Franco Rossi (1919-2000): regie, cast en scenario.
Er zijn 26 films gevonden.

Michele alla guerra

1994 | Oorlogsfilm, Drama, Experimenteel

Duitsland​/​​Italië 1994. Oorlogsfilm van Franco Rossi. Met o.a. Désirée Nosbusch, Silvio Orlando, Antonio Petrocelli, Brigitte Karner en Pierre Cosso.

Deze film geniet de twijfelachtige eer de eerste te zijn die over het lot van door de Bosnische burgeroorlog getroffen kinderen gaat. Italiaanse kinderrechter Nosbusch-Becker (zelf van Joegoeslavische origine) wil met behulp van politiecommissaris Orlando vijf kinderen evacueren uit Bosnië, nadat een Italiaanse vrouw die met een moslim getrouwd is, haar via een priester op het spoor heeft gezet. Na veel gebeurtenissen weet Orlando met behulp van Duitse verslaggeefster Karner honderd weeskinderen te redden. Realistische film over een der grote tragedies van de 20e eeuw gedraaid op locatie, slechts 30 km van operationeel gebied. Gedegen regie en scenario van Sandro Petraglia.

Odissea

1989 | Fantasy, Avonturenfilm

Italië 1989. Fantasy van Franco Rossi en Piero Schivazappa. Met o.a. Bekim Fehmiu, Irene Papas, Renaud Verley, Caonstantin Nepò en Barbara Gregorini.

Gebaseerd op het bekende epos van Homerus over de avonturen van Ulysses oftewel Odysseus, na de Trojaanse Oorlog. Zijn ontmoetingen met sirenen, cyclopen en goden op zijn lange thuisreis worden trouw vertoond in deze kwaliteitsproduktie. Het is een spectaculaire televisiefilm geworden en de rolbezetting is grote klasse.

Un bambino di nome Gesù

1988 |

Italië 1988. Franco Rossi. Met o.a. Behkim Fehmiu, Maria Del Carmen S.M. Calvo, Pierre Clémenti, Matteo Belling en Alessandro Gassman.

Het zeer menselijke verhaal van Jezus veelbewogen jeugd. Een nogal trage film waarin niet alle acteurs even overtuigend spelen. Prachtige opnames op locatie in Tunesië.

Quo Vadis

1985 | Historische film, Drama

Italië 1985. Historische film van Franco Rossi. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Frederic Forrest, Max von Sydow, Cristina Raines en Barbara DeRossi.

Naar de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Sienkiewicz, die in 1905 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Deze televisiefilm met internationale bezetting gaat over drie gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 64-67 n.Chr., toen Nero regeerde over het Romeinse keizerrijk: de brand van Rome, de vervolging van de Christenen en de samenzwering van Piso. Prachtig geënsceneerd en schitterend van fotografie. De in Amerika uitgebrachte versie is bekort tot 200m.

Storia d'amore e d'amicizia

1982 | Drama

Italië 1982. Drama van Franco Reossi en Franco Rossi. Met o.a. Claudio Amendola, Massimo Bonetti, Barbara De Rossi, Ferruccio Amendola en Jose Quaglio.

De film is gebaseerd op de roman Ballad of a Champion van Gugliemo Spoletini en gaat over een jonge joodse bokser, die vlak vóór de oorlog trouwt met de heldin Sara. De bekende driehoek: twee mannen, die elkaars beste vrienden zijn, worden verliefd op dezelfde vrouw. Vooral interessant vanwege de sociaal-politieke sfeertekening van een arm joods gezin, dat WO II overleeft in Rome. De regisseur heeft moeite het verhaal gaande te houden, maar regisseert de acteurs goed en slaagt erin een authentieke, realistische sfeer op te roepen.

L'altra meta del cielo

1976 | Komedie

Italië 1976. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Adriano Celentano, Monica Vitti, Venantino Venantini, Glauco Onorato en Paolo Paolini.

Op een vlucht naar Australië ontmoet priester Celentano de aantrekkelijke Vitti. Eenmaal down-under, blijkt dat Vitti haar brood in een down-under positie verdient. Pater Celentano doet er alles aan om de zondige vrouw op het rechte pad te krijgen. Onderhoudende, wat oubollige klucht naar het boulevardstuk Romancero van Jacques Deval door Maurizio Costanzo, Augusto Caminito, en regisseur Rossi tot scenario bewerkt en verplaatst naar de tijd van rond 1975. Luigi Kuveiller stond achter de camera.

