Suzanne Baron (1927): montage.
Er zijn 16 films gevonden.

Das Versprechen

1995 | Romantiek, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1995. Romantiek van Margarethe von Trotta. Met o.a. Corinna Harfouch, Meret Becker, August Zirner, Anian Zollner en Jean-Yves Gaultier.

De film begint in 1961 als de Berlijnse Muur wordt opgetrokken. Een stel jongeren, w.o. Sophie en Konrad, willen hem smeren door de riolen, maar Konrad treuzelt omdat zijn schoenveter losraakt en versteent op het moment suprëme als een VOPO- patrouillewagen nadert. Een poging van Sophie om hem te laten op te laten halen door een passeur mislukt.

Crackers

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Donald Sutherland, Jack Warden, Sean Penn, Wallace Shawn en Trinidad Silva.

Een vijftal vrienden besluit in te breken bij een pandjesbaas op het ogenblik dat deze bij zijn moeder op bezoek is. Alles loopt in het honderd en op het moment dat ze eindelijk de brandkast open hebben, staat de man met de politie op de stoep. Maar er ligt nog iemand op de loer. Geforceerde, naar het hedendaagse San Francisco overgeplaatste remake van Mario Monicelli's I SOLITI IGNOTI, met een scenario van Monicelli, Suso Cecchi D'Amico, Agenore Incrocci en Furio Scarpelli. De film is met zorg gemaakt maar mist toch de vaart, geestigheid en vormgeving van het origineel. Zelfs Malles Europese aanpak, met kritiek op typisch Amerikaanse onhebbelijkheden, kan de film niet boven de middelmaat uit hijsen. Fotografie van Laszlo Kovacs.

My Dinner with Andre

1981 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Andre Gregory en Wallace Shawn.

Schrijver/acteur Shawn dineert met zijn oude vriend, theaterregisseur Gregory, die juist een aantal vreemde levenservaringen heeft opgedaan; daar praten ze over, en over hun persoonlijke filosofieën, bijna twee uur lang. Een gewaagde, unieke film, geschreven door de beide hoofdrolspelers, met momenten van psychologisch inzicht, van drama en van hilariteit, maar uiteindelijk is het thema toch te mager om een hele film te dragen. Het bijzondere is dat de film geen flashbacks bevat: we zien alleen maar de twee acteurs aan tafels.

Die Fälschung

1981 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1981. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Bruno Ganz, Hanna Schygulla en Jean Carmet.

Indrukwekkende rol van Ganz als verslaggever in een door oorlog en geweld geteisterd Libanon. Een tweeslachtige film: gaat het over de Palestijnse situatie of over de problemen van de al of niet onafhankelijke journalistiek? Of over een identiteitscrisis? De achtergronden te Beiroet zijn heel echt. Naar de roman La Falsification van Nicolas Born.

Atlantic City U.S.A

1980 | Komedie, Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Canada​/​​Frankrijk 1980. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Sarandon, Michel Piccoli, Kate Reid en Hollis McLaren.

Een bejaarde ex-gangster is verliefd op een jonge vrouw die in de gokstad Atlantic City croupier wil worden. Haar echtgenoot komt logeren met de bedoeling een pakket gestolen drugs te verkopen, waarvoor de oude man de onderhandelingen voert. De jongen wordt neergeschoten, waarna de oude met de opbrengst de kans heeft om met het meisje een nieuw leven te beginnen. Ze gaat er uiteindelijk alleen met een gedeelte van het geld vandoor. De gangster- en actie-elementen banaliseren de psychologische studie enigszins, maar nemen nooit de overhand. Lancaster is schitterend en mèt hem kijkt de film besmuikt-voyeuristisch naar Sarandon die enorme erotische uitstraling heeft.

Die Blechtrommel

1979 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Polen​/​​Joegoslavië 1979. Oorlogsfilm van Volker Schlöndorff. Met o.a. David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach en Daniel Olbrychski.

Een barok, allegorisch verhaal over Oskar, de recalcitrante zoon van een Duits gezin in Danzig, die op zijn derde - in reactie op het opkomend nationaal-socialisme - besluit niet meer te groeien. Bij onraad slaat hij op zijn blikken trommel en slaakt een ruitenbrekende gil. Goed spel, vooral de twaalfjarige Bennent maakt diepe indruk als Oskar. Destijds de duurste film ooit in Duitsland gemaakt. Regisseur Schlöndorff (Die verlorene Ehre der Katharina Blum) won met zijn ijzersterke Günter Grass-verfilming onder andere een Gouden Palm en de Oscar voor beste buitenlandse film.

