Lana Turner: cast.
Er zijn 59 films gevonden.

Marlene Dietrich: Her Own Song

2002 | Documentaire

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Documentaire van J. David Riva. Met o.a. Maria Riva, Burt Bacharach, Volker Schlöndorff, Rosemary Clooney en Hildegarde Knef.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

Witches' Brew

1980 | Horror, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1980. Horror van Richard Shorr en Herbert L. Strock. Met o.a. Lana Turner, Richard Benjamin, Teri Garr, Kathryn Leigh Scott en Jordan Charney.

Na een vervelende eerste helft wordt dit een aangename persiflage van de klassieke griezelfilm BURN, WITCH, BURN! (ook gedaan als: WEIRD WOMAN). Universiteitsprofessor Benjamin is getrouwd met Garr die zich met hekserij bezighoudt om hem in zijn carrière voort te helpen. Turner is goed als de oude heks die eerzuchtige redenen heeft om Benjamins zaak te ondersteunen.

Bittersweet Love

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van David Miller. Met o.a. Lana Turner, Robert Lansing, Celeste Holm, Robert Alda en Scott Hylands.

Uitstekende acteurs verspild aan onwaarschijnlijk verhaal over een jong getrouwd echtpaar (dat een baby verwacht) en opeens ontdekt dat ze halfbroer en halfzuster zijn. Dan ontstaat er eindeloos gepraat over abortus en het ontbinden van het huwelijk, waarbij de kijker tenslotte in slaapt valt.

The Graveyard

1974 |

Verenigde Staten 1974. Met o.a. Ralph Bates, Lana Turner en Trevor Howard.

Uitstekende acteurs verspild aan onwaarschijnlijk verhaal over een jong getrouwd echtpaar (dat een baby verwacht) en opeens ontdekt dat ze halfbroer en halfzuster zijn. Dan ontstaat er eindeloos gepraat over abortus en het ontbinden van het huwelijk, waarbij de kijker tenslotte in slaapt valt.

Persecution

1974 | Thriller, Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Thriller van Don Chaffey. Met o.a. Lana Turner, Trevor Howard, Ralph Bates, Olga George-Picot en Susan Farmer.

Een rijke Amerikaanse (Turner) is midden in de dertig. Ze wijkt uit naar Engeland, waar ze met haar chauffeur trouwt. Ze is hem echter snel beu en begint een relatie met een politicus (Howard). Ze krijgt van hem een zoon. De politicus laat haar echter in de steek, terwijl haar eigen man slaat haar. In haar wanhoop begint ze het kind te mishandelen. Jaren later krijgt ze de rekening gepresenteerd. Thriller in het genre van BABY JANE, maar dan zonder de kwaliteiten van die film. Het voorspelbare scenario van Robert B. Hutton, Rosemary Wooten en Frederick Warner laat de acteurs geregeld op het droge zwemmen. Turners zoon als kind wordt gespeeld door Ron(ald) Howard, als volwassene door Bates. Fotografie van Kenneth Talbot. Op video ook te vinden als THE GRAVEYARD en THE TERROR OF SHEBA.

The Survivors

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Walter Doniger, Harvey Hart, Curtis Harrington en John Newland. Met o.a. Lana Turner, George Hamilton, Kevin McCarthy, Ralph Bellamy en Diana Muldaur.

Mini-serie in vijftien delen. Een peperdure produktie die in Amerika zelf flopte en daarom een voortijdige dood vond. Bellamy is Baylor Carlyle, een rijk bankbezitter. Zijn zoon, Hamilton, is een playboy die hij niet als opvolger ziet. Zijn dochter, Turner, is getrouwd met McCarthy, een man waar hij niets in ziet. Zijn hoop is gevestigd op zijn kleinzoon, Vincent. Het was een goed drama. In Nederland zat het publiek er in 1970 voor aan de buis gekluisterd. In Duitsland werd de serie zelfs herhaald. Vincent werd er zo populair door dat hij zich vanaf dat moment van zijn volle voornaam bediende. Hij was ongetwijfeld de man die de show stal ondanks de vele grote namen die hem omgaven. In de zevende aflevering was in een gastrol David Cassidy te zien in één van zijn eerste rollen. Jaren later bracht men een tv-film uit, THE LAST OF THE POWERSEEKERS waarin het verhaal van Harold Robbins was teruggesneden naar 101m en hoe goed dat ook was gedaan, de serie was beter!

