Oscar Hammerstein II (1895-1960): scenario, muziek en schrijver.
Er zijn 17 films gevonden.

Oklahoma!

1999 | Musical, Romantiek, Western

Verenigd Koninkrijk 1999. Musical van Trevor Nunn. Met o.a. Hugh Jackman, Josefina Gabrielle, Shuler Hensley, Jimmy Johnston en Maureen Lipman.

Laurie wordt het hof gemaakt door een stoere cowboy en een gemene rancher. Ze besluit toch maar met de laatste uit te gaan, omdat ze bang is dat hij de cowboy anders iets zal aandoen. De rancher blijkt echter nogal losse handjes te hebben.

The King And I

1998 | Animatie, Familiefilm, Musical

Verenigde Staten 1998. Animatie van Richard Rich.

Laurie wordt het hof gemaakt door een stoere cowboy en een gemene rancher. Ze besluit toch maar met de laatste uit te gaan, omdat ze bang is dat hij de cowboy anders iets zal aandoen. De rancher blijkt echter nogal losse handjes te hebben.

Carousel

1956 | Musical

Verenigde Staten 1956. Musical van Henry King. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Cameron Mitchell, Barbara Ruick en Clarameae Turner.

'But somehow I can see, just exactly how I'd be, if I loved you,' zingt sopraan Shirley Jones liefdevol, in wat een ommezwaai-scène zou worden in het musical genre. Niet meer het snelle geflirt tussen vlakke figuren op weg naar een dansnummertje, maar genuanceerde volwassen personages die bedeesd hun wederzijds opbloeiende liefde verkennen. Shirley Jones als een tegendraadse textielarbeider en Gordon MacRae als een stoere draaimolen-exploitant. Beiden zo mogelijk op een nog hoger speelniveau dan een jaar eerder, toen als duo in de fraaie musical Oklahoma. Glorieus.

Oklahoma!

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Fred Zinnemann. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Gene Nelson, Gloria Grahame en Charlotte Greenwood.

Een jonge cowboy en een vrolijke boerenmeid zijn voor elkaar geschapen, dat ziet iedereen, maar ze zijn te koppig om het toe te geven. En een ander meisje kan niet kiezen tussen haar goudeerlijke boerenvriendje en een Iraniër met gladde rappe tong. Rodgers en Hammerstein mixten cowboyromantiek in het begin 20ste-eeuwse Oklahoma met karrenvrachten klassiek geworden liedjes tot een musical uit het boekje. Inmiddels aan de lange kant, en het acteerwerk is soms wat houterig, maar liedjes als 'Oh what a beautiful morning' en de sfeer van aanstekelijk enthousiast optimisme houden de film overeind.

Carmen Jones

1954 | Muziek

Verenigde Staten 1954. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Dorothy Dandridge, Harry Belafonte, Pearl Bailey, Roy Glenn en Diahann Carroll.

Frisse musicalbewerking van George Bizets zwanenzang Carmen (1875), met een geheel zwarte bezetting. Actrice Dandrige leek na een eerdere rol als stoffige juf niet de meest logische keus, maar een vurige auditie (en een affaire met regisseur Preminger) zette haar op de eerste plek. Zij is naaister in een parachutefabriek en Belafonte schittert als soldaat. Ze werd in raciaal gesegregeerd 1955 Amerika – een hotel liet een zwembad leeglopen nadat ze een duik had genomen – als eerste zwarte actrice genomineerd voor een Oscar. Niet Dandridge, maar Grace Kelly won, voor haar rol in The (o zo witte) Country Girl.

Show Boat

1951 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Ava Gardner, Howard Keel, Joe E. Brown en Marge Champion.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

Centennial Summer

1946 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1946. Musical van Otto Preminger. Met o.a. Jeanne Crain, Cornel Wilde, Linda Darnell, Dorothy Gish en William Eythe.

Ontspannende en chique uitgevoerde musical over de tentoonstelling in Philadelphia in 1876, met de zusters Crain en Darnell die beiden dingen naar de aantrekkelijke Wilde. De genietbare muziek van Jerome Kern draagt zeker aan de film bij.

State Fair

1945 | Musical

Verenigde Staten 1945. Musical van Walter Lang. Met o.a. Jeanne Crain, Dana Andrews, Dick Haymes, Vivian Blaine en Charles Winninger.

Een opwindende musical over het wel en wee van een gezin op een kermis in Iowa. Kleurrijk en met prima liedjes: 'Grand Night For Singing' en het Oscar-winnende 'It Might As Well Be Spring'. Hertiteld: IT HAPPENED ONE SUMMER.

One Night in the Tropics

1940 | Musical

Verenigde Staten 1940. Musical van A. Edward Sutherland. Met o.a. Allan Jones, Nancy Kelly, Bud Abbott, Lou Costello en Robert Cummings.

