Adolfo Marsillach

Regisseur, Acteur

Adolfo Marsillach is regisseur en acteur.
Er zijn 31 films gevonden.

La seducción del Caos

1991 | Drama, Experimenteel

Spanje 1991. Drama van Basilio Martín Patino. Met o.a. Adolfo Marsillach, Kiti Manver, Rosalía Dans, Ricardo Solfa en María Galiana.

Ondanks de uitstekende beveiliging van het huis werd een jonge actrice samen met haar minnaar vermoord in een villa nabij Madrid. De man van de actrice, de schrijver Hugo Escribano (Marsillach), wordt gearresteerd voor de moord. Wat was het motief: jaloezie, geld of reputatie? Door een montage van tv- fragmenten wordt een beeld gebracht van de schrijver, zijn werk en zijn relatie met het slachtoffer. Het geheel wordt doorweven met fragmenten van de onvoltooide documentaire tv-reeks [KL]Las galas del emperador[KLE] waaraan hij werkte op het ogenblik van de moord. Door niet chronologisch gebrachte flarden uit het leven van Hugo Escribano leren we de man kennen. Dit is niet de enige verwijzing naar Orson Welles, want de film opent met de slotsc[KA2]ene (in het spiegelpaleis) van THE LADY FROM SHANGHAI. Deze half-experimentele film wil trouwens een spiegel ophangen van de Spaanse cultuur van de laatste dertig jaar van de 20e eeuw. Zoals bij de aanvang gezegd wordt zijn film, theater of literatuur elk een spiegel van de mensheid op een bepaald moment in de geschiedenis. Het geheel is te chaotisch om echt geslaagd te zijn, maar bevat zeker interessante elementen en heeft het voordeel van een unieke, originele vertelstijl. Patino schreef het scenario samen met Pablo Martín Pascual. De fotografie is van Augusto Balsuena.

Esquilache

1989 | Historische film

Spanje 1989. Historische film van Josefina Molina. Met o.a. Fernando Fernán Gómez, José Luis López Vásquez, Ángela Molina, Concha Velasco en Adolfo Marsillach.

In 1766 in Madrid vinden er een aantal gebeurtenissen plaats ten gevolge van de hervormingspogingen van minister Esquilache, een Italiaan in dienst van koning Carlos III van het Huis Bourbon. Deze historische film heeft oppervlakkige aanknopingspunten met de historische gebeurtenissen in het huidige Spanje en is volledig bewerkt voor de tv. Om kijkers te trekken werd ervoor gezorgd dat verschillende van de populairste acteurs en actrices uit de Spaanse cinema in deze film meespelen.

Delirios de amor

1986 | Komedie

Spanje 1986. Komedie van Antonio González-Vigil. Met o.a. Luis Eduardo Aute, Cristina Andreu, Adolfo Marsillach, Amparo Muñoz en Fernando Fernán Gómez.

Vier op zichzelf staande 'sketches', verbonden door het thema van de obsessionele liefde. Het bioscoopfilm-debuut van de makers, allen met een artistieke achtergrond die meer of minder verwant is aan het medium film. Voor een debuut niet slecht, hoewel nogal onsamenhangend.

Sesión continua

1984 | Drama

Spanje 1984. Drama van José Luis Garcí en José Luís Garci. Met o.a. Adolfo Marsillach, Jesús Puente, María Casanova, José Bódalo en Rafael Hernández.

Twee vrienden werken aan een gemeenschappelijk ideaal: het maken van een film waarvan de titel zal luiden: 'Langzaam verlies ik de moed'. Een walgelijk zoete, zich herhalende film, alleen geschikt voor de fans van de met een Oscar onderscheiden Garcí.

El Poderoso influjo de la luna

1981 | Komedie

Spanje 1981. Komedie van Antonio del Real. Met o.a. Alfredo Landa, Adolfo Marsillach, Agustín González en Antonia Gamero.

Als het volle maan is, besteedt een psychiater zijn tijd aan het bestuderen van het gedrag van zijn buren. Een mislukte grootschalige komedie, die sterk beïnvloed werd door Berlanga.

