Dorothy Spencer: montage.
Er zijn 17 films gevonden.

The Concorde... Airport '79

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Alain Delon, Susan Blakely, Robert Wagner, Sylvia Kristel en George Kennedy.

Journaliste Blakely is per Concorde op weg van Washington naar Parijs. Ze is in het bezit van bewijsmateriaal dat de betrokkenheid aantoont van industrieel Wagner in de illegale wapenhandel. Om haar het zwijgen op te leggen wil deze laatste het vliegtuig neerhalen. Wie nog durft te beweren dat vliegen niet gevaarlijk is, zou verplicht de hele AIRPORT-serie moeten zien. De beste manier om die persoon krankzinnig te maken. De vorige afleveringen hadden al niet veel inspiratie meer, maar hier zitten we ver beneden het nulpunt. Een heel arsenaal acteurs loopt rond om een nummertje op te voeren. Het onding werd neergepend door Eric Roth en Philip Lathrop was cameraman van dienst. In Europa uitgebracht als AIRPORT '80: THE CONCORDE.

Earthquake

1974 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van Mark Robson. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy, Geneviève Bujold en Richard Roundtree.

Deze blockbuster over een zware aardbeving in Los Angeles verscheen in het kielzog van succesvolle rampenfilms als Airport en The Poseidon Adventure. Het script komt van Mario 'The Godfather' Puzo, maar het obligate drama is vanzelfsprekend ondergeschikt aan de spectaculaire special effects, die naar pre-CGI-maatstaven behoorlijk overtuigen. Om de spanning te verhogen werd Earthquake destijds uitgebracht met 'sensurround-audio', waarbij via speciale speakers zulke lage frequenties werden weergegeven dat de grond ervan trilde. Niet tot ieders vreugde: er werden diverse gevallen gemeld van scheurende plafonds, spontane neusbloedingen en dergelijk ongemak.

Valley of the Dolls

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Mark Robson. Met o.a. Barbara Parkins, Patty Duke, Sharon Tate, Susan Hayward en Paul Burke.

De dun gezaaide maar onbedoelde grappen wegen niet op tegen het afgrijselijk slecht geschreven scenario, het slechte spel en de mislukte regie van deze bewerking van Jacqueline Susann's boek over drie jonge vrouwen in de wereld van de showbusiness.

A Guide for the Married Man

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Kelly. Met o.a. Robert Morse, Walter Matthau, Inger Stevens, Sue Ane Langdon en Joey Bishop.

Constant grappige, met veel fantasie opgebouwde komedie voor boven de achttien waarin Morse probeert de trouwe echtgenoot Matthau het ABC van de volwassenheid te leren, daarbij geholpen door een groot aantal sterren, die Morses theorieën demonstreren. De grootste grap van alles is dat Matthau getrouwd is met de weelderige Inger Stevens.

Von Ryan's Express

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Frank Sinatra, Trevor Howard, Brad Dexter, Raffaella Carrà en Sergio Fantoni.

Oorlogsfilms mochten vroeger ongegeneerd spannend, ja, zelfs heroïsch zijn, waarvan akte in dit WO II-verhaal met Ol' Blue Eyes in een paraderol. Sinatra is kolonel Joseph Ryan, neergeschoten piloot in een krijgsgevangenenkamp in Italië. Wanneer Mussolini's fascisten capituleren, weet Ryan dat de nazi's het bevel over de kampen over gaan nemen. Als hoogste in rang grijpt hij de ontsnappingskans: met een gekaapte goederentrein tracht de ijzervreter samen met de Britse majoor Fincham (Howard) een paar honderd geallieerde militairen dwars door oorlogsgebied naar Zwitserland te loodsen. Letterlijk en figuurlijk denderend escapisme met meesterlijke CinemaScope-fotografie van William H. Daniels.

Circus World

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Claudia Cardinale, Rita Hayworth, Lloyd Nolan en Richard Conte.

Circusbaas Matt Masters (Wayne) probeert wanhopig een show neer te zetten in Europa en gaat ondertussen op zoek naar trapezewerkster Lili Alfredo (Hayworth) met wie hij vijftien jaar eerder het bed deelde. Een sprankelende circussoap boordevol spektakel. Het geweldige acteerwerk van John 'The Duke' Wayne en zijn grootse collegae doet bijna vergeten dat Cecil B. DeMille in 1952 al een bontere versie had gemaakt (The Greatest Show on Earth). Circus World werd in Engeland uitgebracht als The Magnificent Showman.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

Wild in the Country

1961 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1961. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Elvis Presley, Hope Lange, John Ireland, Tuesday Weld en Gary Lockwood.

Een pseudo-literaire Elvis-productie waarin hij een provinciale jongen is met talent voor het schrijven. Een eerlijke film die echter vol clichés zit. Scenario van Clifford Odets naar een roman van J.R. Salamanca. Camerawerk van William C. Mellor.

From the Terrace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Myrna Loy, Ina Balin en Leon Ames.

John O'Hara's ironische kroniek over het streven van een jongeman naar financieel en sociaal succes is een kunstmatige film. Woodward is chic en Newman houterig; Loy subliem als dronken moeder. Ernest Lehman bewerkte de roman van John O'Hara tot scenario. Camerawerk van Leo Tover.

The Journey

1959 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Oostenrijk 1959. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Robert Morley, E.G. Marshall en Anne Jackson.

