Ger Thijs: cast en scenario.
Er zijn 5 films gevonden.

Het negende uur

2001 | Drama

Nederland 2001. Drama van Gerrard Verhage. Met o.a. Carla Hardy, Bart Klever, Has Drijver, Henri Garcin en Caro Lenssen.

De EO liet een christelijke thriller verfilmen door niet-christelijke filmmakers. 'Christelijke ouders sturen hun kinderen niet naar de filmacademie of de toneelschool,' zegt Natasja Visser, hoofd drama van de EO in een interview. 'En dus zijn we als EO genoodzaakt om met niet-christenen te werken.' Laat dit paradoxale probleem nou net een hoofdthema zijn van de film zelf: Zanger Schneider (Klever) heeft de Christusrol in een prestigieuze Mattheüs Passion-uitvoering, maar is zelf atheïst, en dat werkt niet goed. Ondanks het gebrek aan christelijke uitvoerders is Het negende uur prima Nederlands drama, met mooi camerawerk en redelijke acteerprestaties.

Een vrouw van het Noorden

1999 | Drama, Historische film

Nederland​/​​Italië 1999. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Johanna ter Steege, Massimo Ghini, Douglas Henshall, Lena Headey en Claudio Amendola.

Emilie van Thuile (Johanna ter Steege) is in 1899 weduwe geworden. Ze is bedroefd en gedeprimeerd. Op doktersadvies reist ze naar Itali[KA3]e, waar haar veel te vroeg gestorven echtgenoot als archeoloog opgravingen deed. Ze wordt in de kuurplaats Bagni di Lucca hoffelijk ontvangen door Hugo Aylva (Ghini), de assistent van haar overleden man. Ze is zich niet bewust dat Hugo haar bewondert en heimelijk op haar verliefd is. Hugo wil de situatie rustig afwachten. In Bagno di Lucca arriveert ook Aldo Ardo (Amendola), een onstuimige officier uit het leger, die het leven in de kazerne even voor gezien houdt. Er ontwikkelt zich een intieme relatie tussen Emilie en Aldo, maar als Aldo hoog en breed zijn verovering gemaakt heeft, kiest hij toch voor het leger. Emilie staat in dubio of zij terug zal keren naar het Noorden. Regisseur Weisz is voorzichtig, subtiel en met precisie te werk gegaan. Zijn hoofdrol Ter Steege is waardig en goed gecast, maar de film is ondanks zijn fraaie aanpak en mooie uitvoering niet opvallend genoeg, vergeleken bij gelijksoortige werken van collega-cineasten uit Engeland, Itali[KA3]e of Frankrijk. Het scenario is van Ger Thijs en Angelo Pasquini naar de novelle [KL]Aan de weg der vreugde[KLE] van Louis Couperus. Het camerawerk van Goert Giltay is beslist indrukwekkend. De film werd geproduceerd met een niet gering budget (naar Nederlandse maatstaven althans) van ongeveer drie miljoen euro en subsidie voor de distributie (maar dat heeft weinig geholpen). Geen bioscoopfilm, maar wie de kans krijgt om hem op de tv te gaan zien, moet die grijpen. Heel wat beter dan de fraai ingepakte kitsch van Rosamunde Pilcher of Danielle Steel. Ook bekend als UNA DONNA DEL NORD.

Blindganger

1997 |

Nederland 1997. Mark Timmer. Met o.a. Theo de Groot, Margreet Blanken, Theo Pont, Ger Thijs en Jack Wouterse.

In de serie De greep van de staat waarin de gespannen relatie tussen overheid en burger centraal staat. Een oude visser dreigt met een bom de haven van Rotterdam op te blazen; als Den Haag de nieuwe sanering doorzet, zal hij zijn vissersboot verliezen. Marte Broekhuis, politiek adviseur van de minister van Landbouw en Visserij, wordt gevraagd met hem te onderhandelen. Marte raakt klem tussen een groeiende loyaliteit met de visser en de toenemende druk van haar politieke superieuren. Dan blijkt dat Den Haag haar onderhandelingen negeert en aanstuurt op een harde confrontatie

Wildgroei

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Frouke Fokkema. Met o.a. Hilde Van Mieghem, Thom Hoffman, Ellen ten Damme, Julien Schoenaerts en Hans Croiset.

Van Mieghem leest tijdens een boottocht van Amsterdam naar de Betuwe voor uit haar boek aan de twee aardige heren, Schoenaerts en Croiset. Uit flash-backs wordt duidelijk hoe en waarom het misliep tussen haar uitgever en minnaar Hoffman. Zij moest na een tijdje bij hem de plaats inruimen voor haar knappere en vooral minder gecompliceerde zusje Ten Damme. In de finale vallen heden en verleden samen in een confrontatie van het trio. Sfeervol, met vooral knappe fotografie van de bekende cameraman Gerard Vandenberg, die Nederland en de Betuwe met de camera (her)ontdekt. Stemmig en symbolisch met soms te toneelmatige dialogen.

De Laatste Held

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Mark Timmer. Met o.a. Hans Dagelet, Ivo ten Hagen, Elja Pelgrom, Leonoor Pauw en Gwen Eckhaus.

Dagelet speelt de hoofdrol in een misdaad-serie voor de tv. Producent Woudenberg wil hem een nieuw contract laten tekenen, maar Dagelets vrouw Pelgrom vindt dat hij ermee moet stoppen. Hij wordt her en der onder druk gezet, molesteert tv-journaliste Pauw, zijn vrouw verlaat hem voor zijn broer Vecht en op het moment dat, na veel gedoe, voor iedereen een aanvaardbare oplossing in zicht is, begaat de would-be steracteur een wanhoopsdaad. Scenario van Ger Thijs, dat gebaseerd is op Clifford Odets cynische kijk op Hollywood dat in 1955 door Robert Aldrich werd verfilmd als THE BIG KNIFE. Goede vertolkingen maar verschrikkelijk toneelmatige regie.