Oliver Platt (1960): cast.
Er zijn 43 films gevonden.

Professor Marston and the Wonder Women

2017 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2017. Biografie van Angela Robinson. Met o.a. Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote, Connie Britton en Monica Giordano.

Wonderlijk: de schepper van superheldin Wonder Woman, Harvard-psycholoog William Moulton Marston (1893-1947), was ook de bedenker van het DISC-persoonlijkheidsmodel en de leugendetector, en leefde quasi-openlijk samen met twee vrouwen, met wie hij aan bdsm deed. Voer voor een excentrieke film kortom, maar deze biopic is opvallend traditioneel verteld, met meer nadruk op romantiek dan kinky elementen, en tegen het slot een flinke dosis melodrama. Dat neemt niet weg dat het verhaal constant blijft fascineren, mede dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Boeiende aanvulling op DC-film Wonder Woman, die in hetzelfde jaar verscheen.

Shut In

2016 | Thriller, Drama

Canada​/​​Frankrijk 2016. Thriller van Farren Blackburn. Met o.a. Naomi Watts, Jacob Tremblay, Oliver Platt en Charlie Heaton.

Kinderpsychologe Mary Portman woont op het afgelegen platteland van New England. Wanneer haar nieuwe cliënt Tom, een doof jongetje, vlak voor een sneeuwstorm in het bos verdwijnt, is iedereen ervan overtuigd dat hij dit onmogelijk kan hebben overleefd maar in haar nachtmerries blijft hij Mary achtervolgen.

Chef

2014 | Komedie

Verenigde Staten 2014. Komedie van Jon Favreau. Met o.a. Jon Favreau, John Leguizamo, Scarlett Johansson, Sofía Vergara en Bobby Cannavale.

Als de succesvolle chef-kok Carl Casper (Favreau) in reactie op een vernietigende recensie over zijn risicoloze kookkunst een woedende tweet verstuurt, ontketent hij daarmee een hype waarvan hij zelf het slachtoffer wordt. Volgt een louterende tocht van Miami naar LA met zoon en collega in een 'food truck'. Ondanks evidente parallellen is dit niet de beweerde terugkeer van Favreau (regisseur van onder andere Iron Man) naar zijn onafhankelijke roots (Swingers). Eerder bewijst hij zich als publiekspaaier in deze matte, uitleggerige, op authenticiteits-sentiment meeliftende feelgood-komedie.

Kill the Messenger

2014 | Thriller

Verenigde Staten 2014. Thriller van Michael Cuesta. Met o.a. Jeremy Renner, Rosemarie DeWitt, Ray Liotta, Barry Pepper en Oliver Platt.

In de jaren tachtig gedoogde de CIA de invoer van cocaïne naar de VS door de Nicaraguaanse Contras. Klein bier-journalist Gary Webb publiceerde hierover in 1996 een gedetailleerde reportage, waarna hij door een aantal grote kranten werd neergesabeld. In thriller Kill the Messenger verbeeldt acteur Jeremy Renner (The Hurt Locker) het spannende speurwerk, de gezinsperikelen, en de ondergang. Het waargebeurde verhaal is een trekpleister, maar de makers blunderden door de omissie van Webbs motivatie. Sterker nog, geen enkel personage kreeg enige bezieling mee. Gemiste kans.

Ginger & Rosa

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Canada​/​​Kroatië 2012. Drama van Sally Potter. Met o.a. Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks en Timothy Spall.

Hartsvriendinnen Ginger (Fanning) en Rosa (Englert) kwamen in 1945 ter wereld in dezelfde Londense verloskamer. Begin jaren zestig beleven ze alles min of meer tegelijk: de eerste sigaret, zoen, dronkenschap, vrijpartij. Al gauw werpt het tijdperk van nucleair gevaar en vrije liefde echter een schaduw over de vriendschap. Fraai intiem gefilmd coming of age-drama met fijne jazzsoundtrack geeft een aardig tijdsbeeld, maar is ook wat gekunsteld en pretentieus. De destijds dertienjarige Fanning (Somewhere) is een prima actrice, maar te jong om door te gaan voor zeventienjarige.

Lucky Them

2013 | Drama

Verenigde Staten 2013. Drama van Megan Griffiths. Met o.a. Toni Collette, Thomas Haden Church, Oliver Platt, Nina Arianda en Ryan Eggold.