The Big Cube

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Tito Davison. Met o.a. Lana Turner, George Chakiris, Richard Egan, Dan O'Herlihy en Karin Mossberg.

Een absurd drama over de relatie tussen een mooi jong meisje, haar gigolovriendje en haar moeder die actrice is; het biedt op zijn minst wat onverwachte lacheffecten. Verscheidene acteurs uit deze film hebben daarna nooit meer een film gemaakt, hetgeen alles zegt.

Madame X

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Lana Turner, John Forsythe, Constance Bennett, Ricardo Montalban en Burgess Meredith.

De zesde verfilming van het beroemde toneelstuk van Alexandre Bisson werd een super zakdoekendrama met een groot budget en Turner als de vrouw die door haar schoonmoeder (Bennett in haar laatste rol) het huis wordt uitgedreven, nadat haar minnaar door een ongelukkige val om het leven kwam. Na een tijdje diep in de put gezeten te hebben, maakt ze hier een einde aan door oplichter Meredith neer te schieten. Tijdens het proces dat volgt, wordt ze verdedigd door haar zoon, Dullea, die niet beseft dat 'Madame X' zijn moeder is. Voor de liefhebbers van weelderige, oversentimentele soaps is dit een niet te versmaden juweeltje. Jean Halloway bewerkte het toneelstuk en Russell Metty bracht het op film. Naderhand volgde er in 1981 een tv-versie.

Love Has Many Faces

1965 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1965. Drama van Alexander Singer. Met o.a. Lana Turner, Cliff Robertson, Hugh O'Brian, Ruth Roman en Stefanie Powers.

Een bescheiden poging tot een somber melodrama. De verkleedpartijen van het lekkere stuk (Turner) zijn de hoogtepunten. O'Brian en Robertson zijn gigolo's. In Acapulco opgenomen.

Who's Got the Action?

1962 | Komedie

Verenigde Staten 1962. Komedie van Daniel Mann. Met o.a. Dean Martin, Lana Turner, Eddie Albert, Nita Talbot en Walter Matthau.

Om de gokverslaving van manlief Steve Flood (Martin) onder controle te krijgen wordt Melanie (Turner) incognito zijn bookmaker. Dat wordt een probleem wanneer hij begint te winnen en ze haar eigen spullen moet verkopen om hem te betalen. Bovendien krijgt ze ook nog zijn mafiose ex-bookmaker op haar nek. Hoewel goed bedoeld komt de humor niet echt van de grond maar het is leuk om Turner eens niet in een glamourrol te zien.

By Love Possessed

1961 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1961. Romantisch drama van John Sturges. Met o.a. George Hamilton, Lana Turner, Efrem Zimbalist jr, Thomas Mitchell en Susan Kohner.

Niet geheel volgens het boek van James Gould Cozen, maar een nogal gladde romantische film met Turner, wiers geliefde een vooraanstaand jurist uit New Engeland is (Zimbalist). Spel met overgave van de spelers.

Bachelor in Paradise

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Lana Turner, Janis Paige, Jim Hutton en Paula Prentiss.

Een Hope-film over de enige vrijgezel in een gemeenschap van echtparen. Amusant, maar niet geweldig. Hope heeft betere films gemaakt; Paige is zoals altijd leuk. Het scenario is van Valentine Davies en Hal Kanter naar een verhaal van Vera Caspary. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Portrait in Black

1960 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1960. Misdaad van Michael Gordon. Met o.a. Lana Turner, Anthony Quinn, Sandra Dee, John Saxon en Richard Basehart.

Middelmatig moordverhaal vol gaten die producent Ross Hunter probeerde te stoppen met mooie decors en grote sterren in de rolbezetting. Scenario van Ivan Goff. Camerawerk van Russell Metty.

Imitation of Life

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Lana Turner, John Gavin, Sandra Dee, Susan Kohner en Juanita Moore.

