Antonio Pinto: muziek en geluid.
Er zijn 27 films en 1 serie gevonden.

Nine Days

2020 | Drama, Fantasy

Verenigde Staten 2020. Drama van Edson Oda. Met o.a. Winston Duke, Zazie Beetz, Benedict Wong, Tony Hale en Bill Skarsgård.

In een geheimzinnig niemandsland zit een ernstige man hele dagen in een huisje naar een wand vol tv-schermen te staren. Wat doet hij precies? Wat is dit voor oord? Zodra alle puzzelstukjes op hun plek liggen neemt de spanning van dit existentiële sprookje iets af, maar dan nog kunnen de uitstekende acteurs, fraaie beelden en filosofische thema’s de aandacht prima vasthouden. Veelbelovend debuut van Japans-Braziliaanse cineast Edson Oda leunt vrij zwaar op Kore-eda’s After Life en Malicks The Tree of Life – films die hij zelf als inspiratie noemt – maar is fris en eigenzinnig genoeg.

The Mosquito Coast

2021 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2021. Drama van Paul Theroux. Met o.a. Gabriel Bateman, Melissa George, Logan Polish, Justin Theroux en John J. Concado.

Om de Amerikaanse regering te ontvluchten, vertrekt de idealistische maar koppige uitvinder Allie Fox samen met zijn gezin naar Mexico en begint aan een gevaarlijke tocht op zoek naar een veilig onderkomen.

Pelé

2021 | Documentaire, Biografie, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 2021. Documentaire van Ben Nicholas en David Tryhorn.

Van de Braziliaanse voetballer Pelé (1940) zijn maar bar weinig beelden bewaard gebleven. Verreweg het meeste van wat we nog van hem hebben komt uit de vier WK’s waaraan hij heeft meegedaan. Die vier WK’s – Zweden 1958, Chili 1962, Engeland 1966 en Mexico 1970 – worden dan ook handig gebruikt als rode draad in deze documentaire. Maar de makers beperken zich niet tot de WK’s of zelfs maar tot Pelé’s voetballeven. Ze leggen zijn prestaties op het veld regelmatig naast de politieke situatie in Brazilië. En dat maakt deze toch al rijke documentaire – waarin de inmiddels hoogbejaarde Pelé ook zelf uitgebreid aan het woord komt – alleen nog maar rijker.

Diego Maradona

2019 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2019. Documentaire van Asif Kapadia.

Pakkende documentaire over de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Gemaakt in de stijl van Asif Kapadia’s vorige documentaires Senna en Amy, dus minutieus samengesteld en gemonteerd aan de hand van interviews en honderden uren archiefmateriaal, en in dit geval – omdat Maradona in tegenstelling tot Formule1-coureur Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse nog leefde – met commentaar van de maestro zelf. Waarbij Kapadia vooral inzoomt op het winnen van de wereldtitel in Mexico in 1986 en Maradona’s tumultueuze jaren bij de Italiaanse voetbalclub Napoli, die hij in de jaren tachtig vrijwel in zijn eentje twee keer landskampioen wist te maken.

The Boy Who Harnessed the Wind

2019 | Drama

Verenigde Staten 2019. Drama van Chiwetel Ejiofor. Met o.a. Chiwetel Ejiofor, Maxwell Simba en Aïssa Maïga.

Verfrissend: een film voor een breed publiek, gesitueerd in Afrika, met alleen maar donkere acteurs. Dit regiedebuut van de Nigeriaans-Britse acteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) is gebaseerd op de gelijknamige, autobiografische roman van William Kamkwamba. Het verhaal, over een puber uit Malawi die een plan bedenkt om zijn dorp te redden van de hongerdood, wordt geduldig en zonder opsmuk verteld, met alle ruimte voor de sympathieke, overtuigend gespeelde personages. Het slot wordt al min of meer verklapt in de titel, maar is evengoed hartverwarmend.

Shot Caller

2017 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2017. Misdaad van Ric Roman Waugh. Met o.a. Nikolaj Coster-Waldau, Omari Hardwick, Lake Bell en Jon Bernthal.

