Robert Brown (1929): montage.
Er zijn 13 films gevonden.

A Man Apart

2003 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Actiefilm van F. Gary Gray. Met o.a. Vin Diesel, Larenz Tate, Jacqueline Obradors, Timothy Olyphant en Geno Silva.

Sean Vetter (Diesel) en Demetrius Hicks (Tate) zijn bijzonder succesvolle undercoveragenten die het de Columbiaanse en Mexicaanse drugskartels flink lastig maken. Op een dag dringen moordcommando's Vetters huis binnen en vermoorden zijn vrouw. De door verdriet overmande Vetter maakt zich onmogelijk bij de drugsbestrijders en besluit op persoonlijke titel de strijd met de drugsbaronnen aan te gaan. De weinig originele wraakfilm biedt de gebruikelijke hoeveelheid vuurgevechten en explosies, het belangrijkste onderscheidende element is Diesel, die na zijn xXx als een grote kassamagneet voor actiefilmliefhebbers werd beschouwd. Zijn basstem is in de film weer lager dan ooit.

The Ghost and the Darkness

1996 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1996. Avonturenfilm van Stephen Hopkins. Met o.a. Michael Douglas, Val Kilmer, Tom Wilkinson, John Kani en Bernard Hill.

In 1898 wordt een bouwproject in Oost-Afrika geteisterd door twee zeer agressieve leeuwen - al gauw The Ghost en The Darkness genoemd - die in enkele maanden tijd zo'n 130 slachtoffers maken. Douglas als de 'grote blanke jager' moet er iets aan doen. Avonturenfilm, gebaseerd op het autobiografische verhaal The Man-Eaters of Tsavo van de Ierse ingenieur John Patterson, werd opgenomen in Kenia en Zuid-Afrika, wat fraaie beelden oplevert. Script en acteerwerk zijn minder. Kilmer speelt Patterson en werd genomineerd voor een Razzie Award voor slechtste acteur in een bijrol.

Free Willy 2: The Adventure Home

1995 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Familiefilm van Dwight H. Little. Met o.a. Jason James Richter, Michael Madsen, Francis Capra, August Schellenberg en Mary Kate Schellhardt.

Zoet vervolg op de razend populaire orka-bevrijdingsfilm van twee jaar eerder, met opnieuw adoptiejongetje Jesse in de hoofdrol als de orkafluisteraar. Jesse is nu een halsstarrige tiener met een halfbroertje, beiden zijn verdrietig over hun afwezige moeder. Oorspronkelijke orka-acteur Keiko (1976-2003) werd klaargestoomd voor de vrijheid en een robot-orka nam zijn plaats. Free Willy 2 is inmiddels vooral speciaal als een vaandeldrager van de laatste generatie Amerikaanse jeugdfilms waarin internet en mobieltjes nog geen rol spelen. Hier is de (puber)natuur nog de drijfveer, afleiding en redding. Met de enige zichtbare mobiele telefoon gepast in handen van de boef.

The Client

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Joel Schumacher. Met o.a. Brad Renfro, Tommy Lee Jones, Susan Sarandon, Mary-Louise Parker en Anthony LaPaglia.

Op een dag hoort de elfjarige Mark Sway (Renfro) details over een complot waarbij een senator werd vermoord. Al snel wordt hij het doelwit van gangsters en corrupte politici. Hij zoekt steun bij advocate Reggie Love (Sarandon), maar ze krijgen te maken met de over-ambitieuze officier van Justitie Roy Folltrigg (Jones), die veel minder in het welzijn van de jongen is geïnteresseerd dan in zijn eigen carrière. Deze derde Grisham-verfilming rammelt af en toe en loopt op het eind ook een beetje uit de rails. Wie daar overheen stapt ziet een spannende, goedgemaakte thriller.

Lethal Weapon 3

1992 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1992. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russo en Stuart Wilson.

Deel 3 uit de Lethal Weapon-serie, een kruising tussen actiefilm en komedie. De bedaagde familyman Roger Murtaugh (Glover), die een paar dagen van zijn pensioen verwijderd is maar toch weer present is in deel 4, en zijn roekeloze partner Martin Riggs (Gibson) krijgen het aan de stok met een ex-politieman (Wilson) die in beslag genomen wapens doorsluist naar buitengewoon ongure types. Altijd goed voor fraai vuurwerk en de nodige achtervolgingen, desnoods tegen het verkeer in. Pesci zorgt zoals gebruikelijk voor de komische noot, al krijgt hij deze keer betrekkelijk weinig te doen.

Dying Young

1991 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1991. Romantisch drama van Joel Schumacher. Met o.a. Julia Roberts, Campbell Scott, Vincent D'Onofrio, Colleen Dewhurst en David Selby.

Met Schumacher in de regiestoel is het altijd oppassen. De man die onder meer een prima Batman-serie om zeep hielp, levert met Dying Young een productie die het genre van de 'waargebeurde' televisiefilm niet ontstijgt, maar dan wel een met Julia Roberts in de hoofdrol, vlak na haar grote doorbraak in Pretty Woman. Ze speelt hier een vergelijkbare rol, als tikje ordinaire, maar doodgoede verpleegster van een aantrekkelijke jongeman met leukemie (Scott, een doorgaans prima acteur die zich hier niet helemaal thuis lijkt te voelen). De setting leidt onvermijdelijk tot een tragische liefde.

Flatliners

1990 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Joel Schumacher. Met o.a. Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin en Oliver Platt.

