Aldo Fabrizi: regie en cast.
Er zijn 66 films gevonden.

Giovanni Senzapensieri

1986 | Komedie

Italië 1986. Komedie van Marco Colli. Met o.a. Sergio Castellite, Eleonora Giorgi, Franco Fabrizi, Aldo Fabrizi en Anita Durante.

Giovanni is de enig overgebleven telg van een adellijke familie. Het is een dromer, zonder zorgen, vandaar zijn bijnaam 'Zonder Zorgen'. Zijn chronisch geldgebrek is voor hem geen probleem, hij verkoopt gewoon enige erfstukken. De verliefdheid op de buurvrouw en het gedrag van de hem bemoederende oude dametjes doen hem besluiten alles in de steek te laten.

Super Totò

1980 | Komedie

Italië 1980. Komedie van Brando Giordani en Emilio Ravel. Met o.a. Totò, Isa Barzizza, Nino Taranto, Silvana Pampanini en Franca Faldini.

Een compilatie van dertig filmfragmenten, zwart/wit en kleur, uit de beste films van Totò, die het onthouden waard zijn. We zien de man achter het komische masker, de vrouw, de perfectie die hij nastreeft, zijn roem en rijkdom, en zijn onweerstaanbare persoonlijkheid. Er zit geen verhaallijn in de film, maar we zien de opkomst van Totò als de legendarische Italiaanse komiek, en zijn uitzonderlijk vakmanschap. Helaas is het allemaal wat te fragmentarisch.

C'eravamo tanto amati

1974 | Drama, Komedie, Experimenteel

Italië 1974. Drama van Ettore Scola. Met o.a. Vittorio Gassman, Nino Manfredi, Stefania Sandrelli, Stefano Satta Flores en Giovanna Ralli.

Drie vrienden uit het verzet groeien in de na-oorlogse Italiaanse ontwikkelingen steeds verder van hun oorspronkelijke idealen vandaan, maar ondanks alle ontstane barri[KA2]eres blijkt hun vriendschap na twintig jaar nog intact gebleven. Meesterlijk geconstrueerd scenario geeft compleet, tragi-komisch en kritisch tijdsbeeld. De filmhobby van een der hoofdpersonen is aanleiding voor een beeld van de vercommercialisering van de Italiaanse cinema, waarvoor Vittorio de Sica als voorbeeld wordt genomen (die overigens zelf zijn medewerking verleende, net als Federico Fellini en Marcello Mastroianni, die zichzelf spelen). Doorbraak- film van Scola. Het scenario van Age (Agenore Inrocci), Scarpelli (Furio Scarpelli) en regisseur Scola (als Scola). Het camerawerk is van Claudio Cirillo.

Tosca

1973 |

Italië 1973. Luigi Magni. Met o.a. Monica Vitti, Vittorio Gassman, Umberto Orsini, Gigi Proietti en Aldo Fabrizi.

Een beroemd operaverhaal - een zangeres probeert vergeefs haar revolutionaire geliefde van de doodstraf te redden - werd tot parodie gemaakt door alle melodramatische elementen bloedernstig te laten acteren. Die toon blijft onvoldoende lang verrassend en vooral Gassman overdrijft zijn rol wel heel erg.

Cose di Cosa Nostra

1971 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1971. Komedie van Steno. Met o.a. Carlo Giuffré, Pamela Tiffin, Jean-Claude Brialy, Vittorio De Sica en Aldo Fabrizi.

Een Italiaanse bewoner van New York wordt met zijn gezin naar Sicilië gezonden om een uitgeweken mafioso te doden vóór deze kan getuigen voor een Amerikaanse onderzoekscommissie. Als hij faalt, zal hij zelf gedood worden. Hij trekt met zijn vrouw door heel Italië om in de onderwereld een killer te vinden die de klus voor hem wil opknappen. De sterke rolbezetting en de vlottere regie dan meestal het geval is bij routinier Steno maken deze komische mafia-film onderhoudender dan de meeste andere.

Totò story

1968 | Documentaire, Komedie

Italië 1968. Documentaire van Mario Mattoli en Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Arnoldo Tieri, Dorian Gray en Aldo Fabrizi.

Deze bloemlezing over de grote Napolitaanse komiek kwam tot stand nadat hij in 1967 op 69-jarige leeftijd gestorven was en wordt kort ingeleid door zijn oude collega Mario Castellani. Verschillende fragmenten uit films, zoals TOTÒ SCEICCO, LA BANDA DEGLI ONESTI, TOTÒ, PEPPINO E I FUORILEGGE en TOTOTRUFFA '62, laten zien hoe de excentriciteit en de scherpzinnigheid van deze man hem tot de meest geliefde en populaire komiek van Italië maken, zelfs na zijn dood.

Totò story

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Maroi Mattioli en Camillo Mastrocinque. Met o.a. Aldo Fabrizi, Peppino De Filippo en Totò.

Deze bloemlezing over de grote Napolitaanse komiek kwam tot stand nadat hij in 1967 op 69-jarige leeftijd gestorven was en wordt kort ingeleid door zijn oude collega Mario Castellani. Verschillende fragmenten uit films, zoals TOTÒ SCEICCO, LA BANDA DEGLI ONESTI, TOTÒ, PEPPINO E I FUORILEGGE en TOTOTRUFFA '62, laten zien hoe de excentriciteit en de scherpzinnigheid van deze man hem tot de meest geliefde en populaire komiek van Italië maken, zelfs na zijn dood.