Iemand die de dienst uitmaakt, dat is een shot caller. En wie zou beter zo’n mannetjesputter kunnen spelen dan de Deense Games of Thrones-­acteur Nikolaj Coster-Waldau (het vervaarlijke personage Jaime Lannister uit Game of Thrones). De film speelt zich af in een gevangenis, het is zo’n fantasieverhaal, waarin de brave huisvader Jacob bij aankomst direct de ­gevaarlijkste gevangene in elkaar slaat. Daarna volgt een reeks van voorspelbare, maar o zo vermakelijke stripverhaal-achtige acties. Jacob wordt opgenomen in een witte gevangenisbende , Jacobs vrouw is geschokt, Jacob radicaliseert en neemt een andere naam (Money) aan, enzovoort. Heel goed te doen, deze film.

Amy

2015 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2015. Documentaire van Asif Kapadia.

'They tried to make me go to rehab, but I said, "No, no, no!"' In de context van haar leven, zoals gepresenteerd in de documentaire Amy, worden de songteksten van soulzangeres Amy Winehouse (1983-2011) nog schrijnender dan ze vaak al waren zonder veel achtergrondkennis. Regisseur Asif Kapadia (Senna) schetst Winehouse' opkomst en ondergang aan de hand van archiefbeelden, homevideo's en interviews met intimi, met een even meeslepend als ontluisterend resultaat. Discutabel is wel het vele gebruik van gewraakte tabloidbeelden – verandert de lading daarvan automatisch als de context verandert?

Self/less

2015 | Sciencefiction, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van Tarsem Singh. Met o.a. Ryan Reynolds, Ben Kingsley, Natalie Martinez, Matthew Goode en Victor Garber.

'They tried to make me go to rehab, but I said, "No, no, no!"' In de context van haar leven, zoals gepresenteerd in de documentaire Amy, worden de songteksten van soulzangeres Amy Winehouse (1983-2011) nog schrijnender dan ze vaak al waren zonder veel achtergrondkennis. Regisseur Asif Kapadia (Senna) schetst Winehouse' opkomst en ondergang aan de hand van archiefbeelden, homevideo's en interviews met intimi, met een even meeslepend als ontluisterend resultaat. Discutabel is wel het vele gebruik van gewraakte tabloidbeelden – verandert de lading daarvan automatisch als de context verandert?

McFarland, USA

2015 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2015. Drama van Niki Caro. Met o.a. Kevin Costner, Carlos Pratts, Johnny Ortiz, Rafael Martinez en Hector Duran.

Disneyfilm waarin typisch Amerikaans middenklassegezin verhuist naar het voornamelijk door latino’s bevolkte plaatsje McFarland in Californië. Vader en gymleraar Jim White (Costner) neemt aldaar een groep achtergestelde jongeren onder zijn hoede om een onverslaanbaar veldloopteam te creëren, dat tevens fungeert als vangnet voor de jongens. Eerst is daar de onvermijdelijke cultuurclash (hamburgers versus taco’s), die uiteindelijk natuurlijk uitmondt in verzoening en verbinding; het romantische Disneysausje is onmiskenbaar aanwezig. Tikje moralistisch maar fijn feelgooddrama met zwoele Latijns-Amerikaanse soundtrack en een sterke hoofdrol van Kevin Costner. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Trash

2014 | Misdaad, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Brazilië 2014. Misdaad van Stephen Daldry. Met o.a. Rickson Tevez, Eduardo Luis, Rooney Mara en Martin Sheen.

Een geromantiseerde avonturenfilm over drie jongens uit een sloppenwijk die tegen een berg geld aanlopen. Oftewel: Slumdog Millionaire op een vuilnisbelt in Rio de Janeiro. De parallellen zijn evident, al is de romantische lijn ingeruild voor misdaaddrama en evenaart Trash de kwiekheid en bravoure van Slumdog niet. Voor wie de favela-films van Braziliaanse bodem kent (als Cidade de Deus en Tropa de elite), hangt dit moderne sprookje van nogal wat naïeve onwaarschijnlijkheden aan elkaar.

Snitch

2013 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2013. Thriller van Ric Roman Waugh. Met o.a. Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Jon Bernthal, Barry Pepper en Rafi Gavron.

Voormalig showworstelaar Dwayne ‘The Rock’ Johnson speelt in deze degelijke misdaadthriller een van de subtielere rollen, relatief, uit zijn filmcarrière. Als vader van een tienerzoon die dreigt te worden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens drugsbezit wil hij alles op alles zetten om hem vervroegd vrij te krijgen. Zelfs als de onaangename openbaar aanklager (Sarandon) wil dat hij infiltreert in een gevaarlijke bende, die bovendien gelieerd is aan een meedogenloos Mexicaans drugskartel. Ongeloofwaardig verhaal, maar niettemin best vermakelijk. Ook geslaagd als aanklacht tegen de draconische Amerikaanse drugswetten.