Enkele studenten medicijnen vragen zich af of er leven na de dood is. En ze hebben een plan om dat te onderzoeken: ze laten hun hart en hersenactiviteit stoppen, blijven een korte tijd dood, en laten zich dan snel reanimeren. Waarna ze proberen zich het hiernamaals te herinneren. Gaandeweg lijken de risico's niet op te wegen tegen de resultaten. Aardige thriller met acteurs die destijds aan het begin van hun carrière stonden. De sets zijn mooi gotisch opgetuigd, en alles werd fraai in beeld gebracht door cameraman Jan de Bont. Oscargenomineerde geluidseffecten.

Cousins

1989 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Joel Schumacher. Met o.a. Ted Danson, Isabella Rossellini, Sean Young, William Petersen en Lloyd Bridges.

Na zijn succesvolle jeugdfilms St. Elmo's Fire en The Lost Boys gooide rijzende ster Joel Schumacher het in 1989 over een kalmere boeg met de romcom Cousins, een remake van de Franse zedenschets Cousin cousine (1975). Ted Danson, razend populair dankzij zijn hoofdrol in sitcom Cheers, werd gekoppeld aan Isabella Rossellini in een zoet verhaal waarin ze als aangetrouwde neef en nicht langzaam verliefd op elkaar worden, deels gestimuleerd door hun overspelige partners. En de formule sloeg aan, dankzij de juiste dosis alledaagse realiteit en de afwezigheid van sentimentele strapatsen.

Permanent Record

1988 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1988. Drama van Marisa Silver. Met o.a. Alan Boyce, Keanu Reeves, Michelle Meyrink, Jennifer Rubin en Pamela Gidley.

Reeves en Boyce studeren aan hetzelfde college. Ze zijn boezemvrienden, en onder begeleiding van de briljante Boyce boekt ook de minder begaafde Reeves uitstekende resultaten. Alles lijkt hen voor de wind te gaan, maar op een dag gooit Boyce zich zonder aanwijsbaar motief van de klippen. Deze onverwachte zelfmoord doet Reeves' wereld wankelen. Aangrijpend melodrama over stress onder jongeren, die soms aanzet tot even onvoorstelbare als fatale daden. Het scenario van Jarre Fees, Alice Liddle en Larry Ketron werd met veel tact en begrip in beeld gebracht. Schitterend spel, vooral van Reeves. De fotografie van deze door Frank Mancuso Jr. geproduceerde film werd verzorgd door Frederick Elmes.

The Lost Boys

1987 | Horror, Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Horror van Joel Schumacher. Met o.a. Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Haim, Jami Gertz en Dianne Wiest.

De jaren tachtig staan niet bekend als hoogtijdagen van de cinema, maar aan gelikt Amerikaans vermaak in de categorieën actie, horror en tienerkomedie was in ieder geval geen tekort. The Lost Boys is een bonte mix van al die genres, met hoofdrollen voor de hipste tienersterren van toen, en daarmee een van de ultieme eightiesfilms. Centraal staan twee broers die net in het kustplaatsje Santa Cruz zijn komen wonen en gaan vermoeden dat de lokale groep hangjongeren bestaat uit vampiers. Subtiel is het allemaal niet, wel hoogst amusant.

The Pope of Greenwich Village

1984 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Stuart Rosenberg. Met o.a. Eric Roberts, Mickey Rourke, Daryl Hannah, Geraldine Page en Kenneth McMillan.

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Vincent Patrick (die ook het scenario schreef) en gaat over een tweetal Newyorkse Italo-Amerikanen, die na hun baan kwijt geraakt te zijn, in de hoop op beter, een kraak zetten waarbij een politieman per ongeluk omkomt. Het gestolen geld blijkt van een lokale maffia-baas te zijn (The Pope of Greenwich Village, gespeeld door Young) en een beerput van corruptie, misdaad en sociale misstanden wordt opengetrokken. Ondanks de wat lange aanloop om tot het sterke plot te komen en de daaruit voortvloeiende actie is de film een prima milieu-schildering van de zelfkant van het leven in New York City. Overtuigend spel van Roberts en Rourke.

Police Academy

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Hugh Wilson. Met o.a. Steve Guttenberg, Bubba Smith, Kim Cattrall, G.W. Bailey en George Gaynes.

Nadat het in een Noord-Amerikaanse stad heel erg uit de hand loopt met de criminaliteit wil de burgemeester meer blauw op straat. Voortaan wordt letterlijk iedereen aangenomen op de politieschool. Ook figuren zoals het wandelende geluidseffect Jones (Winslow), de bijzonder grote en sterke Hightower (Smith) en de gestoorde vuurwapenliefhebber Tackleberry (Graf). De nieuwe rekruten doen het onder aanvoering van Mahoney (Guttenberg) niet eens zo slecht, tot chagrijn van hun directe superieuren. Plat, voorspelbaar vermaak, maar zo nu en dan toch wel grappig. Veel beter dan de vele, vele vervolgen die werden gemaakt.

Brubaker

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Redford, Yaphet Kotto, Jane Alexander, Murray Hamilton en David Keith.

Een gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door corrupte bewaarders, gruwelijke vechtpartijen, slavernij en verkrachting. Behoorlijk deprimerende film met Redford als de nieuwe, idealistische directeur Henry Brubaker die orde op zaken wil stellen. Dat doet hij door zichzelf te laten arresteren om zo van binnenuit te zien waar de rotte plekken zitten. Integer, naar verluidt waar gebeurd verhaal drijft op het charisma van Redford, maar ook hij weet Brubaker niet boven het niveau van een traditioneel gevangenisdrama uit te tillen. Let op Morgan Freeman (Walter), in een van zijn eerste (kleine) filmrollen.