Eldar Shengelaja

Regisseur

Eldar Shengelaja is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Matsjekja Samanisjvili

1978 | Drama

SU 1978. Drama van Eldar Shengelaja. Met o.a. Baso Kakhniashvili, Imedi Kakhiani, Nodar Chachanidza en Venera Neparidze.

In Georgiƫ, aan het einde van de 19de eeuw, besluit Bekina, een nederige en hardwerkende man, te trouwen. Zijn zoon vreest een nieuwe erfgenaam en de dan onvermijdelijke verdeling van het land. De zoon zoekt dan zelf een stiefmoeder. De film is gebaseerd op een verhaal van David Kidiasjvili. USA-titel: STEPMOTHER SAMANISHVILI.

Aradshvulbrievije gamopena

1968 | Komedie, Oorlogsfilm

SU 1968. Komedie van Eldar Shengelaja. Met o.a. Guram Lortkipanidse, Vasil Shvegaidse, Valentina Teletshkina, Dodo Abadshidse en Shota Gabelaja.

Aguli Eristavi (Lortkipanidse) is kersvers van de kunstacademie afgestudeerd en koestert grote plannen, maar het is 1941 en de Duitsers zijn het vaderland binnengevallen en de slag bij Stalingrad moet nog geleverd worden. Ook Aguli wordt opgeroepen voor de dienst, maar hij heeft geluk en komt er met een lichte verwonding van af. Hij wordt naar huis teruggestuurd. Hij wordt verliefd op Pipinia (Shvegaidse), die voor hem model staat. Als ze getrouwd zijn en zij heeft een tweeling ter wereld gebracht, is het gedaan met de kunst. Aguli moet de kost verdienen met het maken van kunstvoorwerpen, waaronder borstbeelden en bustes van ijdele burgers, die steevast eindigen op hun praalgraven. Jaren later ontdekt hij dat hij toch een vruchtbaar leven leidt en dat hij op de laatste rustplaats van zijn klanten een hele tentoonstelling heeft. Hij schenkt een aankomende kunstenaar een kostbaar blok marmer. Enigszins tamme, maar bitter-zoete film over een anti-held, die gedraaid werd in wat tegenwoordig weer Georgiƫ heet, het thuisland van de communistische dictator Josef Stalin, die veel bloed aan zijn handen had en onder wiens schrikbewind nog meer mensen - achttien miljoen - uitgeroeid werden dan het toch al onaanvaardbare aantal van zes miljoen slachtoffers, die vermoord werden door de nazi's in hun concentratiekampen in de periode 1933-1945.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Eldar Shengelaja op televisie komt.

Reageer