Three Bites of the Apple

1967 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1967. Komedie van Alvin Ganzer. Met o.a. David McCallum, Sylva Koscina, Tammy Grimes, Harvey Korman en Domenico Modugno.

De fraaie landschappen zijn het enige pluspunt in deze flodderige komedie over McCallums pogingen de belastingen niets te laten weten van de flinke som geld die hij aan de Rivièra won.

7 monaci d'oro

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Bernardo Rossi. Met o.a. Aldo Fabrizi, Raimondo Vianello en Magda Konopka.

Een parodie op de succesvolle film SETTE UOMINI D`ORO van Mario Vicario, die ongeveer een jaar eerder uitkwam. Een edelman verbergt zijn enorme voorraad gesmokkelde sigaretten in een klooster. De beroepsdief Lucky Marciano (Vianello) komt op een soortgelijk idee, maar wil het klooster gebruiken om een stapel goudstaven te verbergen die hij van plan is te stelen. Dus moet hij de monniken in het klooster inpalmen en misleiden. Een banale en flauwe film, zwak geregisseerd door Rossi. De aanwezigheid van Fabrizi en Vianello redt de film, zo leuk is het om deze twee acteurs aan het werk te zien.

Made in Italy

1965 |

Italië 1965. Nanni Loy. Met o.a. Walter Chiari, Aldo Fabrizi, Sylva Koscina, Virna Lisi en Anna Magnani.

Italianen die als gastarbeiders naar Zweden onderweg zijn, wisselen herinneringen uit aan typerende aspecten van het vaderland die worden verbeeld in een groot aantal satirische, korte sketches met mikpunten variërend van bureaucratie en dubbele moraal tot kerk en verkeerschaos. Niet alle onderdelen van het door Ettore Scola geschreven scenario zijn even sterk, maar het hoge tempo en de uitgebreide sterbezetting weten de aandacht geamuseerd vast te houden. Hoogtepunt is Magnani die met een groot gezin vergeefs probeert een drukke straat over te steken.

Totò contro i quattro

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Erminio Macario, Peppino De Filippo en Rossella Como.

Als een politiecommissaris naar zijn werk gaat, ontdekt hij dat zijn auto gestolen is. De arme man wordt de hele dag geplaagd door de vreemdste bezoekers: iemand die zijn papegaai meebrengt om te getuigen tegen zijn ontrouwe echtgenote; een gek die een stel entertainers aanziet voor misdadigers; een priester die alle criminelen uit de hele stad kent. Maar alles komt op z'n pootjes terecht. Totò toont zich ook hier weer een buitengewone clown, hoewel hij erg oud is in deze film. Hij wordt bijgestaan door enkele van de beste Italiaanse komieken. Een onderhoudende komedie van Stefano Vanzina, beter bekend als Steno.

I quattro tassisti

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Peppino De Filippo, Gino Bramieri, Erminio Macario en Aldo Fabrizi.

Een middelmatige komedie in vier afleveringen over taxichauffeurs en hun ontmoetingen met allerlei soorten klanten, waaronder de meest uiteenlopende types, die soms het vreemdste gedrag vertonen. Het acteren doet plichtmatig aan en niet alle sketches zijn even grappig.

I Quattro moschettieri

1963 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Carlo Ludovivo Bragaglia. Met o.a. Aldo Fabrizi, Erminio Maccario, Nino Taranto, Carlo Croccolo en Peppino De Filippo.

Komische variant op de bekende avonturenroman van Alexandre Dumas, waarbij niet de musketiers, maar hun knechten de koningin van de intriges van Richelieu en Milday redden. De bejaardheid van de overigens onbeteugeld acterende Italiaanse komieken en de plichtmatige regie ontnemen de vaart aan deze avonturenkomedie die en passant een aantal andere romantische helden laat opdraven en op de hak neemt. Het uitgangspunt werd later gepikt voor LES QUATRE CHARLOTS MOUSQUETAIRES.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

I quattro monaci

1962 | Misdaad

Italië 1962. Misdaad van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Peppino De Filippo, Aldo Fabrizi, Umberto Spadaro, Nino Taranto en Erminio Macario.

Vier als broeders verklede boeven die een sprekende gelijkenis vertonen met een gevreesde gangster, weten zich in te dringen in een klooster. Als ze zijn opgenomen in de kloostergemeenschap richten de vier boeven een bende op om geld af te persen van rijke zakenlieden. Die denken dat de grote gangster werkelijk een van hen is. Een aardige klucht, deze satire op de misdaad, met goed spel van alle acteurs.

The Teacher And The Miracle

1961 |

1961. Aldo Fabrizi. Met o.a. Mary Lamar, Marco Paolette en Eduardo Nevola.

Vier als broeders verklede boeven die een sprekende gelijkenis vertonen met een gevreesde gangster, weten zich in te dringen in een klooster. Als ze zijn opgenomen in de kloostergemeenschap richten de vier boeven een bende op om geld af te persen van rijke zakenlieden. Die denken dat de grote gangster werkelijk een van hen is. Een aardige klucht, deze satire op de misdaad, met goed spel van alle acteurs.

Le meraviglie di Aladino

1961 | Fantasy, Familiefilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Fantasy van Mario Bava en Henry Levin. Met o.a. Donald O'Connor, Vittorio De Sica, Michèle Mercier, Aldo Fabrizi en Terence Hill.