Sterk melodrama over de zucht naar roem, verkapt racisme, moeder-dochterrelaties en nog veel meer. Tearjerker-specialist Sirk maakte een overvolle maar ook aangrijpende film die bekroond werd met onder andere twee Oscarnominaties. De relaties tussen een Hollywoodactrice (Turner), haar dochter, de zwarte huishoudster en haar 'bijna witte’ dochter worden gevolgd. Een eersteklas remake van de film uit 1934; Turner's rol is haar op het lijf geschreven - en toont verbazend veel overeenkomst met haar eigen loopbaan en dochter. Lana's beste film en Sirks laatste.

The Lady Takes a Flyer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Jack Arnold. Met o.a. Lana Turner, Jeff Chandler, Richard Denning, Andra Martin en Chuck Connors.

Turner is getrouwd met vliegenier Chandler. Zelf is ze ook een niet onverdienstelijke pilote. Wanneer ze haar leventje als huisvrouw beu is, trekt ze er met een vliegtuig op uit, haar man achterlatend om te zorgen voor huis en baby. Maar Chandler laat het daar niet bij. Humorloze feministisch getinte komedie, met licht dramatische trekjes, die echter op geen enkel punt scoort. Turner en Chandler werden verschrikkelijk miscast en bovendien was Arnold nu niet direct de ultieme keuze als regisseur van een komedie (ook al nam hij een jaar later revanche met het grandioze THE MOUSE THAT ROARED). Het scenario van Danny Arnold is gebaseerd op een verhaal van Edmund H. North. Irvin Glassberg stond achter de camera.

Another Time, Another Place

1958 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Lewis Allen. Met o.a. Lana Turner, Barry Sullivan, Glynis Johns en Sean Connery.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

Another Place Another Time

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Lewis Allen. Met o.a. Lana Turner, Barry Sullivan, Sean Connery en Glynis Johns.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

The merry widow

1957 | Komedie

1957. Komedie van Curtis Bernhardt.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

Peyton Place

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Mark Robson. Met o.a. Lana Turner, Hope Lange, Arthur Kennedy, Lloyd Nolan en Lee Philips.

1937. Peyton Place, een onopvallend Amerikaans provinciestadje. Philips, directeur van de plaatselijke school, is er getuige van hoe moeder Field afscheid neemt van haar zoon. De jongen kan niet langer leven met zijn stiefvader, Kennedy. Ondertussen speelt zich ook in het huis van Turner een drama af: dochter Varsi gaat weer eens naar school zonder de foto van haar overleden vader te kussen. En zo gaat het maar door in deze `moeder van de soap-opera`s`. Het is ongeveer de eerste film die volledig opgebouwd is rond de kleine dingen die het leven in een gemeenschap boeiend maken. Knap in elkaar gezet, goed gespeeld en voorzien van alle emoties die je je maar kunt bedenken. John Michael Hayes baseerde zijn scenario op de (toenmalige) schandaalroman van Grace Metalious. Uitstekende fotografie van William Mellor. Het thema van Franz Waxman werd een wereldhit. Kreeg een vervolg: RETURN TO PEYTON PLACE en een langlopende tv- serie (1964-68). Gefilmd in CinemaScope.

Diane

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van David Miller. Met o.a. Roger Moore, Lana Turner, Pedro Armendáriz, Marisa Pavan en Cedric Hardwicke.

Intriges en amoureuze verwikkelingen aan de hofhouding van Henry II (Moore) in het 16de-eeuwse Frankrijk. De aandacht gaat vooral uit naar de relaties met zijn vrouw en zijn raadgeefster en minnares Diane de Poitiers (Turner). Goed geacteerde nonsens, die niets te maken heeft met de geschiedenis, maar die het Frankrijk van die periode volgens Hollywood-normen herconstrueert. Het is wel amusant, maar zo doorzichtig als glas. De laatste film van Turner voor MGM. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de luxueuze kostuums en de weelderige decors. Christopher Isherwood baseerde zich op de roman van John Erskine. Voor het prachtige camerawerk tekende Robert Planck. Gedraaid in Cinemascope.

The Sea Chase

1955 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Lana Turner, Tab Hunter, David Farrar en Lyle Bettger.

