Herbert Marshall: cast.
Er zijn 67 films gevonden.

The Third Day

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van Jack Smight. Met o.a. George Peppard, Elizabeth Ashley, Roddy McDowall, Arthur O'Connell en Mona Washbourne.

Een bekwame bezetting weet raad met het bekende gegeven over geheugenverlies. Peppard weet niet meer wat er gebeurde, zodat hij nu van moord beschuldigd wordt.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

The Caretakers

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Hall Bartlett. Met o.a. Robert Stack, Joan Crawford, Polly Bergen, Susan Oliver en Janis Paige.

Soms een beklemmende kijk op psychiatrisch ziekenhuis aan de westkust, bedorven door een zwak scenario en slechte montage. Goede karakterrollen van Crawford en Ford als verpleegsters en Bergen en Paige als patiënten.

Five Weeks in a Balloon

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Red Buttons, Barbara Eden, Fabian, Cedric Hardwicke en Peter Lorre.

Onschuldig amusement volgens standaard-scenario naar Jules Verne's verhaal over een ballonexpeditie naar Afrika, in de lucht gehouden door prima acteurs onder wie veteranen Billy Gilbert, Herbert Marshall, Reginald Owen, Henry Daniell.

Alfred Hitchcock Presents: The Little White Frog

1961 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Herbert Marshall, Tom Helmore, Julie Adams, Jacqueline Mayo en Roy Dean.

TASHet scenario is van Stirlin Silliphant. Het camerawerk is van John L. Russell, Jr.

A Fever in the Blood

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Efrem Zimbalist jr, Angie Dickinson, Herbert Marshall, Don Ameche en Jack Kelly.

Opgeblazen drama rondom een moordproces, dat verscheidene kandidaten voor het gouverneurschap gebruiken voor hun verregaande politieke ambities. Het ontbreekt de film aan dynamiek.

Midnight Lace

1960 | Thriller

Verenigde Staten 1960. Thriller van David Miller. Met o.a. Doris Day, Rex Harrison, John Gavin, Myrna Loy en Roddy McDowall.

De Amerikaanse Kit Preston (Day), zit de hele dag alleen in Londen omdat haar man (Harrison) getrouwd is met z'n werk. Op een dag loopt ze door de mistige straten en schrikt ze van een mysterieuze stem die uit de nevelen komt. En in haar veilige huis krijgt ze telefoontjes, weer van die geheimzinnige onbekende. Maar niemand gelooft haar. Day putte voor een scène uit haar eigen herinneringen (dat ze zwanger en wel door een agressieve echtgenoot werd mishandeld) en ging zo uit haar dak dat de opnames stilgezet moesten worden.

College Confidential

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Albert Zugsmith. Met o.a. Steve Allen, Jayne Meadows, Mamie Van Doren, Walter Winchell en Mamie Van Doren.

Smerig gedoe, over college professor (Allen) en een stelletje seksueel vroegrijpe studenten; de film is voorzien van enkele gewelddadige scènes voor de juiste mix.

The Fly

1958 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1958. Horror van Kurt Neumann. Met o.a. Al (David) Hedison, Patricia Owens, Vincent Price, Herbert Marshall en Kathleen Freeman.

Uitstekende SF-cult-klassieker, geïnspireerd op een verhaal van George Langelaan. Geleerde Hedison heeft een teleportatie-machine uitgevonden, waarmee hij voorwerpen kan atomiseren en verplaatsen door de ruimte. Wanneer hij het op zichzelf uitprobeert, is er ongemerkt een vlieg in de machine gevlogen, met als gevolg dat hij na terugkomst de kop en een arm van de vlieg heeft en vice versa. Een genrevernieuwend en nog steeds spannend scenario van James Clavell, met interessante bijrollen van Price als de broer en Marshall als ongelovige politie-inspecteur. De eindscène is huiveringwekkend. Uitstekende fotografie van Karl Struss. Gevolgd door twee sequels: THE RETURN OF THE FLY en THE CURSE OF THE FLY. Remake in 1986.

Stage Struck

1958 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Susan Strasberg, Joan Greenwood, Christopher Plummer en Herbert Marshall.

