Henryk Talar

Acteur

Henryk Talar is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Jutro bedzie niebo

2002 |

Polen 2002. Jaroslaw Marszewski. Met o.a. Krzysztof Pieczynski, Józef Hamkalo, Wojciech Kulinski, Beata Bilska en Janusz Chabior.

Een illegale Poolse drankstoker (Pieczynski), die midden in de veertig is en zijn werkterrein gekozen heeft in de buurt van het drielandenpunt, waar Tsjechi[KA3]e, Polen en Duitsland aan elkaar grenzen, rijdt met zijn gele bestelwagen per ongeluk een hond dood. Een meisje van tien jaar (Hamkalo), zegt dat het haar hond is en eist dat hij op een door haar heilig beschouwde plaats begraven wordt. Het wicht liegt, is van huis weggelopen en rolt de beurs van de man. Als hij het merkt en zijn geld terug wil, stelt zij hoge eisen. Een politieman krijgt het stel in de gaten en zet de achtervolging in op verdenking van een mogelijke smokkelaar. Het dialoog is tamelijk ongerijmd, het tweetal past totaal niet bij elkaar en het scenario van debuterend regisseur Marszewski slaat talloze zijpaden in. De film heeft evenwel de sfeer van PAPER MOON vermengd met KOLYA. Het camerawerk van Wojciech Todorow ziet er zeer verzorgd uit, evenals de algehele vormgeving. Je hoeft er niet voor naar de biosoop te gaan, maar als de film op tv komt, kun je gerust gaan kijken als je verwachtingen maar niet al te hoog gespannen zijn. De commentaarstem is van Piotr Kaczkowski. Kodak color.

Torowisko

1999 | Komedie, Drama

Polen 1999. Komedie van Urszula Urbaniak. Met o.a. Karolina Dryzner, Ewa Lorska, Ewa Dalkowska, Michal Litwiniec en Marcin Dorocinski.

Het portret van twee jonge vrouwen, boezemvriendinnen sedert hun jeugd, in een Pools provinciegat, die proberen inhoud te geven aan hun leven in het gedemocratiseerde Polen na ruim 45 jaar communistische dictatuur. Maria (Dryzner) is wisselwachter op het station van Aniolowo, waar twee spoorverbindingen elkaar kruisen en er komen slechts een paar treinen per dag langs. Ze zorgt voor haar moeder, die weduwe is. Ze droomt ervan om deze dorre plaats desnoods per trein te verlaten en verzucht dat ze zo ondernemend zou willen zijn als haar vriendin Krystyna (Lorska). Er komt echter leven in de brouwerij als Krystyna terugkeert en Maria haar uit de brand moet helpen als zij tegelijkertijd met Robert (Litwiniec) en Zenek (Kalita) een afspraakje gemaakt heeft. Maria springt in voor de verkeerde of wordt verliefd op de verkeerde - het is maar hoe je het ziet, ze worden jaloers op elkaar en de vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld. Het scenario van debuterend tv-regisseuse Urbaniak is niet erg origineel, maar de film, met de eveneens debuterende Dryzner en Lorska, is niettemin realistisch, charmant en geloofwaardig. Verwacht geen wonderen, maar geniet gewoon van de fijngevoelige sfeertekening. Het camerawerk is van Bartek Prokopowicz.

Docteur Semmelweis

1995 | Biografie, Drama

Frankrijk/Polen 1995. Biografie van Roger Andrieux. Met o.a. Philippe Volter, Fanny Bastien, Marc de Jonge, Maria Pakulnis en Piotr Gasowski.

Wenen tijdens de strenge winter van 1846. De briljante arts Ignaz Philipp Semmelweis (Volter), een Hongaar, verricht baanbrekend werk op het gebied van de onvruchtbaarheid. Door zijn afgunstige collega`s wordt hij met de nek bekeken. Hij heeft het vooral moeilijk met dokter Klein (De Jonge), die zijn experimenten als onzinnig van tafel veegt. Semmelweis vindt steun bij Katia (Bastien) een jonge weduwe met wie hij een hartstochtelijke relatie krijgt. Gedramatiseerde biografie van de grondlegger van de moderne chirurgie met een schitterende rol van Volter. De film schetst een aangrijpend beeld van de medische wereld rond 1850. Vooral de openingssc[KA2]enes (een vrouw die sterft na een bevalling) zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. Het scenario is van Robert Valey en Jean-Vincent Fournier. Het camerawerk van Tomasz Wert is effectief, maar flatteert niet altijd. 16/9.

Das Geheimnis des Alchimisten Storitz

1991 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro 1991. Familiefilm van Pawel Trzaska. Met o.a. Vladimír Kratina, Marián Labuda, Milan Lasica, Július Satinský en Božidara Turzonová.

De Franse ingenieur Labuda gaat naar Wenen, op zoek naar de legendarische alchemist Wilhelm Storitz. Al tijdens zijn reis gebeuren er raadselachtige dingen, zoals de bagage die een eigen leven lijkt te leiden, springende snaren van strijkinstrumenten, enzovoort. Bij zijn aankomst wordt het nog erger en bovendien hoort hij een stem die zegt dat het tot nu nog maar een spel was. Voor kinderen zal dit best een angstaanjagende film zijn, maar voor volwassenen wordt het allemaal nogal simplistisch uit de doeken gedaan met special effects die herinneringen oproepen aan de Amerikaanse serials uit de jaren 1940-50. Tibor Vichta baseerde zijn scenario op de roman Le secret de Wilhelm Storitz van Jules Verne. Mooie fotografie van Frantiček Uldrich.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Henryk Talar op televisie komt.

Reageer