Sidney Franklin (1893-1972): regie, cast en productie.
Er zijn 23 films gevonden.

The Barretts of Wimpole Street

1957 | Romantiek, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Jennifer Jones, John Gielgud, Bill Travers, Virginia McKenna en Susan Stephen.

Slap aftreksel van de enerverende romance tussen de dichters Robert Browning en Elisabeth Barrett, met acteurs die hun rol niet kennen en dat verdoezelen met veel valse opsmuk. Regisseur Franklin heeft een betere film gemaakt in 1934. Scenario van John Dighton. Gedraaid in CinemaScope.

The barrets of Wimpole Street

1956 | Drama

1956. Drama van Sidney Franklin.

Slap aftreksel van de enerverende romance tussen de dichters Robert Browning en Elisabeth Barrett, met acteurs die hun rol niet kennen en dat verdoezelen met veel valse opsmuk. Regisseur Franklin heeft een betere film gemaakt in 1934. Scenario van John Dighton. Gedraaid in CinemaScope.

The Miniver Story

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Cathy O'Donnell, Henry Wilcoxon, Leo Genn, Walter Pidgeon en Reginald Owen.

Slap aftreksel van de enerverende romance tussen de dichters Robert Browning en Elisabeth Barrett, met acteurs die hun rol niet kennen en dat verdoezelen met veel valse opsmuk. Regisseur Franklin heeft een betere film gemaakt in 1934. Scenario van John Dighton. Gedraaid in CinemaScope.

Command Decision

1948 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson, Brian Donlevy en Charles Bickford.

Commandant Gable wil de oorlog tegen de nazi's winnen en zo kort mogelijk houden; dat veroorzaakt voor hem een dilemma, want hij moet zijn manschappen op zelfmoordacties in heel Duitsland sturen. De sterren zetten goed spel neer en de regie is formidabel.

The Yearling

1946 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1946. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Gregory Peck, Claude Jarman jr, Jane Wyman, Margaret Wycherly en Chill Wills.

Boer Penny Baxter leidt, samen met zijn vrouw Orry en zijn elfjarig zoontje Jody, een rustig bestaan in Florida, aan de rand van de wildernis. Jody raakt bevriend met een hertje en ze groeien samen op tot het dier schade aan de boerderij begint toe te brengen.

The White Cliffs of Dover

1944 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Irene Dunne, Alan Marshal, Van Johnson, C. Aubrey Smith en Dame May Whitty.

De Amerikaanse Dunne trouwt met de Engelsman Marshal in een vaderlandslievende romance uit WO I. Handig maar hol.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

De Nueva York a Huipanguillo

1943 | Komedie

Mexico 1943. Komedie van Manuel J. Ojeda. Met o.a. Sidney Franklin, Margarita Mora en Mario Martínez Gil.

Een Noordamerikaanse stierenvechter vindt roem en populariteit in Mexico. Onverteerbaar, zowel wat de plot betreft als de vele liedjes waarmee de film wordt opgeluisterd.

Random Harvest

1942 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1942. Romantisch drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Ronald Colman, Philip Dorn, Susan Peters en Henry Travers.

Naar een verhaal van James Hilton over een legerofficier Colman die als gevolg van WO I aan geheugenverlies lijdt, maar door de niet aflatende pogingen van een jonge revuedanseres gered wordt voor eeuwige opsluiting in een psychiatrische inrichting. Oscar-nominaties voor Colman, Leroy, Peters, en het scenario dat door George Froeschel, Claudine West, Arthur Wimperis en Hilton werd geschreven. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Mrs. Miniver

1942 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van William Wyler. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Henry Travers en Dame May Whitty.

Greer Garson speelt het titelpersonage, een gewone vrouw die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande tracht te houden wanneer man en zoon aan het front zijn en zij een gewonde jonge Duitser in huis haalt. Sterk melodrama van Wyler werd onderscheiden met zes Oscars, oa voor Garson, Wright, regisseur Wyler en Best Picture, en gaf naar verluidt mede aanzet tot het geven van Amerikaanse steun aan de Britse bondgenoten - hoewel het geschetste beeld van het leven in Engeland beslist 'gehollywoodiseerd' is. Mrs. Miniver is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Struther (pseudoniem van Joyce Anstruther) dat in 1960 voor tv opnieuw werd verfilmd.

Waterloo Bridge

1940 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Mervyn LeRoy en Vivien Leigh. Met o.a. Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field, Maria Ouspenskaya en C. Aubrey Smith.

September 1939. De Engelsen beseffen nu dat oorlog met Duitsland onvermijdelijk is. Kolonel Taylor moet naar Frankrijk, naar het front. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij op de Waterloo Bridge de knappe balletdanseres Leigh. Ze willen trouwen tijdens zijn eerste verlof. Wat later verliest ze haar baan, waardoor ze aan lager wal raakt. Wie graag de tranen laat vloeien, zit hier op de juiste plaats. Sentimenteler (en ouderwetser) kan het niet. Taylor en Leigh spelen met een ernst die (anderen) op de lachspieren gaat werken. Toch werd de film een klassieker in het genre. S.N. Behrman, Hans Rameau en George Froeschel bewerkten het toneelstuk van Robert E. Sherwood. Reeds in 1931 verfilmd en in 1956 nogmaals het onderwerp van de film GABY. Mooi camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

The Good Earth

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Sidney Franklin en Victor Fleming. Met o.a. Paul Muni, Luise Rainer, Walter Connolly, Charley Grapewin en Jessie Ralph.