Tien jaar na de verdwijning van haar grote liefde, een artiest die op het punt stond door te breken (en in de film lange tijd onzichtbaar), gaat Ellie (Colette) naar hem op zoek. Niet omdat ze dat wil, maar omdat de hoofdredacteur (Platt) van het muziekblad waar ze voor schrijft dat opdraagt. Goedgemaakte indiefilm heeft een uitstekende cast; Church is goed (en grappig) als een oude vriend die over de zoektocht een documentaire maakt. Geproduceerd door Joanne Woodward, weduwe van Paul Newman, aan wie de film is opgedragen.

Please Give

2010 | Komedie

Verenigde Staten 2010. Komedie van Nicole Holofcener. Met o.a. Catherine Keener, Oliver Platt, Amanda Peet, Rebecca Hall en Ann Guilbert.

Komisch portret van New Yorkers die bijvoorbeeld een dikbelegde boterham verdienen met in- en verkoop van boedels van pas overledenen en zich daar schuldig over voelen.

Love & Other Drugs

2010 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2010. Romantische komedie van Edward Zwick. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Oliver Platt, Judy Greer en Hank Azaria.

Gladde verkoper Jamie (Gyllenhaal) heeft nooit moeite om aantrekkelijke jonge vrouwen het bed in te praten. Op een dag ontmoet hij Maggie (Hathaway), die ook valt voor zijn charme. Zij wil het puur seksueel houden: ze lijdt aan de ziekte van Parkinson, wil geen medelijden, houdt mensen het liefst op een afstand. Maar Jamie krijgt onverwacht diepe gevoelens voor Maggie. De film begint als een romcom, bekritiseert de farmaceutische industrie, ontroert even en zwiept dan weer naar slapstick. De hoofdrolspelers hebben ontegenzeglijk chemie, maar de film is uit balans.

Year One

2009 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2009. Avonturenfilm van Harold Ramis. Met o.a. Jack Black, Michael Cera, David Cross, Olivia Wilde en Oliver Platt.

In titeljaar nul wordt een recalcitrante jager (Black) samen met een bevriende verzamelaar (Cera) verbannen na het eten van de verboden vrucht. Wat volgt is een met onderbroekenlol doordrenkte reeks avonturen, geflankeerd door allerhande Bijbelse figuren, waarbij de twee zich opwerken van slaaf tot held. Paljassen Jack Black en Michael Cera kunnen ondanks hun rijke komedie-ervaring geen chocola maken van de poep- en piesflauwigheden. Wat rest zijn de vele Bijbelse, historische en licht filosofische terzijdes die de misère nog enigszins verluchten. Geflopt in de bioscopen.

2012

2009 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2009. Actiefilm van Roland Emmerich. Met o.a. John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandiwe Newton en Oliver Platt.

Volgens een voorspelling van de oude Maya’s zou de wereld in 2012 vergaan. En als er iemand geschikt is om dergelijke rampspoed in beeld te brengen, is dat Roland Emmerich, die in Independence Day en The Day After Tomorrow onder andere het Witte Huis liet ontploffen en New York bedekte onder een dikke laag ijs. In 2012 laat hij ditmaal de Sixtijnse kapel uiterst realistisch instorten. Tussen alle vernietiging probeert een vader (Cusack) zijn gezin te redden. Technisch mooi, maar dat de ­wereld in 2012 niet is vergaan bederft de pret nogal. (Maar sommige mensen denken dat onze Maya-kalender eigenlijk twee eeuwen voorloopt.)

Frost/Nixon

2008 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2008. Drama van Ron Howard. Met o.a. Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon en Matthew Macfadyen.

Het zijn inmiddels legendarische interviews, die de Britse talkshow-presentator David Frost in 1977 had met de drie jaar eerder als president van de VS afgetreden Richard Nixon. Frost was destijds vrijwel uitgerangeerd en hoopte zijn carrière weer op de rails te krijgen, Nixon zocht makkelijk geld en eerherstel. De film gaat over de gesprekken maar ook om alle voorbereidingen en het gedoe eromheen. Uitstekend spel van hoofdrolspelers Michael Sheen (Frost, en eerder Tony Blair in The Queen) en Frank Langella (Nixon). Regisseur Howard houdt de spanning erin tot aan het einde.

Martian Child

2007 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 2007. Drama van Menno Meyjes. Met o.a. John Cusack, Bobby Coleman, Amanda Peet, Joan Cusack en Sophie Okonedo.

