Danielius Kokanauskis

Editor

Danielius Kokanauskis is editor.
Er zijn 3 films gevonden.

A Gentle Creature

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Liya Akhedzhakova, Sergei Kolesov en Dimitry Bykovsky.

Wanneer een naamloze vrouw ('de zachtmoedige', naar Dostojevski) een pakket dat ze aan haar man in een Siberische gevangenis stuurde onbestelbaar retour krijgt, begint ze aan een lange reis om uit te zoeken wat er loos is. Het wordt een bureaucratische hordenloop langs machtsmisbruikers en uitbuiters die steeds absurdere, duistere trekjes aanneemt en uitmondt in een kafkaësk horrorsprookje over Rusland als gevangenissysteem waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Vlijmscherpe maatschappijkritiek met een begrijpelijk woedend, maar niettemin zichzelf overschreeuwend slot.

In the Fog

2012 | Oorlogsfilm, Drama

Wit-Rusland/Rusland/Letland/Duitsland/Nederland 2012. Oorlogsfilm van Sergei Loznitsa. Met o.a. Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin en Sergei Kolesov.

De opvolger van Loznitsa's overrompelende My Joy (2010) is traag op het slepende af, maar blijft nog lang nagalmen. In the Fog is een WO II-drama over de Sovjet-Russische spoorwegwerker Sushenya (indrukwekkend gespeeld door Svirskiy), die in 1942 ten onrechte verdacht wordt van heulen met de Duitse bezetter en voor enorme morele dilemma’s komt te staan. Gebaseerd op een roman van de Wit-Rus Vasili Bykov en in 2012 winnaar van de FIPRESCI Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek, op het festival van Cannes.

My Joy

2010 | Drama

Oekraïne/Duitsland/Nederland 2010. Drama van Sergey Loznitsa. Met o.a. Victor Nemets, Olga Shuvalova en Vladimir Golovin.

Met de lijfspreuk 'realisme is geen kunst' ging voormalig documentairemaker Loznitsa in 2009 in de leegte van landelijk Oekraïne aan de haal met het stereotiepe beeld van corruptie, misdaad en moreel verval in de post-Sovjetsamenleving. De kapstok voor zijn overtreffende trap-film werd een vrachtwagenchauffeur die ergens een verkeerde afslag neemt, waarna de ongelukkige transformeert van passieve toeschouwer van allerhande misère tot fanatieke uitbater. Kijk de film voor de levenloze vergezichten, voor de gesublimeerde aftakeling, maar weet dat de maker zweert bij de kunst van het overdrijven.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Danielius Kokanauskis op televisie komt.

Reageer