Philippe Monnier: regie.
Er zijn 25 films gevonden.

Une femme d'honneur : Une ombre au tableau

1999 | Misdaad

Frankrijk 1999. Misdaad van Philippe Monnier. Met o.a. Corinne Touzet, Alain Doutey, Pierre-Marie Escourrou, Franck Capillery en Xavier Clément.

Joséphine, ange gardien : Une nouvelle vie

1999 | Misdaad, Komedie

Frankrijk​/​​België 1999. Misdaad van Philippe Monnier. Met o.a. Mimie Mathy, Didier Bienaimé, Valérie Stroh, Marie-Armelle Deguy en Nicolas Marais.

La veuve de l'architect

1995 | Komedie

Frankrijk​/​​België 1995. Komedie van Philippe Monnier. Met o.a. Michèle Morgan, Jacques François, Olivier Sitruk, Tania Gabarski en Fares Boudidit.

Het begint allemaal met een reportage op de tv. Een journalist klaagt de wantoestanden aan in de randstad en beweert dat de onlusten die er heersen, te wijten zijn aan het verval en het monsterachtige uiterlijk van de woonblokken. De welgestelde Morgan ziet de reportage in haar luxueuze appartement aan de Avenue Foch en ze is ontdaan. Haar overleden man, van wie ze nog steeds zielsveel houdt, heeft die wijk indertijd ontworpen. Tot ontsteltenis van haar butler wil ze haar steentje bijdragen om de sociale onrust in dat stadsgedeelte te kalmeren. Erg idealistische, maar nogal naïeve benadering van een probleem dat inherent is aan bijna elke moderne grote stad. Maar Morgan slaagt er toch in waardigheid te geven aan haar personage en het scenario van Jean-Luc Seigle, Catherine Hertault en Monnier wat op te waarderen. Willy Stassen stond aan de camera.

Jalna

1994 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 1994. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Danielle Darrieux, Serge Dupire, Catherine Mouchet, Jacques Bonnaffé en Victor Garrivier.

Groots opgezette Frans-Canadese serie naar de gelijknamige bestseller van Mazo de La Roche, die in zestien boekdelen de lotgevallen vertelt van een Canadese familie, in de periode 1900- 1945. De roman volgt verschillende generaties, maar scenarioschrijvers Daniel Tonachella en Jean-Pierre Sinami beperkten zich in acht afleveringen tot de wederwaardigheden van de kinderen en kleinkinderen van peetmoeder Darrieux - overigens toch nog een hele krachttoer. Darrieux is tachtig wanneer het verhaal begint. Zij is de levende legende van de Whiteoak- dynastie. Net terug uit Indië vestigde zij zich met haar man in Canada, waar ze in de buurt van het Ontariomeer enorme lappen grond met boerderijen kochten. Ze lieten er Jalna bouwen, een Victoriaans huis van waaruit Darrieux nu dictatoriaal regeert over haar twee ongehuwde zoons Laudenbach en Freyd, die in de eerste aflevering al zestigers zijn, haar andere zoon Millaire en diens tweede echtgenote, en haar kleinkinderen uit Millaires beide huwelijken. Voorts is er buurman Garrivier, een vriend voor het leven. De twee clans hopen door een huwelijk van Garriviers enige zoon, Bonnaffe, met een afstammelinge van de Whiteoaks de alleenheersers van de streek te worden. Dit alles moet leiden tot kleurrijke personages en brandende en verscheurende passie, maar ondanks de enorme produktiekosten, achthonderd uit Engeland gehaalde kostuums en honderden kunstvoorwerpen, is dit geen hoogvlieger. De fijn-humoristische trekjes en de zweem van ironie waarmee de Amerikaanse romancière De La Roche haar personages tekende ontbreekt.

La dame de lieudit

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Philippe Monnier. Met o.a. Edwige Feuillère, Annick Alane, Bernard Alane, Bernard Freyd en Philippe Laudenbach.

