Eric Miyeni: cast.
Er zijn 4 films gevonden.

Danger Zone

1997 | Actiefilm, Avonturenfilm

Canada​/​​Verenigde Staten​/​​Zuid-Afrika 1997. Actiefilm van Allan Eastman. Met o.a. Billy Zane, Robert Downey jr, Cary-Hiroyuki Tagawa, Ron Silver en Lisa Collins.

Mijningenieur Rick Morgan (Zane) wordt er ten onrecht van verdacht betrokken te zijn bij het dumpen van radioactief chemisch afval in het kleine Oost-Afrikaanse staatje Oost-Zambesi. Duizenden mensen kwamen hierdoor om het leven. Een jaar later wordt hij gecontacteerd door Minister Maurice Dupont (Silver) van Oost-Zambesi. Zijn regering wil Rick amnestie verlenen indien hij hen helpt Jim Scott (Downey) terug te vinden, een avonturier en ex-vriend van Rick en de echte verantwoordelijke voor de misdaad. Hij zou nog twintig vaten chemisch afval verborgen houden, ergens in de jungle. Dupont staat erop dat Rick vergezeld wordt door Dr. Kim Woods (Collins), chemisch experte. Al vlug blijkt dat Dupont geen zuivere rol speelt. Onlogisch en ongeloofwaardig in elkaar gestoken actie-avontuur. Het verhaal is onsamenhangend en de acteurs maken er helemaal een onverteerbaar brouwsel van.

Cry, the Beloved Country

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Darrell Roodt. Met o.a. James Earl Jones, Richard Harris, Vusi Kunene, Leleti Khumalo en Charles S. Dutton.

Zestigers James Earl Jones en Richard Harris laten op subtiele wijze al hun acteerervaring samenkomen in Cry, the Beloved Country, de tweede verfilming van de roman van Alan Paton. Jones, bekend van de stem van Darth Vader in Star Wars, is groots als weinig wereldse, plattelandse 'umfundisi' (priester) Kumalo. Voor het eerst in zijn leven reist de umfundisi in 1948 naar de grote stad Johannesburg. Hij zoekt er zijn problematische zuster en zijn vermiste zoon. Daarbij krijgt hij handige hulp van lokale umfundisi Msimangu (mooi gespeeld door de onbekende Kunene). Ondertussen leren we dat Kumalo's dorpsgenoot James Jarvis (Harris) eveneens in Johannesburg is, omdat diens zoon er vermoord is. De wegen van Jarvis en Kumalo, een witte landeigenaar een zwarte umfundisi in Zuid-Afrika, zullen op dramatische wijze kruisen. Een aantal kijkers en critici had moeite met Cry, the Beloved Country, omdat de film het racisme in het opkomende apartheidsysteem niet op vlijmscherpe toon aan de kaak stelt. Dat feit kan echter ook als kwaliteit beschouwd worden. De filmers laten een prachtig land zien, met mensen, wit en zwart, die allen nadeel zullen ondervinden van apartheid. De (zwarte) Msimangu beschrijft de tragedie als volgt: 'In mijn hart heb ik die grote angst, dat wanneer de blanke liefde vindt, wij alleen nog haat kennen.'

Confessions of a Yeoville Rapist

1994 | Experimenteel

Nederland 1994. Experimenteel van Ian Kerkhof. Met o.a. Eric Miyeni, Gustav Grass en Matthew Oats.

In Zuid-Afrika, tijdens de verkiezingen van april 1994 gedraaide film, die het portret moest worden van de `psychotische cultuur` van een land `van barbecues, rugby, zonneschijn en verkrachting` (volgens de in Zuid-Afrika geboren Kerkhof wordt daar elke 83 seconden iemand verkracht), in een associatieve en theatrale vorm. De drie acteurs, een zwarte, een jood en een Angelsaksische blanke, trachten elkaar te overbluffen in een waterval van verbale obsceniteiten. Ook met zijn KYODAI MAKES THE BIG TIME, goed voor een Gouden Kalf in 1992, koos Kerkhof voor een compromisloze en benauwende vormgeving, maar nu is hij te ver gegaan: niemand haalt vrijwillig het einde van deze 'film'.

Bopha!

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Morgan Freeman. Met o.a. Danny Glover, Malcolm McDowell, Alfre Woodard, Marius Wyers en Maynard Eziashi.

De apartheid had Zuid-Afrika in 1980 nog zwaar in zijn greep. Micah (Glover) is een zwarte politieman die de wet en de orde voor zijn blanke bazen handhaaft. Hij heeft in zijn witte broodheren een blind vertrouwen. Zijn vrouw Rosie (Woodard) heeft echter in de gaten hoe hun zoon Zweli (Eziashi) in op stand komt tegen de onderworpenheid van zijn ouders en de apartheid in het algemeen.