Alain Godard: scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

The Last Wolf

2015 | Avonturenfilm

China​/​​Frankrijk 2015. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Shaofeng Feng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng en Basen Zhabu.

De roman Wolf Totem uit 2004 schijnt in China de grootste bestseller te zijn sinds het Rode Boekje van Mao. Schrijver Jiang Rong vertelt daarin over de periode die hij als student doorbracht in Binnen-Mongolië, waar hij wolven bestudeerde en zelf een jong probeerde te temmen. Dat Fransman Annaud voor de verfilming werd gevraagd is wel begrijpelijk: met natuurfilms als The Bear en Two Brothers bewees hij als geen ander dieren te kunnen regisseren. De vele natuurscènes zijn dan ook prachtig in beeld gebracht, het verhaal eromheen helaas behoorlijk knullig.

Two Brothers

2004 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Guy Pearce, Jean-Claude Dreyfus, Freddie Highmore, Oanh Nguyen en Philippine Leroy-Beaulieu.

Regisseur Jean-Jacques Annaud kreeg velen plat met L'ours/The Bear, hetzelfde gebeurt met dit melodrama over twee kleine tijgertjes. De broertjes zijn onweerstaanbaar tijdens hun idyllische jeugd, waar een abrupt einde aan komt. De ene komt in een circus terecht, de ander wordt het troeteldier van een Frans jongetje. Uiteindelijk zien ze elkaar weer, maar worden dan gedwongen tegenover elkaar te staan. Annaud onderstreept de tragische actualiteit van de huidige tijgerpopulatie, maar schiet tegelijkertijd zijn doel voorbij door de dieren zo te vermenselijken en af te schilderen als gezellige salonbeestjes. Ondertussen zijn de wonderschone natuurplaatjes adembenemend.

Enemy at the Gates

2001 | Oorlogsfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 2001. Oorlogsfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Ed Harris en Bob Hoskins.

Historische epiek en romantiek zijn een kolfje naar de hand van scenarist-regisseur Annaud (L'amant, Seven Years in Tibet). Zijn wens om te imponeren werkt echter wel eens averechts. Zo lijkt het gewelddadige begin van Enemy at the Gates, een van de duurste Europese films ooit, te veel op de geroemde opening van Spielbergs Saving Private Ryan. En de speelse romantiek die erop volgt valt dan weer rauw op je dak. Danilov (Fiennes) is verliefd op Tania (Weisz), maar zij is verliefd op Vassili (Law). Dit alles tegen de achtergrond van de bloedigste slag van WO II: die bij Stalingrad.

The Name of the Rose

1986 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1986. Mysterie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Sean Connery, Helmut Qualtinger, Christian Slater, F. Murray Abraham en Elya Baskin.

Als in de late Middeleeuwen in een klooster in Noord-Italië mysterieuze moorden worden gepleegd, reist de franciscaner monnik William of Baskerville (Connery) naar de plaats des onheils om met een onkarakteristiek rationele blik licht in de duisternis te brengen. Zijn assistent Adso (Slater) observeert, leert, en huivert bij de aanblik van de mismaakte kloosterlingen met hun beroerde omgangsvormen. Niet erg geslaagde adaptatie van Umberto Eco's roman, waaruit alleen het hoognodige bewaard bleef. Maar Connery is niet slecht, en er kan volop gegriezeld worden.

Palace

1985 | Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 1985. Oorlogsfilm van Edouard Molinaro. Met o.a. Joachim Hansen, Daniel Auteuil, Claude Brasseur, Gudrun Landgrebe en Jean-Pierre Castaldi.

De film gaat over twee broers, allebei Frans soldaat, die zich in een Duits krijgsgevangenenkamp bevinden. Terwijl de ene zich aan de omstandigheden aanpast en er het beste van probeert te maken blijft de andere een vechter die zich tegen vriendschappelijke betrekkingen met de vijand verzet. Hierdoor komt ook hun onderlinge relatie in het spanningsveld van broederlijke lotsverbondenheid en ideologische strijd terecht. Scenario van Alain Godard en de regisseur. Camerawerk van Michael Epp.

Signes extérieurs de richesse

1983 | Komedie

Frankrijk 1983. Komedie van Jacques Monnet. Met o.a. Claude Brasseur, Josiane Balasko, Jean-Pierre Marielle, Charlotte de Turckheim en Roland Giraud.

De confrontatie tussen een rijke mondaine dierenarts en een jonge belastinginspectrice. Een veel te mager thema voor een inconsequente en slappe komedie maar dat geldt voor alle films van deze regisseur tot nu toe. Bovendien speelt Balasko op een irriterende, aangezette manier en de overige acteurs slagen er evenmin in deze film van de onbeduidendheid te redden. Scenario van Alain Godard en de regisseur. Muziek van niemand minder dan Johnny Halliday in samenwerking met Pierre Billon en Eric Bouad.

Coup de tête

1979 | Komedie, Drama, Sportfilm

Frankrijk 1979. Komedie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Patrick Dewaere, France Dougnac, Jean Bouise, Dorothée Jemma en Michel Aumont.

Een pracht satire met Dewaere als een rebelse, anti-autoritaire voetballer die alleen wordt getolereerd omdat men van hem verwacht dat hij een beslissende rol zal spelen in het behalen van de kampioenstitel voor de lokale ploeg. Annaud (The Name of the Rose, L'ours, Seven Years in Tibet) toont zich een uitstekend observator van herkenbare Franse typetjes, en slaagt er ook in ze in een ruimere, interessantere context te plaatsen. De bekrompenheid van de 'dorpsnotabelen' en de buiten alle proporties opgeblazen 'aanbidding' van voetbalhelden worden subliem gehekeld. Dewaere speelt een van zijn beste rollen en wordt uitstekend omringd door een reeks betrouwbare bijrolacteurs.

C'est pas moi, c'est lui!

1979 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1979. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Danièle Minazzoli, Aldo Maccione, Valérie Mairesse en Antoinette Poivre.

Een ghost-writer kan niet hebben dat hij geen deel heeft in het succes van de komedie-schrijver voor wie hij werkt. Hij laat zich paaien om voor een Italiaanse ster op locatie in Tunesië een filmscript op maat te schrijven. Fransman Richard heeft beslist komische kwaliteiten, maar als hij zelf de regie ter hand neemt is het door hem afgeleverde werk minder. En vooral als de Italiaan Maccione zijn partner is. Het duo gaat de strijd aan met ergerlijke ongein en weet niet van ophouden, zodat er ook aan het magere verhaaltje absoluut niets meer valt te beleven. Scenario van regisseur Richard en Alain Godard. Camerawerk van Claude Agostini.

Dracula père et fils

1976 | Komedie, Horror

Frankrijk 1976. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Christopher Lee, Bernard Menez, Catherine Breillat, Marie-Hélène Breillat en Mustapha Dali.

Dracula is uit Transsylvanië verjaagd en komt in het hedendaagse Parijs waar hij emplooi vindt als ster in griezelfilms. Zijn zoon is maar een halve vampier en nauwelijks bloeddorstig. Als gastarbeider wordt hij verliefd op een jonge vrouw die sprekend lijkt op de grote liefde van zijn vader. Deze parodie op het horrorgenre heeft talrijke verrassende vondsten, ietwat ontsierd door leukdoenerij van Menez. Lee speelt zijn bekende personage bloedserieus en is daardoor wel zo grappig. Het scenario is van regisseur Molinaro, Alain Godard, Jean-Marie Poiré naar de roman Paris-Vampire van Claude Kotz. Het camerawerk is van Alain Levent.