Jörgen Persson (1936): camera.
Er zijn 20 films gevonden.

En sång för Martin

2001 |

Zweden​/​​Denemarken 2001. Bille August. Met o.a. Sven Wollter, Viveka Seldahl, Lisa Werlinder, Linda Källgren en Reine Brynolfsson.

Trolösa

2000 | Romantiek, Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Italië 2000. Romantiek van Liv Ullmann. Met o.a. Lena Endre, Erland Josephson, Krister Henriksson, Michelle Gylemo en Juni Dahr.

Jarenlang probeerde Bergman een pijnlijke episode uit zijn leven te verwoorden maar hij vond geen houvast. Volgens regisseur Ullmann, een bekende verschijning in Bergmans oeuvre, zag Bergman het licht toen hij actrice Endre ontmoette. Zij was het canvas waarop Bergman zijn gefragmenteerde herinneringen kon vormgeven. Het kader van de film werd de oudere, getormenteerde Bergman die zich heeft teruggetrokken op een afgelegen eiland om een scenario te schrijven. Zijn isolatie wordt doorbroken door de bezoeken van toneelactrice Marianne die hem in een psycholoog-patiënt setting vertelt over haar huwelijk met beroemde dirigent Markus, hun dochtertje Isabelle en haar onstuimige affaire met licht ontvlambare huisvriend David. Vier verstrengelde leefwerelden die door ontrouw en jaloezie worden uiteengereten. Volgens de regisseur is niet alles kommer en kwel: 'Het licht in dit donkere verhaal is het feit dat we de pijn kunnen vergeten. Wat we nooit mogen vergeten is wat de ervaring ons leerde.'

Les Misérables

1998 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Bille August. Met o.a. Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman, Claire Danes en Hans Matheson.

Scriptschrijver Rafael Yglesias (Fearless) en regisseur August (The House of the Spirits) volgen Victor Hugo's klassieker plichtsgetrouw, met dramatische verwikkelingen en een overtuigend 19de-eeuws Parijs en al. Maar er is een gillend gebrek aan passie. Dat begint al bij Neeson, toch al niet bekend om sappig spel, als Valjean. De ex-dief probeert in tumultueuze tijden van zijn verleden af te komen en het kind van Fantine (Thurman) op te voeden. Agent Javert (Rush, ook al saaitjes spelend) wil Valjean ontmaskeren.

Digging to China

1998 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Timothy Hutton. Met o.a. Kevin Bacon, Mary Staurt Masterson, Cathy Moriarty, Evan Rachel Wood en Marian Seldes.

Eind jaren ´60. De 10-jarige Harriet (Wood) wil graag ontsnappen naar haar denkbeeldige wereld. Liefst per vliegend tapijt of dito schotel, maar een tunnel mag ook. Ze is precies het juiste gezelschap voor de geestelijk gehandicapte 30-jarige Ricky (Bacon). Helaas zitten de misfits op ramkoers met de realiteit waar dergelijke vriendschappen als onoorbaar te boek staan. Eerste film van Hutton gaat vooral mank door gebrek aan overtuigend spel.

Smilla's Sense of Snow

1997 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland 1997. Thriller van Bille August. Met o.a. Julia Ormond, Gabriel Byrne, Richard Harris, Vanessa Redgrave en Robert Loggia.

Jammer dat deze thriller - die zo sfeervol en raadselachtig begint met beelden van een komeetinslag - niet tot het einde toe weet te boeien. Het verhaal draait om een Kopenhaagse wetenschapper (Ormond), die ervan overtuigd is dat haar buurjongetje niet door een ongeluk om het leven kwam maar werd vermoord. Met haar onderzoek lijkt ze niet alleen het moordmysterie maar meteen ook het kosmische wereldraadsel te willen oplossen. Regisseur Bille August die oa een Oscar won met z'n Pelle de veroveraar (1987), baseerde zijn film op de roman van Peter Høeg.

The House of the Spirits

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Portugal​/​​Duitsland​/​​Denemarken 1993. Drama van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas en Glenn Close.