Een actrice komt naar New York, op zoek naar succes. Ze valt voor een regisseur, die pas beseft wat hij voor haar voelt wanneer zij succesvol is geworden en geen tijd meer voor hem heeft.

Wicked as They Come

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Ken Hughes. Met o.a. Arlene Dahl, Phil Carey, Herbert Marshall en David Kossoff.

Dahl rolt er zich aardig doorheen in dit kleine drama over een meisje uit een armoedige stadswijk dat zich met de verkeerde mensen inlaat. De Amerikaanse titel is: PORTRAIT IN SMOKE.

The Weapon

1956 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Val Guest. Met o.a. Steve Cochran, Lizabeth Scott, Herbert Marshall, Nicole Maurey en Jon Whiteley.

Een keurig kort verhaal over een jongere die per ongeluk zijn makker doodschiet en er vandoor gaat.

The Virgin Queen

1955 | Historische film

Verenigde Staten 1955. Historische film van Henry Koster. Met o.a. Bette Davis, Richard Todd, Joan Collins, Herbert Marshall en Dan O'Herlihy.

Davis beheerst ten volle en voor de tweede maal haar weergave van koningin Elizabeth I van Engeland die conflicten heeft met Walter Raleigh.

The Black Shield of Falworth

1954 | Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, David Farrar, Barbara Rush en Herbert Marshall.

Een verfilming voor de jeugd naar de roman van Howard Pyle Men Of Iron met een weinig overtuigende Curtis als de zoon van de uit de gratie geraakte Earl of Falworth die als ridder aan het hof van koning Henry IV de familie-eer moet herstellen en dingt naar de hand van mooie Lady Anne. Decors en bijrolspelers houden dit kostuumdrama overeind. Scenario van Oscar Brodney. Camerawerk van Irving Glassberg. Gefilmd in CinemaScope.

Riders to the Stars

1954 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Richard Carlson. Met o.a. William Lundigan, Herbert Marshall, Richard Carlson, Martha Hyer en Dawn Addams.

Bewerkelijke lopende-bandproduktie over de eerste dagen van ruimteraketten, inmiddels achterhaald.

Gog

1954 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Herbert L. Strock en Herbert Strock. Met o.a. Richard Egan, Constance Dowling, Herbert Marshall en John Wengraf.

Zijn de doden die er na elkaar vallen in een wetenschappelijk onderzoekscentrum, het gevolg van slecht functionerende apparatuur of van sabotage? De titel verwijst naar één helft van een paar niet-mensachtige robots. Acceptabele SF-film, die oorspronkelijk in 3-D werd vertoond.

Angel Face

1952 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1952. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Robert Mitchum, Jean Simmons, Herbert Marshall, Barbara O'Neill en Mona Freeman.

Otto Preminger was een flamboyante persoonlijkheid die zoveel mogelijk onafhankelijkheid wenste als filmmaker. In Angel Face verwerkte hij Freudiaanse motieven en het Oedipuscomplex, en maakte hij gebruik van een bewegende camera. Hierdoor maakte hij van Angel Face een sexy thriller die zijn tijd vooruit was. Diane Tremayne (Simmons) wordt door cameraman Harry Stradling (A Streetcar Named Desire) spierwit en eng mooi afgeschilderd. Als Diane van haar vader (Marshall) gescheiden dreigt te worden, maakt ze een plan om de in haar ogen verantwoordelijke stiefmoeder (O'Neal) te vermoorden en betrekt in haar misdadig plot de familiechauffeur (Mitchum). Angel Face is meesterlijke, vergeten film noir.

Captain Blackjack

1951 |

1951. Julien Duvivier. Met o.a. Patricia Roc, Agnes Moorehead, George Sanders en Herbert Marshall.

Otto Preminger was een flamboyante persoonlijkheid die zoveel mogelijk onafhankelijkheid wenste als filmmaker. In Angel Face verwerkte hij Freudiaanse motieven en het Oedipuscomplex, en maakte hij gebruik van een bewegende camera. Hierdoor maakte hij van Angel Face een sexy thriller die zijn tijd vooruit was. Diane Tremayne (Simmons) wordt door cameraman Harry Stradling (A Streetcar Named Desire) spierwit en eng mooi afgeschilderd. Als Diane van haar vader (Marshall) gescheiden dreigt te worden, maakt ze een plan om de in haar ogen verantwoordelijke stiefmoeder (O'Neal) te vermoorden en betrekt in haar misdadig plot de familiechauffeur (Mitchum). Angel Face is meesterlijke, vergeten film noir.