85-jarige Feuilli[KA2]ere speelt Madame Zihler, een denkbeeldige oudste nog levende Fran[KA10]caise. Zij is 110, maar haar arts (Aufaure) heeft haar verzekerd dat zij het gestel van een zeventig-jarige heeft. Zij leidt een onbekommerd leventje in haar kasteel. De Franse president (Tréjan) en zijn medewerkers-politici willen hun populariteit wat opkrikken via een groots feest n.a.v. Mme Zihlers verjaardag. Blijft natuurlijk de vraag op zij hierop zal ingaan. Veel tederheid in komedie naar de roman Le jubilé van Jean Capin die ook het scenario en de dialogen schreef. Mooi in beeld gebracht met een voor Feuillère op het lijf geschreven rol van malicieuze oude dame die afrekent met politici zonder scrupules.

Duello di cuori

1993 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1993. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Daniela Poggi, Jean-Pierre Bouvier, Ilaria Borrelli, Claude Giraud en Bruno Devoldere.

Het verhaal speelt in de Zuidfranse Camargue en gaat over een jong echtpaar, Simon (Bouvier) en zijn Italiaanse vrouw Clara (Poggi), wier zoontje de verdrinkingsdood stierf. Simon is de eigenaar van het landgoed La Salicorne, waar hij stieren en paarden fokt, en ook rijst verbouwt. Hun echtelijke relatie raakt in een crisis, omdat hij Clara verantwoordelijk blijft stellen voor de dood van hun zoon. Ze gaan uit elkaar en zij keert terug naar Itali[KA3]e. Simon leert een lieftallige jonge zigeunerin kennen, Sara (Borrelli), en ze worden verliefd. Ze helpt hem het landgoed te leiden. Tijdens een feestdag neemt Simon deel aan een stierengevecht en raakt dodelijk gewond. Clara keert naar het landgoed terug als de enige wettelijke erfgename. Sara vertrekt en wordt een succesvol jockey. De twee vrouwen moeten de confrontatie aan met elkaar over het landgoed.

La moglie nella cornice

1992 | Drama, Romantiek

Italië 1992. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Giuliano Gemma, Corinne Touzet, Daniela Poggi, Marc de Jonge en Marco Mobilia.

Naar Maria Venturi`s roman over een advocaat, een weduwnaar met een zoon, die nog heel wat moet leren over de liefde. Gemma is goed op dreef als de advocaat/weduwnaar Alberto Fortis, die in niets lijkt op de stoere binken die hij eerder speelde. Via zijn zoontje komt Alberto in contact met fotomodel Jo (Touzet). Ze worden verliefd en trouwen. Maar Alberto kan zijn eerste vrouw - aan de muur hangt een groot portret van haar - niet vergeten. Om alles nog ingewikkelder te maken verschijnt Dora (Poggi) ten tonele, een vrouw die lijkt op de eerste echtgenote. Alberto begint een verhouding met haar.

La cavalière

1992 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1992. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Ilaria Borrelli, Jean-Pierre Bouvier, Daniela Poggi, Bruno Dvoldère en Simone Valère.

In de Zuidfranse Camargue is de jonge Borrelli al een tijdje verliefd op Bouvier, de eigenaar van een landgoed waar wijn wordt verbouwd en stieren worden gefokt. Bouvier is getrouwd met Poggi, maar sinds hun enige kind is gestorven, heeft hun relatie niet veel betekenis meer. Poggi, die voor de geldzaken van het bedrijf zorgt, houdt er een minnaar op na. Bouvier komt dat te weten, en Poggi besluit elders te gaan wonen. Het duurt niet lang voor haar plaats op het landgoed en in het bed wordt ingenomen door Borrelli. Die blaast het bedrijfje, dat zieltoogde, nieuw leven in. Maar het noodlot slaat weer toe: Bouvier wordt door een stier aangevallen en sterft. Zijn echtgenote Poggi erft alles, komt terug en verjaagt Borrelli. Borrelli dwaalt van de ene miezerige klus naar de andere, tot ze in bescherming wordt genomen door renpaardenfokker Giraud, die van haar niet alleen een top-jockey maakt maar ook zijn minnares. Intussen loopt er veel mis op het landgoed van Poggi, dat ten slotte zal worden opgekocht door, jawel, Borrelli. Of: de wraak van de lekkere amazone. Onvoorstelbaar voorspelbare melodramatische toestanden. Een dure produktie, professioneel gemaakt maar inhoudelijk een dieptepunt: gebakken lucht met een mooi strikje eromheen. Scenario van Robert Mazoyer.