Al servicio de la mujer española

1977 | Drama

Spanje 1977. Drama van Jaime de Armiñán. Met o.a. Marilina Ross, Adolfo Marsillach, Mari Carrillo en Emilio Gutiérrez Caba.

De film laat het dagelijks bestaan zien van een omroepster uit de provincie, die gefrustreerd is op elk gebied. Dit gebruikelijke Spaanse plattelandsdrama is even paternalistisch en onnatuurlijk als alle andere.

La Cruz del Diablo

1975 | Horror

Spanje 1975. Horror van John Gilling. Met o.a. Carmen Sevilla, Ramiro Oliveros, Adolfo Marsillach, Emma Cohen en Fernando Sancho.

In de 19e eeuw komt een Engelse schrijver naar Spanje om zich te verdiepen in de legende van de tempelridders. De verfilming van een werk van Gustavo A. Bécquer, één van de beste Spaanse romantische lyrici; derhalve een zeer interessant thema. Het wordt echter verpest door een middelmatig scenario, een slappe regie en verkeerde acteurs. De laatste film van John Gilling.

La Regenta

1974 | Drama

Spanje 1974. Drama van Gonzalo Suárez. Met o.a. Emma Penella, Keith Baxter, Nigel Davenport, Adolfo Marsillach en Charo López.

In de negentiende eeuw stelt een beroeps-verleider zich ten doel om een getrouwde vrouw te versieren. Een keurige maar toch enigszins koude en vervelende verfilming van één van de beste romans uit de Spaanse literatuur.

Flor de santidad

1972 | Drama

Spanje 1972. Drama van Adolfo Marsillach. Met o.a. Eliana de Santis, Francisco Balcells, Ismael Merlo en Antonio Casas.

In het Galicië van de 19e eeuw verleidt een mysterieuze pelgrim een jonge herderin. Een film over bijgeloof en onwetendheid, enigszins geïnspireerd op EL BOSQUE DEL LOBO, en bovendien matig geregisseerd.

El Certificado

1969 |

Spanje 1969. Vicente Lluch. Met o.a. Nuria Espert, Adolfo Marsillach, Carlos Otero en Víctor Petit.

Een ongehuwd meisje acht het maagdelijkheidscertificaat een van haar meest kostbare bezittingen. Dit is een vreemde satire op de destijds heersende preutsheid.

Las Salvajes en Puente San Gil

1967 | Komedie

Spanje 1967. Komedie van Antonio Ribas. Met o.a. Adolfo Marsillach, María Silva', Rossana Yanni en Nuria Torray.

De inspanningen die een vrouwelijk toneelgezelschap zich getroost om zijn slechte faam kwijt te krijgen. Een komedie met kritische accenten, die in Spanje terecht beroemd werd en nu als de enige film van de regisseur Antonio Ribas geldt die de moeite waard is.

Una Historia de Amor

1966 | Drama

Spanje 1966. Drama van Jorge Grau. Met o.a. Simón Andreu, Serena Vergano, Teresa Gimpera, Yelena Samarina en Adolfo Marsillach.

De driehoeksverhouding tussen twee zussen en de man van een van hen. Een prijzenswaardige, sterke film.

Les Repas des fauves

1964 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk/Italië/Spanje 1964. Drama van Christian-Jaque. Met o.a. France Anglade, Francis Blanche, Boy Gobert, Antonella Lualdi en Adolfo Marsillach.

Tijdens een verjaardagssouper in een provincieplaats in 1942 wordt op straat een Duits officier gedood. De Gestapo eist twee gegijzelden per woning die de bewoners zelf mogen uitkiezen. Angst en lafheid doen feestgangers hun ware gezicht tonen. Deze cynische karakterstudie wordt al te voor de hand liggend ontwikkeld, al houdt de situatie de spanning vast. Enkele zwakke acteursprestaties trekken in deze toneelmatige opzet meer negatieve aandacht dan in een andere samenhang het geval zou zijn.

La Tulipe Noire

1964 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk/Italië/Spanje 1964. Avonturenfilm van Christian-Jaque. Met o.a. Virna Lisi, Alain Delon, Dawn Addams, Adolfo Marsillach en Akim Tamiroff.