Anne of the Indies

1951 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Louis Jourdan, Jean Peters, Debra Paget, Herbert Marshall en Thomas Gomez.

Peters voert het bevel over een piratenschip. Ze enteren een Brits schip en naar aloude gewoonte wordt de hele bemanning afgemaakt, met uitzondering van Jourdan, een jonge Fransman die beweert een gevangene van de Engelsen te zijn. In zijn hut vindt Peters echter een deel van een landkaart, waarop een fabelachtige schat lijkt aangegeven. Routine-piratenfilm met weinig originele idee[KA3]en (behalve de vrouwelijke piratenkapitein). Bijzonder vakkundig verteld door regisseur Tourneur. Peters is niet altijd even geloofwaardig, maar de overige uitstekende acteurs weten dit meestal op te vangen. Philip Dunne en Arthur Caesar baseerden het spetterende scenario op een verhaal van Herbert Ravenel Sass. Voor de fotografie zorgde Harry Jackson.

The Underworld Story

1950 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Cy Enfield en Cy Endfield. Met o.a. Gale Storm, Dan Duryea, Herbert Marshall, Mary Anderson en Michael O'Shea.

Een 'hard-boiled' reporter, die wegens onethische praktijken bij een grote krant in een metropool is ontslagen, wordt vennoot van een klein dagblad in een provinciestadje. Als hij te horen krijgt dat een zwarte dienstmeid vlot bekend heeft haar steenrijke werkgeefster omgebracht te hebben, lijkt hem dat een iets te gemakkelijke oplossing van een misdrijf. En terecht. Een verbazend goede film over gangsters en corruptie. De spelers zijn stuk voor stuk prima.

The Secret Garden

1949 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Margaret O'Brien, Herbert Marshall, Dean Stockwell, Gladys Cooper en Elsa Lanchester.

Verheffende jeugdfilm rond een weesmeisje dat haar opstandigheid verliest dankzij de louterende werking van opbloeiende natuur, vriendschap en familiebanden. Kindsterretje Margaret O'Brien (1937) speelt de rol zeer theatraal maar het verhaal over verwaarloosde kindertjes die de overwoekerde tuin opknappen van de overleden vrouw van rouwende oom/broodheer/vader leent zich uitstekend voor het betere schmierwerk. Filmmaker Wilcox (regisseur van de oorspronkelijke Lassie-films 1, 3 en 4) baseerde zijn werk op het boek van Frances Hodgson Burnett, een kinderboek dat nog altijd op de leesplank staat van jonge kinderen in Engelstalige landen. In zwart-wit en Technicolor.

Black Jack

1949 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1949. Misdaad van Julien Duvivier. Met o.a. George Sanders, Patricia Roc, Herbert Marshall, Agnes Moorehead en Aline MacMahon.

Een aan lager wal geraakte advocaat hoopt met de opiumhandel een grote slag te slaan en dan stil te gaan leven. Bij een schipbreuk leert hij een meisje kennen dat zijn betere ik naar boven brengt en voor wie hij de zaak opgeeft, echter te laat voor de politie die hem al op het spoor is. Deze internationale avonturenfilm heeft een verward en praterig scenario met een tegenstrijdige psychologische tekening, waardoor de sfeervolle fotografie en een aantal virtuoze scènes slechts bij vlagen kunnen boeien.

Ivy

1947 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Sam Wood. Met o.a. Joan Fontaine, Patric Knowles, Herbert Marshall, Richard Ney en Cedric Hardwicke.

Een gemiddeld drama over een moordenares die verstrikt raakt in haar eigen, ogenschijnlijk volmaakte plannen. De goede rollen geven de film de nodige pep.

High Wall

1947 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Curtis Bernhardt. Met o.a. Robert Taylor, Audrey Totter, Herbert Marshall, Dorothy Patrick en H.B. Warner.