Jo

1991 | Romantiek, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1991. Romantiek van Philippe Monnier. Met o.a. Corinne Touzet, Giuliano Gemma, Marc de Jonge, Daniela Poggi en Matteo Mobilia.

Driedelige mini-serie over het bewogen leven van Touzet, een in Parijs en in Rome woonachtig internationaal bekend topmodel. Zij trouwt met advocaat Gemma, nadat diens vrouw dodelijk is verongelukt, maar verzwijgt dat zij ooit een verhouding heeft gehad met zijn oom Rimbaud. Als zij van Gemma zwanger is, laat hij haar zitten voor Poggi. Rijkelijk volgeplakt met lange hartverscheurende scènes. Gianfranco Clerci en Vincenzo Mannino bewerkten de driestuiversroman van Maria Venturi, de Italiaanse Barbara Cartland, tot scenario. Voorzien van alle clichés uit de boeketreeks, en verder alle andere denkbare standaardingrediënten. Bij voormalig filmregisseur Monnier is al twintig jaar elke vorm van ambitie zoek. Alleen geschikt voor nachtwakers. Achter de camera stond Roberto Venturi.

On ne meurt que deux fois

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Philippe Monnier. Met o.a. Hubert Deschamps, Robert Dalban en Anna Gaylor.

Marcel (Deschamps), de exploitant van een dansgelegenheid aan de Marne moet tegen zijn zin op zijn trouwdag een landloper verbergen en u kunt wel raden wat daar de gevolgen van zijn. Zowel uit het scenario als uit de clichematige regie van de (nogal slechte) ex-filmregisseur blijkt duidelijk dat de film met een gebrek aan originaliteit te kampen heeft. Alleen het overtuigende acteerwerk redt de zaak nog een beetje. Bovendien is de titel verwarrend omdat er een film van Jacques Deray (1985) met dezelfde naam bestaat!

L'enfant des loups: La révolte des nonnes

1990 | Drama, Historische film

Frankrijk 1990. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Marisa Berenson, Marie-Antoinette Barrault, Caroline Silhol, Laure Marsac en Agnès Blanchot.

Deze derde en laatste episode van [KL]L`enfant des loups[KLE] draagt de naam van de (matige) roman van R[KA1]egine Desforges, waarop hij gebaseerd is. De regie heeft hetzelfde niveau als het boek en dat zegt genoeg! Gelukkig wordt het vehikel gered door het goede samenhangende spel van de acteurs. Deze keer smeekt Vanda (Marsac), die in een cel in het klooster gevangen zit, tevergeefs om vrijgelaten te worden, zodat zij de begrafenisstoet van haar `moeder` kan volgen, maar Corbon le Saxon (De Andres Lopez) sluipt om het klooster en komt al gauw tussenbeide.

L'enfant des loups: La peau de louve

1990 | Historische film

Frankrijk 1990. Historische film van Philippe Monnier. Met o.a. Marisa Berenson, Marie-Christine Barrault, Caroline Silhol, Laure Marsac en Agnès Blanchot.

Tweede deel van de trilogie L`enfant des loops naar de roman van Regine Deforges, die zich afspeelt in de late middeleeuwen. De wolven vallen Poitiers `s winters binnen en de bewoners slagen er niet in ze weg te jagen. Dan gaan zij in een lange stoet op weg om hulp te halen bij het klooster van het Heilige Kruis, bij Radegonde (Berenson), die zij vereren als een heilige. Monnier heeft zich tevreden gesteld met het verbeelden van de roman, zonder daarbij speciale kwaliteiten aan de dag te leggen of fouten te maken. Gaan zien vanwege het harmonieuze en overtuigende acteren.