Aan de vooravond van de Franse Revolutie pleegt de gemaskerde 'Zwarte Tulp' een reeks overvallen op aristocraten. Is hij een bandiet of een revolutionair? In de vertolking van Alain Delon hoe dan ook een onweerstaanbare held die, met flatteus openvallend hemd en sexy kras op de wang, in zwaardgevechten belandt, aan kroonluchters zwiert en verliefd wordt op een kokette, roodharige schone (Virni Lisi). De Franse ster speelt met plezier een dubbelrol in deze amusante klassieke swashbuckler naar het boek van Alexandre Dumas, met precisie geregisseerd door Christian-Jaque (Fanfan La Tulipe).

El Tímido

1964 | Komedie

Spanje 1964. Komedie van Pedro Lazaga. Met o.a. Adolfo Marsillach, Mari Carmen Prendes, Maruja Bustos en Antonio Prieto.

Het verhaal van een schuchtere museumbeambte, zoon van een alcoholist. Een vreemde, zuurzoete komedie, geschreven door de veelzijdige Marsillach, die eveneens de hoofdrol vertolkt.

La Pandilla de los ll

1962 | Komedie

Spanje 1962. Komedie van Pedro Lazaga. Met o.a. Adolfo Marsillach, Pepe Isbert, Angel de Andrés, Manolo Morán en Antonio Ozores.

Beïnvloed door Amerikaanse 'thrillers' besluiten elf ongelukkige misdadigers de Bank van Spanje te beroven. Een sympathieke komedie, een beetje volgens I SOLITI IGNOTI.

Alegre juventud

1962 | Komedie

Spanje 1962. Komedie van Mariano Ozores. Met o.a. José Luis Ozores, Adolfo Marsillach, Antonio Ozores en Emma Penella.

De film behandelt de motieven van de jonge hoofdrolspelers om hun intrede te doen in het Groot Seminarie. De familie Ozores is bijna compleet in dit onbelangrijke melodrama.

Maribel y la extrana familia

1961 | Komedie

Spanje 1961. Komedie van José Maria Forque. Met o.a. Silvia Pinal, Adolfo Marsillach en Julia Caba.

Een prostituée krijgt een aanzoek van een timide snoepfabrikant. Ook zijn moeder en tante oefenen met zoveel geestdrift druk op haar uit, dat zij en haar collega's een uiterst kwalijke opzet gaan vermoeden. Deze simpele en toneelmatige komedie wordt met animo en karikaturaal geacteerd en blijft daardoor net onderhoudend. Bovendien is Pinal - uit VIRIDIANA van Buñuel - uiterst aantrekkelijk.

Historia de una noche

1961 | Drama

Spanje 1961. Drama van Luis Savlasky. Met o.a. Paquita Rico, Jorge Mistral, Adolfo Marsillach en Julia Caba Alba.

Een getrouwde vrouw wordt door haar voormalige minnaar belaagd. Een aardige film, van een Argentijnse regisseur die lang in Spanje heeft gewerkt.

El Secreto de Mónica

1961 | Drama

Spanje/Argentinië 1961. Drama van José María Forqué. Met o.a. Carmen Sevilla, Adolfo Marsillach, Enrique A. Diosdado en Antonia Herrero.

In de buurt van een Zuidamerikaans dorp krijgt een man een ongeluk. Daardoor komt hij erachter dat zijn vrouw er heeft gewoond. Een zeer zwakke film die echter een paar geslaagde details bevat.

Mi calle

1960 | Komedie

Spanje 1960. Komedie van Edgar Neville. Met o.a. Roberto Camardiel, Adolfo Marsillach, Pedro Porcel, Jorge Rigaud en Conchita Montes.

Het verhaal van een Madrileense straat en haar bewoners. Een folkloristische komedie van goede cinematografische kwaliteit, ondanks de wat theatrale constructie. Het is de laatste film van Edgar Neville.

La paz empieze nunca

1960 |

Spanje 1960. Leon Klimovsky. Met o.a. Carmen De Lirio, Conchita Velasco en Adolfo Marsillach.