De strijd van een Chinees echtpaar tegen hebzucht en natuurgeweld. De film, gebaseerd op de roman van Nobelprijswinnares, Pearl S. Buck, verloopt traag en gekunsteld, maar de meesterlijke portrettering van het paar door Muni en Rainer, geeft een diepere dimensie aan dit werk, dat uitgroeide tot een klassieker van de zevende muze. Franklin weet steeds de aandacht van de toeschouwer terug te winnen door spectaculaire gebeurtenissen, zoals de aanval van de sprinkanen op het einde. Rainer kreeg een verdiende Oscar, evenals cameraman Karl Freund, voor de magistrale zwart/wit fotografie. Verdere nominaties voor beste film en regie.

The Dark Angel

1935 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Oorlogsfilm van Sidney Franklin. Met o.a. Fredric March, Merle Oberon, Herbert Marshall, Janet Beecher en John Halliday.

Goed geacteerd melodrama over twee mannen die verliefd zijn op dezelfde vrouw; ze vechten tijdens WO I waarbij er één blind wordt.

The Barretts of Wimpole Street

1934 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Charles Laughton, Maureen O'Sullivan en Katherine Alexander.

Knappe MGM-produktie van een klassiek liefdesverhaal van Elizabeth Barrett en Robert Browning in het Engeland van de 19e eeuw. Goed gespeelde romance misschien wat zwaar aangezet, tussen Elizabeth Barrett en de dichter Robert Browning, die Elizabeth redt van haar dominante vader (Laughton) en met haar trouwt. Regisseur Franklin maakte de film opnieuw in 1957. Hertiteld voor tv: THE FORBIDDEN ALLIANCE.

Reunion in Vienna

1933 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. John Barrymore, Diana Wynyard, Frank Morgan, May Robson en Eduardo Ciannelli.

Deze te letterlijke bewerking van Robert Sherwoods gedateerde toneelstuk moest het hebben van de niet onaanzienlijke charme van de sterren; dat is overtuigend gelukt. Barrymore is een adellijke balling die teruggaat naar Wenen en probeert de romance met Wynyard nieuw leven in te blazen onder de neus van haar verdraagzame man (Morgan).

Smilin' Through

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Leslie Howard, Ralph Forbes en O.P. Heggie.

Shearer wil met Howard trouwen en laat haar aanbidder March in de steek. Deze gaat naar de kerk om zijn rivaal neer te schieten. Per ongeluk raakt hij Shearer en zij belooft, al stervende, haar toekomstige man dat zij eeuwig van hem zal blijven houden. Een mooi melodrama dat doorloopt naar een volgende generatie.

The Guardsman

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van Sidney Franklin. Met o.a. Alfred Lunt, Lynn Fontanne, Roland Young, Zasu Pitts en Maude Eburne.

De enige film waarin Lunt de hoofdrol speelt, een charmante tour-de-force gebaseerd op Molnars komedie over een jaloerse echtgenoot die de trouw van zijn vrouw test. Opnieuw verfilmd onder de titel THE CHOCOLATE SOLDIER en LILY IN LOVE.

Private Lives

1931 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1931. Komedie van Sidney Franklin en George Sidney. Met o.a. Norma Shearer, Robert Montgomery, Una Merkel en Reginald Denny.

Stralende bewerking van Noel Cowards klucht over een kibbelend echtpaar. Honderd percent stijlvol uitgevoerd.

A Lady's Morals

1930 | Muziek

Verenigde Staten 1930. Muziek van Sidney Franklin. Met o.a. Grace Moore, Reginald Denny, Wallace Beery en Jobyna Howland.

De eerste poging om van operazangeres Moore een ster te maken haalt niet veel uit. Zij speelt Jenny Lindt die de waarde van de liefde leert kennen door Denny.

Wild Orchids

1929 | Romantiek

Verenigde Staten 1929. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Greta Garbo, Lewis Stone, Nils Asther en Lewis S. Stone.

Een klassieke driehoeksverhouding waarin de getrouwde Garbo tijdens een reis op Java valt voor de rijke en charmante Asther. Garbo's charisma geeft het geheel nog wat niveau. Een zwijgende film met muziek. Scenario van Hans Kraly, Richard Schayer en Willis Goldbeck naar het verhaal Heat van John Colton. Camerawerk van William H. Daniels.

Devil May Care

1929 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1929. Historische film van Sidney Franklin. Met o.a. Ramon Novarro, Dorothy Jordan en Marion Harris.

Een van de eerste geluidsfilms: een operette, zich afspelend in vervlogen tijden en de daarbij behorende costuums. In een fraai exemplaar was Novarro gestoken, die voor deze 'talkie' al de nodige ervaring had opgedaan in de 'stomme' film. Goede regie, leuke rollen van o.m. Jordan en uitstekende muziek van Herbert Stothart.

The Texas Trail

1925 | Western

Verenigde Staten 1925. Western van Scott R. Dunlap. Met o.a. Harry Carey, Ethel Shannon, Charles K. French, Claude Payton en Sidney Franklin.

Een eenvoudige western, waarin geld gestolen wordt van Shannons oom. Zij probeert dit geld zelf terug te vinden bij de outlaws. Carey vindt dat uiteindelijk en wint daarmee haar hart. George Benoit was de cameraman en Harvey Gates bewerkte Range Pete van Guy Morton.

The Guttersnipe

1922 |

Verenigde Staten 1922. Dallas M. Fitzgerald. Met o.a. Gladys Walton, Walter Perry, Kate Price, Jack Perrin en Sidney Franklin.

Een winkelmeisje droomt van een stripheld. Als ze op een dag een man helpt die in een straatgevecht afgetuigd is, vindt ze dat hij veel op haar held lijkt. Hoe diep is de desillusie, als ze later hoort dat hij een valsemunter is. Wallace Clifton bewerkte het verhaal van Percival Wilde. Jack maakte nu eerst de 20m durende western A BLUE-JACKET'S HONOR, met William Craft als regisseur.