Per K. Kirkegaard is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

The Cave

2019 | Documentaire

Syrië/Denemarken/Duitsland/Qatar/Verenigde Staten 2019. Documentaire van Feras Fayyad.

Indringende documentaire over de dagelijkse gang van zaken in een ondergronds ziekenhuis in Oost-Ghouta, Syrië, tijdens de aanhoudende bombardementen van 2016 tot 2018. De focus in deze opvallend fraai geschoten film (mooie strakke shots, geen wiebelige beelden van mobieltjes of goedkope camera’s) ligt bij de 29-jarige vrouwelijke dokter Armani. Zij runt het ziekenhuis zo goed en zo kwaad als het gaat en heeft niet alleen te maken met chronische tekorten en continu overvliegende Russische gevechtsvliegtuigen, maar ook met het vermoeiende seksisme van mannelijke collega’s en patiënten.

Borg/McEnroe

2017 | Drama, Biografie, Sportfilm

Zweden/Denemarken/Finland 2017. Drama van Janus Metz. Met o.a. Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård en Tuva Novotny.

1-6 7-5 6-3 6-7 (16-18) 8-6. Tennisfans weten meteen waar dit over gaat: De Wimbledon-finale van 1980 tussen Björn Borg en John McEnroe. De spanning in dit speelfilmdebuut van documentairemaker Janus Metz (Armadillo) zit hem dan ook niet in de uitslag van die finale, maar in de weg er naartoe voor beide spelers. Met name Borg (gespeeld door dubbelganger Gudnason) wordt gevolgd. En wat blijkt: ijskonijn Borg was als jeugdspeler net zo'n heethoofd als McEnroe. En werd ook nog eens geleefd door zijn fans, coach en managers. Helaas komen we over McEnroe (fijn opgefokt gespeeld door LaBeouf) verder bar weinig te weten.

Shadow World

2016 | Documentaire

België/Denemarken 2016. Documentaire van Johan Grimonprez.

Onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Rode draad in deze even journalistieke als kunstzinnige documentaire zijn de schimmige deals tussen de Britse wapenfabrikant BAE en de Saoedische prins Bandar bin Sultan, met extra aandacht voor de laakbare rol van de Britse oud-premier Tony Blair. Veelzeggend citaat van een in de film aanwezige wapenhandelaar: 'Politici zijn net prostituees, maar dan veel duurder.' Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein.

Armadillo

2010 | Documentaire, Oorlogsfilm

Denemarken 2010. Documentaire van Janus Metz.

In deze in Cannes met de Grand Prix de la Semaine de la Critique onderscheiden film volgen we een groep jonge Deense soldaten in Afghanistan. De film plaatst je midden tussen de soldaten. Je ziet wat zij zien, en staat op een gegeven moment dan ook oog in oog met de Taliban. Regisseur Janus Metz Pedersen (1974) liet zich in beeld en geluid inspireren door beroemde oorlogsfilms als Apocalypse Now, Full Metal Jacket en Jarhead, wat de documentaire alleen nog maar intenser maakt.

Anklaget

2005 | Drama

Denemarken 2005. Drama van Jacob Thuesen. Met o.a. Troels Lyby, Sofie Gråbøl, Louise Mieritz, Kirstine Rosenkrands Mikkelsen en Paw Henriksen.

In het meeslepende Deense familiedrama Anklaget wordt de ogenschijnlijk brave vader Henrik (Lyby) opgepakt nadat zijn veertienjarige dochter Stine hem heeft beschuldigd van incest. Of Henrik schuldig is valt moeilijk te zeggen: Stine is een getroebleerd meisje dat al eerder op stevige leugens werd betrapt. Maar de verdachtmaking is voldoende: waar rook is, is vuur, wordt door veel betrokkenen gedacht. Anklaget (aangeklaagd) is de eerste speelfilm van Thuesen, de man die eerder Von Triers ziekenhuissoap The Kingdom monteerde. Prima spel van Lyby (Idioterne).