L'Enfant et les loups

1990 | Historische film

Frankrijk 1990. Historische film van Philippe Monnier. Met o.a. Marisa Berenson, Marie-Christine Barrault, Caroline Silhol, Laure Marsac en Euzebio Lazaro.

Avonturen die zich afspelen in de lang vervlogen tijden van de Merovingers, en rond de figuur van koning Claudius, tegen het einde van zijn regeerperiode. Ontaardt meer in het Robinhood- genre dan dat sprake is van een nauwkeurige reconstructie van deze harde en wilde tijd. Alles bijeen prenten die het aanzien waard zijn, maar die van weinig originaliteit getuigen op het gebied van het scenario. Een onevenwichtige rolbezetting waar het talent van Barrier (Claudius) en Marsac (Vanda) duidelijk boven uitsteekt.

Un Mariage sacré

1989 | Mysterie, Erotiek

Frankrijk 1989. Mysterie van Philippe Monnier. Met o.a. Philippe Léotard, Catherine Jarrett en Benoît Régent.

De weduwe van de grote dichter Alexandre Rybak, die zojuist is overleden, wil zijn ongepubliceerde werk inventariseren. Een jonge hoogleraar komt bij haar thuis. Hij wordt geleidelijk aan verliefd op de jonge vrouw, een nogal raadselachtig persoon, zo blijkt... tot de verrassing aan het slot. Jammer genoeg is het scenario naar deze novelle, uitgerekt tot een uur, totaal voorspelbaar. Er gebeurt niet zo veel en de regie is weinig persoonlijk. Eén positief puntje: de acteurs. Ook bekend als PÈCHÈS ORIGINAUX.

Un Conte de deux villes

1989 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1989. Historische film van Philippe Monnier. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Serena Gordon, John Mills, James Wilby en Jonathan Adams.

De zoveelste verfilming van Dickens enige èchte historische roman in de vorm van een lange tv-film, oerdegelijk met een briljante Sir John Mills als Jarvis Lorry en Aumont als Dr. Manette. Dickens' stelling dat de onmenselijkheid van het Ancien Régime tot de Revolutie leidde komt in dit klassiek melodrama goed tot zijn recht.

Le sud

1989 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Philippe Monnier. Met o.a. Henri Serre, Catherine Leprince, Pierre-Jean Cherer en Germaine Delbat.

Een groot landgoed in het zuiden van Frankrijk in 1942 met op de achtergrond het oorlogsgeweld. Daar wonen een vader, die gevlucht is in een fantasiewereld die aan Afrika doet denken, zijn dochter en zijn zoon. Een langdradige bitterzoete vertelsel want dit thema komt wel wat magertjes over in verhouding tot de lange duur van de film. Een gevoelige schets van de personages en een behoorlijke tijdsreconstructie.

J'ai comme une musique dans la tête

1989 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1989. Drama van Philippe Monnier. Met o.a. Dany Carrel, Jean-Pierre Darras, Régis Porte, Alain Flick en Marie Collins.

De titel van de novelle van Alberto Moravia waaraan deze tv- film is ontleend, is kort maar veelzeggend: La follia. Het is het verhaal van een heel jonge vrouw die houdt van een getrouwde man die haar vader had kunnen zijn. Zij kan leven met deze geheime verbintenis totdat ze ontdekt dat haar echtgenoot haar bedriegt. Op dat moment verandert deze zedenstudie in een verhaal over de weg naar krankzinnigheid. De regisseur bezit zeker enig talent, maar zich wagen aan het werk van deze grote schrijver, die op meedogenloze wijze een samenleving in verval schetst, was een onbezonnen daad. De film is zeker zorgvuldig en met toewijding gemaakt, maar het houdt niet over. Subtiel en genuanceerd spel van Carrel, dat slechts loftuitingen verdient, maar het is niet slim om iemand die is geboren in 1936 een erg jonge vrouw te laten spelen. Dankzij haar is deze film in elk geval nog

Des grives aux loups

1989 |

Frankrijk 1989. Philippe Monnier. Met o.a. Bruno Devoldere en Maurice Barrier.