Het boek is meestal beter dan de film, maar ook degenen die The House of the Spirits van Isabel Allende niet gelezen hebben vinden de verfilming wonderlijk mislukt. De beelden van exotische landschappen en huizen zijn magnifiek, het verhaal - selfmade man Esteban (Irons) raakt verbitterd en komt lijnrecht tegenover de geliefde van zijn dochter (Ryder) te staan - is interessant en episch, en de acteurs geven zich volledig. En toch. De Zuid-Amerikaanse passie ontbreekt. De schuld daarvan wordt meestal gelegd bij de Deense scriptschrijver en regisseur August, die te koudbloedig zou zijn om Allende te doorgronden.

Sofie

1992 | Drama

Zweden​/​​Noorwegen​/​​Denemarken 1992. Drama van Liv Ullmann. Met o.a. Karen-Lise Mynster, Erland Josephson, Jesper Christensen, Torben Zeller en Stig Hoffmeyer.

Schitterend, Ingmar Bergman-achtig regiedebuut van Ullmann, de Noorse fetisj-actrice van de Zweedse meester met een verhaal, gebaseerd op de roman van Henri Nathansen. Titelpersonage is in het Kopenhagen van 1886 een joodse maagd van 29 die verliefd wordt op een kunstschilder; hij is joods en ook niet kapitaalkrachtig. Zij wordt dan maar door haar moeder gekoppeld aan een trieste vogel, zij krijgt een zoon die zij later het leven en de vrijheid gunt die zij zelf nooit heeft gehad. Klassiek verteld, tot in de kleinste details bestudeerd, traag, plechtstatig, sereen, waardig, voornaam met een soundtrack met muziek van Beethoven, Bach en Schubert die, samen met gedempte kleuren en fin-de-siècle decors voor een speciaal sfeertje zorgt.

Kvinnorna på taket

1989 | Romantiek, Drama

Zweden 1989. Romantiek van Carl-Gustav Nykvist. Met o.a. Amanda Ooms, Helena Bergström, Stellan Skarsgård, Percy Brandt en Leif Andrée.

Het filmdebuut van de 36-jarige zoon van Ingmar Bergmans favoriete cameraman Sven Nykvist. Hij fantaseert over wie er zo allemaal een foto-atelier in het oude stadsgedeelte van Stockholm binnen- en buitenloopt. Prachtig gefotografeerd werk dat doorlopend balanceert op de grens tussen droom en realiteit, met de dreiging van WO I op de achtergrond.

Pelle Erobreren

1987 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 1987. Drama van Bille August. Met o.a. Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Björn Granath en Axel Strøbye.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August (The House of the Spirits). De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De prijzenregen is een bevestiging van het talent van August en van de uitstekende acteerprestaties, maar het zegt ook iets over het in kwalitatief opzicht matige filmklimaat in de jaren tachtig. Want hoe pakkend ook, Pelle Erobreren is gewoon de Zweedse Ciske de Rat, een arme jongen die veel onrecht moet ondergaan en droomt van een vrij leven. Negentiende-eeuwse Pelle emigreert met zijn vader van Zweden naar Denemarken in de hoop betere omstandigheden aan te treffen.

Ormens väg på hälleberget

1986 | Drama

Zweden 1986. Drama van Bo Widerberg. Met o.a. Stina Ekberg, Stellan Skarsgård, Reine Brynolfsson, Tomas von Brömssen en Pernilla W. Östergren.

In het landelijke Zweden van de 19de eeuw was het gebruikelijk dat de schulden van arme gezinnen bij landeigenaars of winkeliers via seksuele wederdiensten van vrouwen of dochters werden afgelost. Ekberg is Tea, die zich ondanks de zelfmoord van haar echtgenoot aan een schuldeiser overgeeft. Diens zoon neemt later de taak van vader over maar als Tea's zestienjarige dochter haar plaats moet innemen wordt de man door een van Tea's zonen gecastreerd. Widerberg leidt bekwaam zijn acteurs en zorgt via een minimum aan emoties voor een intens drama, dat nooit melodramatisch wordt.

Mijn leven als hond

1985 | Drama, Jeugdfilm, Komedie

Zweden 1985. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Anton Glanzelius, Anki Lidén, Tomas von Brömssen, Manfred Serner en Melinda Kinnaman.