Aladin (O`Connor) heeft van zijn moeder Facchetti een wonderlamp gekregen die hij aanvankelijk niet wil aannemen. Als hij de lamp wil terugbrengen naar de handelaar, wordt hij voor een dief aangezien en krijgt hij een hele meute achtervolgers achter zich. Als hij per ongeluk over de lamp wrijft, blijkt de lamp een behulpzame geest te bevatten, waarmee hij niet alleen zijn achtervolgers weet af te schudden, maar later ook een huwelijk weet te redden tussen een prinses en een jonge vorst, dat gedwarsboomd werd door de grootvizier. Zelf verwerft hij aanzien en rijkdom en keert tenslotte terug naar Bagdad met de fraaie, trouwhartige Adam. Deze avonturenfilm heeft meer speelse fantasie dan spektakel of verbluffende trucages, is stijlvol in beeld gebracht en er wordt met animo geacteerd (al heeft O'Connor niet meer de leeftijd voor zijn rol). Vooral voor jeugdigen.

Gerarchi si muore

1961 | Drama, Komedie

Italië 1961. Drama van Giorgio Simonelli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Uitgelaten sociale satire over de tegenspoed van een failliete en verwerpelijke industrieel die in een goed blaadje probeert te komen bij een voormalige fascistische leider. Goede acteerprestaties.

Fra'Manisco cerca guai

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Armando W. Tamberulla. Met o.a. Aldo Fabrizi, Carlo Croccolo, Maurizio Arena, Luisa Bloom en Nino Vingelli.

Drie monniken begeven zich op weg naar een stad waar bloedige rivaliteit heerst tussen de mensen. De sterkste en strijdlustigste onder hen is vastberaden om een einde te maken aan het bloedvergieten in zijn gemeente en hij heeft succes. De overtuigende vertolkingen en de subtiele humor vormen pluspunten in dit drama over menselijke conflicten en jaloezieën.

Fra Manisco cerca guai

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van A.W. Tamburella. Met o.a. Aldo Fabrizi, Maurizio Arena en Carlo Croccolo.

Film speelt halverwege de 19e eeuw, in de tijd van de bevrijdingsoorlogen onder generaal Giuseppe Garibaldi. Fra Pacifico (Fabrizi) gaat met een collega naar een dorpje nabij Napels, waar ze een kerk willen bouwen. Maar daar komt het niet van: de fraters hebben al hun tijd nodig om een stel gelieven te beschermen, een verzetsstrijder en de dochter van een camorra- baas, die door de vader van het meisje worden bedreigd. Leuke, vrolijke film. Heerlijk om de sympathieke, imponerende Aldo Fabrizi aan het werk te zien.

Un Militare e mezzo

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Steno. Met o.a. Renato Rascel, Aldo Fabrizi, Robert Alda, Virna Lisi en Vicky Ludovici.

Een Italiaanse zakenman ervaart na een jarenlang verblijf in Amerika dat hij nog de dienstplicht in zijn geboorteland moet vervullen. Terwijl de recruut van middelbare leeftijd wordt gedrild, zorgen zijn dochter en de dochter van zijn sergeant voor complicaties buiten de kazerne. Deze militaire klucht is niet beter of slechter dan veel andere, maar wordt nu gecombineerd met een parodie op de Amerikaanse en Italiaanse mentaliteitsverschillen.

Totò, Fabrizi e i giovani d'oggi

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Christine Kaufmann en Geronimo Meynier.

Een jongen en een meisje willen trouwen, maar hun vaders krijgen ruzie over het voorgenomen huwelijk en dwarsbomen de plannen van het stel. Deze film is weliswaar niet de grappigste die Totò heeft gemaakt, maar het is zeker een van de betere wat betreft het verhaal.

FernandoI, re di Napoli

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Vittorio De Sica, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Een jongen en een meisje willen trouwen, maar hun vaders krijgen ruzie over het voorgenomen huwelijk en dwarsbomen de plannen van het stel. Deze film is weliswaar niet de grappigste die Totò heeft gemaakt, maar het is zeker een van de betere wat betreft het verhaal.

Prepotenti più di prima

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Nino Taranto, Ave Ninchi en Wandisa Guida.

Jong, pasgetrouwd stel realiseert zich na de wittebroodsweken dat hun vaders nog lang niet op één lijn zitten, al doen de beide families hun best om aardig tegen elkaar te zijn. De vader van de bruid wil dat het paar in Rome gaat wonen, terwijl de vader van de bruidegom verwacht dat het stel in Napels blijft. Bijzonder onderhoudende, knotsgekke film met prachtige typetjes, vooral van Fabrizi en Taranto als de vaders.

I Tartassati

1959 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Luciano Marin, Cathia Caro en Louis de Funès.

Een accountant moet de boeken van een confectiefabrikant controleren en ontdekt dat deze door omkoperij een belastingschuld van 15 miljoen lire heeft weten te omzeilen. Daarnaast hebben beider echtgenotes vriendschap gesloten en is de zoon van de fabrikant verliefd geworden op de dochter van de inspecteur. Dit nauwelijks verhulde plagiaat van het eerdere succes GUARDIE E LADRI met dezelfde hoofdrollen, heeft weinig verrassingen of satirische scherpte. Door de nasynchronisatie valt de medewerking tegen van de Franse komieken, die het vooral van hun dialoogbehandeling moeten hebben.