Nadat hij in de oorlog gewond raakte, lijdt de ex-piloot Taylor aan een trauma waarbij hij af en toe afwezig is. Hij wordt ervan verdacht zijn vrouw vermoord te hebben. Hij bekent en wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. De openbare aanklager vreest dat hij hem tijdelijk krankzinnig zal moeten verklaren. De jonge vrouwelijke arts Totter trekt zich zijn lot aan. Tijdens de behandeling beseft Taylor dat hij zijn vrouw onmogelijk vermoord kan hebben. Hij vlucht uit de kliniek om de ware moordenaar te ontmaskeren. Niet erg overtuigend melodrama dat door enkele sterke acteerprestaties nog juist te pruimen valt. De suspense wordt goed opgedreven. Geschreven door Sydney Boehm en Lester Cole en in beeld gebracht door Paul C. Vogel.

The Razor's Edge

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Tyrone Power, Gene Tierney, John Payne, Anne Baxter en Clifton Webb.

Maughams filosofisch getinte roman met Marshall als de schrijver, Power als de held op zoek naar het betere van het bestaan, Baxter in een Oscar-winnende rol als alcoholicus en Lanchester sprankelend in een bijrol als sociaal werkster. Lang, maar boeiend.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

Crack-Up

1946 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1946. Misdaad van Irving Reis. Met o.a. Pat O'Brien, Claire Trevor, Herbert Marshall, Wallace Ford en Ray Collins.

Kun je vergeten dat je iemand hebt vermoord? Dat vraagt kunstcriticus en vervalsingsexpert George Steele (O'Brien) zich af nadat hij door de politie wordt gearresteerd. George meent dat hij een treinongeluk heeft gehad en gaat, geschaduwd door de politie, zijn stappen na die leiden naar een bende vervalsers. Een hypermoderne noir thriller (in 1946) waarbij de nieuwste snufjes (röntgenstralen, waarheidsserum) de moderne mens zowel kwelt als bijstaat. Een merkwaardige ondertoon - gezien het jaar van makelij - is de waarschuwing voor het gevaar van moderne technologie in verkeerde handen en de propaganda van naturalistische kunst voor de massa.

The Unseen

1945 | Horror

Verenigde Staten 1945. Horror van Lewis Allen. Met o.a. Joel McCrea, Gail Russell, Herbert Marshall, Phyllis Brooks en Isobel Elsom.

De man die THE UNINVITED maakte, probeert het nog eens op een andere manier maar zonder succes. Opnieuw wordt gouvernante Russell geplaagd door mysterieuze voorvallen. Erg zwak slot.

The Enchanted Cottage

1945 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Dorothy McGuire, Robert Young, Herbert Marshall, Mildred Natwick en Spring Byington.

Fantasie in een huisje in New England, waar twee mislukkelingen de liefde vinden. Gevoelige bewerking van een toneelstuk van Arthur Pinero. Al eerder gefilmd in 1924.

Andy Hardy's Blonde Trouble

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van George B. Seitz. Met o.a. Lewis Stone, Mickey Rooney, Fay Holden, Sara Haden en Herbert Marshall.

Andy zit nog op `college` en heeft zijn handen vol aan een vroegrijpe tweeling (Lee en Lyn Wilds). Goed geproduceerde maar langdradige film in deze serie. Zie ook: 'Andy Hardy'-serie.

Young Ideas

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Jules Dassin. Met o.a. Susan Peters, Herbert Marshall, Mary Astor, Elliott Reid en Richard Carlson.

Een maffe komedie over een schrijfster die verdwijnt en weer opduikt, waarbij ze intussen getrouwd blijkt met een man die door de familie niet wordt gepruimd.

Forever and a Day

1943 |

Verenigde Staten 1943. René Clair, Edmund Goulding, Cedric Hardwicke, Frank Lloyd en Victor Saville. Met o.a. Brian Aherne, Robert Cummings, Ida Lupino, Charles Laughton en Herbert Marshall.

Een benefiet-film, waarvan de opbrengsten bedoeld waren voor de oorlogsinspanning (van WO II). Het episodische verhaal gaat over een familie die tussen 1804 en 1941 een huis bewoont en iedere regisseur laat telkens in een korte film een generatie zien. Een uniek document om zoveel Engelse acteurs verenigd te zien in één werk. De meningen van de critici liepen toentertijd zeer uiteen van heel goed tot slecht...

