Sammy Davis jr (1925-1990): cast.
Er zijn 35 films gevonden.

The Kid Who Loved Christmas

1990 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1990. Familiefilm van Arthur Allan Seidelman. Met o.a. Michael Warren, Cicely Tyson, Gilbert Lewis, Charlie Murphy en Ken Page.

Melodrama van jewelste met debuterende Cameron als een Amerikaans zwart weesjongetje dat de instellingen, waarin hij verblijft, maar al te graag wil ruilen voor een thuis bij zijn stiefvader. Kleine, maar gevoelige rol van Sammy Davis, Jr. in zijn laatste film.

Tap

1989 | Komedie, Misdaad, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Nick Castle. Met o.a. Gregory Hines, Suzzanne Douglas, Savion Glover, Joe Morton en Dick Anthony Williams.

Een ouderwets, niet erg hemelschokkend maar charmant verteld verhaal over een geboren tapdanser Max Washington (Hines) die zijn roeping verloochent voor een makkelijk leventje als juwelendief... tot hij zijn benen niet langer stil kan houden. Schrijver/regisseur Castle (zoon van de gelijknamige top- choreograaf) heeft deze film gemaakt vol liefde voor de tapdans. Hines was nog nooit zo op dreef temidden van buitengewoon getalenteerde medespelers. Davis, Jr. springt eruit als Lil'Mo, die Max leerde dansen en de wedstrijd met de beroepsdansers is een ware belevenis. Camerawerk van David Gribble.

Moon Over Parador

1988 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1988. Komedie van Paul Mazursky. Met o.a. Richard Dreyfuss, Raul Julia, Sonia Braga, Jonathan Winters en Michael Greene.

Derderangsacteur Dreyfuss wordt ontvoerd door de secretaris van de dictator van een bananenrepubliek. Er wordt van hem verwacht dat hij zich voor de alleenheerser zal uitgeven, die zojuist overleden is, zodat diens dood niet bekend wordt. Aanvankelijk weigert hij, maar dan besluit hij de rol van zijn leven weg te geven. Overtrokken en veel te nadrukkelijke politieke satire, die teveel hooi op de vork neemt en daardoor totaal de mist ingaat. Zelfs de acteurs weten op de duur geen raad meer met hun rol. Sammy Davis Jr. is te zien in een kleine rol als zichzelf en Mazursky speelt een vrouw in een klein rolletje, bovendien schreef hij mee aan het script met Leon Capetanos. Camerawerk van Donald McAlpine.

Pack of Lies

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Anthony Page. Met o.a. Ellen Burstyn, Teri Garr, Alan Bates, Sammi Davis en Ronald Hines.

In het Londen van 1961 woedt de koude oorlog in volle hevigheid. Het echtpaar Burstyn en Hines is verrast wanneer ze op een dag bezoek krijgen van Bates, lid van de Metropolitan Police. Hij is op zoek naar een man die verdacht wordt van spionage en geregeld in de straat zou zijn gesignaleerd. Tot hun grote verbazing vernemen ze van hem dat ook hun overburen en beste vrienden verdacht zijn. Broeierige spionagefilm met voldoende onverwachte plotwendingen om de aandacht vast te houden. Bovendien uitstekend vertolkt door alle hoofdrolspelers, met een topprestatie van Burstyn. Ralph Gallup bewerkte het toneelstuk van Hugh Whitmore. Knap in beelden gevangen door Kenneth Macmillan.

The Perils of P.K.

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van Joseph Green. Met o.a. Naura Hayden, Kaye Ballard, Sheila MacRae, Heather MacRae en Larry Storch.

Hayden is in Amerika vrij bekend door haar boeken over gezondheid. Daardoor wist ze bij vrienden een budget van 1.5 miljoen dollar los te krijgen om deze zgn. komedie te draaien. Ze was producente, schreef het scenario, deed de montage en speelde de hoofdrol naast enkele beroemde namen. Het mocht niet baten: een oervervelende film.

That's Dancing!

1985 | Musical, Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1985. Musical van Jack Haley jr. Met o.a. Gene Kelly, Sammy Davis jr, Mikhail Baryshnikov, Liza Minnelli en Ray Bolger.