Ferdinando I, re di Napoli

1959 | Komedie, Historische film

Italië 1959. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Peppino De Filippo, Eduardo De Filippo, Titina de Filippo, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Koning Ferdinand begeeft zich 's avonds als vagebond vermomd in de volkswijken van Napels en ervaart zo hoe er echt over hem wordt gedacht. Zijn verliefdheid op de vrouwelijke ster van een toneelgezelschap doet hem de revolutionaire boodschap van hun stuk eerst niet herkennen, maar later worden de spelers tot de strop veroordeeld totdat Napoleon net op tijd Napels verovert. De kleurrijke kostuumkomedie wil in de eerste plaats de befaamde theaterfamilie De Filippo laten schitteren, maar de hen omringende sterren komen lang niet allemaal tot de gewenste uitbundige speelstijl.

Premier mai

1958 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1958. Komedie van Luis Saslavsky. Met o.a. Yves Montand, Nicole Berger, Walter Chiari, Aldo Fabrizi en Maurice Biraud.

Dertiger Yves Montand etaleert zijn vermaarde acteerbereik in Saslavsky's Eén mei, als vader die met zijn zoontje richting een voetbalwedstrijd gaat zodat zijn vrouw in alle rust thuis kan bevallen. Maar Montands arbeiderpersonage Jean raakt halverwege de eindbestemming in aanraking met de politie, waarna zoontje François (Noël) terug naar huis moet zien te komen om papa's papieren op te halen. Feitelijk speelt het verhaal tweede viool ten faveure van een drom kleurrijke personages en evenementen, met vermakelijke terzijdes en frisse verrassingen als leidraad, en hartverwarming als doel. Met Nederlandse ondertiteling.

I prepotenti

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Aldo Fabrizi, Nino Taranto, Ave Ninchi, Mario Riva en Wandisa Guida.

Een komedie over vriendschap, liefde en begrip op z'n Italiaans. Een jongeman uit Rome krijgt het met een Napolitaan aan de stok over voetbal. Hun discussie laait zo hoog op dat de politie eraan te pas moet komen. Op het bureau proberen zij hun meningsverschillen bij te leggen, niet zozeer omdat hun opvatting over voetbal is veranderd, maar omdat de één verliefd is geworden op de zuster van de ander.

Of Life And Love

1957 |

1957. Mario S, Aldo Fabrizi en Luchino Visconti. Met o.a. Myriam Bru, Turi Pandolfini, Natale Cirino, Walter Chiari en Anna Magnani.

Een komedie over vriendschap, liefde en begrip op z'n Italiaans. Een jongeman uit Rome krijgt het met een Napolitaan aan de stok over voetbal. Hun discussie laait zo hoog op dat de politie eraan te pas moet komen. Op het bureau proberen zij hun meningsverschillen bij te leggen, niet zozeer omdat hun opvatting over voetbal is veranderd, maar omdat de één verliefd is geworden op de zuster van de ander.

El Maestro

1957 | Drama

Spanje​/​​Italië 1957. Drama van Aldo Fabrizi en Eduardo Manzanos. Met o.a. Aldo Fabrizi, Mary Lamarr, Félix Fernández en Alfredo Mayo.

Een onderwijzer komt vol illusies in de Spaanse hoofdstad aan, maar doordat zijn zoon een ongeluk krijgt gaan zijn plannen niet door. Een curieuze en aardige film, die bovendien goed gespeeld is.

Un Po' di cielo

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Giorgio Moser. Met o.a. Gabriele Ferzetti, Constance Smith, Fausto Tozzi, Aldo Fabrizi en Peppino De Filippo.

Een Amerikaans-Italiaanse majoor heeft tijdens WOII een meisje leren kennen, dat twaalf jaar later getrouwd is met een vliegenier en met wie hij bij NATO-oefeningen opnieuw in contact komt. Een bijna fataal vliegongeval wakkert hun plichtsbesef aan en weerhoudt hen van overspel. Simpel romantisch melodrama wordt met fraaie vlieg- en natuuropnamen versierd en heeft aardige scènes in de confrontatie van de held met de Italiaanse gezinsfolklore.

Mi permette babbo?

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Mario Bonnard. Met o.a. Marisa De Leza, Aldo Fabrizi en Alberto Sordi.

Een Amerikaans-Italiaanse majoor heeft tijdens WOII een meisje leren kennen, dat twaalf jaar later getrouwd is met een vliegenier en met wie hij bij NATO-oefeningen opnieuw in contact komt. Een bijna fataal vliegongeval wakkert hun plichtsbesef aan en weerhoudt hen van overspel. Simpel romantisch melodrama wordt met fraaie vlieg- en natuuropnamen versierd en heeft aardige scènes in de confrontatie van de held met de Italiaanse gezinsfolklore.

Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Mauro Bolognini. Met o.a. Alberto Sordi, Peppino De Filippo, Aldo Fabrizi, Gino Cervi en Valeria Moriconi.

Vier Romeinse politiemannen van verschillende rang spelen in de politiekapel, die de opperwachtmeester zijn eigen compositie wil laten uitvoeren. De wachtmeester wil hogerop en studeert Frans om tolk te worden, maar wordt overgeplaatst naar Milaan en moet zich het plaatselijke dialect eigen maken. De komedie heeft zijn aardigste momenten in het ongedisciplineerde Romeinse verkeer, maar men moet een liefhebber van marsmuziek zijn om niet op de muzikale intrige af te knappen. Maar FANFARE was tenslotte óók een succes.

Donatella

1956 | Komedie, Romantiek

Italië 1956. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Elsa Martinelli, Gabriele Ferzetti, Walter Chiari, Aldo Fabrizi en Virgilio Riento.

