James Algar (1912-1998): regie, scenario en productie.
Er zijn 12 films gevonden.

The Best of Walt Disney's True-Life Adventures

1975 | Documentaire, Familiefilm

Verenigde Staten 1975. Documentaire van James Algar.

De bekende acteur Tom van Beek (1931-2002) leent zijn welluidende stem aan deze schitterende compilatie van Disney natuurfilms uit de jaren 1950-60 aan[KA1]e[KA1]en voor de Nederlandse versie. Louter hoogtepunten uit een serie hoogwaardige documentaires, waarvoor Disney vele Oscars mocht ontvangen. Wel werd kritiek geleverd op de montage (van Gordon D. Brenner, Anthony Gerard, G. Gregg McLaughlin, Norman R. Palmer en Llyod L. Richardson): het lijkt alsof de beesten zich bewegen op de maat van de muziek. Animatiefilmliefhebbers zullen nogal wat dieren herkennen die later tot tekenfilmfiguur werden bewerkt. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van Winstin Hibler, Ted Sears en regisseur Algar, die tevens medeproducent was en samen met Winston Hibler en Ted Sears het scenario schreef. Het camearwerk is van Jack Couffer, Robert H. Crandall, Herb Crisler, Lois Crisler, Paul Kenworthy, Jr., Tom McHugh, Alfred Milotte, Elma Milotte, James R. Simon en Hugh A. Wilmar. Technicolor, Mono, RCA Photophone System.

Two Against The Arctic

1974 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1974. Familiefilm van Robert Clouse. Met o.a. Susie Silook, Marty Smith, Rossman Peetook, Jerome Trigg en Vernon Silook.

Twee Eskimo-kinderen, Silook en Smith, worden achtergelaten in een oud kamp terwijl hun vader met twee anderen op walrusjacht gaat. Wanneer de jagers niet terugkomen, beginnen de kinderen alleen aan de gevaarlijke tocht naar huis. Een 'True Life'- documentaire met een summier verhaaltje, die een beeld geeft van zowel de fauna en de flora als het barre, primitieve leven op de Noordpool. De kinderen worden bedreigd door wolven en ijsberen, maar ook de rest van de natuur is een geduchte tegenstander. Een Disney-film die sterk verouderd overkomt, met commentaar gesproken door Andrew Duggan. James Algar baseerde zijn scenario op de roman Icebound Summer van Sally Carrighar. Oogstrelende fotografie van Gilbert Hubbs en Lynn Ellsworth.

The Incredible Journey

1963 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1963. Familiefilm van Fletcher Markle. Met o.a. Emile Genest, John Drainie, Tommy Tweed, Sandra Scott en Marion Finlayson.

Professor Drainie moet in Engeland gastcolleges geven en laat zijn drie huisdieren, een jonge Labrador (Luath), een oude Bull Terrier (Bodger) en een siamese kat (Tao) bij vrijgezel-vriend Genest logeren, die in een eenzaam huis woont in een bos meer dan vierhonderd kilometer verderop. De drie dieren ondernemen een avontuurlijke tocht naar huis. Een plezierig, goed gemaakt Disneyverhaal naar het gelijknamige boek van Sheila Burnford, dat in ons taalgebied is verschenen als De ongelooflijke reis en door James Algar tot scenario werd bewerkt.

The Legend of Lobo

1962 | Documentaire

Verenigde Staten 1962. Documentaire van James Algar. Met o.a. Rex Allen en Sons of the Pioneers.

Aan het einde van de vorige eeuw leefde in het zuidwesten van Amerika een wolf die zoveel strijdlust aan de dag legde dat hij een legende werd. De bevolking noemde hem 'El Feroz', de vurige. Op een dag wordt deze de vader van een puppy, Lobo, die zijn vader in moed en vurigheid later zal overtreffen. Dat zal gebeuren wanneer de bevolking de oorlog verklaart aan de wolven en hen wil uitmoorden. Een boeiend en aangrijpend dierenportret, dat erin slaagt een niet bepaald geliefd dierenras toch sympathiek voor te stellen. De wolven zijn de enige acteurs in de film. Commentaar wordt gesproken door Rex Allen en Sons of the Pioneers zorgen voor de gezongen illustraties. Het scenario van Algar en Dwight Hauser is gebaseerd op de roman Lobo, The King Of The Currampaw van Ernest Thompson-Seton. Het formidabele camerawerk was in handen van Jack Couffer en Lloyd Beebe.

Jungle Cat

1960 | Documentaire

Verenigde Staten 1960. Documentaire van James Algar en James Alga.

Een van Disneys zwakkere True-Life-avonturenverhalen gaat de mist in door het scenario en de presentatie, maar niet door het ruwe materiaal: de opnamen uit het wilde leven van de titelfiguur, een jaguar, zijn prachtig.