Ondanks het teveel aan ondermaatse selecties, op onbenullige wijze geïntroduceerd door vijf gastheren, is er toch veel te genieten in deze danscompilatie, van Astaire en Rogers' Pick Yourself Up tot WEST SIDE STORY. Extra attractie uit het rariteitenkabinet: een 'Bolger'-nummer uit THE WIZARD FROM OZ. De selecties uit de jaren 1980-90 waarmee de film eindigt, lijken houterig en belachelijk in vergelijking tot de wonderen der beweging die eraan voorafgaan. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Andrew Laszlo en Paul Lohman. Gefilmd in Part Widescreen.

Alice In Wonderland

1985 | Familiefilm, Fantasy, Drama, Animatie

Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Harry Harris. Met o.a. Natalie Gregory, Sheila Allen, Scott Baio, Steve Allen en Ernest Borgnine.

Zoveelste verfilming van het vermaarde boek van Lewis Carroll uit 1865 [KL]Alice`s Adventures In Wonderland[KLE]. Alice wordt gespeeld door de negen-jarige Gregory, die het witte konijn in de tuin volgt naar het wonderbaarlijke spiegelrijk. De belangrijkste attractie van deze film is het herkenningsspel voor cinefielen die 48 sterren uit de film- en muziekwereld in een gastrolletje mogen opsporen. Reeds eerder verfilmd in 1933, 1950, 1951 (een mooie tekenfilm van Disney), 1966 (een Britse tv-film die waarschijnlijk de beste is), 1968 (tekenfilm van FLINTSTONE- makers Hanna-Barbera), 1972 en 1976. Scenario van Paul Zindel en camerawerk van Disney-veteraan Fred J. Koenekamp. Zeepgigant Procter & Gamble was medeproducent.

Cannonball Run II

1984 | Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van Hal Needham. Met o.a. Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davis jr, Jackie Chan en Shirley MacLaine.

Omdat hij in de eerste film had verloren moet de zoon van een oliesjeik een nieuwe Cannonball Run organiseren en winnen, vindt z'n vader. Dus wordt er weer illegaal geraced, dwars door de VS, met de politie in de achtervolging. Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davis jr, Jackie Chan, Shirley MacLaine en Frank Sinatra. Het zijn niet de eersten de besten die meedoen aan deze sequel. Voor een goede scriptdoctor was waarschijnlijk geen geld meer, want dit tweede deel is veel slechter dan het toch al niet geweldige deel een. Wel leuk om sterren te spotten, natuurlijk.

Smorgasbord

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Jerry Lewis. Met o.a. Jerry Lewis, Herb Edelman, Zane Busby, Foster Brooks en Buddy Lester.

Een geboren mislukkeling probeert van alles om zijn catastrofale brokkenmakerijen te beteugelen. Deze pijnlijk slechte klucht mist alles wat Lewis vroeger tot een gevierd filmkomiek maakte.

Cracking Up

1983 |

1983. Jerry Lewis. Met o.a. Zane Buzby, Milton Berle, Foster Brooks, Dick Butkus en Herb Edelman.

Een geboren mislukkeling probeert van alles om zijn catastrofale brokkenmakerijen te beteugelen. Deze pijnlijk slechte klucht mist alles wat Lewis vroeger tot een gevierd filmkomiek maakte.

Heidi's Song

1982 | Familiefilm, Animatie

Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Robert Taylor. Met o.a. Michael Bell, Margery Gray, Sammy Davis jr en Lorne Greene.

Tekenfilm uit de Hanna-Barbera studio's, naar het bekende Heidi-verhaal. Enigszins onsamenhangend, levenloze animatie en een overdaad aan schattige dieren. Stemmen van Lorne Greene, Sammy Davis Jr, Margery Gray, Michael Bell en Peter Cullen. Liedjes van Sammy Cahn en Burton Lane.

Bonjour Monsieur Lewis

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Robert Benayoun. Met o.a. Jerry Lewis, Dean Martin, Mel Brooks, Marty Feldman en Sammy Davis jr.

De eerste in een opzet van zes documentaires over komiek Lewis; gemaakt door zijn grootste bewonderaar, Benayoun, die zelf een slecht filmer is. Interessant zijn de bijdragen van Feldman, Bogdanovich, Davis en Brooks die hun visie over Lewis' krankzinnige humor geven, waar vooral de Fransen zo verzot op zijn. Er zitten fragmenten van zijn tv-shows in en uitgesneden opnamen van zijn films, maar het geheel biedt weinig inzicht in de komiek.