Come una rosa al naso

1975 | Komedie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Vittorio Gassman, Ornella Muti, Lou Castel, Adolfo Celi en Madeline Hinde.

Een Italiaanse restauranthouder in Londen krijgt van zijn mafia-verwanten op Sicilië opdracht te waken over de maagdelijkheid van een aantrekkelijk nichtje dat naar Engeland komt. Deze stereotiepe situatie-komedie is geconstrueerd rond de komische talenten van Gassman en de charme van Muti die door gebrek aan inhoudelijke verrassingen wel erg zwaar belast worden.

Vier vuisten voor het geloof

1974 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1974. Avonturenfilm van Franco Rossi. Met o.a. Terence Hill, Bud Spencer, Jean-Pierre Aumont, Maria Cumano Quasimodo en Robert Loggia.

Twee Jezuïeten-missionarissen (Spencer en Hill) in het Caraïbisch gebied proberen bekeerlingen te helpen die in economische nood verkeren, door papegaaien te verkopen, maar komen in conflict met de autoriteiten.

Le Avventure di Ulisse

1969 | Avonturenfilm, Historische film, Mysterie

Joegoslavië​/​​Italië​/​​Frankrijk 1969. Avonturenfilm van Franco Rossi. Met o.a. Bekim Fehmiu, Irene Papas, Renaud Verley, Juliette Mayniel en Scilla Gabel.

Deze, uit een langere tv-serie samengestelde, bioscoopfilm naar het epos van Homerus over de vorst van Ithaka is met stijl en fantasie gemaakt, tamelijk spectaculair en goed geacteerd, vooral door Papas als de standvastige Penelope. Door de forse inkortingen zijn alleen de grove lijnen van het complexe avonturenverhaal overgebleven.

Giovinezza, giovinezza

1969 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1969. Drama van Franco Rossi. Met o.a. Alain Noury, Katia Moguy, Roberto Lande, Olimpia Carlisi en Guido Alberti.

De vriendschap tussen een groepje jongeren in het Italië van de jaren dertig lijkt aanvankelijk stand te houden ondanks de politieke geschillen: een jongen van eenvoudige komaf kiest uit hoop op maatschappelijke verbetering voor het fascisme, een jonge bourgeois komt tot steeds drastischer verzetsacties, maar kan ook door zijn vriend niet gered worden. De film probeert een brug te slaan van historisch verzet van jongeren naar protestacties in de tegenwoordige tijd. Dit resulteert in verwarrende stijlbreuken, maar de meer lyrische evocaties van de ongecompliceerde vriendschap, die door de buitenwereld wordt verziekt, zijn overtuigend. De jonge acteurs spelen spontaan, hoewel de Fransman Noury veel te elegant is voor zijn rol.

Odissea dal poema di Omero

1968 |

Joegoslavië​/​​Duitsland​/​​Italië 1968. Franco Rossi. Met o.a. Michèle Breton, Irene Papas en Bekim Fehmiu.

De vriendschap tussen een groepje jongeren in het Italië van de jaren dertig lijkt aanvankelijk stand te houden ondanks de politieke geschillen: een jongen van eenvoudige komaf kiest uit hoop op maatschappelijke verbetering voor het fascisme, een jonge bourgeois komt tot steeds drastischer verzetsacties, maar kan ook door zijn vriend niet gered worden. De film probeert een brug te slaan van historisch verzet van jongeren naar protestacties in de tegenwoordige tijd. Dit resulteert in verwarrende stijlbreuken, maar de meer lyrische evocaties van de ongecompliceerde vriendschap, die door de buitenwereld wordt verziekt, zijn overtuigend. De jonge acteurs spelen spontaan, hoewel de Fransman Noury veel te elegant is voor zijn rol.

Le streghe

1967 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1967. Komedie van Luchino Visconti, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Franco Rossi en Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Clint Eastwood, Annie Girardot, Francisco Rabal en Massimo Girotti.

Rode draden in deze intrigerende, zij het erg wisselvallige collectie korte films van Italiaanse regisseurs zijn producent Dino De Laurentiis, zijn vrouw Silvana Mangano, die in alle vijf episodes een rol speelt, en het thema 'heksen'. Geen van de regisseurs lijkt écht z'n best te hebben gedaan, maar elke bijdrage bevat wel een goede vondst of fijne, meestal absurdistische toon. Hoogtepunten zijn de surrealistische bijdrage van Pasolini en de onkarakteristieke rol van Eastwood in Una serata come le altre van De Sica. Eastwood kreeg er van De Laurentiis een Ferrari voor.
Het vijfluik bestaat uit:
1. La strega bruciata viva (The Witch Burned Alive) van Luchino Visconti.
2. Senso civico (Civic Sense) van Mauro Bolognini.
3. La terra vista dalla Luna (The Earth As Seen From The Moon) van Pier Paolo Pasolini.
4. La siciliana (The Girl From Sicily) van Franco Rossi.
5. Una serata come le altre (A Night Like Any Other) van Vittorio De Sica.