Dennis komt van Mars en zit het liefst in een doos. Zijn rotsvaste geloof in zijn afkomst maakt het verlaten zesjarige jochie lastig te plaatsen in een pleeggezin, maar weduwnaar David (Cusack), als kind een buitenbeentje en nu sciencefictionschrijver, probeert het. Dit melodrama onder leiding van de Nederlandse Menno Meyjes is voorspelbaar en sentimenteel, maar ook aangenaam om naar te kijken. Cusack, altijd goed in rollen van pluizige mannen, maakt er wat moois van, en heeft naast de kleine Coleman prima acteurs om zich heen, onder wie zijn zus Joan.

The Ice Harvest

2005 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2005. Misdaad van Harold Ramis. Met o.a. John Cusack, Billy Bob Thornton, Connie Nielsen, Randy Quaid en Oliver Platt.

Charlie (Cusack), een joviale maffia-advocaat uit Kansas, en Vic (Thornton), de louche uitbater van een seksclub, hebben vlak voor Kerstmis de hand weten te leggen op meer dan twee miljoen dollar. Een buitenkansje, natuurlijk, en een mooie gelegenheid om met de geliefde (Nielsen) rustig te gaan leven. Maar eerst moeten ze Kansas zien te ontvluchten, en een gangsterbaas met een heel slecht humeur (Quaid). Niet bijzonder originele misdaadkomedie, waarin kleine gangsters oeverloos gebabbel afwisselen met harde misdaad, blijft toch het aanzien waard door de inbreng van de goede cast.

Casanova

2005 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten 2005. Romantisch drama van Lasse Hallström. Met o.a. Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt en Lena Olin.

Halverwege de achttiende eeuw is de inquisitie het losbandige gedrag van Casanova beu: het enige wat hem uit de gevangenis kan houden is het huwelijk. Tijdens de speurtocht naar een geschikte echtgenote valt hij als een blok voor Francesca (Miller), maar die is al uitgehuwelijkt. Jammer, want de mooie meid (pikant: in mannenkleren) kan heel goed schermen en heeft net zo'n vrije geest als de beroemde rokkenjager. Kluchtige versie van Casanova's leven is houteriger dan de gemiddelde poppenkastvoorstelling en maakt zich bovendien schuldig aan stevige geschiedvervalsing.

Pieces of April

2003 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Drama van Peter Hedges. Met o.a. Katie Holmes, Patricia Clarkson, Derek Luke, Alison Pill en Oliver Platt.

Lowbudgetfilm van Peter Hedges over een familiebijeenkomst waarnaar met weinig plezier vooruit wordt gekeken. Terwijl de jonge April met veel tegenslag een feestmaal tracht te bereiden, kost het haar familie grote moeite om de reis naar haar New Yorkse appartement te maken.

Hope Springs

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Romantische komedie van Mark Herman. Met o.a. Colin Firth, Heather Graham, Minnie Driver, Mary Steenburgen en Oliver Platt.

In de verfilming van het boek 'New Cardiff' van Charles Webb speelt Firth (Bridget Jones's Diary) de Engelse kunstenaar Colin Ware, die naar het Amerikaanse dorpje Hope komt om zijn liefdesverdriet over Vera (Driver) te vergeten. Dat gaat erg goed onder de sexy vleugels van lokale blondine Mandy (Graham), en het tekenen van portretten van kleurrijke dorpsgenoten is inspirerend. Dan verschijnt Vera in Hope, donker, rokend, vastberaden en manipulatief. Zal Colin zwichten voor The Dark Side? In Hermans Hollywood-debuut Hope Springs stapelt cliché zich op cliché. Best saai voor de ene kijker, amusant vanwege de overdrijvingen voor de andere. Niet te verwarren met de gelijknamige komedie met Meryl Streep en Tommy Lee Jones uit 2012.

Liberty Stands Still

2002 | Thriller

Canada​/​​Duitsland 2002. Thriller van Kari Skogland. Met o.a. Linda Fiorentino, Wesley Snipes, Oliver Platt, Martin Cummins en Tanya Allen.

Snipes speelt de vader van een doodgeschoten kind, die uit frustratie een hoge pief van de wapenlobby gijzelt. De manier waarop doet sterk denken aan de thriller Phonebooth. Liberty Stands Still is een moralistische film in de lijn van John Q en The Life of David Gale, waarbij de kijker het volstrekt acceptabel dient te vinden dat de getroebleerde hoofdpersoon het recht in eigen hand neemt. Wie geen moeite heeft met de hypocrisie en prekerige toon, kan misschien nog wel genieten van de spannende momenten en het aardige acteerwerk.

