Slim Riad: regie.
Er zijn 3 films gevonden.

Vent du sud

1975 | Drama

Algerije 1975. Drama van Slim Riad. Met o.a. Keltoum, Nawal Zaatar, Boualem Bennani, Larbi Zekkal en El Hadj Chérif.

Jonge studente uit Algiers brengt haar vakantie door bij haar vader, een rijke grootgrondbezitter, die haar wil uithuwelijken aan een rijk iemand uit streek en haar daarbij, volgens de feodale traditie, niet naar haar mening vraagt. Ze wil niet en vlucht. Een herder vindt haar gewond in de bergen en ontfermt zich over haar, samen met zijn moeder. In ruil daarvoor opent de studente hem de ogen voor zijn situatie en voor de zegeningen van de agrarische revolutie, waarna ze samen op pad gaan. Het scenario kunnen we beter buiten beschouwing laten: de film is een opdrachtfilm. Riad moet naar andermans pijpen dansen en krijgt niet de kans zijn talent te gebruiken. Verder zit de film vol langdradigheden en dodelijk vermoeiende teksten. De verschillende sociale milieus worden echter heel levensecht afgeschilderd, en de acteurs leveren een prima prestatie.

Sanoud

1972 | Actiefilm, Drama

Algerije 1972. Actiefilm van Slim Riad. Met o.a. Abderrahmane Rais, Mohamed Debbah, Hassan El Hassani, Zohra en Faiza.

Verdrijving van Palestijnen van hun grondgebied, waar kibboetsen worden gesticht. De jonge Sanoud verlaat zijn vluchtelingenkamp om zich aan te sluiten bij de PLO. Hij krijgt opdracht een militair kamp in bezet gebied aan te vallen. De aanval slaagt, maar het commando wordt achtervolgd en gedecimeerd. Een historisch thema, benaderd vanuit een Palestijnse invalshoek. Het kleine budget heeft zijn stempel gedrukt op de film. Enkele zeer fraaie scènes. Geraffineerde cameravoering van Rachid Merabtine.

La voie

1968 | Oorlogsfilm, Historische film

Algerije 1968. Oorlogsfilm van Slim Riad. Met o.a. Allel El Mihoub, Mihoub, Agoumi, Chougrani en Ourais.

Tijdens de bevrijdingsoorlog worden er zo'n beetje overal 'huisvestingskampen' geopend. In feite zijn dit gevangenissen waar verdachten in ondergebracht worden. Deze kroniek analyseert de geschiedenis van de verschillende manieren waarop een groep militanten zich in een van deze kampen verzet. De film heeft duidelijk iets weg van een documentaire. Het debuut van deze regisseur met een zeer toegepaste, maar ook enigszins ruwe film. Dat geldt ook voor de acteurs. Gaat het hier om beroepsacteurs of om toevallige acteurs die hun eigen rol tijdens het conflict spelen? Zeer contrastrijk camerawerk van Merabtine.