Flight for Freedom

1943 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1943. Biografie van Lothar Mendes. Met o.a. Rosalind Russell, Fred MacMurray, Herbert Marshall, Eduardo Ciannelli en Walter Kingsford.

Dit werkje is gebaseerd op het leven van de koene vliegenierster Amelia Earhart die haar carrière boven haar huwelijk met MacMurray stelde. De film doet voorkomen dat ze verdwenen zou zijn tijdens een geheime missie voor de regering; dat paste toentertijd goed in het propagandistische kader van WO II.

The Moon and Sixpence

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Herbert Marshall, Doris Dudley, Eric Blore en Elena Verdugo.

Effecten-makelaar Sanders uit London, die in de middelbare leeftijd is, droomt ervan om de rest van zijn leven door te brengen met schilderen op een eiland in Polynesi[KA3]e. Hij geeft zijn bestaan in Engeland op en reist af naar Tahiti. Een charmante, getrouwe verfilming van een verhaal van Somerset Maugham (vertolkt door Marshall), die goed gespeeld is. Geïnspireerd op het leven van Paul Gaugin. De schilderijen worden in kleur getoond. Scenario van regisseur Lewin.

When Ladies Meet

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Joan Crawford, Robert Taylor, Greer Garson, Herbert Marshall en Spring Byington.

Aantrekkelijke sterren in een voortploeterende nieuwe versie van de Ann Harding/Myrna Loy-film uit 1933 naar Rachel Crothers toneelstuk. Schrijfster Crawford houdt van Marshall die met Garson is getrouwd. Taylor houdt van Crawford. Deze praatmarathon over vrouwenrechten is niet meer actueel. Taylor en Garson proberen tevergeefs leven in de film te blazen. Ook bekend als STRANGE SKIRTS.

The Little Foxes

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Herbert Marshall, Teresa Wright, Richard Carlson en Dan Duryea.

Bette Davis' beheersing van het verbeelden van onaangename personages, bereikte in 1941 een hoogtepunt met haar rol als een niets ontziende feeks die anno 1900 in het zuiden van de VS samen met haar broers middels leugens en bedrog probeert haar man te bestelen voor de aankoop van een katoenfabriek. Het komt allemaal wat langzaam op gang, maar de laatste akte beloont de lange zit met een memorabel onthutsende ontknoping. Jaargenoot Citizen Kane trok alle aandacht, maar The Little Foxes is evenzeer een tijdloze klassieker.

Kathleen

1941 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Harold S. Bucquet. Met o.a. Shirley Temple, Herbert Marshall, Laraine Day, Gail Patrick en Felix Bressart.

De twaalfjarige Kathleen voelt zich eenzaam: haar moeder is bij haar geboorte overleden en haar vader is een workaholic. Kathleen wordt door een tirannieke gouvernante beperkt in haar doen en laten en tot overmaat van ramp komt vader met de verkeerde vriendin thuis.

Adventure in Washington

1941 | Misdaad

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Alfred E. Green. Met o.a. Herbert Marshall, Virginia Bruce, Gene Reynolds, Samuel S. Hinds en Ralph Morgan.

Misleidende titel voor saaie film over senator Marshall en diens pogingen om een jeugdige delinquent, die als piccolo bij de Senaat werkt tot inkeer te brengen.

The Letter

1940 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1940. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Herbert Marshall, James Stephenson, Frieda Inescort en Gale Sondergaard.

'Het ene moment een dame, het volgende een tijgerin', met die slogan kwam destijds The Letter in de bioscopen. Bette Davis, op de top van haar populariteit, speelt een vrouw die wordt beschuldigd van moord. Ze beweert onschuldig te zijn. Dan duikt er een brief op die een nieuw licht op haar verhaal werpt. Uitstekend gemaakte bewerking van een verhaal van W. Somerset Maugham, met een fijne, zeer geslepen Davis, die prima tegenspel krijgt. Er volgden zeven Oscarnominaties, waaronder voor Davis, Wyler en de muziek van Max Steiner.

Foreign Correspondent

1940 | Thriller, Oorlogsfilm, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders en Albert Bassermann.