Ash Wednesday

2002 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Edward Burns. Met o.a. Edward Burns, Oliver Platt, Rosario Dawson, Elijah Wood en Jimmy Cummings.

Aan het begin van z'n carrière wilde regisseur/acteur Edward Burns (The Brothers McMullen) iets te graag een independent Woody Allen zijn, maar She's the One (1996) had al een meer eigen klankkleur. In zijn zesde regie Ash Wednesday dient het gebruikelijke Iers-Amerikaanse milieu als doek waarop in stemmige tinten een tragische misdaadgeschiedenis is geschilderd. Het verhaal over de broers Francis (Burns) en Sean (Wood), die zich geconfronteerd zien met een rancuneuze capo (Platt), is zo'n beetje de antithese tot Burns' romantische komedies. Met één overeenkomst: karakterschets gaat boven slaafse plotmechanismen. Ook na de aftiteling blijft Ash Wednesday somber nasmeulen.

Don't Say a Word

2001 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië​/​​Zwitserland​/​​Canada 2001. Thriller van Gary Fleder. Met o.a. Michael Douglas, Sean Bean, Brittany Murphy, Skye McCole Bartusiak en Jennifer Esposito.

De prijswinnende spannende roman van Andrew Klavan werd geroemd om het inzicht in de criminele geest. De verfilming ervan begint gepast intrigerend en opwindend, zodat de hoop gewekt wordt op de nuances die in het boek te vinden zijn. Uiteindelijk trapt Don't Say a Word in de kennelijk moeilijk te omzeilen val die Hollywoodformule heet en zijn de slechteriken gewoon slecht en de helden gewoon geweldig. Toch maken de acteerprestaties Fleders film de moeite waard. Douglas' personage psychiater Conrad moet, om zijn dochter te redden uit de handen van een gestoorde kidnapper (Bean), in korte tijd een mysterieus cijfer weten te ontfutselen aan patiënte Elisabeth (Murphy).

Ready to Rumble

2000 | Sportfilm, Komedie

Verenigde Staten 2000. Sportfilm van Brian Robbins. Met o.a. David Arquette, Scott Caan, Oliver Platt, Bill Goldberg en Rose McGowan.

Overdag zuigen Gordie (Arquette) en Scott (Caan) chemische toiletten leeg met een grote tankauto, 's avonds ouwehoeren ze over hun idool, worstelaar Jimmy King (Platt). Op een avond zijn ze tijdens een wedstrijd getuige van vals spel en de nederlaag van hun idool. Ze besluiten hem weer naar een comeback te coachen. Worstelpartijen worden in deze film afgewisseld met grappen over poep, trappen in het kruis en meer grappen over poep. Ready to Rumble is een geweldige film, voor wie dat soort humor leuk vindt. Oh ja, en Amerikaans worstelen blijkt wel degelijk een echte sport.

Gun Shy

2000 | Komedie, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Komedie van Eric Blakeney. Met o.a. Liam Neeson, Sandra Bullock, Oliver Platt, José Zúñiga en Richard Schiff.

Neeson speelt de door de wol geverfde politieman Charlie Mayeaux die na een mislukte undercoveroperatie zijn werk niet meer aankan. Vooral zijn stoelgang heeft te lijden onder de stress. Een klysma van holistische therapeut Judy 'the Enema Queen' Tipp (Bullock) moet de zaak los krijgen. Ondertussen moet Charlie weer de straat op om een stel mafiosi op te pakken. Debuterend regisseur Blakeney was duidelijk niet van plan om de romance op een stereotiepe manier te lanceren en houdt zich verder ook verre van clichés. In zijn vaak geestige komedie is een leuke bijrol weggelegd voor Platt als de ultragewelddadige Fulvio.

Three to Tango

1999 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Australië 1999. Romantische komedie van Damon Santostefano. Met o.a. Matthew Perry, Neve Campbell, Dylan McDermott, Oliver Platt en Cylk Cozart.

Iedereen denkt dat architect Oscar Novak (Perry) homo is. Ook zijn steenrijke cliënt Charles Newman (McDermott), die er dus het volste vertrouwen in heeft om zijn jonge, sexy maîtresse Amy Post (Campbell) door Oscar te laten begeleiden. En met homo's kun je net zo goed praten als met vriendinnen, dus neemt Amy geen blad voor de mond. Waarop Oscar als een blok voor haar valt. Sterren Perry, Campbell en McDermott waren allen toch te veel tv-acteur om de film uit te tillen boven de romcom-middelmaat.