Een vreemde film over WO II met Wayne als een Duitse kapitein van een voortvluchtig schip met een vreemde lading, een samengeraapte bemanning en een passagiere, zijn vriendinnetje Turner. Gefilmd in CinemaScope. Het scenario is van Andrew Geer. Het camerawerk is van William H. Clothier.

The Rains of Ranchipur

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Lana Turner, Richard Burton, Michael Rennie, Fred MacMurray en Joan Caulfield.

Lady Esketh (Turner) is volgens haar adellijke echtgenoot (Rennie) hebzuchtig, zelfzuchtig, decadent en corrupt. De lady verslindt bovendien mannen, en tijdens een verblijf in India, waar haar reputatie haar vooruitgesneld is, zet zij de traditie voort. Dokter Safti (Burton) moet de nieuwe verovering worden, maar de heersende Maharani (Leontovich), natuurrampen en oprechte gevoelens kunnen nog wel eens in de weg staan. The Rains Came van Louis Bromfield was al in 1939 verfilmd; de 1955-versie moest vooral veel luxer worden. Lana Turner zorgt daar in haar eentje voor, maar voor de zekerheid werden dure rampeneffecten toegevoegd. Aan Burton met tulband de taak om het realiteitsgehalte te waarborgen.

The Prodigal

1955 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Lana Turner, Edmund Purdom, James Mitchell, Louis Calhern en Audrey Dalton.

Bijbelse onzin 'made in Hollywood'. Jood Purdom wordt verliefd op gojse Turner, de hoge priesteres van een liefdesgodin. Bij gevolg wordt hij uit de gemeenschap verstoten. Vol wroeging keert hij niet veel later naar huis terug om herenigd te worden met de mispoge. Hij heeft inmiddels geleerd dat een impulsieve daad verregaande gevolgen kan hebben. Het scenario van Maurice Zimm heeft, behoudens enkele citaten, bitter weinig met het oude testament te maken. De film lijkt eerder een western, waarin men het spoor bijster raakt door de decors en kostuums. Er werd duidelijk veel geld aan de productie gespendeerd, maar het is echter vraag is of iemand zich ooit voor deze mengelmoes zal interesseren. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bombastische score van Bronislau Kaper.

The Flame and the Flesh

1954 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1954. Romantiek van Richard Brooks. Met o.a. Lana Turner, Pier Angeli, Carlos Thompson, Bonar Colleano en Charles Goldner.

Onduidelijke Turner-romance, gefilmd in Europa, met Lana als brunette, die het hof gemaakt wordt door Europeaan Thompson; een hoop ellende als resultaat. Lana Turner is onder haar pruik nauwelijks herkenbaar. Scenario van Helen Deutsch naar een roman van Auguste Bailly.

Betrayed

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Victor Mature, Louis Calhern en O.E. Hasse.

Een weinig overtuigend melodrama over spionageactiviteiten van het Nederlandse verzet in WO II. Gable is Pieter Deventer, het hoofd van de Nederlandse Inlichtingen Dienst in Londen, die met hulp van Cachenez (Mature) naar Engeland is ontsnapt. Turner is Carla van Oven, een door Pieter opgeleide geheime agente, die in bezet Nederland gedropt wordt. Als danseres treedt ze op in casino's voor de moffen om zo aan haar inlichtigen te komen. Als verzetsmensen gepakt worden, valt de verdenking op Carla. Die laat dat niet op zich zitten. Veel werd op locatie opgenomen in Nederland. Het scenario is van George Froeschel en Ronald Millar. Het camerawerk is van Frederick A. Young. Ook bekend als The True and the Brave.

Latin Lovers

1953 | Romantiek, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Mervyn LeRoy. Met o.a. Lana Turner, Ricardo Montalban, John Lund, Jean Hagen en Louis Calhern.

Een klunzige romance in Zuid-Amerika met Turner die voorzichtig de ware liefde zoekt; een nutteloos scenario.

The Merry Widow

1952 | Muziek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1952. Muziek van Curtis Bernhardt. Met o.a. Lana Turner, Fernando Lamas, Una Merkel, Richard Haydn en Thomas Gomez.