Arbeidersmeisje vindt tas van rijke dame en mag als beloning een tijdje in chique wereld leven. Ze ontmoet jongeman die verliefd op haar wordt, zonder van haar nederige status af te weten. In Hollywood als actrice gedebuteerd fotomodel Martinelli is aantrekkelijk middelpunt van stijlvol en charmerend romantisch sprookje dat in alle probleemloosheid een onderhoudende komedie oplevert.

I pappagalli

1955 |

Italië 1955. Bruno Paolinelli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Alberto Sordi, Maria Fiore, Peppino De Filippo en Titina de Filippo.

Een reeks verschillende verhalen die zich in het oude Rome afspelen. Caterina, die een misstap begaan heeft en nu als een leugenaarster door het leven gaat, ontdekt de voordelen van de waarheid. Haar vriendin, Angela, probeert zelfmoord te plegen om haar liefde te bewijzen. Het is voornamelijk een film over de situaties en de toestanden in het leven van een aantal personages. Enig goed acteerwerk en een aantal grappige momenten.

Accadde al penitenziario

1955 | Drama, Komedie

Italië 1955. Drama van Giorgio Bianchi. Met o.a. Aldo Fabrizi, Walter Chiari en Alberto Sordi.

Een hulpbewaker in een strafgevangenis probeert een manier te vinden om de gevangenen te helpen, maar zijn vriendelijkheid brengt hem regelmatig in moeilijkheden. Hij jaagt iedereen tegen zich in het harnas met verhalen uit zijn dagboek over het leven achter de tralies, een leven dat zelfs de gevangenen tegenvalt. Een geestige en soms ontroerende film.

Questa è la vita

1954 | Komedie, Drama

Italië 1954. Komedie van Giorgio Pastina, Mario Soldati en Luigi Zampa. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Lucia Bosè, Walter Chiari en Turi Pandolfini.

Dit vierluik, gebaseerd op korte verhalen van Luigi Pirandello, is een bijzonder aardige sociale satire, een beetje surrealistisch. Het eerste verhaal gaat over een paraplumaker die in een pot blijft steken nadat hij hem heeft gerepareerd, het tweede verhaal betreft een jonge moeder die om geld bedelt, en er dan een waaier van koopt; in het derde verhaal vraagt een tovenaar een vergunning om officieel de geneeskunst te mogen uitoefenen; en ten laatste zien we een professor die zijn kleren uitleent om een bruiloft, die dreigde te mislukken, te redden. Aldo Fabrizi speelt de prof, en voerde ook de regie van dit vierde deel. Een heerlijke, zeer onderhoudende film.

Cento anni d'amore

1954 | Romantiek, Familiefilm

Italië 1954. Romantiek van Lionello De Felice. Met o.a. Aldo Fabrizi, Maurice Chevalier en Eduard De Filippo.

Heerlijke, onderhoudende film met licht ironische ondertoon over honderd jaar Italiaanse zeden en gebruiken. Verschillende verhalen en personages lopen door elkaar heen. Verrukkelijk spel.

Una di quelle

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Totò, Lea Padovani en Peppino De Filippo.

Een film met de beroemdste Italiaanse komiek van de jaren vijftig. Het verhaal gaat over een jonge weduwe die zich prostitueert om haar aan lager wal geraakte familie te helpen. Als ze een klant mee naar huis neemt, ontdekt ze dat haar zoon koorts heeft. De klant besluit haar te helpen. Een in alle opzichten middelmatige film.

Siamo tutti inquilini

1953 | Drama, Komedie

Italië 1953. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Anna-Maria Ferrero, Peppino De Filippo, Maurizio Arena en Enrico Viariso.

Een meisje erft een flat van een vrouw met wie zij ooit gewerkt heeft. Helaas heeft ze geen enkele financiële armslag en ze is nauwelijks in staat het onderhoud te betalen. De eigenaar van het flatgebouw probeert misbruik te maken van haar situatie en de flat in handen te krijgen. Maar de zachtmoedige conciërge van het gebouw komt haar te hulp. Fabrizi is uitstekend als de opgejaagde concierge.

Cose da pazzi

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Aldo Fabrizi, Carla Del Poggio, Rita Giannuzi, Enrico Viarisio en Enrico Luzi.

Een meisje krijgt een woedeaanval en vertoont midden op straat agressief gedrag. Ze wordt naar een psychiatrische inrichting gebracht. Uiteindelijk blijkt dat zij niet geestelijk gestoord is, maar de artsen in de kliniek zijn gek. Surrealistische situatiekomedie van de Duitse, expressionistische, regisseur Pabst.

Papà diventa mamma

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Aldo Fabrizi, Ave Ninchi, Luigi Pavese en Giovanna Ralli.

Onderhoudende satire over een arme man die voortdurend door zijn vrouw en kinderen wordt getreiterd. Op een dag laat hij zich tijdens een show hypnotiseren, wat een ander mens van hem maakt. Hij laat zich niet meer inpakken door zijn kankerende vrouw en veeleisende kinderen, blijft thuis zitten en dwingt zo zijn vrouw in een winkel te gaan werken, wat een ramp blijkt voor de verkoop.

La Voce del silenzio

1952 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1952. Drama van Bruno Paolinelli en Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Jean Marais, Daniel Gélin, Cosetta Greco, Frank Villard en Aldo Fabrizi.

In een rusthuis midden in Rome komen mannen tijdens een korte retraite antwoord zoeken op gewetensvragen: een schrijver van misdaadromans heeft indirect de dood van een kind veroorzaakt, een verzetsstrijder heeft niet alleen Duitse tanks maar ook onschuldige voorbijgangers in de lucht laten vliegen, de vrouw van een krijgsgevangene is met een ander getrouwd omdat ze hem dood waande. De priester die hen niet weet te troosten komt in een geloofscrisis. Ondanks flashbacks steunt de film voornamelijk op de erg hoogdravende dialoog en wordt daardoor loodzwaar.