Lake Placid

1999 | Horror, Komedie, Familiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1999. Horror van Steve Miner. Met o.a. Bill Pullman, Bridget Fonda, Oliver Platt, Brendan Gleeson en Betty White.

Een monsterfilm met een knipoog, dat kan prima werken - zie Deep Blue Sea of Snakes on a Plane. Lake Placid sluit in principe aan bij dat rijtje - er valt wat te griezelen en te lachen en de cast wordt steeds kleiner. Maar de makers weten nooit de juiste toon te treffen. Vooral het monster is een misser: een ordinaire krokodil, die veel te weinig aanvalt. En aangezien de personages hun oeverloze dialogen in de mond gelegd krijgen door Ally McBeal-schrijver David E. Kelly, is dat een groot gemis.

Bicentennial Man

1999 | Sciencefiction, Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Sciencefiction van Chris Columbus. Met o.a. Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill, Oliver Platt en Kiersten Warren.

Deze science fiction-film van Columbus (Home Alone) werd gepromoot als een kinderkomedie en is als zodanig beoordeeld. Maar Bicentennial Man is niet echt grappig en niet speciaal op kinderen afgestemd. Het op Asimov-proza gebaseerde verhaal zit eerder in de hoek van A.I. (2001). Williams speelt de huishoudrobot Andrew, die onverwacht menselijke trekken vertoont zoals creativiteit en nieuwsgierigheid. Andrews epische zoektocht, over meerdere menselijke generaties, naar ontplooiing en liefde is het onderwerp. Het eerste uur is die queeste onder invloed van verwennende speciale effecten, schmink en goed acteerwerk nog onderhoudend. Helaas wint Bicentennial Man daarna aan Hollywood-sentiment en verliest daarmee aan kracht.

The Impostors

1998 | Komedie

Verenigde Staten 1998. Komedie van Stanley Tucci. Met o.a. Oliver Platt, Stanley Tucci, Alfred Molina, Teagle F. Bougere en Elizabeth Bracco.

Maurice (Platt) en Arthur (Tucci) zijn twee acteurs in de Amerikaanse depressiejaren. Niemand ziet wat in hun Laurel & Hardy-achtige act. Gefrustreerd beledigt Maurice op een dag de beroemde Shakespeare-acteur Jeremy Burtom (Molina) die erg boos wordt. Ze slaan voor hem op de vlucht en verstoppen zich op een cruiseschip. Helaas, ook Burtom blijkt aan boord van het schip te zijn. Wat volgt is slapstick. Tucci maakte een ode aan komedieklassiekers, van de Marx Brothers tot aan Buster Keaton. Hij vond hordes beroemde collega's bereid mee te spelen, onder wie Steve Buscemi, Billy Connolly en zelfs Woody Allen.

Simon Birch

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Mark Steven Johnson. Met o.a. Ian Michael Smith, Joseph Mazzello, Ashley Judd, Oliver Platt en David Strathairn.

Een van John Irvings meest geliefde boeken, 'A Prayer for Owen Meany', kreeg een verfilming waar de schrijver zelf niet zo gelukkig mee was. Vandaar een andere titel én een andere naam voor het hoofdpersonage, een zeer klein twaalfjarig joch dat in de jaren zestig in een klein plaatsje in New England vriendschap sluit met een ander buitenbeentje: de buitenechtelijk geboren Joe. Na de onfortuinlijke dood van diens moeder wil het tweetal uitzoeken wie Joe's vader is. Zoeter, sentimenteler en prekeriger dan het werk van Irving ooit zou zijn.

Doctor Dolittle

1998 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Komedie van Betty Thomas. Met o.a. Eddie Murphy, Ossie Davis, Oliver Platt, Peter Boyle en Richard Schiff.

Deze remake van de gelijknamige komedie uit 1967 gaat over een arts die na een ongeluk het vermogen krijgt om met dieren te spreken. Dat leidt tot de nodige misverstanden en opvallend veel grappen rond poep, pies en billen. De schaarse leuke momenten komen van de beesten - zowel echte als Jim Henson-creaties, met de stemmen van oa Chris Rock, Ellen DeGeneres en Albert Brooks. Maar Murphy, ooit grappig, stelt teleur. In 2001 draaide Steve Carr een vervolg, Dr. Dolittle 2, ook met Murphy in de hoofdrol, en weer niet bijzonder leuk. Deel 3 haalde in 2006 de bioscoop niet eens.

