Pawel Nowisz

Acteur

Pawel Nowisz is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Widock z okna

1997 |

Polen 1997. Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Waclaw Ulewicz, Lech Grzmocinski, Tadeusz Partosik, Elzbieta Kijowska en Marel Kepinski.

Kort voordat de Poolse regering in 1981 de staat van beleg afkondigde, draaide Kie[KA1]slowski deze kroniek over een hoge partijfunctionaris die beklemd raakt tussen de met staking dreigende arbeiders en de voortdurend veranderende richtlijnen van de communistische partij. De Poolse meester-regisseur die voor deze rolprent zijn huiswerk heel minutieus had voorbereid, laat de kijker zien hoe een dergelijk - in Kie[KA1]slowski`s optiek oprecht - mens (want dat was het toch) als een soort Hamlet lichamelijk en geestelijk aftakelt. Meer dan symbolisch voor de toen heersende maatschappelijke toestanden in Polen, en de film werd uiteraard na voltooiing door het militaire regime dat de macht in handen had genomen, een verschijngsverbod opgelegd. Toen Polen als eerste Oostblok-land zich bevrijdde van het communistische juk, dacht filmer Kie[KA1]slowski aan geheel andere projecten en waren er tegelijkertijd voor een dergelijk stuk hedendaagse geschiedenis weinig commerci[KA3]ele kansen. Kort na zijn dood beschikte de Duitse omroep ZDF over de uitzendrechten, waardoor de Frans-Duitse zender ARTE (waarin ZDF deelneemt) de film ruim zestien jaar nadat hij gemaakt was, op het kleine scherm van de thuisbioscoop in wereld-première kon laten gaan op 14 maart 1997.

Docteur Semmelweis

1995 | Biografie, Drama

Frankrijk/Polen 1995. Biografie van Roger Andrieux. Met o.a. Philippe Volter, Fanny Bastien, Marc de Jonge, Maria Pakulnis en Piotr Gasowski.

Wenen tijdens de strenge winter van 1846. De briljante arts Ignaz Philipp Semmelweis (Volter), een Hongaar, verricht baanbrekend werk op het gebied van de onvruchtbaarheid. Door zijn afgunstige collega`s wordt hij met de nek bekeken. Hij heeft het vooral moeilijk met dokter Klein (De Jonge), die zijn experimenten als onzinnig van tafel veegt. Semmelweis vindt steun bij Katia (Bastien) een jonge weduwe met wie hij een hartstochtelijke relatie krijgt. Gedramatiseerde biografie van de grondlegger van de moderne chirurgie met een schitterende rol van Volter. De film schetst een aangrijpend beeld van de medische wereld rond 1850. Vooral de openingssc[KA2]enes (een vrouw die sterft na een bevalling) zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. Het scenario is van Robert Valey en Jean-Vincent Fournier. Het camerawerk van Tomasz Wert is effectief, maar flatteert niet altijd. 16/9.

2O ans plus tard

1993 | Drama

Polen/België/Frankrijk 1993. Drama van Michal J. Dudziewicz en Michael J. Dudziewicz. Met o.a. Joanna Brenda, Rafal Krolikowski, Malgorzata Pleczynska, Bronislaw Wroclawski en Zbigniew Bielski.

In 1969 probeert een echtpaar Oost-Duitsland te ontvluchten. Ze worden echter betrapt en tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun twee kinderen, een zoon van zes en een dochter van vijf, worden geadopteerd door onbekende ouders, ergens in Polen. Na hun vrijlating gaan de echte ouders op zoek naar hun kinderen, maar dit blijft zonder resultaat. Pas na de val van het communisme, twintig jaar later, vinden ze hun kinderen terug. Stroef verlopend drama waarin het toeval een iets te grote rol speelt. Zelfs al is de film op ware feiten gebaseerd (zoals de echte dochter, die aan het eind een getuigenis aflegt, beweert). Dudziewicz en Huguette Debaisieux schreven het scenario en de opnamen werden gemaakt in Oost-Berlijn, Polen en Parijs door Thomasz Wert.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pawel Nowisz op televisie komt.

Reageer