Het bekende operetteverhaal over de koning die bankroet is, en een edelman de opdracht geeft om voor hem het hof te maken bij een rijke Amerikaanse weduwe. De operette is voor de derde keer verfilmd, en mist de flair en het muzikale gevoel van Lubitsch en de visuele magie van von Stroheim. De film sleept zich voort van song tot song en doet oubollig aan. Turner past niet in zijn rol, maar Lamas en Merkel zijn uitstekend, al kunnen zij onmogelijk het spirituele van het origineel op het scherm toveren. De levendige choreografie van Jack Cole is de enige pluspunt aan deze verder lusteloze verfilming. Sonya Levien en William Ludwig bewerkten de operette van Franz Lehar, naar een libretto van Victor Leon en Leo Stein. In de zangfragmenten wordt Turner gedubd door Trudy Erwin. Camerawerk van Robert Surtees.

The Bad and the Beautiful

1952 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Lana Turner, Dick Powell, Gloria Grahame en Barry Sullivan.

Georgia Lorrison (Turner), een actrice, James Bartlow, een scenarioschrijver en Fred Amiel, een regisseur, maken studiobaas Harry Pebbel via flashbacks duidelijk waarom ze weigeren nog langer te werken met producent Jonathan Shields (Douglas). Het portret van een filmproducent die er via kleine B-films in slaagt producer te worden van big-budgetfilms, is erg cynisch. Vijf Oscars.

Mr. Imperium

1951 | Romantiek, Musical, Drama

Verenigde Staten 1951. Romantiek van Don Hartman. Met o.a. Lana Turner, Ezio Pinza, Marjorie Main, Barry Sullivan en Debbie Reynolds.

Kroonprins Pinza wordt tijdens een vakantiereisje smoorverliefd op revuedanseresje Turner. Hun idylle wordt ruw verstoord als Pinza's vader overlijdt en hij wordt teruggeroepen om zijn plicht te doen als koning. Ontgoocheld stort Turner zich op haar carrière, wordt een Hollywood-ster, maar kan haar 'prince charming' niet vergeten. Weinig origineel, maar wel veel glitter, mooie kleren en kleuren.

A Life of Her Own

1950 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1950. Romantiek van George Cukor. Met o.a. Lana Turner, Ray Milland, Tom Ewell, Louis Calhern en Ann Dvorak.

Turner staat centraal in een romance op drie fronten die tot hartzeer voor allen leidt. Dvorak pakt uit met een heel goede rol als ouder wordend model.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Homecoming

1948 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Mervyn LeRoy. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Anne Baxter, John Hodiak en Ray Collins.

Gable en Turner hebben een opwindende WO II-romance in de loopgraven, maar 113m is een hele zit voor zo'n druilerig drama. Een van Gables mindere films.

Green Dolphin Street

1947 | Romantiek, Drama, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Victor Saville. Met o.a. Lana Turner, Van Heflin, Donna Reed, Richard Hart en Frank Morgan.

Sophie an Edmund waren verliefd, maar Edmund vertrok toen Sophie door haar ouders gedwongen werd te trouwen met de rijke Octavius. Jaren later keert Edmund terug met William, zijn zoon. William en Sophie's dochter, Marguerite, worden ook verliefd op elkaar. Marguerite's zus, Marianne, is ook verliefd op William. Timothy, een meubelmaker, is verliefd op Marianne. Als William per ongeluk een man vermoord, helpt Edmund hem ontsnappen naar Nieuw Zeeland. Daar ontmoet hij William die weggelopen is uit de marine. Samen beginnen ze een succesvolle zaak. Als hij op een nacht erg dronken is, schrijft William een brief aan Octavius. Hij eist dat hij mag trouwen met zijn dochter. Omdat hij dronken is vraagt hij per ongeluk om de hand van Marianne.

Cass Timberlane

1947 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Drama van George Sidney. Met o.a. Spencer Tracy, Lana Turner, Zachary Scott, Tom Drake en Mary Astor.

Opgeblazen bewerking van het boek van Sinclair Lewis over een rechter, die hoog in aanzien staat en grote moeite heeft zijn dartele, jonge en nieuwe vrouw bij te benen. Niets voor Spencer Tracy. Scenario van Donald Oldgen Stewart en Sonja Levien. Camerawerk van Robert Planck.