Een zwaar aangezet melodrama dat zich in het Boedapest van 1956 afspeelt. Diverse personages die het land willen ontvluchten en een romance tussen Kerr en de communistische officier Brynner vormen het element van deze film.

The Rains of Ranchipur

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Lana Turner, Richard Burton, Michael Rennie, Fred MacMurray en Joan Caulfield.

Lady Esketh (Turner) is volgens haar adellijke echtgenoot (Rennie) hebzuchtig, zelfzuchtig, decadent en corrupt. De lady verslindt bovendien mannen, en tijdens een verblijf in India, waar haar reputatie haar vooruitgesneld is, zet zij de traditie voort. Dokter Safti (Burton) moet de nieuwe verovering worden, maar de heersende Maharani (Leontovich), natuurrampen en oprechte gevoelens kunnen nog wel eens in de weg staan. The Rains Came van Louis Bromfield was al in 1939 verfilmd; de 1955-versie moest vooral veel luxer worden. Lana Turner zorgt daar in haar eentje voor, maar voor de zekerheid werden dure rampeneffecten toegevoegd. Aan Burton met tulband de taak om het realiteitsgehalte te waarborgen.

Broken Lance

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark en Katy Jurado.

Waardevolle western, alleen al om de aanwezigheid van oude helden Widmark, Wagner en Tracy. Tracy speelt een veebaron. Zijn jongste zoon (Wagner) neemt de schuld op zich van een misdaad die gepleegd is door vader, en belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn oudste broer (Widmark) de leiding van de ranch heeft en verantwoordelijk is voor de dood van pa. Dat schreeuwt om wraak. Het verhaal, naar het van bijbelse trekjes doordesemde boek House of Strangers, leverde schrijver Philip Yordan een Oscar op. Uitstekend camerawerk van Joseph MacDonald.

Fourteen Hours

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Paul Douglas, Richard Basehart, Barbara Bel Geddes, Debra Paget en Grace Kelly.

Goed gemaakte spannende film over een man die dreigt over de rand te springen. Grace Kelly's filmdebuut.

To Be or Not to Be

1942 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Jack Benny, Carole Lombard, Robert Stack, Lionel Atwill en Felix Bressart.

Vlak voor de oorlog repeteert een Pools theatergezelschap een satirisch stuk over de Gestapo. Na de Duitse inval moet dat stuk natuurlijk snel uit het repertoire (gelukkig werd ook gerepeteerd voor een opvoering van Hamlet), maar de acteerervaring en decorstukken komen nog van pas als de acteurs zich bij het verzet aansluiten. Bij de première in 1942 was niet iedereen even gecharmeerd van het feit dat Lubitsch zo'n beladen onderwerp tot een komedie had gemaakt, maar uiteindelijk werd dit een van zijn beroemdste films.

Foreign Correspondent

1940 | Thriller, Oorlogsfilm, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders en Albert Bassermann.

Alleen al de moeite waard vanwege de Nederlandse setting, al zullen de nagebouwde Amsterdamse grachtenpandjes en de Hollandse windmolens weinigen overtuigen. De plot is tamelijk onnavolgbaar en heeft iets te maken met een buitenlandse correspondent, een vredesorganisatie waarvan de leden eigenlijk spionnen zijn en de ontvoering van een Nederlandse diplomaat. Dat neemt niet weg dat Hitchcock van dit alles een uitermate onderhoudende thriller annex oorlogsfilm weet te maken. Hitchcocks tweede Hollywoodfilm, maar de eerste Amerikaanse met zijn duidelijk herkenbare stijl.

Stagecoach

1939 | Western, Actiefilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Western van John Ford. Met o.a. Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine en Thomas Mitchell.

Fords meesterwerk draait rond de confrontatie tussen de oprukkende civilisatie, vertegenwoordigd door de pioniers, en het oude Westen. Outlaw Ringo Kid sluit zich aan bij reizigers aan boord van een postkoets (onder wie typische westernfiguren als de dronken dokter en het hoertje met het gouden hart) dat door strijdlustige Indianen bewoond gebied doorkruist. Eigenlijk is Stagecoach de eerste film waarmee Wayne de erkenning kreeg bij de groten van Hollywood te behoren. Terwijl hij al sinds 1926 in bijna honderd films had opgetreden! Met betrekking tot zijn nieuwe en blijvende roem rekende Wayne de belangrijke rol van reisseur Ford. Stagecoach is ook om een andere reden van historisch belang. De film staat erom bekend het westerngenre voor altijd te hebben veranderd. Van goedkoop B-avontuur tot intelligentere, rijke, verfijnde en nog populairdere cinema. De zwartwitte panoramaplaatjes van Monument Valley, de snelle actiesequenties en de psychologisch overdachte dialogen van scenarist Nichols vormen een gesmeerde eenheid.

Stand-In

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Tay Garnett. Met o.a. Leslie Howard, Humphrey Bogart, Joan Blondell, Alan Mowbray en Marla Shelton.

Een verrukkelijke persiflage op Hollywood, waarin de stijve bankier Howard erop uitgestuurd wordt om het slinkende kapitaal van Colossal Pictures te redden. Hij maakt kennis met bijdehante invalster Blondell en gewiekste producent Bogart. Scenario van Gene Towne en Graham Baker naar een verhaal van Clarence Budington Kelland ind de 'Saturday Evening Post'. Camerawerk van Charles Clarke.