Michael Strauven is regisseur.
Er zijn 5 films gevonden.

Happy Birthday Berlinale

2000 | Documentaire

Duitsland 2000. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Alexandre Askoldov, Manfred Barthel, Robert Begnini, Frank Beyer en Willy Brandt.

Gemaakt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Festival van Berlijn brengt deze documentaire een historisch overzicht van dit festival, dat samen met Cannes en Venetië uitgroeide tot de belangrijkste Europese filmfestivals. De eerste editie ging van start op 6 juni 1951, een eerder beperkte manifestatie, met Gary Cooper als enige belangrijke ster. Door de geïsoleerde positie van de stad werd steeds weer het politieke karakter van het festival benadrukt. Na enkele jaren groeide het belang en werd het festival bezocht door alle groten van de filmwereld. Tot 1961 speelde het festival zich zowel in West- als in Oost-Berlijn af, maar met de bouw van de muur kwam hier verandering in. In 1969 werd het festival afgebroken nadat de jury de film O.K. van Michael Verhoeven van de competitie uitsloot. Een jaar later ontstond dan het 'Forum des jungen Films'. De documentaire brengt een mengeling van actualiteitsopnamen, interviews van heden en verleden en filmfragmenten. Het werd een uitstekende promotiefilm voor het festival, maar benadert dit geen ogenblik op meer kritische wijze. Strauven schreef het scenario samen met Ina Beyer. Voor de montage werd beroep gedaan op Thomas Kleinwächter. Fotografie is van Georg Pahl.

Legenden: Marlene Dietrich

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Jan-Christopher Horak, David Riva, Steven Bach, Michael Riva en Gean Harwood.

Om te zingen had ze te weinig stem, als actrice beschikte ze slechts over middelmatig talent. Toch groeide Marlene Dietrich (1901-1992) uit tot een legende van het lied en het witte doek. Hoe komt dat? Waarschijnlijk door haar mysterieuze schoonheid en haar sensuele uitstraling. Feit is dat ze in 1930 een sensatie werd met DER BLAUE ENGEL, daarna met regisseur Josef von Sternberg naar Hollywood trok, waar ze een van de populairste actrices van haar generatie werd. Ondanks meermaals aandringen van Goebbels weigerde ze terug te keren naar Duitsland. Kort voor het uitbreken van WOII nam ze de Amerikaanse nationaliteit aan, Eerst in 1960 zou ze Berlijn nogmaals aandoen, waar ze op wisselvallige emoties onthaald werd. Daarna keerde ze enkel nog naar haar geboortestad terug om begraven te worden. Uitstekend gedocumenteerde biografie van een unieke vrouw. Naast gesprekken met haar dochter en twee kleinzoons, komen nog verschillende mensen aan het woord die haar nog gekend hebben. We zien fragmenten uit haar eerste films en een proefopname voor DER BLAUE ENGEL. Ook haar bi-seksualitiet komt aan bod, waardoor ze een dankbaar onderwerp was (en is) voor travestieten. Marlene zelf komt aan het woord in een interview uit 1972. Strauven schreef het scenario. Commentaar wordt gesproken door Patrick Blank, Uwe Müller en Ursula Werner. Montage is van Uli Peschke en Oskar Kammerer. Achter de camera stond Georg Pahl.

Legenden - Romy Schneider

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Sarah Biasini, Karlheinz Böhm, Oswalt Kolle, Helmut Lohner en Jean-Claude Brialy.

Romy Schneider werd in 1938 geboren als Rosemarie Albach- Retty, de dochter Magda Schneider en Wolf Albach-Retty, die zowel op het toneel als voor de camera stonden. Deze documentaire volgt Romy vanaf haar prille begin, in 1952, over haar SISSI-trilogie, tot haar verloving met Alain Delon, waardoor ze in Frankrijk terecht kwam. Hier kreeg ze een nieuw imago van Coco Chanel. Na haar mislukte Hollywood-avontuur kwam ze weer naar Europa, waar haar carrière gered werd dank zijn LA PISCINE, waarin ze als tegenspeler niemand minder had dan Alain Delon, ook al was hun relatie al lang voorbij. In Frankrijk bouwde ze haar loopbaan verder uit en werd een van de belangrijkste sterren van de Franse film. Haar privé-leven was echter een puinhoop. De wanhoop die zo dikwijls uit haar films sprak was echt. Haar leven brak helemaal wanneer in 1981 haar zoon David bij een ongeval de dood vond. Minder dan een jaar later, op 29 mei 1982, stierf ook zij, aan een dodelijke cocktail van medicijnen en alcohol. De liefde- haat verhouding van Romy met haar moeder Magda wordt eveneens gedetailleerd uit de doeken gedaan. Een boeiend portret met commentaar van Patrick Blank, Frank Sieckel, Conny Wolter en Käthe Koch. Montage was van Katrin Ewald en nieuw beeldmateriaal werd gefilmd door Bernd Höhne.

Ein Leben für die Traumfabrik

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Michael Strauven. Met o.a. Arthur Brauner, Claudia Dillmann-Kühn en Alice Brauner.

Arthur Brauner, zowat de bekendste Duitse na-oorlogse filmproducent, werd geboren te Lodz (Polen) op 1 augustus 1918. Ondanks het feit dat hij jood is overleefde hij het nazisme, in tegenstelling tot het merendeel van zijn familie. Kort na WOII bouwde hij op de gronden van een oude fabriek in Spandau een filmstudio en richtte hij het productiehuis CCC-Films op. In 1950 kwam zijn eerste film in de zalen. Met films als DIE RATTEN (1952), M[KA3]ADCHEN IN UNIFORM (1958), GRAND HOTEL (1959) en DER BRAVE SOLDAT SCHWEJK (1960) bouwde hij zich een onverwoestbaar imperium op. In totaal produceerde hij meer dan driehonderd films, meestal de smaak van het Duitse publiek volgend, maar af en toe toch ook een erg persoonlijke film, zoals VON H[KA3]OLLE ZU H[KA3]OLLE (1961), waarin hij de jodenvervolging toont na WOII in zijn geboorteland Polen. Hij bracht in de jaren 1960 ook Duitse bannelingen als Fritz Lang en Robert Siodmak terug naar Duitsland. Sinds de jaren 1980 opereert hij vanuit Rusland omdat de productiekosten daar veel lager liggen. Ook al kreeg hij meermaals uitnodigingen uit Hollywood om daar te werken, weigerde hij steeds daar de Amerikaanse studio's nooit de films zouden tolereren die hij wou maken. Deze documentaire, waarin ook filmhistorica Dillmann-Kühn en Brauners dochter Alice aan het woord komen, werd gemaakt t.g.v. zijn tachtigste verjaardag. Strauven schreef het scenario, terwijl Jutta Kuhlenberg instond voor de montage. Fotografie is van George Pahl en Peter Gonscherowski.

Die Aufklärungsrolle

1988 | Documentaire, Erotiek, Historische film, Komedie

Duitsland 1988. Documentaire van Michael Strauven.

Compilatie van scènes uit voorlichtingsfilms, die de Duitse bioscopen in de jaren zestig en zeventig overspoelden. Na de CANNES-ROLLE en RENDEZVOUS UBER DEM NIERENTISCH zet DIE AUFKLARUNGSROLLE de populair geworden compilatietrend voort. Het gaat daarbij minder om de kritische verwerking van een tijdgebonden genre, als om het vermaak van het publiek.