The Postman Always Rings Twice

1946 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Lana Turner, John Garfield, Cecil Kellaway, Hume Cronyn en Audrey Totter.

Een zwerver valt als een blok voor een getrouwde vrouw en wordt door haar gevraagd haar lompe, maar steenrijke man te vermoorden. Gebaseerd op James M. Cains gelijknamige bestseller, die in Europa al twee keer eerder verfilmd was: als Le dernier tournant (1939), een obscuur werkje van Pierre Chenal en als Ossessione (1942), de debuutfilm van Luchino Visconti. In 1946 volgde de eerste Amerikaanse verfilming onder regie van Tay Garnett die het verhaal omtoverde tot een klassieke film noir. En tenslotte deed Bob Rafelson het in 1981 nog eens dunnetjes over.

Weekend at the Waldorf

1945 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1945. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Ginger Rogers, Lana Turner, Walter Pidgeon, Van Johnson en Edward Arnold.

Een chique 'nieuwe' versie van GRAND HOTEL waarin Rogers en Pidgeon ver boven de anderen uitsteken. Heel erg oppervlakkig maar heel erg amusant. Scenario van Sam en Bella Spewack naar de vermaarde roman van Vicky Baum Menschen im Hotel. Camerawerk van Robert Planck.

Keep Your Powder Dry

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Edward Buzzell. Met o.a. Lana Turner, Laraine Day, Susan Peters, Agnes Moorehead en Bill Johnson.

Een afgezaagd verhaal over marva's uit WO II, glanzend aan de buitenkant, leeg van binnen.

Marriage is a Private Affair

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Lana Turner, James Craig, John Hodiak, Frances Gifford en Hugh Marlowe.

Een enigszins verouderd MGM-glitterverhaal over Turner, die niet van plan is de jacht op heren te staken omdat ze toevallig getrouwd is.

The Youngest Profession

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Lana Turner, Greer Garson, Walter Pidgeon, Robert Taylor en William Powell.

Weidler en Porter zijn ongeneeslijke handtekeningenjagers in een onschuldige, kleine film waarin vele MGM-sterren een gastrolletje hebben waardoor dit gevalletje flink opgeblazen wordt.

Slightly Dangerous

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Wesley Ruggles. Met o.a. Lana Turner, Robert Young, Walter Brennan, Dame May Whitty en Eugene Pallette.

Serveerster Turner is ontevreden met haar saaie bestaan in het gehucht Hicksville. Om wat meer inhoud aan haar werk te geven, doet ze een kunstje: ze maakt sorbets met een blinddoek voor. Haar baas ziet daar de humor niet van in een ontslaat haar. Ze begeeft zich naar New York, waar ze zich op een overtuigende wijze uitgeeft voor de verloren gewaande dochter van een rijke industrieel. Iedereen gelooft haar totdat haar oude humorloze baas opduikt. Een leuk gespeelde komedie die niet veel voorstelt, maar desondanks verstrooiing biedt.

Somewhere I'll Find You

1942 | Musical, Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1942. Musical van Wesley Ruggles. Met o.a. Lana Turner, Clark Gable, Robert Sterling, Reginald Owen en Lee Patrick.

Turner en Gable zijn onwaarschijnlijk als oorlogscorrespondenten in WO II, maar hun liefdesscènes tussen de gevechten door mogen er wezen.

Ziegfeld Girl

1941 | Musical

Verenigde Staten 1941. Musical van Robert Z. Leonard. Met o.a. James Stewart, Lana Turner, Judy Garland, Hedy Lamarr en Tony Martin.

Een grootscheepse musical die opgewekt begint, maar verandert in een melodrama met ongeloofwaardige nevenverhaaltjes. Het gaat over drie meisjes (Turner, Garland en Lamarr) wier leven dramatisch verandert als Ziegfeld ze aanneemt als Follies-girls. Busby Berkely's nummer 'You Stepped Out Of A Dream' is het meest beroemd, maar staat wel een beetje in de schaduw naast Garlands 'I'm Always Chasing Rainbows' en 'Minnie From Trinidad'.