The Host

2013 | Fantasy, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 2013. Fantasy van Andrew Niccol. Met o.a. Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons, William Hurt en Marcus Lyle Brown.

Planeet Aarde wordt gekoloniseerd door buitenaardse 'zielen' die bezit nemen van mensen en hun geheugen wissen. Bij Melanie (Ronan) gaat het anders: ze krijgt er een ziel bij, en houdt ook haar eigen identiteit. Ze besluit zich te verzetten tegen de nieuwe wereldorde. Visueel interessante fantasyfilm werd gebaseerd op het boek van Stephenie Meyer (Twilight) en drijft dan ook vooral op tienerromantiek: in dit geval veel innerlijke dialogen over welke jongen Melanie wil kussen. Regisseur Niccol kennen we van The Truman Show en Gattaca.

How I Spent my Summer Vacation

2012 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Adrian Grunberg. Met o.a. Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel Giménez Cacho, Peter Stormare en Dean Norris.

Nadat hij een stevige slag heeft geslagen, belandt een boef (Gibson) in de Mexicaanse gevangenis El Pueblito. Het is er een overvolle bende, waar alles te koop is, ook drugs en wapens. Met behulp van de negenjarige zoon (Hernandez) van een gedetineerde jonge vrouw probeert hij te overleven, met een vlotte babbel en ruim gedoseerd geweld. Bovendien wil hij de poet terugkrijgen. Niet eens zo beroerde gevangenisfilm, op een ruwe manier regelmatig best grappig, en Gibson is meer in vorm dan hij in lange tijd is geweest.

Senna

2010 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2010. Documentaire van Asif Kapadia.

Drievoudig wereldkampioen, de meest geliefde zoon van heel Brazilië en op de toppen van zijn kunnen: Formule 1-coureur Ayrton Senna had alles bereikt waar hij van droomde toen hij op 1 mei 1994 zijn bolide op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari tegen de vangrail reed. Hij overleed ter plekke, op 34-jarig leeftijd. Documentairemaker Asif Kapadia (Amy) schetst met een enorme hoeveelheid archiefmateriaal in eerste instantie een vrij droog en feitelijk portret van de coureur Senna. Het slot, dat op huiveringwekkende wijze de laatste uren van de mens Senna in beeld brengt, is echter van grote schoonheid.

Love in the Time of Cholera

2007 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 2007. Romantiek van Mike Newell. Met o.a. Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Benjamin Bratt en Unax Ugalde.

De liefde tussen postbode Florentino en de rijke Fermina loopt niet goed af. Onder druk van haar vader trouwt ze met een ander. Florentino geeft echter niet op. Na 51 jaar besluit hij de inmiddels weduwe geworden Fermina nog een keer een huwelijksaanzoek te doen.

Perfect Stranger

2007 | Thriller, Misdaad, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2007. Thriller van James Foley. Met o.a. Halle Berry, Bruce Willis, Giovanni Ribisi, Florencia Lozano en Patti D'Arbanville.

Journaliste Rowena Price (Berry) is koket en sluw, ongenaakbaar en zwak, voorzichtig en naïef. Ze heeft zich gespecialiseerd in schandalen in de privésfeer, waarbij ze niet te beroerd is zelf als lokaas op te treden. Haar laatste doelwit is Harrison Hill (Willis, in een opmerkelijk geïnspireerde rol), eigenaar van een succesvol reclamebureau. Rowena denkt dat hij een moord gepleegd heeft. Maar aangezien iedereen in Perfect stranger liegt, manipuleert en de schijn ophoudt, zijn er meerdere verdachten. Inhoudelijk magere thriller, maar regisseur Foley werkte Perfect stranger stijlvol en met flair uit.

Cidade dos homens

2007 |

Brazilië 2007. Paulo Morelli. Met o.a. Douglas Silva, Darlan Cunha, Rodrigo dos Santos, Jonathan Haagensen en Camila Monteiro.

