Etienne Comar: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 9 films gevonden.

Django

2017 | Biografie, Drama

Frankrijk 2017. Biografie van Etienne Comar. Met o.a. Reda Kateb, Cécile de France, Ulrich Brandhoff, Esther Comar en Antoine Laurent.

Biopic over de wereldberoemde Sinti-jazzgitarist Django Reinhardt zoomt in op de oorlogsjaren, toen Django in het door de nazi's bezette Parijs successen beleefde. 'Dit is niet mijn oorlog,' roept de eigenzinnige Django nog, maar wanneer de nazi's willen dat hij door Duitsland toert, zal ook Django moeten kiezen aan welke kant hij staat. Regiedebuut van scenarioschrijver Comar (o.a. Des hommes et des dieux) gaat ondanks het vliegensvlugge spel van Django al snel slepen en vindt nooit zijn groef. Wel openingsfilm van het festival van Berlijn in 2017.

Mon roi

2015 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2015. Drama van Maïwenn. Met o.a. Emmanuelle Bercot, Vincent Cassel, Louis Garrel en Isild Le Besco.

Nadat Tony (Bercot) en Georgio (Cassel) elkaar in een club ontmoeten vlamt hun liefde in korte tijd hevig op. Regisseur Maïwenn toont fraai het intense geluk én de destructie die de liefde kan voortbrengen, als de ware aard van de charmante en manipulatieve Georgio steeds meer een stempel op de relatie drukt. Cassel en Bercot mochten vrij improviseren en laten het melodrama daarbij hoog oplopen. Het maakt van Mon roi een manisch en emotioneel uitputtend liefdesavontuur.

La rançon de la gloire

2014 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​België 2014. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki en Peter Coyote.

Waar gebeurd: op 2 maart 1978 werd het lijk van Charlie Chaplin ontvoerd van een Zwitsers kerkhof. De daders zijn Eddy (Poelvoorde), net vrij uit de gevangenis, en Osman (Zem), die een kostbare heupoperatie van zijn vrouw niet kan betalen. Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux) verfilmde de bizarre geschiedenis als een sympathieke klucht die minstens evenveel tijd neemt voor de tragische als voor de komische kanten van het verhaal. Helaas is de film ook wat tam en wordt voor sommige scènes wel erg veel tijd genomen.

Timbuktu

2014 | Drama

Frankrijk​/​​Mauritanië 2014. Drama van Abderrahmane Sissako. Met o.a. Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri en Hichem Yacoubi.

Sissako's superieure aanklacht tegen extremisme is zowel een klucht als een tragedie over de bezetting van het noorden van Mali door moslimextremisten. Elegante, rake scènes schetsen de hypocrisie en de wereldvreemdheid van de jihadi's die de bewoners treiteren met bizarre regels als niet voor je huis in de zon mogen zitten. Toch lijkt Timbuktu minder een protest tegen moslimextremisme op zich dan tegen de waanzin van elke vorm van extremisme. Het maakt de film sterker. Het verdriet van Timbuktu, zegt Sissako, is het verdriet van elk redelijk mens. Timbuktu werd genomineerd voor een Oscar en won zeven Césars.

Haute cuisine

2012 | Biografie, Komedie

Frankrijk 2012. Biografie van Christian Vincent. Met o.a. Catherine Frot, Jean d'Ormesson, Hippolyte Girardot, Jean-Marc Roulot en Arly Jover.

Regisseur Vincent, van het cineliteraire juweel La discrète, vertelt met een pollepel artistieke vrijheid het opmerkelijke verhaal van Danièle Mazet-Delpeuch, jarenlang de persoonlijke kokkin van François Mitterand. Hier heet zij Hortense Laborie en moet zich in een hiërarchisch mannendomein vol egomanie en naijver staande houden. Frot, naar eigen zeggen geen keukenprinses, vormt een topduo met epicurist-filosoof D'Ormesson (1925-2017) als 'de president'. Slechts het flashbackkader met Hortense in Antarctica (overigens waargebeurd) was voor deze delicieuze, stijlvolle film niet nodig geweest. Naar Carnets de cuisine: Du Périgord à l'Élysée uit 1997.

Des hommes et des dieux

2010 | Drama, Historische film

Frankrijk 2010. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Roschdy Zem, Olivier Rabourdin en Sabrina Ouazani.

Een groep Franse monniken leeft al jaren in vreedzame harmonie met de lokale bevolking in het Algerijnse Atlasgebergte, totdat de burgeroorlog tussen leger en islamitische extremisten richting de poorten van hun klooster sluipt. In prachtig serene stijl - met wonderschoon monnikengezang - toont regisseur Beauvois hun rituelen en hun gebeden, maakt hun angsten voelbaar en plaatst de kijker midden in het grote dilemma: blijven, of vluchten voor het te laat is. Winnaar van de Grand Prix, de zilveren medaille, op het festival van Cannes.

Sur un air d'autoroute

2000 | Komedie, Fantasy

Frankrijk 2000. Komedie van Thierry Boscheron. Met o.a. Sacha Bourdo, Aure Atika, Philippe Nahon, Marc Berman en Marie-France Pisier.

Een groep Franse monniken leeft al jaren in vreedzame harmonie met de lokale bevolking in het Algerijnse Atlasgebergte, totdat de burgeroorlog tussen leger en islamitische extremisten richting de poorten van hun klooster sluipt. In prachtig serene stijl - met wonderschoon monnikengezang - toont regisseur Beauvois hun rituelen en hun gebeden, maakt hun angsten voelbaar en plaatst de kijker midden in het grote dilemma: blijven, of vluchten voor het te laat is. Winnaar van de Grand Prix, de zilveren medaille, op het festival van Cannes.

Ali Zaoua, prince de la rue

2000 | Drama, Familiefilm, Jeugdfilm

Marokko​/​​Tunesië​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Nabil Ayouch. Met o.a. Mounïm Kbab, Mustapha Hansali, Hicham Moussoune, Abdelhak Zhayra en Saïd Taghmaoui.

Aan de rafelrand van Casablanca fantaseren vier door lijm en sigaretten benevelde straatkinderen over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt gedood door een jeugdbende nemen de resterende drie zich voor om hem een prinselijke begrafenis te geven. Tijdens de moeizame voorbereidingen ontdekken de jongens de zin van hun eigen bestaan. Regisseur Ayouch loodste zijn verbluffend overtuigende kindacteurs - allen echte straatkinderen - door een magisch verhaal temidden van zonovergoten ellende waarbij de sentimentaliteit niet werd geschuwd. Ali Zaoua, prince de la rue viel in de prijzen op ruim veertig internationale filmfestivals.

Zonzon

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Laurent Bouhnik. Met o.a. Pascal Greggory, Gaël Morel, Jamel Debbouze, Fabienne Babe en Véra Briole.

In een moderne gevangenis delen drie mannen een cel met elkaar. Francky is tot tien jaar veroordeeld en hoogst gefrustreerd nadat zijn vrouw er met een ander vandoor is gegaan, student Grandjean is naar eigen zeggen onschuldig en Kader een immigrant die vaker heeft gezeten. Regisseur Bouhnik maakt een grimmig, maar visueel gestileerd portret van drie zeer verschillende mensen met dezelfde wens: weg wezen.