Het verhaal van een Madrileense straat en haar bewoners. Een folkloristische komedie van goede cinematografische kwaliteit, ondanks de wat theatrale constructie. Het is de laatste film van Edgar Neville.

091, policial al habla

1960 |

Spanje 1960. José Maria Forque. Met o.a. Susana Campos, Tony Leblanc en Adolfo Marsillach.

Het verhaal van een Madrileense straat en haar bewoners. Een folkloristische komedie van goede cinematografische kwaliteit, ondanks de wat theatrale constructie. Het is de laatste film van Edgar Neville.

091 policía al habla

1960 | Misdaad

Spanje 1960. Misdaad van José María Forqué. Met o.a. Adolfo Marsillach, Tony Leblanc, Susana Campos, Manolo Gómez Bur en José Luis Lopéz Vázquez.

Het verhaal van een patrouillewagen van de Spaanse politie tijdens een willekeurige nachtdienst. Een onbetekenende loftuiting op de politie. Wel spelen goede acteurs mee in deze film.

Salto a la gloria

1959 | Biografie

Spanje 1959. Biografie van Leon Klimowsky en Leon Klimovsky. Met o.a. Adolfo Marsillach, Asunción Sancho, José Marco Davó, Isabel de Pomés en José Marco Davo.

De levensgeschiedenis van de Spaanse wetenschapper Ramón y Cajal. Hoewel het niet zo slecht is als verwacht mocht worden van Klimowsky, is het zeker geen goede film te noemen.

Hecho violento

1958 | Avonturenfilm

Spanje 1958. Avonturenfilm van José María Forqué. Met o.a. Richard Morse, Mabel Karr, Adolfo Marsillach en Rafael Luis Calvo.

Een pasgetrouwde jongeman die een overval heeft gepleegd op een apotheek om het leven van zijn vrouw te redden, wordt door de politie opgepakt en onmiddellijk daarna naar een gewelddadig concentratiekamp gestuurd. Een van de eerste en beste films van Forqué.

Torrepartida

1956 | Avonturenfilm

Spanje 1956. Avonturenfilm van Pedro Lazaga. Met o.a. Enrique A. Diosdado, Germán Cobos, Adolfo Marsillach en Fernando Sancho.

Een wrede straatrover vervloekt zijn broer, omdat deze zijn verloofde heeft afgepikt. Een zeer onopvallende avonturenfilm.

El Frente infinito

1956 | Oorlogsfilm

Spanje 1956. Oorlogsfilm van Pedro Lazaga. Met o.a. Adolfo Marsillach, Gerard Tichy en Josefina Güell.

Een priester moet in de Burgeroorlog op militaire wijze ingrijpen. Een denigrerend, geëxalteerd smaadschrift uit het Franco tijdperk.

Jeromín

1953 | Historische film

Spanje 1953. Historische film van Luis Lucia. Met o.a. Ana Mariscal, Jaime Blanch, Rafael Durán, Jesús Tordesillas en Adolfo Marsillach.

De geschiedenis van Jeromín, een Spaanse held uit de 17e eeuw. De klassieke historische produktie van 'Cifesa', triomfantelijk en pompeus.

Don Juan Tenorio

1952 | Avonturenfilm

Spanje 1952. Avonturenfilm van Alejandro Perla. Met o.a. Enrique A. Diosdado, Mari Carmen Díez de Mendoza, José María Rodero, Rafael Alonso en Adolfo Marsillach.

Een zeer slappe herverfilming van de DON JUAN van 1950.

Cerca de la ciudad

1952 | Drama

Spanje 1952. Drama van Luis Lucia. Met o.a. Adolfo Marsillach, Pepe Isbert, Margarita Robles en Eduardo Fajardo.

Een goedige priester probeert alle kinderen in een voorstad tot het katholicisme te bekeren; een vroom drama op zijn Spaans.

op televisie
2 uitzendingen

La Tulipe Noire (1964) is deze week tweemaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
zondag 10 november
ARTE
09:10 - 11:05
maandag 28 oktober
ARTE
14:00 - 15:50

Reageer