In een Braziliaanse sloppenwijk proberen de zeventienjarige Laranjinha (Cunha) en de achttienjarige Acerola (Silva) in hun bestaan te voorzien met onzekere baantjes. De favela is een kruitvat, waar regelmatig geschoten wordt door rivaliserende gangsters. Dan gaat een van de jongens op zoek naar zijn onbekende vader. Na het enorme succes van Cidade de deus kwam er een serie op tv, met min of meer dezelfde thematiek. Van die serie werd weer een film gemaakt, maar Cidade dos homens is maar een slap aftreksel van het origineel.

10 Items or Less

2006 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2006. Komedie van Brad Silberling. Met o.a. Morgan Freeman, Paz Vega, Bobby Cannavale en Jonah Hill.

Nestor Morgan Freeman tekent zelden voor kleine films, maar het is helder waarom hij koos voor dit sympathieke tussendoortje van schrijver/regisseur Silberling (City of Angels, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events). Morgan drijft namelijk subtiel de spot met zichzelf, als een gevierd acteur die tijdens research voor een rol een caissière ontwaart (Vega) die wat hem betreft niet onderdoet voor een Hollywood starlet. Freeman speelt met zichtbaar plezier met zijn aimabele uitstraling, terwijl hij Vega's personage op een suggestieve maar volstrekt platonische wijze onttrekt uit haar minimumloonbestaan.

Lord of War

2005 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2005. Misdaad van Andrew Niccol. Met o.a. Nicolas Cage, Jared Leto, Bridget Moynahan, Ethan Hawke en Shake Tukhmanyan.

Al jong ontdekt New Yorker Yuri Orlov (Cage, in vorm) dat hij talent heeft voor de illegale wapenverkoop. Als na de val van de Muur in het voormalige Oostblok wapens per kilo verhandeld worden, verdient Yuri bakken met geld. Hij doet zaken met 'alle legers ter wereld, behalve het Leger des Heils'. Niccol verpakt zijn slimme, fraai gestileerde aanklacht tegen wapenhandelaars, die zonder gewetensbezwaren ook aan de meest sadistische en psychopathische dictators leveren, aanvankelijk in ironie en cynisme, wat niet iedereen even smaakvol zal vinden.

Crónicas

2004 | Thriller

Ecuador​/​​Mexico 2004. Thriller van Sebastián Cordero. Met o.a. John Leguizamo, Damián Alcázar, Leonor Watling, Camilo Luzuriaga en Alfred Molina.

Terwijl hij een reportage maakt over 'het monster van Babahoyo', een seriemoordenaar die het op kinderen gemunt heeft, ziet reporter Manolo Bonilla (Leguizamo) hoe iemand een kind overrijdt en daarna door de woedende menigte gelyncht dreigt te worden. Hij redt de man die hem als dank toefluistert dat hij de ware identiteit van het monster weet. Regisseur Cordero, die zijn film kon maken dankzij de steun van Alfonso Cuarón en Guillermo del Toro, concentreert zich in zijn film vooral op de rol van de media. Leguizamo, niet vloeiend in het Spaans en daarom bijgestaan door een coach, is uitstekend.

Cidade de Deus

2002 | Misdaad, Drama, Thriller

Brazilië​/​​Frankrijk 2002. Misdaad van Fernando Meirelles en Kátia Lund. Met o.a. Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Douglas Silva en Jonathan Haagensen.

Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego.

Abril Despedaçado

2001 | Drama, Actiefilm

Frankrijk​/​​Brazilië​/​​Zwitserland 2001. Drama van Walter Salles. Met o.a. Jose Dumont, Rita Assemany, Luiz Carlos Vasconcelos, Ravi Ramos Lacerda en Flavia Marco Antonio.

Fraai gestileerde film over strijdende families en bloedwraak. Net als in Central do Brasil, goed voor twee Oscarnominaties en bijna zestig andere filmprijzen, kiest regisseur Salles in Behind the Sun voor het vertelperspectief van een kleine jongen. Opnieuw is het een effectieve vertelwijze, gesteund door sterk spel en gevat in oogstrelend camerawerk, met gloedvolle tinten. Het eenvoudige verhaal slaat echter dood op platte symboliek en behaagzieke mooifilmerij. Regisseur Salles baseerde zijn film op 'Een breuk in april' van Ismail Kadare, maar hij nam alleen het thema van de bloedwraak over en zette het verhaal verder volledig naar zijn hand.