Dangerous Beauty

1998 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1998. Drama van Marshall Herskovitz. Met o.a. Catherine McCormack, Rufus Sewell, Naomi Watts, Oliver Platt en Fred Ward.

In zestiende-eeuws Venetië besluit een jonge vrouw die wegens sociale complicaties niet kan huwen met haar geliefde dan maar courtisane te worden. Ze groeit uit tot de invloedrijkste vrouw van de stad. Maker Herskovitz produceerde ook films als Legends of the Fall en The Last Samurai, wat wel aangeeft dat hij het grote gebaar niet schuwt, maar het script van deze historische soap, die losjes op feiten is gebaseerd, is behoorlijk intelligent en alles ziet er fraai uit. Een titel bedenken viel blijkbaar niet mee: de film circuleert ook als The Honest Courtesan en A Destiny of Her Own.

Bulworth

1998 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Halle Berry, Don Cheadle, Oliver Platt en Paul Sorvino.

In het jaar van Lewinsky-gate waren er maar liefst drie politieke satires in de bioscopen te zien: Wag the Dog, Primary Colors en Bulworth. Deze vierde film van Beatty als regisseur was niet de meest succesvolle, maar misschien wel de slimste, meest bijtende van de drie. Beatty speelt de uitgebluste senator Jay Bulworth die zo moe is van zijn eigen holle speeches, dat hij besluit nog voor zijn snel naderende dood de waarheid te zeggen. Over de geldzucht van politici, de corruptie van media en de verstrengeling van Hollywood en het bedrijfsleven met de politiek. Na een metamorfose tot rapper gaat hij al rijmend de boer op met zijn boodschap: 'One man, one vote, now is that really real? / The name of our game is let's make a deal.' Toegegeven, de 61-jarige Beatty in hiphop outfit oogt maf, maar de humor van de geëngageerde filmmaker, die zelf overwoog zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen 2000, is overrompelend.

Executive Decision

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Stuart Baird. Met o.a. Kurt Russell, Steven Seagal, David Suchet, Halle Berry en John Leguizamo.

Misselijkmakende marsmuziek en een clichématige onderwerpkeuze verhullen bijna de kracht van deze goede actiefilm. Suchet speelt een terrorist die een Boeing 747 kaapt en met gifbom wil laten neerstorten op Amerika. Een commandoteam onder leiding van kolonel Travis (Seagal) wordt de lucht in gestuurd om samen met een CIA-er (Russell) en een technicus (Platt) de Boeing te enteren en de terroristen te overmeesteren. De hightech wijze waarop dat gebeurt is hoogst spannend in beeld gebracht. De vlugge dood van de kolonel veroorzaakt extra spanning; hiermee wordt het overleven van de andere helden onzeker.

A Time to Kill

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Kevin Spacey, Sandra Bullock en Oliver Platt.

A Time to Kill is ondanks de prima cast niet zo goed als die andere Grishamverfilming van Schumacher, The Client. De plot draait om de zwarte Hailey (Jackson) die in Mississippi de racistische verkrachters van zijn dochtertje vermoordt. De onervaren Brigance (McConaughey) neemt de verdediging van Hailey op zich, maar vindt de Ku Klux Clan en de briljante aanklager Bickley (Spacey) op zijn weg. Hoewel genomineerd voor de Razzie Prijs als Worst written film grossing over $100 million, is dit rechtbankdrama zeer geschikt om, nou ja, om de tijd mee te doden dus.

The Infiltrator

1995 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1995. Thriller van John Mackenzie. Met o.a. Oliver Platt, Arliss Howard, Tony Haygarth, Julian Glover en Michael Byrne.

Yaron is een Amerikaanse journalist, die in Israel werd geboren en zich uitgeeft voor een neonazi in opdracht van het Simon Wiesental Center of Holocaust Studies in L.A. Hij was per ongeluk op samenzwering van neo-nazi's in Duitsland gestoten en moet hun leider ontmaskeren.

Tall Tale

1995 | Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy, Western

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Patrick Swayze, Oliver Platt, Nick Stahl, Roger Aaron Brown en Scott Glenn.