L'Età dell'amore

1952 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1952. Drama van Lionelle De Felice. Met o.a. Fernand Gravey, Aldo Fabrizi, Marina Vlady, Pierre-Michel Beck en Vittorio Sanipoli.

Twee door hun ouders verwaarloosde jongeren zoeken troost bij elkaar. Het meisje wordt zwanger en sterft bij de bevalling, waarna de gelouterde vader van de jongen zich van zijn verantwoordelijkheid voor zoon en kleinkind bewust wordt. Deze moraliserende, trage smartlap steunt op uitvoerige dialogen die van de nagesynchroniseerde Franse acteurs weinig overtuigingskracht krijgen en die uitmonden in een reeks van scheurkalender-levenswijsheden.

Cinque poveri in automobile

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Eduardo De Filippo, Aldo Fabrizi, Titina De Filippo, Walter Chiari en Isa Barizza.

De uitstekende rolbezetting kan dit middelmatige werkje niet redden. Het gaat over vriendschap, vrijgevigheid en armoede. Vier gezworen kameraden winnen een auto in de loterij. Ze besluiten de wagen te verkopen, maar ze willen de opbrengst delen met een vijfde, aan lager wal geraakte, vriend. Het ligt allerminst aan de spelers dat deze tragi-komedie maar niet van de grond komt.

Altri tempi

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Vittorio Caprioli, Elisa Cegani, Andrea Checchi, Aldo Fabrizi en Giovanni Grassi.

Een episodenfilm waarin zes verhalen - o.a. naar Luigi Pirandello - het idee van de `goede oude tijd` van ironische kanttekeningen worden voorzien. Een hoogtepunt is de sketch waarin De Sica als advocaat een mooie van moord verdachte vrouw (Lollobrigida) verdedigt op wie hij intussen verliefd is geworden.

Signori, in carrozza!

1951 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1951. Komedie van Luigi Zampa. Met o.a. Aldo Fabrizi, Sophie Desmarets, Peppino De Filippo, Julien Carette en Noël Roquevert.

Een controleur op de trein Rome-Parijs heeft in het geheim een verhouding met een vrouw in Parijs. Hij laat zich overplaatsen naar Frankrijk om definitief bij zijn vriendin te kunnen intrekken, maar zijn klaplopende zwager duikt voor de politie bij hem onder, waardoor de waarheid aan het licht komt. Eén van de talrijke komedies uit de jaren vijftig over bigamie, dankt veel aan het speelse samenspel van Fabrizi en De Filippo, die ook fysiek verassende rokkenjagers zijn.

Parigi è sempre Parigi

1951 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1951. Komedie van Luciano Emmer. Met o.a. Aldo Fabrizi, Ave Ninchi, Lucia Bosé, Marcello Mastroianni en Franco Interlenghi.

Italiaanse voetbalsupporters gaan voor een interland naar Parijs, volgens een clichématig verwachtingspatroon, hopend op avonturen: haute couture en schoonheidsverzorging voor de vrouwen, pikante ontmoetingen voor de mannen, maar alles loopt uit op teleurstellingen, behalve voor de jongeman die géén vooropgezette ideeën had. De mild satirische, toeristische komedie krijgt een extra waarde door het gedateerde, maar nu amusante tijdsbeeld. Montand als onderdeel van de couleur locale zingt enkele chansons.

La Famiglia Passaguai

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Aldo Fabrizi, Peppino De Filippo en Ave Ninchi.

Een werknemer van een limonadefabriek neemt op een warme zondag zijn familie mee van Rome naar de badplaats Ostia. Pech onderweg en de overdreven jaloezie van de echtgenote maken het uitje tot een rampzalige slijtage-slag.De spontane, maar rumoerige volksklucht gaat door de spraakwaterval van alle personages op den duur meer vermoeien dan amuseren.

Guardie e ladri

1951 | Komedie, Drama

Italië 1951. Komedie van Mario Monicelli en Steno. Met o.a. Totò, Steno, Aldo Fabrizi, Ove Ninchi en Pina Piovani.

Kleine oplichter Ferdinando Esposito (Tot[KA2]o) wordt gearresteerd maar weet te ontsnappen, waardoor politieman Bottoni (Fabrizi) met ontslag wordt bedreigd. In burger weet deze het gezin van de dief binnen te dringen. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide mannen en hun families. De agent ziet van arrestatie af, maar de dief geeft zich omwille van zijn vriend zelf aan. Deze vroege voorloper van de commedia all'Italiana plaatst satirische kanttekeningen bij de toenmalige rooskleurigheid van het neorealisme en laat door middel van alle grappen Totò en Fabrizi genuanceerde rollen spelen als vertegenwoordigers van de arbeiders- en middenklasse, die ontdekken dat hun overeenkomsten groter zijn dan hun verschillen. Bekroond op Festival met de prijs voor het Beste Scenario van Piero Tellini en Steno. De dialogen zijn van Vitaliano Brancati, Aldo Fabrizi, Ennio Flaiano, Mario Monicelli en Ruggero Maccari. Het camerawerk is van Mario Bava. Mono.

Cameriera bella presenza

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Giorgio Pastina. Met o.a. Aldo Fabrizi, Elsa Merlini, Gino Cervi, Peppino De Filippo en Eduard de Filippo.