Conceiçao

1999 |

Brazilië 1999. Renato Ciasca en Heitor Dahlia. Met o.a. Aramis Trindade, Monica Pantoja en Magdale Alves.

Fraai gestileerde film over strijdende families en bloedwraak. Net als in Central do Brasil, goed voor twee Oscarnominaties en bijna zestig andere filmprijzen, kiest regisseur Salles in Behind the Sun voor het vertelperspectief van een kleine jongen. Opnieuw is het een effectieve vertelwijze, gesteund door sterk spel en gevat in oogstrelend camerawerk, met gloedvolle tinten. Het eenvoudige verhaal slaat echter dood op platte symboliek en behaagzieke mooifilmerij. Regisseur Salles baseerde zijn film op 'Een breuk in april' van Ismail Kadare, maar hij nam alleen het thema van de bloedwraak over en zette het verhaal verder volledig naar zijn hand.

O Primeiro Dia

1998 | Drama

Brazilië​/​​Frankrijk 1998. Drama van Daniela Thomas en Walter Salles. Met o.a. Tonico Pereira, Nelson Sargento, Matheus Nachtergaele, Luiz Carlos Vasconcelos en Fernanda Torres.

Op 31 december 1999 brengt het lot een voortvluchtige gevangene en een depressieve doorsnee leraar bij elkaar. Het nieuwe millenium biedt hoop en betere vooruitzichten voor iedereen.

Menino Maluquinho 2: A aventura

1998 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Brazilië 1998. Drama van Fernando Meirelles en Fabrizia Pinto. Met o.a. Samuel Costa, Samuel Brandão, Cláudio Cavalcanti, Stênio Garcia en Galia Bernardes.

Maluquinho en zijn bende brengen de vakantie door in het stadje waar Maluquinho's opa en oma wonen. Opa Tonico is verantwoordelijk voor de festiviteiten die de stad organiseert in verband met het 100-jarig bestaan, en Maluquinho zal in het circus optreden als illusionist. Maar dan verdwijnt Maluquinho plotseling.

Meia noite

1998 | Drama

Brazilië 1998. Drama van Walter Salles en Daniela Thomas. Met o.a. Fernanda Torres, Luis Carlos Vasconcellos, Carlos Vereza, Mateus Nachtergaele en Nelson Sargento.

Maluquinho en zijn bende brengen de vakantie door in het stadje waar Maluquinho's opa en oma wonen. Opa Tonico is verantwoordelijk voor de festiviteiten die de stad organiseert in verband met het 100-jarig bestaan, en Maluquinho zal in het circus optreden als illusionist. Maar dan verdwijnt Maluquinho plotseling.

Central do Brasil

1998 | Drama

Brazilië​/​​Frankrijk 1998. Drama van Walter Salles. Met o.a. Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliveira, Marília Pêra, Soia Lira en Othon Bastos.

In zijn openingsbeelden schildert voormalig documentairemaker Salles effectief de ieder-voor-zich wereld waarin zijn verhaal zich afspeelt: rond een trein die zojuist het station van Rio de Janeiro is binnen gekomen ontstaat een adembenemende chaos. In het station schrijft Dora (Montenegro) brieven in opdracht van analfabeten. Maar ze posten doet ze niet. Op een dag wordt ze geconfronteerd met het harde bestaan van de 9-jarige Josué (De Oliveira), die juist zijn moeder heeft verloren en op zoek wil naar zijn vader. Mooi spel van zowel de Braziliaanse tv-vedette Montenegro, die werd genomineerd voor een Oscar, als de jonge, ontwapenende De Oliveira.

L pide

1997 |

Brazilië 1997. Paulo Morelli. Met o.a. Antonio Calloni en Denise Fraga.

In zijn openingsbeelden schildert voormalig documentairemaker Salles effectief de ieder-voor-zich wereld waarin zijn verhaal zich afspeelt: rond een trein die zojuist het station van Rio de Janeiro is binnen gekomen ontstaat een adembenemende chaos. In het station schrijft Dora (Montenegro) brieven in opdracht van analfabeten. Maar ze posten doet ze niet. Op een dag wordt ze geconfronteerd met het harde bestaan van de 9-jarige Josué (De Oliveira), die juist zijn moeder heeft verloren en op zoek wil naar zijn vader. Mooi spel van zowel de Braziliaanse tv-vedette Montenegro, die werd genomineerd voor een Oscar, als de jonge, ontwapenende De Oliveira.