Ooit jezelf de 'underdog' gevoeld? Ingemar Johansson (Glanzelius) wel en hij neemt het vrij letterlijk op: hij identificeert zich met het hondje Laika dat door de Russen onvrijwillig en fataal de ruimte ingeschoten werd. Met zijn fantasie en weerbarstigheid is hij een plaag voor zijn zieke moeder (Lidén), die hem naar zijn oom en tante stuurt, bij wie hij van alles beleeft. Wat Mitt liv som hund voor jong en oud zo geliefd gemaakt heeft is het nostalgische autobiografische verhaal, dat aangenaam vermaakt met alledaags geluk en drama en met een wending in zowat iedere scène.

Ake och hans värld

1984 | Familiefilm, Drama

Zweden 1984. Familiefilm van Allan Edwall. Met o.a. Martin Lindström, Gunnel Fred, Loa Falkman, Alexander Skarsgård en Katja Blomguist.

De kleine Ake woont met zijn ouders en zusje in een stadje in Zweden. Ergens ver weg woedt WO I, maar Ake's wereld bestaat uit zaken dichter bij huis, zoals de enge meneer Bergström, de strenge schoolmeester of de spookverhalen van oma. Hij is op een leeftijd dat het onderscheid tussen de realiteit en zijn fantasie hem veelvuldig parten speelt. Zoals vaker bij Skandinavische jeugdfilms is deze ook zeer genietbaar voor volwassenen. De eminente Jörgen Persson verzorgde de fotografie.

Tuppen

1981 | Komedie

Zweden 1981. Komedie van Lasse Hallström. Met o.a. Magnus Härenstam, Pernilla Wallgren, Allan Edwall, Mariaa Johansson en Ȧsa Bjerkerot.

Een ingenieur moet in 1944 de efficiency bestuderen op een textielfabriek waar uitsluitend vrouwelijke werknemers in dienst zijn, omdat de mannen voor het leger zijn opgeroepen. Het toezicht op de arbeid maakt hem weinig populair bij de vrouwen, maar dat verandert als hij zich een antieke Ford aanschaft, omdat in die tijd privé-auto's uniek waren. De zeldzaam luxe hotelkamer waarmee de nachtportier zijn omzet hoopt te vergroten, doet hierbij nog een extra duit in het zakje. De zorgvuldige tijdsreconstructie, het fraaie camerawerk en een komische hoofdrol van Härenstam zijn ietwat verspild aan deze seksistische komedie, waarin alle vrouwen moeiteloos overstag gaan en nauwelijks een eigen identiteit krijgen. Binnen dat genre best vermakelijk, al hebben de regie en het scenario ver vóór het einde van de film hun kruit verschoten. Het scenario is van Olle Hellbom regisseur Hallström en Catti Edfeldt. Het camerawerk is van Jörgen Persson.

Madicken pȧ junibacken

1979 | Familiefilm

Zweden 1979. Familiefilm van Göran Graffman. Met o.a. Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist, Björn Granath en Lis Nilheim.

De heldin is Margareta Engstr[KA3]om, kortweg Madita genoemd (Liljendahl). Ze is acht jaar en haalt heel wat streken uit. Volgens haar moeder is haar buurjongen de schuld ervan, maar niets is minder waar. Vrolijke kinderfilm naar een verhaal van Astrid Lindgren, die haar eigen scenario schreef. De formule is een beetje bekend. Speelt omstreeks 1915 in een Zweeds dorpje. Camerawerk van Jörgen Persson.

Madicken pa Junibacken

1979 | Familiefilm

Zweden 1979. Familiefilm van Göran Graffman. Met o.a. Liv Alsterlund, Jonna Liljendahl en Lis Nilheim.

De heldin is Margareta Engstr[KA3]om, kortweg Madita genoemd (Liljendahl). Ze is acht jaar en haalt heel wat streken uit. Volgens haar moeder is haar buurjongen de schuld ervan, maar niets is minder waar. Vrolijke kinderfilm naar een verhaal van Astrid Lindgren, die haar eigen scenario schreef. De formule is een beetje bekend. Speelt omstreeks 1915 in een Zweeds dorpje. Camerawerk van Jörgen Persson.

Help, de dokter verzuipt!

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen en Leen Jongewaard.