Alleen al de moeite waard vanwege de Nederlandse setting, al zullen de nagebouwde Amsterdamse grachtenpandjes en de Hollandse windmolens weinigen overtuigen. De plot is tamelijk onnavolgbaar en heeft iets te maken met een buitenlandse correspondent, een vredesorganisatie waarvan de leden eigenlijk spionnen zijn en de ontvoering van een Nederlandse diplomaat. Dat neemt niet weg dat Hitchcock van dit alles een uitermate onderhoudende thriller annex oorlogsfilm weet te maken. Hitchcocks tweede Hollywoodfilm, maar de eerste Amerikaanse met zijn duidelijk herkenbare stijl.

A Bill of Divorcement

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van John Farrow. Met o.a. Maureen O'Hara, Adolphe Menjou, Fay Bainter, Herbert Marshall en Dame May Whitty.

Nauwkeurige herverfilming van drama uit 1932, maar de acteurs tippen niet aan de vorige rolverdeling. Hertiteld: NEVER TO LOVE.

Zaza

1939 | Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1939. Biografie van George Cukor. Met o.a. Claudette Colbert, Herbert Marshall, Bert Lahr, Helen Westley en Constance Collier.

De in deze film zèlf zingende Colbert speelt de ster van de Franse music hall, die verliefd wordt op de getrouwde Marshall, een rol die zonder enige inspiratie wordt gespeeld. Een herverfilming van de zwijgende versie met Gloria Swanson. Als biografie is deze film waardevol: het drama komt echter niet op gang.

Mad About Music

1938 | Musical

Verenigde Staten 1938. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Deanna Durbin, Herbert Marshall, Gail Patrick, Arthur Treacher en Helen Parrish.

Een uitstekende Durbinfilm; drukke moeder Patrick laat Deanna achter in een Zwitsers meisjes-internaat, waar ze net doet of Marshall haar vader is. Doet het beter dan de nieuwe versie TOY TIGER.

Always Goodbye

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Sidney Lanfield. Met o.a. Barbara Stanwyck, Herbert Marshall, Ian Hunter, Cesar Romero en Lynn Bari.

Al weer een verhaal over een opofferende moeder (Stanwyck) die gedwongen wordt haar onwettig kind af te staan; aardig gemaakt, maar het bekende recept.

Breakfast for Two

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Alfred Santell. Met o.a. Barbara Stanwyck, Herbert Marshall, Glenda Farrell, Eric Blore en Frank Thomas.

Energieke Stanwyck helpt de zakencarrière van Marshall en wordt op hem verliefd; leuk.

Angie

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Ernst Lubitsch. Met o.a. Melvyn Douglas, Herbert Marshall en Marlene Dietrich.

Energieke Stanwyck helpt de zakencarrière van Marshall en wordt op hem verliefd; leuk.

Angel

1937 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van Ernst Lubitsch. Met o.a. Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Melvyn Douglas, Edward Everett Horton en Laura Hope Crews.

Dietrich is getrouwd met de Britse diplomaat Marshall. Ze vervreemdt van hem, omdat hij nooit tijd heeft voor haar. Op vakantie in Parijs valt ze voor de charmes van diens vriend Douglas. Een typisch romantische komedie van de tweede helft van de jaren 1930-40, die voor een hedendaags publiek niet meer te verteren is. Zelfs de eeuwige knipoogjes die de films van Lubitsch zo kenmerken, zijn afwezig. Hij zat duidelijk in zijn maag met de (toen) steeds op de loer liggende censuur, die elke erotische zinspeling op de snijtafel verwijderde. De acteurs presteren eveneens onder hun normale niveau. Samson Raphaelson bewerkte het toneelstuk van Melchior Lengyel. Camerawerk van Charles Lang.

The Lady Consents

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Stephen Roberts. Met o.a. Ann Harding, Herbert Marshall, Margaret Lindsay en Walter Abel.

Een rake driehoeksverhouding met Marshall die erachter komt dat hij nog steeds van zijn ex-vrouw houdt.

Make Way For a Lady

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van David Burton. Met o.a. Herbert Marshall, Anne Shirley, Gertrude Michael, Margot Grahame en Clara Blandick.

Een routinekomedie over Shirley die huwelijksmakelaarster speelt voor haar vader (Marshall) die weduwnaar is; plezierig genoeg, maar middelmatig.