De uitzonderlijke rolbezetting en het puike acteerwerk verheffen deze middelmatige, ironische vertelling over een lieftallig meisje dat in tal van hachelijke situaties terechtkomt.

Vita da cani

1950 | Komedie, Musical

Italië 1950. Komedie van Mario Monicelli en Steno. Met o.a. Aldo Fabrizi, Gina Lollobrigida, Delia Scala, Tamara Lees en Nyta Dover.

De revuemeisjes van een provinciaal tourneegezelschap hebben weinig succes, maar vinden wel echtgenoten met wie ze al dan niet gelukkig worden. Een soubrette wil uit loyaliteit een kansrijk engagement bij een groot gezelschap afslaan, maar de directeur houdt haar grootmoedig voor dat ze het aanbod moet accepteren. Het treffende beeld van de theaterfauna met daarnaast het nodige particuliere wel en wee (dat soms melodramatisch wordt aangedikt) is óók interessant als jeugdwerk van mensen aan beide zijden van de camera, die sindsdien een grote carrière hebben opgebouwd.

Prima comunione

1950 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1950. Avonturenfilm van Alessandro Blasetti. Met o.a. Aldo Fabrizi, Gaby Morlay, Enrico Viarisio, Lauro Gazzolo en Andreina Mazzetto.

Een boerenmeisje, op de ochtend van haar eerste communie. Haar vader gaat haar witte jurkje ophalen bij de kleermaker. Op de terugweg echter krijgt hij een ongelooflijke serie moeilijkheden en tegenslagen te verwerken, waardoor hij te laat komt. Thuis zit iedereen in angst en zorg, maar als alles verloren lijkt... Het eind is blij en verrassend. Een hartverwarmend relaas over de wisselvalligheden van het leven. Prachtige karaktertekening. Scenario van Cesare Zavattini en camerawerk van Mario Craveri.

Prima communione

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Ludmilla Dudarova, Gaby Morlay en Aldo Fabrizi.

Een boerenmeisje, op de ochtend van haar eerste communie. Haar vader gaat haar witte jurkje ophalen bij de kleermaker. Op de terugweg echter krijgt hij een ongelooflijke serie moeilijkheden en tegenslagen te verwerken, waardoor hij te laat komt. Thuis zit iedereen in angst en zorg, maar als alles verloren lijkt... Het eind is blij en verrassend. Een hartverwarmend relaas over de wisselvalligheden van het leven. Prachtige karaktertekening. Scenario van Cesare Zavattini en camerawerk van Mario Craveri.

Francesco, giullare di Dio

1950 | Biografie, Drama, Experimenteel

Italië 1950. Biografie van Roberto Rossellini. Met o.a. Aldo Fabrizi, Arabella Lemaitre, Gianfranco Bellini en Peparuolo.

Een wat fragmentarische, maar goed gemaakte film over het leven van de Franciscanen en een lyrisch portret van Franciscus van Assisi. In negen hoofdstukken wordt het verhaal verteld van het begin van de Franciscaner orde tot aan de preken van de volgelingen. Scenario van Rossellini en Frederico Fellini.

Gli emigranti

1949 | Komedie

Argentinië​/​​Italië 1949. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Aldo Fabrizi, Ave Ninchi en Adolfo Celi.

Een bitterzoete komedie over het wel en wee van een Italiaanse immigrantenfamilie in Argentinië. Zij hopen op een goede toekomst in hun nieuwe vaderland, maar denken met heimwee terug aan hun land van herkomst. Acteur-regisseur Fabrizi kwijt zich op fijnzinnige manier van zijn dubbele taak. De andere spelers doen niet voor hem onder.

Benvenuto reverendo

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Gabriele Ferzetti en Lianella Carell.

Een grappige situatiekomedie over oplichters die een priester - een sympatieke rol van Fabrizi - proberen te bedriegen, en de komische gevolgen daarvan. Er wordt geld gestolen uit een kluis waarin de almoezen worden bewaard. De dief draagt een priestertoog om te kunnen ontsnappen. Dat heeft nogal wat verwarring tot gevolg. Goeie acteerprestaties van de hele cast.

Antonio da Padova

1949 | Biografie, Historische film

Italië 1949. Biografie van Pietro Francisci. Met o.a. Aldo Fabrizi, Silvana Pampaini, Carlo Giustini, Lola Braccini en Nino Pavesi.

Puur fondant voor mensen met een christelijke geloofsovertuiging; aan het eind van de 12e eeuw doet een Spaanse edelman tegen de zin van zijn familie afstand van zijn titel en gaat het woord van Jezus Christus verbreiden. Zijn geloof wordt sterker wanneer hij Franciscaanse monniken ontmoet en zich bij hen aansluit op een pelgrimstocht naar Assissi en Rome. Dit op ware feiten berustende verhaal wordt verteld door een kind in Rome na WO II als hij de biografie van Antonio leest. Hij raakte gepassioneerd van het geluid van het kerkorgel en gefascineerd door de levens van heilige mannen: aldus gaat hij het boek over het leven van Antonio van Padova lezen. Let op: suikerhoudende waren zijn slecht voor het gebit. Zeg dus nooit, dat we niet gewaarschuwd hebben.

Tombolo paradiso nero

1947 | Drama

Italië 1947. Drama van Giorgio Ferroni. Met o.a. Aldo Fabrizi, Nada Fiorelli en Adriana Benetti.

