Sylke Rene Meyer

Regisseur, Auteur

Sylke Rene Meyer is regisseur en auteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Strajk - Die Heldin von Danzig

2006 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland/Polen 2006. Biografie van Volker Schlöndorff. Met o.a. Katharina Thalbach, Andrzej Chyra en Dominique Horwitz.

'The revolution will not be televised' dichtte Gil Scott Heron in 1974. 'But it will be put into movies' zou je kunnen toevoegen. De opkomst van de Poolse vakbond Solidariteit werd door Andrzej Wajda verwerkt in Man of Iron, en ook Volker Schlöndorff situeerde zijn Strajk - Die Heldin von Danzig in die opwindende periode. Titelheldin Agnieszka werkt op de hijskraan op een scheepswerf in Danzig tot de directie het rapport van een afschuwelijk ongeval vervalst om geen schadevergoeding uit te hoeven keren. Ze kaart de zaak aan en staat zo aan de basis van de stichting van de roemruchte vakbond.

Anna Walentynowicz

2002 | Documentaire

Duitsland 2002. Documentaire van Sylke Rene Meyer.

Begin augustus 1980 wordt Anna Walentynowicz ontslagen op de scheepswerf van Danzig. De directie vond haar te militant en niet op één lijn met het credo van de Poolse communistische partij. Op 14 augustus gaan de arbeiders staken en eisen dat Anna weer in dienst genomen wordt. Ondertussen had Anna haar collega's overgehaald om een vakbond op te richten en voorgesteld dat een elektricien, een zekere Lech Walesa voorzitter zou worden. De vakbond werd Solidarnosc genoemd. Het was de eerste autonome vakbeweging in het Oostblok. Anna ontdekte al snel dat Lech Walesa autoritair was en ze verbaasde zich over zijn compromis met de regering en de communistische partij van Polen. In 1981 brak de noodtoestand uit, Anna werd in de gevangenis gestopt. Walesa maakte een bliksemsnelle carrière en kreeg in 1983 de Nobelprijs voor de vrede; Anna kwam op dat moment eindelijk vrij. Tegenwoordig is Anna, die de eerste aanzet gaf tot de bevrijding van het Oostblok, vergeten. Toch is er een schrale troost: de ambitieuze Walesa die zelfs de steun kreeg van de Amerikaanse president George Bush Sr., verloor de eerste democratische verkiezingen en zal niet de geschiedenis ingaan als een staatsman zoals zijn collega, de eerste Tsjechische president na de communistische dictatuur, Vaclav Havel. Een interessante documentaire over het begin van het einde van de Koude Oorlog die 45 jaar duurde en de drastische verandering van de machtsverhoudingen in de wereld. Meervoudig bekroond.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sylke Rene Meyer op televisie komt.

Reageer