfilming van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, ook dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Oscars voor beste film en beste camerawerk.

Pride and Prejudice

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Greer Garson, Laurence Olivier, Mary Boland, Edna May Oliver en Edmund Gwenn.

Interessante Jane Austen-verfilming met Garson in de hoofdrol als de levendige en aantrekkelijke twintigjarige Elizabeth die haar sociaal onhandige 28-jarige huwelijkskandidaat Darcy (Olivier) aanvankelijk helemaal verkeerd inschat. Ondanks aanpassingen in toon, tijdperk en ontknoping is deze versie toch geliefd vanwege het subtiele spel en de fraaie verbeelding van de verstikkende lage landadel. Deze Pride and Prejudice kwam nog geen maand na de bevrijding uit in ­Nederland en was daarmee een welkome bron van geallieerd vermaak.

Wuthering Heights

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Wyler. Met o.a. Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven, Flora Robson en Donald Crisp.

Eerste en volgens velen beste filmbewerking van Emily Bronte's literaire klassieker vertelt met grote visuele gratie de tragische liefdesgeschiedenis van Heathcliff en Cathy. Ze groeien samen op en raken verliefd. Maar Cathy trouwt met een ander. De in Duitsland geboren Amerikaan Wyler, een notoir 'moeilijke' regisseur, bracht zijn hoofdrolspelers tot grote hoogten: de film vormde de springplank voor de Hollywoodcarrière van de Engelse Olivier. Van de acht Oscarnominaties werd alleen die voor het zwart-wit werk van cameraman Gregg Toland verzilverd.

Q Planes

1939 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1939. Thriller van Tim Whelan. Met o.a. Laurence Olivier, Ralph Richardson, Valerie Hobson, George Curzon en David Tree.

Verrukkelijke ironische spionagegeschiedenis, met meesterspionnen die Britse vliegtuiggeheimen stelen. Richardson is fantastisch als de luchthartige inspecteur die de zaak oplost.

La voce nella tempesta

1939 |

1939. William Wyler. Met o.a. David Niven, Merle Oberon en Laurence Olivier.

Verrukkelijke ironische spionagegeschiedenis, met meesterspionnen die Britse vliegtuiggeheimen stelen. Richardson is fantastisch als de luchthartige inspecteur die de zaak oplost.

120 days

1939 | Drama, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1939. Drama van Basil Dean. Met o.a. Hay Petrie, Vivien Leigh en Laurence Olivier.

Verrukkelijke ironische spionagegeschiedenis, met meesterspionnen die Britse vliegtuiggeheimen stelen. Richardson is fantastisch als de luchthartige inspecteur die de zaak oplost.

The Divorce of Lady X

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Tim Whelan. Met o.a. Merle Oberon, Laurence Olivier, Binnie Barnes, Ralph Richardson en Morton Selten.

Luchtige Britse komedie met goede rolverdeling; Olivier wordt onschuldig betrokken in de echtscheiding van Oberon.

21 Days

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Basil Dean. Met o.a. Vivien Leigh, Laurence Olivier, Hay Petrie, Leslie Banks en Francis L. Sullivan.

Galsworthy's spel van minnaars, drie weken voordat de man wegens moord terecht moet staan. Olivier en Leigh zijn prima in een aardige, hoewel niet bijzondere film. Het scenario is van Graham Greene. Ook bekend als THE FIRST AND THE LAST. Amerikaanse titel: 21 DAYS TOGETHER.

Fire over England

1937 | Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van William K. Howard. Met o.a. Laurence Olivier, Flora Robson, Vivien Leigh, Raymond Massey en Leslie Banks.

Aardig historisch drama over de Engelse-Spaanse oorlog rond 1500 met onberispelijke rol van Robson (Koningin Elizabeth), prima schurkenwerk van Massey en de romantiek uitstekend verzorgd door Olivier en Leigh. Let op James Mason in een kleine rol.

As You Like It

1936 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Paul Czinner. Met o.a. Laurence Olivier, Elisabeth Bergner, Felix Aylmer, Leon Quartermaine en Henry Ainley.

Overgeproduceerde film naar Shakespeares stuk wat betreft de aankleding, maar Bergners Rosalind en de jonge Olivier als Orlando zijn het aankijken waard.