De twaalfjarige Daniel (Stahl), zoon van een rechtschapen boer, die door een gewetenloze spoorwegmagnaat tot verkoop van zijn land wordt gedwongen, ontmoet in een droom drie legendarische western-helden, die hem leren hoe hij voor zichzelf en zijn familie moet opkomen. Aardig, stripverhaal-achtig avontuur dat speelt in het Wilde Westen. In deze niet al te opwindende of spannende Disney-productie lopen droom en werkelijkheid vlot door elkaar. Weinig verrassend willen de makers uitdragen dat alles mogelijk is, als je maar gelooft in jezelf.

Funny Bones

1995 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1995. Komedie van Peter Chelsom. Met o.a. Oliver Platt, Jerry Lewis, Freddie Davies, Leslie Caron en Oliver Reed.

Tommy Fawkes, de zoon van de legendarische komiek George Fawkes, gaat in Las Vegas op zijn bek bij zijn debuut. Hij duikt onder, verandert zijn identiteit en gaat in het Britse Blackpool op zoek naar ideeën. Na TREACLE en HEAR MY SONG is dit de derde hulde van Chelsom aan Blackpool. Jerry Lewis is schitterend in een rol die sterk aanleunt tegen wat hij in THE KING OF COMEDY al deed.

The Three Musketeers

1993 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk 1993. Avonturenfilm van Stephen Herek. Met o.a. Chris O'Donnell, Kiefer Sutherland, Tim Curry, Julie Delpy en Charlie Sheen.

De jonge D'Artagnan (O'Donnell) verlaat zijn geboortedorp om een van de musketiers des Konings te worden. Al snel merkt hij dat de verraderlijke kardinaal Richelieu (Curry) het korps heeft ontbonden. Gelukkig ontmoet hij de voormalige musketier Athos (Sutherland), die hem introduceert bij zijn vrienden Porthos en Aramis, waarna de heren met veel zwaardgekletter en hoefgetrappel het land redden van vuig Engels verraad en en passant het hart stelen van kamenierster Constance (Delpy). Geen klassieke versie, maar toch leuk.

The Temp

1993 | Thriller

Verenigde Staten 1993. Thriller van Tom Holland. Met o.a. Lara Flynn Boyle, Timothy Hutton, Faye Dunaway, Oliver Platt en Dwight Schultz.

Als de assistent van koekjesfabriekmanager Peter Derns (Hutton) een paar dagen vrij heeft neemt uitzendkracht Kris Bolin (Boyle) waar, en die stort zich helemaal op haar werk, want eigenlijk wil ze wel hogerop. Wat een gelukkig toeval, dus, dat een golf van ongelukken het personeel flink uitdunt. Boyle is goed, tegelijk charmant en psychopatisch, maar de film van regisseur Holland - die eerder een flinke hit scoorde met Child's Play - kampt met een gebrek aan verhaalopbouw, geloofwaardige dialogen en motief. Dat maakt van deze kantoorthriller een armzalige farce. Tot overmaat van ramp kreeg veteraan Faye Dunaway een Raspberry Award voor slechtste actrice in een bijrol.

Indecent Proposal

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1993. Romantisch drama van Adrian Lyne. Met o.a. Robert Redford, Demi Moore, Woody Harrelson, Oliver Platt en Seymour Cassel.

'Wat zou jij doen?' was na de release van Indecent Proposal een veel gestelde vraag. In de film staat een koppel (Moore en Harrelson) - dol op elkaar maar platzak - voor de keuze die een charmante triljonair (Redford) hen stelt: één nachtje met de vrouw en het koppel verdient een miljoen dollars, take it or leave it. Zo nieuw was de vraagstelling niet, want de film Honeymoon in Vegas behandelde een jaar eerder precies hetzelfde onderwerp. Regisseur Adrian Lyne, die met 9 1/2 Weeks en Fatal Attraction al wat seksueel geladen stof had doen opwaaien, ging er nog eens dunnetjes en zwaar manipulatief overheen.

Benny & Joon

1993 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1993. Romantische komedie van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn, Julianne Moore en Oliver Platt.

Acteur Johnny Depp (1963) liet drie jaar na Edward Scissorhands opnieuw zien dat hij excelleert buiten het gebaande pad. In Benny & Joon speelt hij een eigenzinnige fantast die verliefd wordt op Joon (Masterson), een mentaal labiele vrouw die wordt verzorgd door haar broer Benny (Quinn). Het idee dat geestesziekte kan worden bestreden met liefdevolle gekkigheid is een fantastische Hollywoodconventie die in B & J tot de laatste druppel wordt uitgemolken. Gelukkig verbloemt het innemend acteerwerk van het trio - Depp imponeert met zijn Chaplin- en Keaton impressies - de gemakzuchtige makelij adequaat. Bijrollen van Julianne Moore en William H. Macy complementeren de zoete inval.