Bewerking van de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms was destijds een bioscoophit - wat nu best moeilijk voor te stellen is. In een slaperig Brabants dorp volgen we de wederwaardigheden van de nieuwe huisarts die met z'n auto pardoes het kanaal inrijdt, de pastoor, de aannemer enzovoort. Slapstick-achtige situaties worden vrolijk onderstreept door de lichtvoetige muziek van Rogier van Otterloo. Met een zachtmoedige blik hooguit historisch interessant te vinden vanwege de verzameling aardige acteurs. De blote borsten van Willeke van Ammelrooy als zigeunermeisje Katja zorgden destijds voor ophef én commercieel succes.

En Handfull kärlek

1974 | Drama

Zweden 1974. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Anita Ekström, Gösta Bredefeldt, Ingrid Thulin, Evabritt Strandberg en Per Myrberg.

Een arbeidersmeisje wordt in 1909 dienstbode in een gezin van een rijke zakenman. Haar verloofde is arbeider in een gasfabriek; hij bereidt een staking voor. De invloed van het middenklasse-milieu op het meisje is te groot en de verhouding met de jongen wordt verbroken. Sj[KA3]oman vermijdt experimenten en (anti-) moralistische trekjes, en kiest voor een solide uitgewerkt scenario en een degelijke vormgeving. Het resultaat boeit als de filmbewerking van een lijvige roman - hoewel met oorspronkelijke stof - en is opmerkelijk gefotografeerd door Jörgen Persson. Daarbij is het spel van de actrices zeer opvallend.

Angela

1973 | Romantisch drama

Nederland​/​​België 1973. Romantisch drama van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Barbara Hershey, Sandy van der Linden, Ralph Meeker, Ward De Ravet en Kitty Janssen.

Kunststuk van auteur-filmmaker Nikolai van der Heyde, een jaar voordat hij commercieel doorbrak met de streekkomedie Help, de dokter verzuipt! In romantisch drama Angela verkent Van der Heyde de overlap tussen obsessie, projectie en liefde met titelheldin Barbara Hershey als een buitenlandse muze in pastoraal jaren twintig Friesland, de al dan niet stille beminde van kaasfabrikantzoon en gesjeesde student Harm-Wouter (Van der Linden). Weerstand komt van de dorpelingen, die door de dorps-vreemde gebeurtenissen samenklonteren tot een explosief collectief. Onhandige dialogen, maar niettemin een cinematografisch en vooral persoonlijk hoogstandje.

En kärlekshistoria

1970 | Romantisch drama

Zweden 1970. Romantisch drama van Roy Andersson. Met o.a. Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom, Bertil Norström en Margreth Weivers.

Een jongen en een meisje ontmoeten elkaar bij het ziekenbezoek aan familieleden. Hun prille verliefdheid heeft nauwelijks overlevingskansen tegen het vastgelopen zijn en de afgestomptheid van hun ouders en naaste verwanten en leidt bijna tot een drama op een feest dat de ouders van de jongen geven. Jeugdliefde zonder sentiment of romantisering wordt in kleine details langzaam opgebouwd tot een indringende dramatische werking. Opmerkelijke camerawerk en raak getekende personages.

Ȧdalen '31

1969 | Drama, Romantiek

Zweden 1969. Drama van Bo Widerberg. Met o.a. Peter Schildt, Kerstin Tidelius, Roland Hedlund, Marie de Geer en Anita Björk.

Een historische fabrieksstaking op 31 mei 1931 in Sandviken in Noord-Zweden waarbij protestdemonstratie in botsing met het leger tot tien slachtoffers, waarvan vijf dodelijk, leidde is achtergrond voor Romeo & Julia-romance tussen jonge arbeiderszoon en dochter van fabrieksdirecteur en de pogingen van de jongen om na de dood van vader het gezin overlevingskracht te geven. De lyrische benadering van kleinschalige problematiek binnen groter verband van klassenstrijd geeft de film een uitzonderlijk sterke werking zonder dat de sociale aanklacht achter de particuliere intriges verdwijnt. Bekroond met de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Het scenario is van regisseur Widerberg. Het camerawerk is van Jörgen Persson. Technicolor, Mono.