Black Moon

1975 | Fantasy, Experimenteel, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Duitsland 1975. Fantasy van Louis Malle. Met o.a. Cathryn Harrison, Alexandra Stewart, Therese Giehse en Joe Dallesandro.

Een meisje vlucht voor de oorlog de bossen in en wordt door een eenhoorn naar een afgelegen huis gebracht waar een tweeling voor weeskinderen en dieren zorgt en een oude vrouw vanaf haar ziekbed met ratten praat. Het meisje zal de plaats van de oude innemen. Deze hoogstpersoonlijke film is een variant op Alice in Wonderland met de op en top Britse kleindochter van Rex Harrison in de hoofdrol. Opmerkelijke fotografie.

Lacombe Lucien

1974 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1974. Oorlogsfilm van Louis Malle. Met o.a. Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler, Therese Giehse en Stéphane Bouy.

Een stadje in de zuid-westelijke Lot, zomer 1944. Lucien is te jong en onberekenbaar voor de maquis (Résistance). Door een samenloop van omstandigheden belandt hij via Franse collaborateurs bij de Gestapo. Droog schetst Malle de snelle opkomst en nog snellere neergang van een oliedomme, brute opportunist overvallen door de gebeurtenissen. Meedogenloos is het tijdsbeeld van een gespleten natie vol landverraders, dieven en antisemieten. Co-scenarist is romancier Patrick Modiano, maar het harde naturalisme van Lacombe Lucien heeft niets gemeen met de stille melancholie van zijn literatuur.

Le souffle au coeur

1971 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1971. Drama van Louis Malle. Met o.a. Lea Massari, Benoît Ferreux, Daniel Gélin, Michael Lonsdale en Ave Ninchi.

Dijon 1954. De vijftienjarige Laurent woont met zijn ouders en broers in een fraai huis. De vader van Laurent heeft een drukke dokterspraktijk, zijn jonge moeder kan haar rebellerende zoons nauwelijks de baas. Als bij Laurent een hartruis wordt geconstateerd, vertrekt hij met zijn beschermende moeder naar een rustoord. Daar wordt de relatie tussen moeder en zoon wel erg intiem. Het incestthema van de film zorgde bij de première voor nogal wat ophef, maar daaraan was regisseur Malle (Les amants) wel gewend. Genomineerd voor een Oscar.

Histoires extraordinaires

1968 | Horror, Fantasy, Mysterie

Frankrijk​/​​Italië 1968. Horror van Roger Vadim, Louis Malle en Federico Fellini. Met o.a. Jane Fonda, Peter Fonda, Alain Delon, Brigitte Bardot en Katia Christine.

E.A. Poe-verfilmingen. Metzengerstein: een machtige en wulpse slotvrouwe wordt geobsedeerd door het paard van de ridder die ze niet in bed heeft weten te lokken. De lamlendige kitsch-verfilming moest een prikkel krijgen door de casting van Fonda's broer Peter als object van haar begeerte, zonder resultaat. William Wilson: een ijdele en wrede officier heeft een vriendelijke dubbelganger die hij doodt, waarna hij zelfmoord pleegt. Malles sketch treft de toon van het oorspronkelijke verhaal en heeft een spannende confrontatie Delon-Bardot. Toby Dammit: een geflipte steracteur komt naar Rome voor een film en wordt achtervolgd door de duivel in de gedaante van een klein meisje met bal. Fellini's sketch heeft met Poe niets te maken, maar is in kort bestek wel de beste van zijn latere films, vol verrassende en beklemmende visuele vondsten en een aangrijpend portret van zelfdestructie door Stamp.

Viva Maria!

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Western

Frankrijk​/​​Italië 1965. Avonturenfilm van Louis Malle. Met o.a. Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, George Hamilton, Claudio Brook en Gregor von Rezzori.

Een fonkelende avonturenkomedie met het meest sexy sterduo van de jaren '60, Bardot en Moreau als de twee Maria's die zich sterk maken voor de revolutie in een fictief Midden-Amerikaans land. Maria II (Bardot), dochter van een Ierse revolutionair, voegt zich na de dood van haar vader bij een rondtrekkend circus, waar ze met Maria I (Moreau) een succesvolle vaudeville-act opvoert en per ongeluk de striptease ontdekt. Minpuntje van Viva Maria! is dat de mannelijke tegenspelers geen partij vormen voor Bardot en Moreau. Houten klaas Hamilton als vurige rebel en object van Moreau's liefde is een regelrechte ramp. Scenario van Malle en Jean-Claude Carrière.