Diggstown

1992 | Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1992. Actiefilm van Michael Ritchie. Met o.a. James Woods, Bruce Dern, Heather Graham, Oliver Platt en Thomas Wilson Brown.

Woods is een sympathieke oplichter die het op de bankrekening en invloed gemunt heeft van Dern die heer en meester is in het Texaanse stadje Diggstown waar nog op ouderwetse wijze wordt gegokt op bokswedstrijden. Hij slaagt erin ex-bokser Gossett warm te maken voor een alles-of-niets weddenschap met Dern. Gossett moet binnen een etmaal tien boksers uit Diggstown verslaan. En jawel... Deze combinatie van THE STING en ROCKY wordt door Ritchie met vaste hand op een rijtje gezet en levert voor de niet te kritische kijker wat pittige dialogen, humor, drama, boksscènes en kleurrijke personages op. Naar de roman The Diggstown Rangers van Leonard Wise. In Europa trachtte men deze bescheiden film te slijten als MIDNIGHT STING. Randall Cobb doet mee als Tex Cobb. Scenario van Steven McKay. Camerawerk van Gerry Fisher.

Beethoven

1992 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1992. Komedie van Brian Levant. Met o.a. Charles Grodin, Bonnie Hunt, Dean Jones, Nicholle Tom en Oliver Platt.

Een schattige, kleine puppy ontsnapt aan een gemene dierenarts en zoekt asiel bij een middle class familie in een buitenwijk. De kinderen willen het beestje houden. Pa is tegen maar laat zich vermurwen omdat zijn kinderen goed kunnen zeuren. En dan wordt de pup groot. Alleen bekijken in het gezelschap van kinderen die kunnen lachen om films waarin een sint-bernardshond van rond de honderd kilo zijn modderige en natte vacht uitschudt in de smetteloze slaapkamer van de ouders. Chips en limonade erbij. Ten overvloede: niet toegeven als ze er ook een willen hebben.

Flatliners

1990 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Joel Schumacher. Met o.a. Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin en Oliver Platt.

Enkele studenten medicijnen vragen zich af of er leven na de dood is. En ze hebben een plan om dat te onderzoeken: ze laten hun hart en hersenactiviteit stoppen, blijven een korte tijd dood, en laten zich dan snel reanimeren. Waarna ze proberen zich het hiernamaals te herinneren. Gaandeweg lijken de risico's niet op te wegen tegen de resultaten. Aardige thriller met acteurs die destijds aan het begin van hun carrière stonden. De sets zijn mooi gotisch opgetuigd, en alles werd fraai in beeld gebracht door cameraman Jan de Bont. Oscargenomineerde geluidseffecten.

Working Girl

1988 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1988. Romantische komedie van Mike Nichols. Met o.a. Sigourney Weaver, Harrison Ford, Melanie Griffith, Joan Cusack en Alec Baldwin.

Secretaresse Tess McGill (Griffith) is vastbesloten de top te bereiken. Wanneer haar krengerige chef (Weaver) een tijdje afwezig is, neemt ze haar plaats in en beraamt samen met een financieel expert (Ford) een grote overname. De leuke acteurs gecombineerd met de geestige dialogen van Kevin Wade zorgen voor een heel aardige, lichtvoetige film. Weaver en Griffith kregen allebei een Golden Globe en het liedje 'Let the river run' van Carly Simon kreeg een Oscar. Regisseur Nichols maakte ook The Graduate (1967) en Primary Colors (1998).

Married to the Mob

1988 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Matthew Modine, Dean Stockwell, Alec Baldwin en Mercedes Ruehl.

Pfeiffer speelt de charmant ordinaire Angela, vrouw van een maffialid (Baldwin) dat al vroeg in het verhaal wordt omgelegd. Rouwig is ze er niet om, eerder opgelucht dat ze het oppervlakkige gangsterbestaan nu kan ontvluchten. Maar dat gaat zomaar niet: ze wordt al snel achternagezeten door de baas van haar man én een undercover FBI-agent. Luchtige kost van Demme (The Silence of the Lambs) kijkt lekker weg, maar maakt geen blijvende indruk. Met muziek van David Byrne, met wie Demme eerder de concertfilm Stop Making Sense maakte.