Kim Ki-duk (1960) is regisseur, acteur, scenarist, producer, cameraman en editor.
Er zijn 13 films gevonden.

The Net

2016 | Drama

Zuid-Korea 2016. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Seung-bum Ryoo, Won-geun Lee en Young-min Kim.

Wanneer een Noord-Koreaanse visser door motorpech per ongeluk met z'n bootje over de grens met Zuid-Korea geraakt, moet hij ofwel een spion, ofwel een overloper zijn. Dat hij niets anders wil dan simpelweg terugkeren naar z'n vrouw en dochter is voor overheidsdienaren aan beide zijden van de grens ondenkbaar. Een zwartkomische spionagethriller die laat zien hoe staatsideologie in de weg staat van burgerlijk geluk, zowel in Zuid- als Noord-Korea. Een mooie pastiche, die zich in dramatisch opzicht wat voorspelbaar afwikkelt.

Moebius

2013 | Drama

Zuid-Korea 2013. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Lee Eun-woo, Jo Jae-Hyeon en Seo Young-ju.

Er zijn over de jaren al heel wat variaties op het Oedipuscomplex gefabriceerd, maar nog nooit zo grotesk en bizar als in deze pikzwarte, dialoogloze komedie van Zuid-Koreaan Kim Ki-duk. Op allerlei manieren weeft de regisseur het principe van de Möbiusband door het verhaal, waarbij niet alleen personages en identiteiten, maar ook tijden en emoties in elkaar overlopen. Een zoon wordt gecastreerd, krijgt dan de penis van de vader aangemeten en raakt vervolgens alleen nog opgewonden van zijn moeder. Ondanks de extreme scènes een instant klassieker.

Pieta

2012 | Drama

Zuid-Korea 2012. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Lee Jeong-jin, Min-soo Jo en Kang Eunjin.

Een ijskoude, sadistische jongeman zorgt er in de achterbuurten van Seoul weinig zachtzinnig voor dat arme krabbelaars hun schulden voldoen. Uiterlijk onbewogen breekt hij hun botten, zodat de verzekeringspremie kan worden geïnd. Zijn routineuze leven raakt uit het lood als een mooie vrouw zich aan hem opdringt. Zij is zijn moeder, zegt ze. Hij heeft zo zijn methodes om uit te vinden of ze de waarheid spreekt. Op het festival van Venetië werd Pieta bekroond met de Gouden Leeuw, de prijs voor de beste film.

Breath

2007 | Drama, Romantiek

Zuid-Korea 2007. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Chang Chen, Ha Jung-woo, Park Ji-a en Kim Ki-duk.

Na een zelfmoordpoging krijgt de ter dood veroordeelde Jang Jing (Chang) bezoek in de gevangenis van Yeon (Park), die het leven van Jang probeert te verlichten door de gevangenismuren te versieren en door voor hem te zingen. Er ontstaat een kwetsbare romance: Yeon is getrouwd met een nare echtgenoot. In de film wordt iets meer gepraat dan in de meeste films van Kim Ki-duk, en de regisseur laat gelukkig ook het geweld dat sommige van zijn films zo onverteerbaar maakt binnen de perken. Gouden Palm-nominatie in Cannes.

The Bow

2005 | Drama

Zuid-Korea/Japan 2005. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Jeon Seong-hwang, Han Yeo-reum en Seo Si-jeok.

Een oude man en een zestienjarig meisje wonen samen op een boot. Als ze zeventien is zullen ze trouwen, tot die tijd vullen ze de tijd door muziek te maken en met pijl en boog op mannen te schieten die zich aan het meisje willen vergrijpen. Maar op een dag komt er een knappe student aan boord die het leven van de twee compleet overhoop gooit. Zeker niet de beste film van Ki-Duk: The Bow is een aaneenschakeling van simplistische metaforen - over liefde en het lot, vrijheid en gevangenschap - en andere clichés uit zijn vorige films.

Samaria

2004 | Drama, Familiefilm, Fantasy, Erotiek

Zuid-Korea 2004. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Lee Eol, Gwak Ji-min, Seo Min-jung, Gweon Hyeon-min en Oh Yong.

Samaritan Girl verhaalt van twee schoolmeisjes die in de prostitutie belanden. Zo hopen ze geld te sparen voor een reis naar Europa. Jae-yeong heeft seks met klanten, terwijl Yeo-jin de zaken regelt en het geld beheert. Wanneer door een tragisch incident Jae-yeong omkomt neemt Yeo-jin haar plaats in. Sterker nog, als in een soort spiegeleffect zoekt ze hun eerdere klanten op, heeft seks met ze en geeft ze hun geld terug. Als om de gedane zaken uit te wissen. Op simpele verklaringen voor wat de personages doen zal de kijker tevergeefs wachten, maar ondertussen speelt Kim Ki-duk een meesterlijk, prikkelend spel met thema's als onschuld en kwaad, wraak en vergeving.

Bin-jip

2004 | Drama, Romantiek, Komedie

Zuid-Korea/Japan 2004. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Jae Hee, Lee Seung-Yeon, Gweon Hyeok-Ho, Ju Jin-Mo en Su-yeon Lee.

Het centrale personage in Bin-Jip (Leeg huis) is geen gewone inbreker. De jongeman gebruikt na zijn 'inbraak' het toilet, de douche, een tandenborstel. Hij neemt eten uit de koelkast, pakt schone kleren uit de kast. Als wederdienst doet hij de was en verzorgt hij de planten. Op een dag gaat hij een huis binnen dat niet leeg blijkt te zijn. Elfde film van autodidact Kim Ki-duk is wonderschoon, maar niet vrij van het gratuite, seksueel getinte geweld dat Kims eerdere films (met name The Isle en Address Unknown) zo onverteerbaar maakte. Ook de al te simplistische metaforen (over vrijheid en gevangenschap vooral) ontbreken niet.