Make Way For A Lady

1936 |

1936. Met o.a. Frank Coghlan, Margot Grahame, Clara Blandick, Anne Shirley en Gertrude Michael.

Een routinekomedie over Shirley die huwelijksmakelaarster speelt voor haar vader (Marshall) die weduwnaar is; plezierig genoeg, maar middelmatig.

Girls' Dormitory

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Irving Cummings. Met o.a. Herbert Marshall, Ruth Chatterton, Simone Simon, Constance Collier en J. Edward Bromberg.

Deze weinig originele film over de dwaze verliefdheid van een meisje op schoolhoofd Marshall zet de nieuweling Simon, die het heel behoorlijk doet, en de aankomende ster Power, in een kenmerkende rol, in de spotlights.

A Woman Rebels

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Mark Sandrich. Met o.a. Katharine Hepburn, Herbert Marshall, Elizabeth Allan, Donald Crisp en Doris Dudley.

Hepburn doet het schitterend als jonge vrouw in het Victoriaanse Engeland die door haar bittere ervaringen wordt aangespoord een kruistocht voor de rechten van de vrouw te ondernemen. Een goed geregisseerd damesdrama dat het op verbazingwekkende wijze nog steeds goed doet.

The Good Fairy

1935 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1935. Romantiek van William Wyler. Met o.a. Margaret Sullavan, Herbert Marshall, Frank Morgan, Reginald Owen en Alan Hale.

Sprankelende, romantische komedie naar een stuk van Molnar, bewerkt door Preston Stuges. De onschuldige Sullavan speelt de 'goede fee' en probeert advocaat Marshall uit de moeilijkheden te helpen. Hem wordt het leven moeilijk gemaakt door de rijke Morgan. Heel leuk en charmant. De filmpersiflage aan het begin is onbetaalbaar. Opnieuw gemaakt als I'LL BE YOURS.

The Flame Within

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Ann Harding, Herbert Marshall, Maureen O'Sullivan en Louis Hayward.

Vermoeiend verhaal over een onbeantwoorde liefde. Een jonge vrouwelijke psychiater wordt verliefd op een patiënt, hoewel ze van tevoren al weet dat het toch niets wordt.

The Dark Angel

1935 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Oorlogsfilm van Sidney Franklin. Met o.a. Fredric March, Merle Oberon, Herbert Marshall, Janet Beecher en John Halliday.

Goed geacteerd melodrama over twee mannen die verliefd zijn op dezelfde vrouw; ze vechten tijdens WO I waarbij er één blind wordt.

If You Could Only Cook

1935 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1935. Misdaad van William A. Seiter. Met o.a. Herbert Marshall, Jean Arthur, Leo Carrillo, Lionel Stander en Alan Edwards.

Arthur en Marshall zijn schitterend als paar in een komedie over een rijk stel dat zich uitgeeft voor het dienstmeisje en de butler van gangster Carrillo.

Accent on Youth

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Wesley Ruggles. Met o.a. Sylvia Sidney, Herbert Marshall, Philip Reed, Holmes Herbert en Catharine Doucet.

Gedateerde bewerking vol dialoog van Samson Raphaelsons toneelstuk over een mei-december liefdesaffaire. Later opnieuw verfilmd als MR. MUSIC en BUT NOT FOR ME.

The Painted Veil

1934 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Greta Garbo, Herbert Marshall, George Brent, Warner Oland en Jean Hersholt.

Deze in de mysterieuze Oriënt spelende film volgt Somerset Maughams verhaal over een ontrouwe vrouw die haar leven betert. Het afgezaagde scenario krijgt kleur door Garbo's persoonlijkheid, met steun van Marshall als haar man en Brent als haar minnaar.

Riptide

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Edmund Goulding. Met o.a. Norma Shearer, Herbert Marshall, Robert Montgomery, Lilyan Tashman en Mrs. Patrick Campbell.

Een dwaas maar onderhoudend verhaal van de levendige Shearer die een stijve Engelse Lord (Marshall) trouwt en betrokken raakt in een schandaal met Montgomery. Mis de beginscène niet waarin de sterren gekleed zijn als reusachtige insekten voor een gekostumeerd bal.

