Lee Chatametikool

Editor

Lee Chatametikool is editor.
Er zijn 8 films gevonden.

So Long, My Son

2019 | Drama

China 2019. Drama van Wang Xiaoshuai. Met o.a. Jingchun Wang, Yong Mei, Du Jiang, Guo-Zhang Zhao-Yan en Li Jingjing.

Deze film beslaat drie decennia en schiet heen en weer in de tijd. Hij is daardoor niet altijd even makkelijk te volgen, maar de oplettende (en volhardende) kijker wordt beloond in dit fraaie melodrama over arbeidersgezin dat wanhopig doorleeft na de dood van hun zoontje. ‘De tijd voor ons stopte lang geleden,’ verzuchten ze jaren na de dood van hun zoon, maar als regisseur Wang ons in deze film iets probeert duidelijk te maken is het wel dat de tijd in China al die tijd niet heeft stilgestaan. Winnaar van twee prijzen op Berlijn 2019 (beste acteur en beste actrice).

Pop Aye

2017 | Drama

Thailand/Singapore 2017. Drama van Kirsten Tan. Met o.a. Thaneth Warakulnukroh en Penpak Sirikul.

Sympathieke roadmovie die zich afspeelt in Thailand, waar oudere architect met burn-out uit zijn vastgeroeste leventje stapt en met een circusolifant (Pop Aye genaamd) door het land trekt. Op weg naar zijn geboortedorp in de provincie. Wat volgt is een reeks prettig onvoorspelbare ontmoetingen met onder meer een zwerver en een transgender. Zelfverzekerd speelfilmdebuut van de in Singapore geboren Tan is emotioneel, maar nooit sentimenteel. Op het filmfestival van Rotterdam winnaar van de VPRO Big Screen Award. Een van de juryleden vond Pop Aye 'eigenlijk een soort cadeautje'.

Cemetery of Splendour

2015 | Drama

Thailand/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Maleisië/Zuid-Korea/Mexico/Verenigde Staten/Noorwegen 2015. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi en Petcharat Chaiburi.

In een als tijdelijk ziekenhuis ingericht schoolgebouwtje worden soldaten met een mysterieuze slaapziekte opgenomen. Verpleegster Jenjira en medium Keng verzorgen hen liefdevol en komen er, dankzij de verschijning van twee godinnen, achter wat de reden voor hun comateuze toestand is. Poëtisch en magisch-realistisch raadsel van de veelvuldig bejubelde Gouden Palm-winnaar Weerasethakul, die andermaal op prachtig terloopse wijze het bovennatuurlijke vermengt met menselijk drama. Niet zo ongrijpbaar als bijvoorbeeld Tropical Malady (2004), want veel verwijst naar het dictatoriale bewind in Thailand.

Apprentice

2016 | Drama

Duitsland 2016. Drama van Boo Junfeng. Met o.a. Firdaus Rahman, Wan Hanafi Su en Gerald Chew.

De Singaporees Aiman, die met zijn oudere zus een flatwoning deelt, raakt in zijn nieuwe cipiersbaan bevriend met oudere collega Rahim; deze blijkt de beul van de strafinrichting te zijn. Aiman ontwikkelt een fascinatie voor het ambacht en gaat in de leer bij de veteraan scherprechter die met grote expertise de strop hanteert. Onconventioneel gevangenisdrama met goed geschreven personages heeft behalve surpriseplotwendingen ook onuitgesproken elementen die geniepig knagen aan de kijkersgeest. Schemerlichtrijke interieurfotografie door Fransman Benoit Soler intensiveert de morbide, claustrofobische sfeer.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

2010 | Drama

Thailand/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Spanje 2010. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas en Sakda Kaewbuadee.

Ongrijpbare film over een doodzieke man die zich terugtrekt in de jungle, en daar onder meer de geesten van zijn overleden vrouw en zoon - een soort gorilla met rode, lichtgevende ogen - ontmoet. Sereniteit is Weerasethakuls grootste wapen, tezamen met zijn immer verrassende droombeelden. Meest memorabele scène: een meerval die onder water een prinses bevredigt. Werd tot verrassing van velen door een jury onder leiding van Tim Burton bekroond met de prestigieuze Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Mundane History

2009 | Drama

Thailand 2009. Drama van Anocha Suwichakornpong. Met o.a. Phakpoom Surapongsanuruk, Arkaney Cherkham, Paramej Noieam en Anchana Ponpitakthepkij.

Mundane History begint simpel: een vader huurt een verpleger in die voor zijn half verlamde zoon moet zorgen. Na een traag begin neemt het verhaal na een half uur een bizarre wending. Er worden allerlei zaken bijgehaald: de kosmos, poëzie en tot slot de geboorte van een baby. Een complex en lastig verhaal, maar ook intrigerend. De eerste lange speelfilm van de Thaise regisseuse Anocha Suwichakornpong ziet er mooi uit, is mysterieus en laat ruimte open voor interpretatie. Winnaar van een Tiger Award.

Wonderful Town

2007 | Drama

Thailand 2007. Drama van Aditya Assarat. Met o.a. Anchalee Saisoontorn, Supphasit Kansen en Dul Yaambunying.

Een jonge architect uit Bangkok strijkt neer in een badplaats in het zuiden van Thailand. Sinds de tsunami blijven de toeristen er weg. De architect moet toezicht houden op een wederopbouwproject, maar hij is eigenlijk meer geïnteresseerd in de bevallige eigenaresse van zijn hotel. Voor hun langzaam opbloeiende liefde blijkt nauwelijks plaats in het getraumatiseerde toeristenoord. Deze ingetogen liefdesgeschiedenis, die gaandeweg verandert in een noodlotsdrama, was in 2007 in Rotterdam terechte winnaar van een Tiger Award.

Syndromes And A Century

2006 | Drama

2006. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Arkanae Cherkam, Jaruchai Iamaram, Sakda Kaewbuadee en Sin Kaewpakpin.

Poëtisch, esoterisch portret van de artsen en patiënten in een plattelandskliniek en in een modern ziekenhuis. Ode aan de ouders van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul, beiden arts.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lee Chatametikool op televisie komt.

Reageer