Gewetensvolle bewerking van de roman van Claude Michelet, die begint op kerstavond 1899 in het dorpje waar de tweede jeugdige helden wonen. De film geeft een betrouwbaar beeld van de streek en het tijdperk die beschreven zijn in het boek. De personages worden overtuigend neergezet en hoewel de film af en toe langdradig wordt, getuigt hij van meer inspiratie dan deze regisseur tot nu toe in zijn doorgaans middelmatige produkties heeft getoond.

Bonne espérance

1988 | Drama

Luxemburg​/​​Duitsland​/​​Zuid-Afrika​/​​Canada​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Philippe Monnier en Pierre Lary. Met o.a. Jean-Pierre Bouvier, Meryl Stoltenkamp, Constanze Engelbrecht, Trish Downing en Agnès Soral.

Een bewerking van een bestseller van Luanshya Greer door Jean-Louis Curtis over een Zuidafrikaanse familie, die van de Franse hugenoten afstamt, in de periode 1820 tot 1880. Er is niet op de middelen bezuinigd en de drie schrijvers zijn er min of meer in geslaagd het feit dat het om een internationale produktie gaat te verdoezelen. Het resultaat is een weelderige, langdradige, niet steeds even boeiende feuilleton die weinig persoonlijks heeft maar knap in elkaar zit. Naast het goede camerawerk is de informatie over het ontstaan van het uitzonderlijke socio-politieke systeem in dit land de moeite waard.

Attention à la peinture!

1988 | Mysterie

Frankrijk 1988. Mysterie van Philippe Monnier. Met o.a. Dany Carrel, Roger Carel, Sabine Paturel, David Brécourt en Pierre Destailles.

Meneer Poncelet - een man alleen - is beroofd van het enige op de wereld waar hij van houdt, het prachtige schilderij van Greuze, dat een mooie, jonge vrouw voorstelt. Detective Caméléon onderzoekt de zaak. Alle charme van Carrel was nodig om de film verteerbaar te maken.

Brigade mondaine: vaudou aux Caraïbes

1980 | Avonturenfilm, Misdaad, Erotiek

Frankrijk 1980. Avonturenfilm van Philippe Monnier. Met o.a. Patrice Valota, Jacques Bouanich, Julie Margo, Marcel Dalio en Jean-François Garreaud.

Tijdens een carnaval op Martinique wordt een onthoofde politieverklikker gevonden, die op het spoor van een drugssmokkel was. De inspecteurs van de zedenpolitie komen de helpende hand bieden, maar schieten in hun onderzoek niets op totdat één van hen het slachtoffer van voodoo wordt. De derde film uit deze onfrisse reeks houdt de seks en sadisme-elementen relatief binnen de perken, maar de pogingen tot humor zijn nog steeds even lamlendig en de discodreun op een geluidsband is afstompender dan ooit en misplaatst bij de exotische locatie.

Monsieur Papa

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Philippe Monnier. Met o.a. Claude Brasseur, Julien Reboul, Nathalie Baye, Eva Darlan en Catherine Lachens.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.

Un coeur oublié

-1 |

. Philippe Monnier. Met o.a. Annick Alane, Vittoria Belvedere en Michel Serrault.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.

La veuve de l'architecte

-1 |

. Philippe Monnier. Met o.a. Olivier Sitruk, Jacques François en Michèle Morgan.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.

Des héros ordinaires: Le frère trahi

-1 |

. Philippe Monnier. Met o.a. Pierre Mondy, Jean-Pierre Bagot en Jean-Pierre Castaldi.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.