Een groots opgezette, doch te verwaarlozen musical met liedjes van Jerome Kern, Oscar Hammerstein en Dorothy Field, naar Earl Derr Biggers` handige verhaal [KL]Love Insurance[KLE] (eerder verfilmd in 1929 en 1924). Abbott en Costello, in hun film-debuut, hebben tweedeplans rollen naast de driehoeksverhouding Jones-Kelly-Cummings.

New Moon

1940 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1940. Musical van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Jeanette MacDonald, Nelson Eddy, Mary Boland, George Zucco en H. B. Warner.

In het Louisiana van weleer raken Nelson en Jeanette verliefd en zingen nummers als 'One Kiss', 'Softly as in a Morning Sunshine', 'Lover Come Back to Me' en 'Stout-Hearted Men', composities van Oscar Hammerstein-Sigmund Romberg die ook te horen waren in de versie van 1930 met Lawrence Tibbett en Grace Moore, welke versie voor de tv de titel PARISIAN BELLE meekreeg.

High, Wide and Handsome

1937 | Musical

Verenigde Staten 1937. Musical van Rouben Mamoulian. Met o.a. Irene Dunne, Randolph Scott, Dorothy Lamour, Elizabeth Patterson en Charles Bickford.

Een Jerome Kern-Oscar Hammersteinmusical van ouderwetse snit over de vastbesloten Scott die naar olie boort in het 19e-eeuwse Pennsylvania en tegen de corrupte Hale vecht. De alledaagse inhoud wordt door de energieke rolverdeling er bovenuit getild; het resultaat is vermakelijk. Liedje o.a.: 'The Folks Who Live On The Hill'.

Show Boat

1936 | Musical

Verenigde Staten 1936. Musical van James Whale. Met o.a. Irene Dunne, Allan Jones, Helen Morgan, Paul Robeson en Charles Winninger.

Een onderhoudende filmversie van de beroemde musical (ook al in 1929 verfilmd), waarin muziek, drama en sentiment voldoende ruimte laten voor enkele grootse scènes: Robeson met 'Old Man River' en Morgan die haar onvergetelijke 'Bill' zingt.

Sweet Adeline

1935 | Musical

Verenigde Staten 1935. Musical van Mervyn LeRoy. Met o.a. Irene Dunne, Donald Woods, Hugh Herbert, Ned Sparks en Joseph Cawthorn.

Deze combinatie van spionageverhaal en operette verloopt niet steeds gladjes, maar een song als 'Why Was I Born' en Dunnes vakmanschap maken het geheel uiterst plezierig.

The Cat and the Fiddle

1934 | Muziek

Verenigde Staten 1934. Muziek van William K. Howard. Met o.a. Jeanette MacDonald, Ramon Novarro, Frank Morgan, Charles Butterworth en Jean Hersholt.

Heerlijke Jerome Kern-Oscar Hammerstein operette, gevuld met slimme grappen en handige ideeën. Novarro is zwoegende componist die zijn attenties opdringt aan MacDonald; Morgan is de 'weldoener' die tussen hen in komt. Tot de liedjes uit deze film behoren 'The Night Was Made for Love', 'She Didn't Say Yes'. De laatste scènes waren oorspronkelijk in kleur gefilmd.

Music in the Air

1934 | Musical

Verenigde Staten 1934. Musical van Joe May. Met o.a. Gloria Swanson, John Boles, Douglass Montgomery, June Lang en Reginald Owen.

De voorspelbare plot krijgt een sjieke behandeling; ster- actrice Swanson en tekstdichter Boles, constant met elkaar overhoopliggend, grijpen naar de tactiek van de jaloezie als een jong en naïef koppel de aandacht voor zich begint op te eisen. Aantrekkelijke muziek van Jerome Kern & Oscar Hammerstein draagt aan de opgewekte produktie bij.

Sunny

1930 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1930. Musical van William A. Seiter. Met o.a. Marilyn Miller, O.P. Heggie, Lawrence Grey, MacKenzie Ward en Jack Donahue.

Een leuke musical van Harbach, Hammerstein en Kerr uit het begin van het geluidstijdperk. Het handelt over een showdanseres die zwicht voor een rijke jongeman. Miller doet het erg leuk, maar had met deze rol al de nodige ervaring opgedaan in het theater.

The Desert Song

1929 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1929. Drama van Roy Del Ruth. Met o.a. John Boles, Carlotta King, Johnny Arthur, Louise Fazenda en Edward Martindel.

Eerste verfilming van de succesvolle operette van Sigmund Romberg. John Boles biedt de helpende hand aan Afrikaanse inboorlingen in de strijd tegen de Arabieren. Andere verhalen werden in 1944 (Dennis Morgan) en 1953 (Gordon McRae) uitgebracht.