Hadj Smain is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

L' Homme qui regardait par les fenêtres

1982 | Drama

Algerije 1982. Drama van Merzak Allouache. Met o.a. Allel el Mouhi, Hadj Smain en Fazia Chemloul.

Het verhaal van een psychose die overgaat in paranoia en eindigt in moord. Meneer Rachid is door zijn chef verbannen naar een kleine buurtbibliotheek na 20 jaar in de Nationale Bibliotheek te hebben gewerkt. Hij voelt zich steeds meer vervolgd en natuurlijk verandert in dit geval de vervolgde in vervolger en zijn oude chef is het slachtoffer. Deze film mengt de werkelijkheid met dromen en de surrealistische beelden zijn tamelijk verontrustend. Niet alles is even geslaagd door de traagheid, zoals het spel van een man die aan het eind van zijn krachten is; niettemin het werk van een regisseur met visie.

Les aventures d'un héros

1978 | Komedie

Algerije 1978. Komedie van Merzak Allouache. Met o.a. Mustapha Djadjam, Samia Ammar, Bentchouban, Djouhar en Hadj Smain.

Door een list wordt een jonge boer de held van een stam die volgens een legende een profeet verwacht. Ten einde hem zo goed mogelijk voor te bereiden gaat hij in de leer bij een Meester die hem van de nodige culturele bagage voorziet, een mengsel van Nietzsche, audiovisuele methoden, de Arabische geneeskunde en krijgskunsten. Met deze achtergrond neemt de zogenaamde profeet wraak op de droomwereld van deze miserable gemeenschap. Met een beurs en een motorfiets gaat hij vervolgens op weg om de wereld te veroveren. Ironische titel voor een uitzonderlijk sarcastische en gedesillusioneerde fabel over revolutionaire romantiek in combinatie met een zeer merkwaardige zoektocht naar vaak occulte culturele waarden. Een aantal bijna kluchtige goede momenten tegen een achtergrond van bittere waarheid. We hadden al begrepen dat de personages marionetten in de handen van de regisseur zijn. Omdat hij te lang is, raakt het ritme van de film uit zijn evenwicht, maar de produktie is in ieder geval niet 'gewoontjes'. Prima camerawerk van Smail Lakhdar-Hamina.

Patrouille à l'Est

1972 | Oorlogsfilm

Algerije 1972. Oorlogsfilm van Amar Laskri. Met o.a. Hadj Smain, Mohamed Hamdi, Djamel Bensaber en Cheikh Noureddine.

Een patrouille van het nationale bevrijdingsleger (FLN) heeft als missie een Franse gevangene tot aan de Tunesische grens te begeleiden. Er blijft niet veel over van de eenheid, maar een jonge boer slaagt erin zijn opdracht uit te voeren. Te zwart-wit met de gebruikelijke `eer aan de gestorven helden`. (Te veel) beïnvloed door de Russische film. Zeer sterke aanwezigheid van het troosteloze landschap, waarvan de kijker de verstikkende hitte haast lichamelijk ondervindt. Zeer realistische scènes. Het gaat dan ook om een interessante, maar toch ook wisselvallige film.