The Cannonball Run

1981 | Komedie, Actiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1981. Komedie van Hal Needham. Met o.a. Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett, Dom DeLuise en Dean Martin.

Stanley Kramer had het in 1963 al eerder gedaan met It's a Mad, Mad, Mad, Mad World maar de jaren tachtig konden een nieuwe versie goed gebruiken: een komedie met door de woestijn racende auto's die bestuurd worden door gesjeesde karakters, vertolkt door een stoet van contemporaine filmsterren. De inzet is het winnen van de illegale coast-to-coast race genaamd Cannonball Run. De film is onmogelijk serieus te nemen, maar uit te houden voor wie graag Dean Martin en Sammy Davis jr in priestersgewaden ziet en wil wachten op de gastoptredens van onder meer Peter Fonda, Jackie Chan en Jamie Farr. Drie jaar later kwam er ook nog een vervolg.

Sammy Stops the World

1979 | Muziek

Verenigde Staten 1979. Muziek van Mel Shapiro. Met o.a. Marian Mercer, Dennis Daniels, Dona Lowe en Sammy Davis jr.

Deze zielige nieuwe versie van STOP THE WORLD, I WANT TO GET OFF is een combinatie van spijker-je-camera-aan-de-grond-regie en een toneelmatige uitvoering die zelfs de première in het dorpshuis van Bloemkoolsteradeel niet zou halen.

Lucy

1976 | Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1976. Biografie van Sheldon Keller. Met o.a. Desi Arnaz, John Wayne, Vivian Vance, Danny Kaye en Gale Gordon.

Een hulde aan een van Amerika`s populairste vrouwelijke humoristen, die over de hele wereld in de jaren 1950-60 succes oogstte met haar tv-reeksen [KL]I Love Lucy[KLE], [KL]The Lucy Show[KLE] en [KL]Here`s Lucy[KLE]. Het is een aaneenschakeling van een reeks van haar bekendste gags, w.o. het onvergetelijke `vitameataveganin`-nummer, een filmopname met John Wayne, een restaurantontmoeting met William Holden, een etentje in een Japans restaurant met Danny Kaye, een onhandig dansnummertje met Danny Thomas, een spiegel-imitatie met Harpo Marx, een Chaplin en Dietrich parodie en optredens met o.a. Red Skelton, John Bubbles, Dan Dailey, Richard Burton en Jack Benny. Een uitstekende introductie tot de gekke wereld van Lucille Ball (1910-1989) voor wie haar niet kent en een herontdekking van enkele van haar beste momenten voor haar onvoorwaardelijke fans. Over haar filmcarrière wordt niet gesproken. De fragmenten worden ingeleid door een aantal bekende acteurs. Keller schreef het scenario. Een cameraman werd niet gecrediteerd. Oorspronkelijk uitgebracht als CBS SALUTES LUCY.

Gone With the West

1975 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1975. Western van Bernard Girard. Met o.a. James Caan, Stefanie Powers, Aldo Ray, Sammy Davis jr en Robert Walker Jr..

Originele, komische western met zo af en toe een langdradige sc[KA2]ene, maar toch best onderhoudend. Het magere verhaaltje werd door vier man geschreven (Monroe Manning, Douglas Stewart, Marcus Damian en J.A.S.M. Combie). Caan vlucht uit de gevangenis en wil wraak nemen op de bandietenleider Ray en diens compagnon Davis Jr. Hij wordt daarbij geholpen door de verkrachte Indiaanse Powers, en samen maken ze er een gekke boel van waarin het levendig, lawaaierig en komisch toegaat. Deze western werd in 1975 geproduceerd maar is nooit echt in roulatie gekomen. In 1984 verscheen hij op video als LITTLE MOON AND JUD McGRAW. Camerawerk is van Gerald Finnerman.

Save the Children

1973 | Muziek

Verenigde Staten 1973. Muziek van Stan Lathan. Met o.a. Isaac Hayes, Jackson Five, Nancy Wilson, Roberta Flack en Wilson Pickett.

Een met sterren beladen muziekfilm, als documentaire in 1972 gefilmd op de Chicago Exhibition georganiseerd door Operation Push.

Poor Devil

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Robert Scheerer. Met o.a. Christopher Lee, Sammy Davis jr, Jack Klugman, Gino Conforti en Adam West.