Non faccio la guerra, faccio l'amore

1966 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1966. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Catherine Spaak, Philippe Leroy, O.W. Fischer, Pepe Calvo en Fiorenzo Fiorentini.

Een Duitse U-boot kapitein negeert al 20 jaar het einde van WO II en heeft aan boord een jonge vrouw, die als baby door de bemanning uit zee is gered en door hen is grootgebracht. Bij piraterij voor voedsel en brandstof neemt ze een jonge scheepsarts van een luxe jacht gevangen en wordt verliefd op hem. Het oorspronkelijke uitgangspunt voor de komedie verzandt in herhalingen, waarbij de Duitser keer op keer de arts van boord werkt en hij toch weer binnendringt.

Una Rosa per tutti

1965 | Komedie, Erotiek

Italië 1965. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Claudia Cardinale, Nino Manfredi, Mario Adorf, Akim Tamiroff en Lando Buzzanca.

Een ongecompliceerde schoonheid in Rio de Janeiro verdeelt haar gunsten over zeven verschillende mannen op even zovele dagen, tot een Italiaanse arts haar aan het twijfelen brengt en zegt dat ze een keus moet maken. Dus stelt ze haar minnaars op de proef om te ontdekken wie haar liefde het meest waard is. Hoewel geïnspireerd op een Braziliaanse toneelkomedie, lijkt de film zó op NEVER ON SUNDAY, dat hij ondanks de aantrekkelijke Cardinale en de locaties uiterst voorspelbaar is.

I Complessi

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Dino Risi, Franco Rossi en Luigi Filippo d' Amico. Met o.a. Nino Manfredi, Ugo Tognazzi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi en Gaia Germani.

Een episodenfilm: I Een verlegen werknemer wil op het personeelsfeestje zijn liefde aan een collega verklaren, maar wordt gestrikt door een hitsige oude vrijster. II Een vooraanstaande intellectueel wil een seks-film doen verdwijnen, waarin zijn echtgenote ooit speelde. III Ondanks de handicap van een paardengebit brengt een man het tot tv-presentator. Deze Commedia all'Italiana in kort bestek is wisselend van niveau, hoewel Risi's sketch een juweeltje van observatie is. Tognazzi en Sordi tillen zwakkere bijdragen boven matte regie uit.

Controsesso

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Franco Rossi, Marco Ferreri en Renato Castellani. Met o.a. Nino Manfredi, Ugo Tognazzi, Anna-Maria Ferrero en Dolores Wettach.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

Bambole!

1965 |

1965. Dino Risi. Met o.a. Nino Manfredi, Mauro Bolognini, Franco Rossi, Luigi Comencini en Gina Lollobrigida.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

A Rose For Everyone

1965 |

1965. Franco Rossi. Met o.a. Nino Manfredi, Mario Adorf en Claudia Cardinale.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

Tre notti d'amore

1964 | Drama

Italië 1964. Drama van Franco Rossi, Renato Castellani en Luigi Comencini. Met o.a. Renato Salvatori en Catherine Spaak.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

Le Bambole

1964 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Dino Risi, Franco Rossi, Luigi Comencini en Mauro Bolognini. Met o.a. Virna Lisi, Nino Manfredi, Monica Vitti, John Karlsen en Elke Sommer.

Episodenfilm. Aantrekkelijke vrouw blijft zo lang telefoneren dat haar echtgenoot troost in de liefde gaat zoeken bij de buurvrouw. Slurpen van soep door man wekt de moordlust van zijn vrouw. Een Zweedse komt wetenschappelijk voorbereid in Itali[KA3]e de verwekker van haar kind zoeken. Hoogbejaarde prelaat laat zich naar Rome vergezellen door zijn neef die door hotelhoudster wordt verleid. Korte opzet geeft talent voor en achter camera nauwelijks een kans. Deel 1 is wel leuk, maar voorspelbaar; 2 en 3 alleen maar flauw en alleen deel 4 komt echt amusant en pikant tot leven (en bracht Lollobrigida bij de zedenpolitie, hoewel het 'scandaleuze' meer zat in koppelaarsrol van geestelijke).