Naoorlogse tragedie in Livorno ten tijde van de bezetting door de Amerikanen. Om in deze wanhopige en ellendige situatie te kunnen overleven, moeten de meeste Italianen gaan zwarthandelen. Een oprechte man is op zoek naar zijn dochter, die hij sinds het begin van de oorlog niet meer heeft gezien. Zij houdt zich echter op met louche figuren die clandestiene legervoorraden opkopen van een GI. Om zijn dochter te redden uit de klauwen van de schurken, krijgt de vader ten slotte hulp van andere smokkelaars. Door de geloofwaardige vertolkingen en het goede scenario bereikt deze film het niveau van een naoorlogse Italiaanse miniklassieker.

Il delitto di Giovanni Episcopo

1947 | Drama, Romantiek

Italië 1947. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Aldo Fabrizi, Rolando Lupi en Yvonne Sanson.

Een bescheiden werknemer leidt een eenvoudig bestaan, maar is tevreden met zijn kleine, gemeubileerde kamer. Zijn leven verandert in een hel als hij eerst een avonturier ontmoet en vervolgens met een vrouw trouwt die echt van hem houdt en hem een zoon schenkt. Als hij ontdekt dat zijn vrouw hem bedriegt, wordt hij gek en begaat een krankzinnige daad. Voortreffelijk spel en een goed script met slechts een paar kleine zwakke punten.

Vivere in pace

1946 | Oorlogsfilm

Italië 1946. Oorlogsfilm van Luigi Zampa. Met o.a. Aldo Fabrizi, John Kitzmiller, Mirella Monti, Gar Moore en Ave Ninchi.

Gewonde Amerikaanse soldaten vragen tijdens WO II onderdak in een Italiaans dorpje waar slechts één Duitse bezetter is. Confrontatie met de Duitser leidt via dronkenschap tot vriendschap, maar de komst van een Duitse patrouille wordt zowel de Amerikaan als de Italiaanse gastheer noodlottig. Deze neorealistisch gemaakte, humane oorlogssatire was bij de première snel na de bevrijding opmerkelijk actueel, maar heeft ook sindsdien vele kwaliteiten in onderwerp en stijl weten te bewaren.

Mio figlio professore

1946 | Komedie, Familiefilm

Italië 1946. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Aldo Fabrizi, Mario Pisu, Giorgio De Lullo, Pinuccia Nava en Lisetta Nava.

Door-de-weekse komedie die het moet hebben van het fraaie spel van Aldo Fabrizi. De conciërge van een school, weduwnaar, heeft alleen nog maar zijn zoon, aan wie hij zich met hart en ziel wijdt. Hij doet alles om de jongen professor te laten worden.

Roma, città aperta

1945 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Italië 1945. Drama van Roberto Rossellini. Met o.a. Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero, Vito Annicchiaro en Maria Michi.

Verzetsstrijder Giorgi Manfredi met de deknaam Luigi Ferrari (Pagliero) wordt door de Gestapo gezocht en vlucht uit zijn Romeinse woning naar een onderduikadres in de voorstad, maar wordt door zijn vriendin Marina Mari (Michi) verraden, die door de Duitsers gemanipuleerd wordt. Pina (Magnani), de verloofde van zijn vriend Francesco (Grandjacquet) en de priester Don Pietro Pellegrini (Fabrizi) proberen hem te redden, maar hij wordt toch gearresteerd. Deze klassieke film van het neorealisme werd opgenomen in de straten en tussen het puin van het nog maar net bevrijde Rome en heeft met de jaren niets van zijn oorspronkelijke werking verloren, evenmin als het opmerkelijke spel van Magnani. De opnames werden gedeeltelijk gedraaid onder de neus van de niets vermoedende bezetter. Kreeg in Cannes op het eerste festival met acht andere films de Grote Prijs. Het scenario is van Sergio Amidei, Federico Fellini en regisseur Rossellini, die met Amidei en Alberto Consiglio het verhaal bedacht. Het camerawerk is van Ubaldo Arata. Mono. Ook bekend als ROME, OPEN CITY.

L'ultima carrozzella

1943 | Drama, Komedie

Italië 1943. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Laura Gazzolo en Tino Scotti.

Leuk, bitterzoet sociaal drama met voortreffelijke rolbezetting over een aapjeskoetsier die zijn rijtuig niet wil opgeven voor een auto. Hij wordt beschuldigd van een diefstal die hij niet heeft gepleegd. Gelukkig is er een verband tussen het een en het ander, zodat hij niet ten onrechte wordt veroordeeld.

Campo de' Fiori

1943 | Drama, Komedie

Italië 1943. Drama van Mario Bonnard. Met o.a. Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Peppino De Filippo, Olga Solbelli en Caterina Boratto.

Een jonge visboer is verliefd op een mooi en rijk meisje maar zijn droom geaccepteerd te worden door de hogere kringen is te hoog gegrepen. Aandoenlijk verhaal over standsverschillen, met humor en een goede rolbezetting.

Avanti c'è posto

1942 | Romantiek, Komedie

Italië 1942. Romantiek van Mario Bonnard. Met o.a. Aldo Fabrizi, Adriana Benetti, Andrea Checchi, Virgilio Riento en Carlo Micheluzzi.

Een ironische en sentimentele film over twee vrienden, de ene is een vrachtwagenchauffeur en de ander een buschauffeur, die een werkeloos meisje ontmoeten en hoe zij haar aan een baan helpen. Sentimenteel-romantisch verhaal, zij voelen zich beiden tot haar aangetrokken. Goed spel en het verhaal zal de toeschouwer van het begin tot het einde amuseren.