Elzbieta Karkoszka

Acteur

Elzbieta Karkoszka is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Le brasier

1990 | Drama, Historische film

Frankrijk/België/Polen 1990. Drama van Eric Barbier. Met o.a. Maruschka Detmers, Wladimir Kotliarov, Thierry Fortineau, François Hadji-Lazaro en Sylvia Wels.

De debuutfilm van een dertig-jarige regisseur die al meteen aantoont een talent te zijn, iets unieks. Deze film die speelt van 1931 tot 1934 in het noorden van Frankrijk, in het gebied van de steenkoolmijnen, bevat een aantal thema`s: a) de rivaliteit tussen Victor (Barr) en Emile (Fortineau) rond Alice (Detmers), weinig origineel dus; b) een afschrikwekkende schets, die op een bijna mythische manier gewelddadig is (doet denken aan Fritz Lang of G.W. Pabst), van de arbeid van deze Poolse mijnbouwwerkers in de diepte, evenals het meer verraderlijke, verontwaardigde en kritische beeld van hun integratieproblemen; c) een venijnig portret van het politieke uitschot van toen dat als verkiezingsstunt bokswedstrijden organiseerde. Deze film is dan ook, hoewel hij over het verleden gaat, in het geheel niet gedateerd. Integendeel, de beschouwing van de maker is heel actueel. Dezelfde verwarde, onrustige en stormachtige periode rond 1990, met eenzelfde opkomst van het fascisme in Frankrijk, en dezelfde politieke zeden (voetbal is eenvoudigweg voor boksen in de plaats gekomen). De beelden van Thierry Arbogast doen soms dromerig en lyrisch aan, en de acteurs komen zeer waarheidsgetrouw over. Kortom, de kracht van Germinal van Emile Zola is in deze film aanwezig.

Mezczyzna niepotrzebny

1981 | Drama

Polen 1981. Drama van Laco Adamik. Met o.a. Jolanta Buszko, Elzbieta Karkoszka, Jerzy Kryszak, Marzena Trybała en Barbara Rachwalska.

Een niet onverdienstelijk speelfilmdebuut van de toneelregisseur Adamik. De film verhaalt over een ongehuwd meisje dat in verwachting raakt. Van verschillende kanten wordt op een abortus aangedrongen, terwijl zij er zelf steeds meer voor voelt het kind te behouden om het alleen op te voeden. Haar wens blijkt echter niet te worden geaccepteerd en de abortus wordt uiteindelijk onder dwang uitgevoerd.

Szansa

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Feliks Falk. Met o.a. Jerzy Stuhr, Krzysztof Zalewski, Tomasz Zieciowski, Elzbieta Karkoszka en Ewa Kolasi[KA1]nska.

De film gaat over een leraar met fascistische denkbeelden die op school zijn leerlingen hiermee indoctrineert en de desastreuze gevolgen van deze vergiftigende invloed. Een interessant onderwerp, maar helaas is Falk er niet in geslaagd dit thema op een genuanceerde wijze uit te beelden. De film is te eenduidig om geloofwaardig over te komen, ondanks het goede spel van steracteur Stuhr en zijn opponent Zalewski.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Elzbieta Karkoszka op televisie komt.

Reageer