White Wilderness

1958 | Documentaire

Verenigde Staten 1958. Documentaire van James Algar en James Alga.

Aan deze imposante documentaire over de natuur in het Noorden van Canada, waar het klimaat ijselijk koud is en de streek onherbergzaam, werd drie jaar gewerkt en liefst negen cameralieden 'maakten' de film, waaronder James R. Simon, Hugh A. Wilmar, Llyod Beebe en Lois Crisler. Een flora en fauna, die je niet voor mogelijk zou houden passeren de revue alsmede de verdere dierenwereld; de lemmingen die na een lange trek zichzelf vernietigen, maken een diepe indruk op de kijker. De film kreeg een Oscar voor Beste Documentaire en voor de Beste Muziek. Onderdeel van de reeks 'True Life' van Walt Disney.

Secrets of Life

1956 | Documentaire

Verenigde Staten 1956. Documentaire van James Algar en James Alga.

Dit Disney True-Life Adventure biedt veel close-ups van planten, insekten, zeedieren en opnamen van natuurgebeurens, zoals bijvoorbeeld werkende vulkanen. Tot de fraaie opnamen behoort het versneld laten openbloeien van een bloem op de tonen van een aanzwellende Bolero op de geluidsband. Verteld door Winston Hibler.

The African Lion

1955 | Familiefilm, Documentaire

Verenigde Staten 1955. Familiefilm van James Algar en James Alga.

Deze uitmuntende True-Life documentaire is wellicht Disney's beste. Biologen Alfred en Elma Milotte filmden gedurende vier seizoenen de Afrikaanse leeuw in zijn natuurlijke omgeving. Vol drama, opwinding, kleur en humor. Een parel. Scenario van regisseur Algar, Winston Hibler en Ted Sears. Camerawerk van Alfred G. Milotte en Elma Milotte.

The Vanishing Prairie

1954 | Documentaire, Familiefilm

Verenigde Staten 1954. Documentaire van James Algar en James Alga.

Disney's tweede True Life Adventure-hoofdfilm bevat verbazingwekkende opnames van het leven der dieren op de grote vlaktes in de V.S., waaronder de wonderbaarlijke geboorte van een bisonkalfje. De presentatie is goed, zelfs zonder de gebruikelijke grappige montages en dito opnames die natuurfilms van Disney zo kenmerken. Deze documentaire die niet veroudert, kreeg een Oscar. Camerawerk van Tom Mc Hugh, James R. Simon, N. Paul Kenworthy, Jr. en Cleveland P. Grant.

The Living Desert

1953 | Documentaire

Verenigde Staten 1953. Documentaire van James Algar en James Alga.

De eerste en waarschijnlijk beroemdste Disney documentaire over de levende natuur in de serie True-Life Adventure. Deze film gaat over de flora, fauna en verdere dierenwereld in de dorre woestijn ten Oosten van de bergketen Sierra Nevada, waar een regenbui de natuur in een nacht kan veranderen. Deze tijdloze film herbergt fraaie en verbijsterende beelden. De met humor gemonteerde opnames, w.o. de 'schorpioenendans' maakten indertijd grote indruk. Een Oscar als beste documentaire. De verhaalstem bij de oorspronkelijke versie is van Winston Hibler. Het scenario is van regisseur Algar, Ted Sears, Winston Hibler en Jack Moffit.

Ichabod and Mr. Toad

1949 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1949. Animatie van Jack Kinney, Clyde Geronimi, James Algar en James Alga. Met o.a. Claude Allister, Colin Campbell, John Ployardt, Pat O'Malley en Eric Blore.

Twee bekende verhalen, te weten The Wind in the Willows en The Legend of Sleepy Hollow vinden we terug in één Disney-tekenfilm. Hoewel het hier om een meesterwerk gaat, heeft deze film nimmer de waardering gekregen die hij verdiende. De film is nu in tweeën geknipt en is wel eens op de tv te zien.

Fantasia

1940 | Familiefilm, Muziek, Animatie, Musical

Verenigde Staten 1940. Familiefilm van James Algar, Ford Beebe, Norman Ferguson, Jim Handley en T. Hee.

Acht bekende klassieke stukken vormen de soundtrack van deze mooie verzameling korte tekenfilms. Te horen zijn onder andere stukken uit Bachs Toccata en fuga in D-mineur, Beethovens Pastorale, Tsjaikovski's Notenkrakersuite en Stravinsky's Sacre du printemps. Het bekendste fragment is de Tovenaarsleerling, met muziek van Paul Dukas. De film trok aanvankelijk weinig publiek en bracht Disney aan de rand van de afgrond. Later werd Fantasia herkend als fraaie en gedurfde animatieklassieker. Luske, die betrokken was bij een van de fragmenten, zou later onder meer Alice in Wonderland en Cinderella regisseren.