Four Frightened People

1934 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Cecil B. DeMille en Cecil Demille. Met o.a. Claudette Colbert, Herbert Marshall, Mary Boland, Leo Carillo en William Gargan.

Weinig spectaculair DeMille-geval over vier wanhopige typen die in een dichte jungle verdwalen. Colbert is de eenvoudige Jane die bij elke scène mooier wordt; de ironische Boland steelt de show.

I Was a Spy

1933 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1933. Oorlogsfilm van Victor Saville. Met o.a. Madeleine Carroll, Conrad Veidt, Herbert Marshall, Gerald du Maurier en Edmund Gwenn.

De Belgische verpleegster Marthe Cnockhaert (Carroll) wordt aan het begin van WO I opgeleid tot spionne. Gwenn speelt een Belgische burgemeester. De rol van Duitse commandant is Veidt op het lijf geschreven. Naar het autobiografische boek van Marthe Cnockhaert-McKenna door W.P. Lipscomb en Ian Hay tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Charles van Enger.

Trouble in Paradise

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Kay Francis, Miriam Hopkins, Herbert Marshall, Charles Ruggles en Edward Everett Horton.

Een sprankelend niemendalletje van Lubitsch over de chique Francis die betrokken is bij het oplichtersechtpaar Marshall en Hopkins in Parijs. Een geestige, verrukkelijke klassieke film. Samson Raphaelson en Grover Jones bewerkten het toneelstuk The Honest Finder van Laszlo Aladar tot scenario. Camerawerk van Vitor Milner.

Blonde Venus

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant, Dickie Moore en Sidney Toler.

Dietrich wil haar man, Marshall, die radium-vergiftiging heeft opgelopen, in staat stellen om voor een therapie naar Duitsland te gaan. Daarom besluit de voormalige ster uit de Berlijnse muziekwereld, die na haar huwelijk naar Amerika vertrok, opnieuw op te gaan treden. Als `Blonde Venus` oogst ze een enorm succes. Wanneer Marshall is vertrokken, begint ze een relatie met Grant. Marshall ontdekt haar ontrouw, eist hun zoon op en verlangt dat ze uit hun leven verdwijnt. Fascinerend opgebouwd, ouderwets melodrama, waarvan de visuele flair het onzinnige verhaal (naar een scenario van Jules Furthman en S.K. Lauren) doet vergeten. Fragmentarisch verteld en theatraal vertolkt. Klassiek is Dietrichs optreden in apepak met de song 'Hot Voodoo'. Gefilmd door Bert Glennon.

Secrets of a Secretary

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van George Abbott. Met o.a. Claudette Colbert, Herbert Marshall, George Metaxa, Mary Boland en Berton Churchill.

Een star salondrama waarin Colbert ontdekt dat haar ex-vriend Marshall haar nieuwe baas chanteert.

Murder!

1930 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1930. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Phyllis Konstam, Norah Baring, Herbert Marshall, Esme Percy en Edward Chapman.

Vroege Hitchcock-film met de lijzige Brit Herbert Marshall in de rol van Sir John, een toneelacteur die zich als jurylid het lot van een ter dood veroordeelde jonge vrouw aantrekt (Baring). Samen met een stel theatervrienden zet Sir John zijn acteertalent in om de echte moordenaar uit te lokken. In deze statisch gefilmde bewerking van het toneelstuk Enter Sir John van Clemence Dane en Helen Simpson is de hand van de Master of Suspense nauwelijks te ontwaren: er is geen mysterie, geen visuele pracht, geen verhalende actie. Het is wel een interessante film om de ontwikkeling van Hitchcock als visueel kunstenaar te peilen.

Murder

1930 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1930. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Herbert Marshall, Norah Baring, Phyllis Konstam en Edward Chapman.

Een bezienswaardige vroege Hitchcock. Marshall als acteur heeft zitting in de jury tijdens een moordproces en raakt overtuigd van de onschuld van de terechtstaande vrouw.

The Little White Frog

-1 | Korte film

Verenigde Staten. Korte film van Alfred Hitchcock. Met o.a. Julie Adams, Tom Helmore en Herbert Marshall.

Een bezienswaardige vroege Hitchcock. Marshall als acteur heeft zitting in de jury tijdens een moordproces en raakt overtuigd van de onschuld van de terechtstaande vrouw.