Spring, Summer, Fall, Winter...and Spring

2003 | Drama

Zuid-Korea/Duitsland 2003. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Oh Yeong-su, Kim Ki-duk, Kim Jong-ho, Kim Young-min en Seo Jae-Kyeong.

Spring, Summer, Fall, Winter...and Spring luidt de internationale titel van deze fraaie Koreaanse productie over de cycli van het leven. De film speelt zich af op een afgelegen bergmeer waar een oude boeddhistische monnik en zijn jonge leerling leven op een vlot waarop een kleine tempel is gebouwd. De loop van de seizoenen houdt gelijke tred met de transformatie van de jongen in een oude man die uiteindelijk - in de tweede lente - zelf doceert. Een zinnenstrelende film die doet verlangen naar onthechting. Met mooie, verhalende beelden en een summier gebruik van tekst.

Bad Guy

2001 | Drama

Zuid-Korea 2001. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Won Seo, Jo Jae-Hyeon en Kim Yun-tae.

Sun-hwa draagt pumps met een strikje erop en een kuise zomerjurk. De pooier Han-ki, een krachtpatser met vervaarlijke littekens op zijn lichaam, ziet de studente op een bankje in het park zitten en valt als een blok voor haar. Hij randt haar aan, zij spuugt hem in zijn gezicht, en een obsessie is geboren. Met pijnlijke precisie schetst Bad Guy hoe een braaf meisje aan lager wal raakt en hoe complex de relatie tussen hoer en pooier kan zijn. Zowaar komt in het rauwe, energieke Bad Guy verlossing even in zicht, maar in een onorthodoxe en duur betaalde vorm.

Address Unknown

2001 | Drama

Zuid-Korea 2001. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Kim Ho-jung, Shen Zhi-min en Moon Sung-Kun.

Drama van de Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk over een dorp waarin het leven wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een Amerikaanse luchtmachtbasis. Een jongen is de zoon van een gehandicapte oorlogsveteraan, een meisje mist een oog omdat haar broer haar trof met een speelgoedgeweer, een derde jongen, die zijn moeder in de steek liet, is de zoon van een zwarte Amerikaanse soldaat. De filmtitel slaat op de vergeefse poging van deze moeder om brieven te sturen aan haar vertrokken minaar. De film heeft een ingewikkelde structuur, die op het eerste gezicht rommelig aandoet. Maar er zijn talrijke momenten waarin Kim opnieuw bewijst een van de grote filmtalenten van dit moment te zijn, die met grote energie en veel gevoel voor zwarte humor vertelt van een land vol gewonde mensen.

The Isle

2000 | Drama

Zuid-Korea 2000. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Suh Jung, Jang Hang-sun, Cho Jae-hyung, Park Sung-hee en Kim Yoo-suk.

The Isle speelt zich af op en rond een geïsoleerd meer ergens in Zuid-Korea, omringd door beboste bergen en gehuld in een deken van mist. Op het sprookjesachtige meer drijven hutjes (niet groter dan een hondenhok) die dienst doen als weekendverblijven voor vissers. De knappe, stomme Hee-jin verhuurt de hutjes en voorziet in haar levensonderhoud door overdag voedsel en 's nachts haar lichaam aan de vissers te verkopen. Op een van de drijvende hutjes belandt Hyunshik, een ex-politieagent met een zwaar verleden. Het wordt Hee-jins obsessie om hem de hele dag te observeren. Wanneer Hyunshik zichzelf probeert te doden, redt Hee-jin hem op het nippertje. Dit incident is het begin van hun vreemde passionele liefdesrelatie....

Ag-o

1996 | Drama

Zuid-Korea 1996. Drama van Kim Ki-duk. Met o.a. Jo Jae-Hyeon, Ahn Jae-hong en Jeon Mu-song.

In dit low-budgetdebuut van de omstreden Koreaan Kim Ki-duk (The Isle) worden alle kenmerken uit zijn latere oeuvre geïntroduceerd: adembenemende beeldpoëzie, zwarte romantiek, bruut geweld en ongemakkelijke seks. Een opvliegende crimineel die bekendstaat als Krokodil woont met een jongetje en een oude man (een jonge en oude versie van de hoofdpersoon?) onder een brug in Seoel. Wanneer een wanhopige vrouw de rivier in springt, redt hij haar leven, om haar vervolgens wreed te misbruiken. Een bizarre romance volgt. Dat Kim regelmatig van vrouwonvriendelijkheid wordt beschuldigd is ook na het zien van Crocodile voorstelbaar, maar intrigeren doet de film beslist.

Seo-Puyun-Jae

1993 | Drama

Noord-Korea/Zuid-Korea 1993. Drama van Im Kwon-Taek. Met o.a. Kim Kyu-Chul, Oh Jung-Hae en Kim Myung-Gon.

In dit low-budgetdebuut van de omstreden Koreaan Kim Ki-duk (The Isle) worden alle kenmerken uit zijn latere oeuvre geïntroduceerd: adembenemende beeldpoëzie, zwarte romantiek, bruut geweld en ongemakkelijke seks. Een opvliegende crimineel die bekendstaat als Krokodil woont met een jongetje en een oude man (een jonge en oude versie van de hoofdpersoon?) onder een brug in Seoel. Wanneer een wanhopige vrouw de rivier in springt, redt hij haar leven, om haar vervolgens wreed te misbruiken. Een bizarre romance volgt. Dat Kim regelmatig van vrouwonvriendelijkheid wordt beschuldigd is ook na het zien van Crocodile voorstelbaar, maar intrigeren doet de film beslist.