The Ziegfield girl

1941 | Musical

1941. Musical van Robert Z. Leonard.

Een grootscheepse musical die opgewekt begint, maar verandert in een melodrama met ongeloofwaardige nevenverhaaltjes. Het gaat over drie meisjes (Turner, Garland en Lamarr) wier leven dramatisch verandert als Ziegfeld ze aanneemt als Follies-girls. Busby Berkely's nummer 'You Stepped Out Of A Dream' is het meest beroemd, maar staat wel een beetje in de schaduw naast Garlands 'I'm Always Chasing Rainbows' en 'Minnie From Trinidad'.

Johnny Eager

1941 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Robert Taylor, Lana Turner, Edward Arnold, Van Heflin en Robert Sterling.

Sociologie-studente Lisbeth (Turner) ontmoet de genadeloze gangsterleider Johnny Eager (Taylor) en wordt verliefd op hem. Haar vader, aanklager John Benson Farrell (Arnold), waarschuwt haar voor diens slechte reputatie. Deze vurige liefdesgeschiedenis speelt zich af in de benevelde sfeer van de onderwereld. Destijds een groot kassucces, maar nu een hopeloos verouderd en ongeloofwaardig verhaal. Niettemin uitstekend gemaakt en Taylor speelde zelden een betere rol, ook al werd Heflin als zijn immer dronken vriend de ster van de film. Deze hield een Oscar over aan de prent. Het melodramatische scenario is van John Lee Mahin en James Edward Grant. Aan de camera stond Harold Rosson.

Honky Tonk

1941 | Romantiek, Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Frank Morgan, Claire Trevor en Marjorie Main.

Gokker en avonturier `Candy` (Gable) arriveert in Yellow Creek met de bedoeling het hele handeltje over te nemen. Hij houdt van saloonmeid Nelson (Trevor), maar ziet meer in een huwelijk met Elizabeth (Turner), de dochter van de rechter. Door haar invloed zal hij zijn leven beteren en weer op het rechte pad komen. Moraliserend melodrama, gegoten in een typisch westernpatroon. Er wordt vooral veel te veel gepraat in de film, waardoor deze uiteindelijk gaat vervelen. De uitstekende cast loopt wat verloren rond in dit scenario van Marguerite Roberts en John Sanford, dat gefilmd werd door Harold Rosson. Melodieuze muziek van Franz Waxman. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

We Who Are Young

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Harold S. Bucquet en Harold Bucquet. Met o.a. Lana Turner, John Shelton, Gene Lockhart, Grant Mitchell en Henry Armetta.

Turner trouwt met Shelton ook al mag dat niet van diens firma. Een zinloze lichte komedie.

Two Girls on Broadway

1940 | Musical

Verenigde Staten 1940. Musical van S. Sylvan Simon. Met o.a. Lana Turner, George Murphy, Joan Blondell, Kent Taylor en Wallace Ford.

Twee zussen zijn verliefd op dezelfde man (Murphy) maar alles komt in deze vakkundige musical op z'n pootjes terecht. De alerte Blondell schittert in haar rol. Een nieuwe versie van THE BROADWAY MELODY uit 1929.

These Glamour Girls

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van S. Sylvan Simon. Met o.a. Lew Ayres, Lana Turner, Richard Carlson, Anita Louise en Marsha Hunt.

Turner doet het goed als opstandige studente die op een weekendfeestje haar vriendinnen jaloers maakt. Een verzorgde produktie maar een naïeve film.

Dancing Co-Ed

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van S. Sylvan Simon. Met o.a. Lana Turner, Artie Shaw, Ann Rutherford, Lee Bowman en Thurston Hall.

Danseres Patty Marlow (Lana) moet via een zwendelpraktijkje op een college carrière gaan maken in Hollywood. De jonge verslaggever van de college-krant heeft het zaakje perfect door en dreigt roet in het eten te gooien door alles aan de kaak te stellen, maar gelukkig wordt hij verliefd op onze dans-diva. Deze vroege Lana-danskomedie doet bij het weerzien nog menige fan-van- het-eerste-uur in vuur en vlam geraken. Het scenario is van Albert Mannheimer naar een verhaal van Albert Treynor. Het camerawerk is van Alfred Gilks. GB-titel: EVERY OTHER INCH A LADY.