Le feu follet

1963 | Drama

Frankrijk 1963. Drama van Louis Malle. Met o.a. Maurice Ronet, Jeanne Moreau, Bernard Noël, Léna Skerla en Alexandra Stewart.

De dertigjarige Alain (Ronet) is levensmoe. Lang heeft hij zich staande weten te houden door het flink op een zuipen te zetten, maar nu is hij afgekickt en zoekt hij zijn oude vrienden nog een keer op. Veel vrolijker wordt hij daar ook niet van: hun idealen zijn verwaterd of losgelaten. De eerste film waar regisseur Malle (Ascenseur pour l'échafaud) naar eigen zeggen echt tevreden over was. De film is niet autobiografisch maar gaat wel over de kringen waarin de regisseur destijds verkeerde. Op de achtergrond klinkt de inmiddels overbekende muziek van Satie.

Mon oncle

1958 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1958. Komedie van Jacques Tati. Met o.a. Jacques Tati, Adrienne Servantie, Jean-Pierre Zola, Lucien Frégis en Betty Schneider.

Mon oncle is Jacques Tati's tweede optreden (na Les vacances de monsieur Hulot, 1953) in de huid van zijn alter ego monsieur Hulot. Het personage dat Frankrijk op de mentale kaart zette met zonovergoten, dommelende dorpjes, bruisende steden en kluchtige misverstanden. Hulot woont in het oude Parijs. Zijn familie - zus, schoonbroer en neefje - wonen in een hypermodern buitenhuis en ieder contact staat garant voor minutieus uitgewerkte visuele misverstanden met de kille moderniteit als aanjager. Onvergetelijk is de fontein in de strakke, stenen tuin. Het ding is bedoeld om indruk te maken op het bezoek en gaat alleen aan als er wordt aangebeld. De film kreeg de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Les maîtres fous

1955 | Documentaire

Frankrijk 1955. Documentaire van Jean Rouch.

Documentaire over door geesten bezeten sekte leden in Nigeria.

Les vacances de Monsieur Hulot

1953 | Komedie

Frankrijk 1953. Komedie van Jacques Tati. Met o.a. Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla, Louis Pérault en Valentine Camax.

De eerste speelfilm waarin regisseur-schrijver-acteur Tati in de huid kruipt van de zwijgzame, goedaardige maar onhandige Monsieur Hulot, is een heerlijke aaneenschakeling van eigenaardige maar vooral geestige gebeurtenissen in een badplaatsje waar Monsieur Hulot voor een vakantie neerstrijkt. Tati maakt zowel in beeld als geluid onnavolgbaar gebruik van zijn omgeving, een techniek die hij in latere films zou perfectioneren. Misschien wel Tati's beste, maar het is moeilijk kiezen tussen Jour de fête, Mon oncle en Playtime. Gefilmd op locatie aan de monding van de Loire in Saint-Marc-sur-Mer, waar Monsieur Hulot vanaf 1997 voor zijn geliefde Hôtel de la Plage in brons van het uitzicht geniet.

Manina, la fille sans voiles

1952 | Romantiek, Avonturenfilm

Frankrijk 1952. Romantiek van Willy Rozier. Met o.a. Brigitte Bardot, Howard Vernon, Espanita Cortez en Raymond Cordy.

Op haar Eilandje Zorgeloos ten zuiden van Corsica ontmoet vuurtorenwachterdochter Manina archeologiestudent Gérard, duikend naar een gezonken Fenicisch scheepswrak vol antieke schatten. Dit indrukwekkende staaltje plotminimalisme ontsnapte aan de vergeetput dankzij een tijdens de opnamen pas zeventien lentes tellend Bardotje in minikini. Voorafgaand aan de première gepubliceerde, suggestieve kiekjes van het kraakverse nimfje werden een juridisch twistpunt. Brigitte playbackt in dit sluiervrije niemandalletje, waarin ze welbeschouwd niet eens zo veel in beeld is, tevens een liedje. Latere Eurosleaze-VIP Vernon speelt de fielt van dienst.