Alta infedeltà

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Franco Rossi, Luciano Salce, Elio Petri en Mario Monicelli. Met o.a. Nino Manfredi, John Phillip Law, Fulvia Franco, Monica Vitti en Jean-Pierre Cassel.

Episodefilm. Jaloerse echtgenoot merkt met genoegen dat de aandacht van Brit niet zijn vrouw, maar hemzelf geldt. Wantrouwende echtgenote verleidt huisvriend, maar blijft zo doormopperen dat ze nauwelijks merkt dat het gebeurt. Een echtpaar brengt fleur in hun relatie door elkaar als zogenaamde onbekenden te versieren. Een gokker heeft alles verloren en kan alleen zijn vrouw nog inzetten. Film is uitschieter door hoog en amusant niveau van alle delen, hoewel sketch 1 en sketch 3 - als variant op The Lover van Harold Pinter - ironische uitschieters blijken. Goed spel in alle rollen.

amor Buenos días

1959 | Komedie, Romantiek

Italië​/​​Spanje 1959. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Walter Chiari, Isabelle Corey, Rubén Rojo en Yvonne Munlaur.

Twee Italiaanse vriendinnen met een verschillende maatschappelijke achtergrond, spreken aan het begin van hun vakantie in Spanje af dat zij van identiteit zullen verwisselen. Geen erg goede maar wel een intrigerende en sympathieke film, waarin de invloed vanuit Amerika merkbaar is.

Morte di un amico

1959 | Drama

Italië 1959. Drama van Franco Rossi. Met o.a. Gianni Garko, Spiros Focás, Didi Perego, Angela Luce en Anna Mazzuchelli.

Ondanks maatschappelijke en mentaliteitsverschillen hebben samen opgegroeide jongemannen een nauwe vriendschapsband en weet de asocialere van de twee zijn degelijke vriend mee te slepen tot een leven met prostituées en een gewapende overval waarbij de naïevere door een slachtoffer dodelijk wordt gewond. De andere vlucht niet, maar blijft naast het lijk van zijn vriend wachten op zijn arrestatie. Deze boeiende en broeierige film over een latente maar duidelijk homo-erotische relatie werd meegeschreven door Pasolini en moet nu - ietwat onrechtvaardig - opboksen tegen de voorstelling hoe hij het scenario zèlf zou hebben verfilmd met uit het leven gegrepen spelers in plaats van alleen proletarisch acterende vertolkers.

Amici per la pelle

1956 | Familiefilm, Komedie

Italië 1956. Familiefilm van Franco Rossi. Met o.a. Geronimo Meynier, Andrea Scire, Vera Carmi, Carlo Tamberlani en Luigi Tosi.

Ondanks uiterlijke tegenstellingen sluiten pubers vriendschap, waarbij het juist de introverte is die de ander met al zijn bravoure steeds uit de nood moet redden. Om in diens stoerheid mee te gaan, verzint hij zich een vriendinnetje. Uitkomen van de leugen is het begin van het einde van de vriendschap. Onnadrukkelijke en raak geobserveerde film is uit kleine details opgebouwd, zonder romantisering of sentimentalisering en ontleend daaraan zijn innemende overtuigingskracht.

Il seduttore

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Alberto Sordi, Lea Padovani, Lia Amanda, Jacqueline Pierreux en Denise Gray.

Alberto Sordi verkeert in deze film in een goeie vorm; het is dan ook een genoegen om naar hem te kijken. Voor de rest is het een middelmatige komedie. Sordi werkt bij een firma en zijn vrouw drijft een klein restaurant. Hoewel hij erg verliefd is op zijn vrouw, is hij een onverbeterlijke, zorgeloze vrijbuiter, die maar wat graag de vrouwtjes verleidt. Zijn rokkenjagerij brengt hem in allerlei problematische, maar ook komische situaties.

I falsari

1950 | Misdaad

Italië 1950. Misdaad van Franco Rossi. Met o.a. Fosco Giachetti, Doris Duranti, Ernio Crisa, Mario Angelotti en Lianella Carell.

Fosco Giachetti is heel geloofwaardig als intellectuele politie-inspecteur. Zijn ongebruikelijke opsporingsmethoden bij het onderzoek naar criminele praktijken blijken erg succesvol. Hij is bezig met een onderzoek naar valsemunters, die een drukplaat gebruiken die ze uit de staatsmunt hebben gestolen. De inspecteur arresteert een jonge fabrieksarbeider die contact heeft met de valsemunters, maar laat hem vrij om hen in de val te lokken.