Dwaas mengsel van satire en dom drama waarin een helbediende met een lage rang ervan droomt op aarde zijn strepen te verdienen. Gekke bezetting met Lee als Lucifer afwisselend komisch en ernstig spelend.

The Trackers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Earl Bellamy. Met o.a. Sammy Davis jr, Ernest Borgnine, Julie Adams, Connie Kreski en Jim Davis.

Een goede achtervolgingsfilm doorspekt met mooie karakterrollen. Borgnine is een wraakzuchtige veeboer die achter de moordenaars van zijn zoon aan zit die tevens zijn dochter ontvoerden. Hij minacht de zwarte beroepsspoorzoeker die zijn werkgever openlijk vertelt wat hij van hem vindt. Het einde is overigens teleurstellend.

The Creepers

1971 |

1971. Earl Bellamy. Met o.a. Julie Adams, Connie Kreski, Sammy Davis jr en Ernest Borgnine.

Een goede achtervolgingsfilm doorspekt met mooie karakterrollen. Borgnine is een wraakzuchtige veeboer die achter de moordenaars van zijn zoon aan zit die tevens zijn dochter ontvoerden. Hij minacht de zwarte beroepsspoorzoeker die zijn werkgever openlijk vertelt wat hij van hem vindt. Het einde is overigens teleurstellend.

One More Time

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Komedie van Jerry Lewis. Met o.a. Christopher Lee, Peter Lawford, Sammy Davis jr, Esther Anderson en Maggie Wright.

Dit vervolg op SALT AND PEPPER is nog veel slechter. Ze bezitten nog steeds een nachtclub en kunnen nog steeds hun neus niet uit de moeilijkheden houden. De enige film die Lewis regisseerde zonder er zelf in op te treden.

The Pigeon

1969 | Misdaad, Mysterie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1969. Misdaad van Earl Bellamy. Met o.a. Sammy Davis jr, Dorothy Malone, Pat Boone, Ricardo Montalban en Victoria Vetri.

Een privé-detective wordt door omstandigheden gedreven oude vlam en haar dochter te beschermen om een dagboek terug te krijgen tegen bende misdadigers. Ondanks inspanningen van de acteurs een niet-intrigerend drama bij uitstek. Aardig geregisseerd.

Sweet Charity

1969 | Musical, Romantische komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Shirley MacLaine, John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly en Ricardo Montalban.

Le notti di Cabiria van Federico Fellini werd onder regie en choreografie van Fosse (Cabaret) omgetoverd tot een Amerikaanse musical. De muziek en de choreografie, waarvan het meeste reeds verfijnd was in de toneelversie op Broadway, vormen de hoogtepunten van Sweet Charity. Het verhaal heeft een simpele, anekdotische structuur: na wat hopeloze affaires ontmoet de naar oprechte liefde hunkerende erotisch danseres Charity (MacLaine) de verlegen Oscar (McMartin). Is hij de ware of schrikt hij te veel van Charity's getatoeëerde verleden en arm? De muziek en entourage van Sweet Charity kregen Oscarnominaties, maar dat voorkwam geen financiële strop.

Salt and Pepper

1968 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Peter Lawford, Michael Bates, Ilona Rodgers, John LeMesurier en Sammy Davis jr.

De eigenaars van een Soho-nachtclub komen in de problemen als ze bezoek krijgen van twee slechteriken. Uitgesponnen, grof kluchtwerk. Het vervolg heet: ONE MORE TIME.

A Man Called Adam

1966 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1966. Drama van Leo Penn. Met o.a. Sammy Davis jr, Ossie Davis, Cicely Tyson, Louis Armstrong en Frank Sinatra Jr..

Een pretentieus melodrama over trompettist Davis die de zin van het leven probeert te ontdekken; amateuristisch geproduceerd.

Nightmare in the Sun

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Marc Lawrence. Met o.a. John Derek, Aldo Rey, Arthur O'Connell, Ursula Andress en Sammy Davis jr.

De verwikkelingen tussen sexy Andress en een lifter (Derek) die zij meeneemt. Kleine rolletjes van Richard Jaeckel en Robert Duvall als motorrijders.

Robin and the Seven Hoods

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr, Peter Falk en Barbara Rush.