Dancing Co Ed

1939 | Musical

1939. Musical van S. Sylvan Simon.

Danseres Patty Marlow (Lana) moet via een zwendelpraktijkje op een college carrière gaan maken in Hollywood. De jonge verslaggever van de college-krant heeft het zaakje perfect door en dreigt roet in het eten te gooien door alles aan de kaak te stellen, maar gelukkig wordt hij verliefd op onze dans-diva. Deze vroege Lana-danskomedie doet bij het weerzien nog menige fan-van- het-eerste-uur in vuur en vlam geraken. Het scenario is van Albert Mannheimer naar een verhaal van Albert Treynor. Het camerawerk is van Alfred Gilks. GB-titel: EVERY OTHER INCH A LADY.

Calling Dr. Kildare

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Harold S. Bucquet en Harold Bucquet. Met o.a. Lew Ayres, Lionel Barrymore, Laraine Day, Lana Turner en Lynne Carver.

Geslaagde tweede film in deze serie, waarin Dr. Kildare moeilijkheden krijgt met de politie wanneer hij een gangster behandelt en zich inlaat met diens schattige zusje (Turner). Het scenario is van Harry Ruskin en Willis Goldbeck naar een verhaal van Max Brand. Het camerawerk is van Alfred Gilks en Lester White. Zie ook: 'Dr. Kildare'-serie.

The Adventures of Marco Polo

1938 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Archie Mayo. Met o.a. Gary Cooper, Sigrid Gurie, Basil Rathbone, George Barbier en Binnie Barnes.

Luchthartige benadering van leven van beroemde ontdekkingsreiziger werkt niet altijd even goed, maar Cooper is aangenaam en Rathbone is een prima schurk; overdadige produktie. Let op Lana Turner als een van de aantrekkelijke dienaressen.

Rich Man, Poor Girl

1938 | Romantiek

Verenigde Staten 1938. Romantiek van Reinhold Schunzel. Met o.a. Robert Young, Lew Ayres, Ruth Hussey, Lana Turner en Rita Johnson.

Goede bezetting, aardige film. De titel vertelt alles al. Het enige opmerkelijke ingrediënt is de stralende jonge Turner.

Love Finds Andy Hardy

1938 | Komedie

Verenigde Staten 1938. Komedie van George B. Seitz. Met o.a. Lewis Stone, Mickey Rooney, Judy Garland, Cecilia Parker en Fay Holden.

Eén van de beste films in deze serie, waarin de jonge Andy verwoede pogingen doet om er twee vriendinnen tegelijkertijd erop na te houden. Superieure bijrollen van Garland en Turner als twee onschuldige jonge meisjes. Judy Garland zingt drie liedjes, waaronder 'Meet the Beat of My Heart'. Zie ook: 'Andy Hardy'- serie.

Dramatic School

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Robert B. Sinclair en Robert Sinclair. Met o.a. Luise Rainer, Paulette Goddard, Alan Marshal, Lana Turner en Anthony Allan.

Getrouwe kopie van STAGE DOOR, met Rainer als centrale attractie in haar rol van sprookjesachtig meisje met een succesvolle carrière en een gelukkig huwelijk. Let u op Ann Rutherford, Dick Haymes en Hans Conried in vroege kleine rolletjes.

They Won't Forget

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Mervin LeRoy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Claude Rains, Gloria Dickson, Otto Kruger, Allyn Joslyn en Edward Norris.

Een opwindend drama dat begint met de moord op een knappe studente in een Zuidelijk stadje. Iemand wordt gearresteerd en een ervaren advocaat uit het Noorden neemt de verdediging op zich, maar iedereen stelt meer belang in de schandaaltjes dan in het recht. Er wordt nergens omheen gedraaid in deze nog steeds indrukwekkende film. Turner speelt het onfortuinlijke meisje. Het was haar eerste grote rol.

The Great Garrick

1937 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1937. Komedie van James Whale. Met o.a. Brian Aherne, Edward Everett Horton, Melville Cooper, Lionel Atwill en Lana Turner.

Leden van de [KL]Com[KA1]edie Fran[KA10]caise[KLE] zetten een constructie op, om wat af te doen aan het opgeblazen ego van de brallerige David Garrick (Aherne). Een amusant, fictief verhaal over een Britse acteur die werkelijk bestaan heeft.