Moscow Nights

1935 | Misdaad, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1935. Misdaad van Anthony Asquith. Met o.a. Harry Baur, Laurence Olivier, Penelope Dudley Ward, Robert Cochran en Morton Selten.

Een inconsequent verhaal over een jaloerse Rus die een jonge officier als spion 'ontmaskert' om hem uit te schakelen als rivaal bij een affaire met een vrouw. De moeite waard om de jonge, zwierige Olivier te zien. USA-titel: I STAND CONDEMNED.

Perfect Understanding

1933 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Komedie van Cyril Gardner en Rowland V. Lee. Met o.a. Gloria Swanson, Laurence Olivier, John Halliday, Nigel Playfair en Michael Farmer.

Swanson en Olivier besluiten te trouwen, op voorwaarde dat zij het nooit oneens met elkaar zullen zijn en dat leidt uiteraard bijna tot een scheiding. Domme komedie, gefinancierd door Swanson en met haar kersverse echtgenoot Farmer, erg ontoereikend in de bijrol. Oorspronkelijke regisseur Lee werd vervangen door Gardner, die de montage moest doen. Financiële ramp waarbij United Artists tussenbeide diende te komen door o.m. Swanson's aandelen in de maatschappij op te kopen. Volgens Olivier ook de slechtste film waaraan hij ooit meewerkte.

No Funny Business

1933 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Komedie van John Stafford en Victor Hanbury. Met o.a. Laurence Olivier, Gertrude Lawrence, Jill Esmond, Edmund Breon en Gibb McLaughlin.

Twee als medeplichtig gedaagden worden naar de Franse Riviera gestuurd waar zij elkaar resp. voor hun opdrachtgever aanzien. Filmstijl is wanhopig verouderd maar het is ontroerend de toen 27-jarige Olivier aan het werk te zien.

Westward Passage

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Robert Milton. Met o.a. Ann Harding, Laurence Olivier, Irving Pichel, Zasu Pitts en Irene Purcell.

Olivier en Harding houden van elkaar, maar hun huwelijk is een constant gevecht. Wanneer Harding een jeugdvriend, Pichel, terug ontmoet, besluit ze Olivier te verlaten en een nieuw leven te beginnen met de ander. Jaren later ontmoeten ze elkaar opnieuw. Olivier is nu een bekend schrijver. Hun oude liefde vlamt weer op. Relatiekomedie die erg traag verloopt en vandaag haast niet meer te genieten valt. De acteurs zijn houterig en hebben een onwaarschijnlijk script tegen. Dit scenario is van de hand van Bradley King en Humphrey Pearson, naar een verhaal van Margaret Ayer Barnes. Lucien Andriot stond achter de camera.

Yellow Ticket

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Elissa Landi, Laurence Olivier, Lionel Barrymore, Walter Byron en Sarah Padden.

Een kleurig melodrama dat zich in tsaristisch Rusland afspeelt, waarin plattelandsmeisje Landi opgemerkt wordt door de wellustige Barrymore. Een sjieke produktie die goed past bij de zinnelijke regie. Karloff heeft een goede bijrol.

Potiphar's Wife

1931 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1931. Drama van Maurice Elvey. Met o.a. Nora Swinburne, Laurence Olivier, Norman McKinnel, Guy Newell en Ronald Frankau.

Een verveelde, rijke vrouw doet veel moeite de aandacht van haar knappe chauffeur te winnen. Toen hij uitkwam werd deze film beschouwd als getuigend van slechte smaak, nu lijkt hij slechts pompeus. Edgar C. Middleton bewerkte zijn eigen toneelstuk. De enige reden om te kijken is de vroege rol van Olivier.

Friends and lovers

1931 |

1931. Victor Schertzinger. Met o.a. Lili Damita, Erich von Stroheim, Adolphe Menjou en Laurence Olivier.

Een verveelde, rijke vrouw doet veel moeite de aandacht van haar knappe chauffeur te winnen. Toen hij uitkwam werd deze film beschouwd als getuigend van slechte smaak, nu lijkt hij slechts pompeus. Edgar C. Middleton bewerkte zijn eigen toneelstuk. De enige reden om te kijken is de vroege rol van Olivier.