Een muzikale persiflage op het gangsterdom. De rebellenclub uit de titel gaat naar naar Chicago. Er gebeurt niet veel opzienbarends, maar de film is nog steeds heel genietbaar. Crosby heeft een ondankbaar bijrolletje. Goede song 'My Kind Of Town'.

Johnny Cool

1963 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van William Asher. Met o.a. Henry Silva, Elizabeth Montgomery, Sammy Davis jr, Wanda Hendrix en Telly Savalas.

Siciliaanse mafioso Silva wordt naar Amerika gestuurd vanwege een vendetta. Dit simpele gegeven werd door regisseur Asher op brutale, enigszins sadistische, wijze in reportagestijl uitgewerkt. Een film zonder sentiment of gevoeligheid. Om het keiharde personage wat te neutraliseren liet de regisseur een aantal bekende gezichten in cameo-rollen optreden, waardoor er een komische noot aan de film toegevoegd, maar dat doet meer kwaad dan goed. Het is een overigens knap uitgewerkte rolprent. Silva zou zijn gangster-killer imago nooit meer kwijt raken. Joseph Landon bewerkte de roman van John McPartland tot een enig gangsterepos dat door Sam Leavitt sober maar efficiënt in beeld gebracht werd.

Die Dreigroschenoper

1963 | Musical

Duitsland 1963. Musical van Wolfgang Staudte. Met o.a. Curd Jürgens, June Ritchie, Gert Fröbe, Lino Ventura en Hildegard Knef.

Staudte's Dreigroschenoper-versie was feitelijk reclame voor Pabst's oorspronkelijke film die overal van stal werd gehaald. En wat is Sammy Davis Jr vergeleken bij Ernst Busch als Moralitätssänger...

Sergeants 3

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Peter Lawford, Joey Bishop en Henry Silva.

Voor de tweede keer wordt GUNGA DIN opgewarmd, best aardig, maar h[KA2]a[KA2]alt niet bij de eerste uit 1939. Deze keer is het wilde westen het toneel met de Sinatra-club (de 'Rat Pack') als cavaleriewachtmeesters. Davis kan Sam Jaffe als Gunga Din niet evenaren.

Convicts Four

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Millard Kaufman. Met o.a. Ben Gazzara, Stuart Whitman, Ray Walston, Vincent Price en Rod Steiger.

Gazzara geeft een zuivere uitbeelding van een langgestrafte die een professioneel artiest wordt. Buitenissige bezetting van de bijrollen. Hertiteld: REPRIEVE.

Ocean's Eleven

1960 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1960. Misdaad van Lewis Milestone. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr, Peter Lawford en Angie Dickinson.

Een fantasierijke misdaadkomedie over een elf man sterk team, aangevoerd door Danny Ocean (Sinatra), dat een gewaagde overval probeert te plegen in Las Vegas. Iedereen zit erin, maar niemand doet veel, ook de enkele verrassende gasten niet. Evenwel een knappe wending aan het eind.

Porgy and Bess

1959 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1959. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Sidney Poitier, Dorothy Dandridge, Pearl Bailey, Sammy Davis jr en Brock Peters.

De klassieke zwarte opera van Gershwin statisch gepresenteerd met een camera die niet aan het verhaal deelneemt. Sammy Davis steelt de show als Sportin' Life. Beroemde nummers: 'Summertime', 'It Ain't Necessarily So' en 'I Got Plenty Of Nothing'

Anna Lucasta

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Arnold Laven. Met o.a. Eartha Kitt, Sammy Davis jr, Frederick O'Neal, Henry Scott en Rex Ingram.

Traag melodrama over vrijgevochten Kitt die haar huis verlaat wanneer haar vriendje achter haar werkelijke levensstijl komt. Verhaal is gebaseerd op toneelstuk van Philip Yordan, werd eerder in 1949 met Paulette Goddard gemaakt; nu een versie met mensen met een donkere huidskleur.

The Benny Goodman Story

1955 | Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Muziek van Valentine Davies. Met o.a. Steve Allen, Donna Reed, Sammy Davis sr, Gene Krupa en Harry James.

Filmfantasie over het leven van de swingende bandleider, geconcentreerd rond zijn romance met Reed en zijn opkomst in de wereld van de muziek. Gaststerren kruiden Allens klarinetspel (dat door Goodman himself werd ingedubd)